Βάψιμο ξύλου....

θέλω να περάσω βερνίκι κάποιες παλιές καρέκλες, στιλ καφενείου, αφού τις τρίψω και τις στοκάρω με ξυλοστοκο.
Το πρόβλημα μου είναι ότι σε μια που έκανα δοκιμαστικά υπάρχει διαφορά στο χρώμα εκεί που έχει τον στόκο

Eαν ο στόκος έχει αλλο χρώμα από ότι το ξυλο της καρέκλας είναι λογικό να φενεται διαφορετικό...
Οπότε η βρισκεις ξυλοστοκο παρεμφερει η πέρνας χρωματιαστο βερνίκι όλη την καρέκλα ώστε να καλυφθούν όσο μπορούν οι διαφορές.

Ειναι, παντως, ατιμο πραμα ο στοκος στο χρωμα. Εχω 5-6 αποχρωσεις, περασα την πιο κοντινη σε δοκαρακια και μετα που στεγνωσε και τριφτηκε...αλλαξε παρα πολυ η αποχρωση.

Μα η απόχρωση πάει βάση του ξύλου που έχεις...Υπάρχει γκαμα 10-12 αποχρώσεων και πέρνεις την πιο κοντινή....Εαν περασεις αλλη δεν προκειται ποτε να ταιριαξει...

Μπορώ να βάλω βερνίκι πάνω από βελατουρα;

Αν πρόκειται για εμποτισμού μάλλον είναι καλύτερα να κάνεις το ανάποδο. Βελατούρα πάνω σε βερνίκι. Εγώ αυτό έκανα.
Αν το βερνίκι δεν είναι εμποτισμού φαντάζομαι πως γίνεται. Δεν το έχω κάνει όμως για να σου απαντήσω υπεύθυνα.

Σκέψου πως η βελατούρα δημιουργεί ένα στρώμα πάνω στο οποίο πάει και «κάθεται» το χρώμα. Οπότε αφού γίνεται αυτό γιατί να μην γίνεται το ίδιο και με βερνίκι.
Λάβε όμως υπ' όφην σου οτι η βελατούρα δεν είναι άχρωμη αλλά δημιουργεί ένα λευκό στρώμα. Εμφανισιακά δεν πιστεύω πως είναι κι ότι καλύτερο. Μάλλον το αντίθετο...

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων επειδή ξέχασα να το γράψω.
Η διαδικασία στην οποία αναφέρομαι είναι εμποτσμού, βελατούρα, χρώμα. Δεν υποννοώ οτι βάζεις βερνίκι μετά βελατούρα και το αφήνεις έτσι.

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Απαλο τριψιμο με παλμικο δεν γινεται, ουτε με εκκεντρο βεβαια.
Νομιζω οτι στην περιπτωση σου θελεις απλα να δημιουργησεις απλα μια καλη προσφυση για να πιασει το βερνικι. Δεν χρειαζεται τριβειο.

44e41b4e076a38afc26337fbba0cfab3.jpg

Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα μετά από όλες τις συμβουλές που μου δώσατε. Σας ευχαριστω πολύ.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

44e41b4e076a38afc26337fbba0cfab3.jpg

Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα μετά από όλες τις συμβουλές που μου δώσατε. Σας ευχαριστω πολύ.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Πολυ ομορφα και γυαλιστερα τα ηχεια, μπραβο σου!

Καλημερες..

Μπορεις να περασεις πανω απο βερνικι εμποτισμου νερου ,που θα βαλεις για χρωμα πιο πολυ σε μια κατασκευη, βερνικι πολυουρεθανης διαφανο για προστασια; Αν ειναι να μπει σε εξωτερικο χωρο..

Καλημερες..

Μπορεις να περασεις πανω απο βερνικι εμποτισμου νερου ,που θα βαλεις για χρωμα πιο πολυ σε μια κατασκευη, βερνικι πολυουρεθανης διαφανο για προστασια; Αν ειναι να μπει σε εξωτερικο χωρο..

Kαλυτερα να χρησιμοποιουνται ιδιου τυπου βερνικια.

Βεβαια ειναι αληθεια οτι εχω περασει βερνικι κρουστας νερου πολλες φορες πανω απο βερνικι εμποτισμου διαλυτου χωρις προβλημα. Το αντιθετο που λες εσυ δεν εχει τυχει να το κανω.

Εχω διαβασει ομως οτι το βερνικι διαλυτου μπορει να μην αντιδρασει καλα πανω στο βερνικι με βαση το νερο που ειναι θεωρητικα πιο 'αδυνατο'.
Δεν ξερω κατα ποσο ισχυει αλλα μου φαινεται λογικο οτι ενα βερνικι με διαλυτικο ισχυροτερο του υποστρωματος να μπορει να επηρρεασει το υποστρωμα δημιουργωντας ατελειες.

Σε κόντρα πλακέ ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για αδιάβροχοποίηση και γενικά αντοχή έξω?

Δύο χέρια βελατουρα και μετά λαδομπογια?

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Ωραία κατάλαβα..
Κάτι άλλο, θέλω να βάψω μαύρη μια λευκή βιβλιοθήκη του ικεα.
Θα την τριψω λίγο να αγριέψει με ένα ψιλό, μετά θα περάσω ένα χέρι βελατουρα νερου που έχω ήδη.
Τι χρώμα θα πάρω έπειτα;
Ριπολινη νερού;