Βάψιμο ξύλου....

τωρα με εβαλες σε σκεψεις..υπαρχει scotch bright σε σχημα καμπανας και δισκου (σαν γυαλοχαρτου)?

Εννοειται φιλε και μαλιστα σε διαφορες διαβαθμισεις "κοπης".

Επισης δεσποινα αν το ξυλο σου δεν ειναι σκληρο και ειναι τπτ ελάτη την πατησες με το λαδι.
Το Teak Oil είναι για σκληρη τροπικη ξυλεια που απο μονη της αντεχει στις καιρικες συνθηκες, red shorea, ευκαλυπτος κλπ κλπ.

Last edited by a moderator:
Καλυτερα να γνωριζουμε Κωστα οσο περισσοτερα γίνεται!

Άσχετα με το τι ξύλο έχει η Δεσποινα,φαντάζομαι κάποιο που να κάνει το teakoil για να μην έχει θέματα ,τότε καλά κάνω και το θεωρώ κατώτερο των περιστάσεων αφού με του νερού το βερνικι δεν τιθεται τέτοιο ζήτημα...

Επισης δεσποινα αν το ξυλο σου δεν ειναι σκληρο και ειναι τπτ ελάτη την πατησες με το λαδι.
Το Teak Oil είναι για σκληρη τροπικη ξυλεια που απο μονη της αντεχει στις καιρικες συνθηκες, red shorea, ευκαλυπτος κλπ κλπ.
Δεν έχω ιδέα τι ξύλο είναι. Ξέρω ότι είναι ευλυγιστο αλλά είναι και λεπτές οι σανιδες του. Πως μπορούμε να το καταλάβουμε;

Στάλθηκε από το MI 5 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Αυτά τα λένε από την αρχή της γυναίκας παλικάρια όχι τώρα που παράγγειλε το λάδι ??

Αυτο οφειλει να το ψαξει αυτος ου το προτεινει Νικο και στην τελικη αυτος που θα το αγορασει πριν το αγορασει.

Εγω απο το λιγο που εψαξα διαβαζω πως δεν κανει για πευκο ελατο και λοιπα μαλακα ξύλα και επειδη ξερω πως στξν πλοιονοτητα τους τα παγκακια σαν της Δεσποινας ειναι απο τετοια ξυλα προτεινα βερνίκι.

Τωρα ο καθενας ειναι υπεύθυνος για της επιλογες του

https://www.reddit.com/r/woodworking/comments/24d74s/teak_oil_on_pine/

Πως λέγεται αυτό το ανοιχτό πράσινο χρώμα που περνάς την ξυλεία παράδειγμα της στέγης για να αποφύγεις το σαράκι;

Πράσινο δεν ξέρω εάν είναι αλλά αυτή την δουλειά την κάνουν τα αντιμυκητοκτονα..

Δεν είπα ότι φταίει κάποιος την επιλογή την κάναμε και ας μην γνωρίζαμε όλες τις παραμέτρους. Βιάστηκα για να προλάβω το Πάσχα να κάτσουμε σε αυτό. Αν το βάψω με teak oil φετος θα πάθει κάτι; μετά μπορώ να το περάσω βερνικι ή θα ξανά τριβω τα πάντα;

Επίσης να συμπληρώσω πως παρηγγειλα ένα βερνικι εμποτισμου άχρωμο (μαζί με το teak oil) για να βάψω τον πάγκο εργασιας που φτιάχνω οπότε έχω εναλλακτική απλά μετά από 3 χρόνια θα βάψω ξανά με βερνικι με χρώμα.

To teak oil δεν ειναι βαφη, ειναι λαδι που το περνας πανω στο φρεσκο η γυαλοχαρταρισμενο ξυλο η σε ξυλο που εχει περαστει πιο παλια παλι με λαδι.

Αν το επιπλο σου ειναι ηδη περασμενο με καποιο λαδι (και οχι βερνικι κρουστας) μπορεις να το περασεις απο επανω χωρις τριψιμο. Αν και ενα απαλο τριψιμο με ψιλο γυαλοχαρτο δεν παιρνει πολυ ωρα.

Το λάδι κραταει ένα χρόνο το πολύ....ειδικα εαν μιλαμε για εκτεθημενη ξυλεια..
Όμως την επόμενη χρονιά θα ξαναχρειαστει να τριφτει καλα για να γίνει με βερνίκι νερού..

Επαναλαμβάνω και ας γίνομαι γραφικος..
Η σειρά για εξωτερικα ξυλα για μενα έχει ως εξης:
Τριψιμο πολύ καλό μέχρι καθαρό ξύλο, πέρασμα με συντηρητικο που μπορεί να είναι και χρωματιστό και εποιτα 2 χέρια βερνίκι γυαλιστερό..
Είναι πιο safe λύση..

To teak oil δεν ειναι βαφη, ειναι λαδι που το περνας πανω στο φρεσκο η γυαλοχαρταρισμενο ξυλο η σε ξυλο που εχει περαστει πιο παλια παλι με λαδι.

Αν το επιπλο σου ειναι ηδη περασμενο με καποιο λαδι (και οχι βερνικι κρουστας) μπορεις να το περασεις απο επανω χωρις τριψιμο. Αν και ενα απαλο τριψιμο με ψιλο γυαλοχαρτο δεν παιρνει πολυ ωρα.
Έγραψε ο Κυριάκος ότι αν το ξύλο είναι πεύκο δεν κάνει το teak oil γι αυτό βάζω τι ενδεχόμενο να βάψω με το άχρωμο βερνικι. Εμένα με βολεύει σαν διαδικασία τι teak oil,μην κάνω όμως ζημιά στο ξύλο. Αν βάψω με teak oil τι μπορεί να πάθει; και αν πάθει θα μπορώ να το ξαναπεράσω με βερνικι;

Το λάδι κραταει ένα χρόνο το πολύ....ειδικα εαν μιλαμε για εκτεθημενη ξυλεια..
Όμως την επόμενη χρονιά θα ξαναχρειαστει να τριφτει καλα για να γίνει με βερνίκι νερού..

Επαναλαμβάνω και ας γίνομαι γραφικος..
Η σειρά για εξωτερικα ξυλα για μενα έχει ως εξης:
Τριψιμο πολύ καλό μέχρι καθαρό ξύλο, πέρασμα με συντηρητικο που μπορεί να είναι και χρωματιστό και εποιτα 2 χέρια βερνίκι γυαλιστερό..
Είναι πιο safe λύση..
Όταν λες τριφτει εννοείς πάλι απόσυναρμολογησης;
Επίσης όταν λες συντηρητικό;

Ναι θέλει πάλι τρίψιμο καλο και ενδεχομενος αποσυναρμολογηση το παγκάκι...
Το συντηρητικο ξύλου ειναι κάτι σαν ασταρι πρόσφυσης για να μπορέσει να δεκτει/κάτσει στο ξυλο το βερνίκι..
Το βερνίκι από μόνο του δεν φτάνει ώστε να διατηρηθεί στην επιφάνεια του ξύλου.
Ειναι πολλοί που το έχουν περάσει κατευθείαν και εποιτα από σύντομο διάστημα άρχισε να ξεφυλλίζει η να σπάει και ο λόγος κατά 99% ειναι αυτός...

Εάν κάνεις μια αναζήτηση "συντηρητικό ξύλου" στο skroutz θα βρεις πάρα πολλα και διάφορα..

Ένα παγκάκι θέλησε να βάψει η κοπέλα και το κάναμε ανατολικό ζήτημα. Κατεβάσαμε όλο το Google.
Δέσποινα, εγώ με απλό λάδι teak συντηρώ για πάνω απο 20 χρόνια πέργκολες, κουπαστές, γλάστρες, παγκάκια, τραπέζια κλπ χωρίς κανένα πρόβλημα.
Κι όλα αυτά δεν είναι ούτε ιρόκο ούτε μαόνι ούτε τίποτε εξωτικά ξύλα.
Κατέληξα σ´ αυτή τη λύση επειδή όσες προσπάθειες κι αν έκανα με βερνίκια, άλλα σύντομα κι άλλα λίγο αργότερα, είχαν πρόβλημα. Αποφάσισα λοιπόν να εφαρμόζω πλέον την πιό απλή και ξεκούραστη λύση που είναι το teak oil. Ένα χαλαρό τριψιματάκι και πέρασμα.
Στην αρχή πέρναγα κι ένα τζέλ από πάνω αλλά αμέσως το σταμάτησα.
Η άποψή μου είναι οτι άν περάσεις βερνίκι κρούστας δεν υπάρχει περίπτωση να μη βλαστιμήσεις την ώρα και τι στιγμή που το έκανες, μα σε 2 χρόνια μα σε 3, μα σε 4... Ανάλογα τις συνθήκες.
Κάποια στιγμή θ´ αρχίσουν να σκάνε τα βερνίκια, κι αυτό μπορεί να γίνει κι από ένα απλό χτυπηματάκι, και όπου περνάει υγρασία θα εγκλωβίζεται και το ξύλο θα μαυρίζει... Και δεν ξαναφεύγει αυτό. Με το βερνίκι δεν αναπνέει το ξύλο, ό,τι εμποδίζεται να μπεί εμποδίζεται και να βγεί.
Τέλος πάντων, εγώ είπα τι κάνω εγώ στα δικά μου... Εσύ διάβασε, κρίνε κι αποφάσισε.

Ε, τοτε, να πω κι εγω την μικρη μου εμπειρια:
Ενα learning tower που εφτιαξα της μικρη, με κοντρα πλακε και πευκο, το περασα πρωτα με χρωματισμο βερνικι εμποτισμου, 2 χερια (οχι αυτο που λεει ο Κωστης, το σαν ασταρι) και μετα με διαφανες βερνικι κρουστας, 2-3 χερια.
Εγινε αψογο (για τα γουστα μου) και με ολη την ταλαιπωρια που τρωει απο την μικρη (χτυπηματα, πολλα νερα και καποια μενουν πανω κτλ), φαινεται να μην καταλαβαινει τιποτε.
Βεβαια, 1ον δεν ειναι εξω και 2ον ουτε χρονο δεν εχει κλεισει. Το 2ο δεν μου λεει πολλα, μου δινει την αισθηση οτι θα κρατησει. Το 1ο ειναι αλλη ιστορια, ο ηλιος ειδικα. Το κρουστας, παντως, ελεγε οτι ηταν και αντηλιακο...

Το πολλα νερα που καποια μενουν πανω δεν αρκει ομως....

Τελος παντων εγω εθεσα στο τραπεζι την ακατάλληλοτητα του λαδιου σε πευκο ελατο κλπ κλπ κατι που η google επιβεβαιωνει.

Απο εκει και περα Δεσποινα κανε οτι σε φωτίσει ο Θεος.

Ο καθένας λέει την άποψη του για ένα ζήτημα από την εμπειρία που έχει..
Άλλοι την κρίνουν σωστή άλλοι λάθος.. ισως εκατέρωθεν να έχει εκτιμηθεί και λάθος.. και βαζω πρωτα εμενα...

Επιμένω ομως οτι άσχετα με τι υλικό θα ακολουθήσει κάποιος παίζει σημαντικό ρόλο η εφαρμογή...
Όπου σε αυτην παιζει ρόλο το πως γίνεται..οι χρόνοι που ακολουθήθηκαν,τα υλικά πως αραιθηκαν,η τεχνικη που ακολουθηθηκε και πολλά αλλα..Δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις όταν δεν το έχουμε η νομίζουμε ότι το έχουμε κάνει σωστά..

Ως εκ τούτου δεν μπορώ να μπω σε αντιπαράθεση για το πιο είναι καλύτερο αφού είναι πράγματα που μονο απο κοντά μπορούν να απαντηθούν και ανάλογα την περίσταση..
Εγώ κατέθεσα την γνώμη μου...και θα συνεχίζω να την πράττω αφού αποδεικνυεται οφελιμη για μενα επαγγελματικα..

Από την άλλη το πιο συμαντικό ειναι οτι καταθετονται προτασεις τεκμηριωμενες στην κοινοτητα που μονο καλό κάνουν...και αυτο ειναι που πρεπει να κρατησουμε εδω μεσα..!!!

Οπότε η Δεσποινα καλά θα κάνει να ακολουθήσει αυτό που πιστεύει εκείνη ότι θεωρεί σωστό..

Υ.γ..Άγγελε όπως το έκανες έγινε πολύ σκληρο και αντεχει καταπόνησεις αφού έχει δημιουργηθεί ενα σκληρο στρωμα απο το βερνικι..
Η έλλειψη συντηρητικού μέσα ενδεχόμενος να μην έχει θέμα.. Δεν μπορώ όμως να πω το ιδιο για το εαν θα ηταν έξω καθώς το κρίνω αναγκαίο..

MDF 19ρι περασμένο 2 χέρια βελατουρα και 2 χέρια λαδομπογια πόσο καιρό λέτε να αντέξει έξω εκτεθειμένο??Δεν θα ακουμπάει στο έδαφος αλλά θα τρώει βροχή και ήλιο από παντού.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk