Μαστόρια μου καλή εβδομάδα,
ο πεθερός μου έχει κάτι επιπλα μπαμπού στην βεράντα σε αθλια κατάσταση.
Κάποια δεσίματα με σχοινί από μπαμπού έχουν σπάσει.
Εκεί που ακουμπά στο πλακάκι εχουν αρχίσει να μουχλιάζουν/σαπίζουν.
Τέλος στην υπόλοιπη επιφάνεια, έχουν αρχίσει και ξεφλουδίζουν.
Τι μπορούμε να κάνουμε να τους δώσουμε λίγη ζωή για κάποια χρόνια ακόμα;
Για τα δεσίματα, υποθέτω με ξυλόκολλα ή/και κάνα καρφωτικό διορθώνεται το πρόβλημα.
Για τα υπόλοιπα σκεφτούμουν καταρχήν ένα καλό τρίψιμο και ένα συντηρητικό ξύλου να σκοτωθούν οι μύκητες.
Από εκεί και περα, σκέφτομαι οτι μια οδός είναι να τα περάσω ένα αδιάβροχο βερνίκι (πχ Βερνίκι Νερού Διάφανο Ματ, Αδιαβροχο, Vernilac Aquacare) ώστε να το προστατέψει από τις καιρικές συνθήκες. Απλά φοβάμαι ότι τα ξεφλουδισματα θα συνεχίσουν να φαίνονται άσχημα.
Για αυτό τον λόγο σκεφτόμουν να τα περάσω με ανοιχτόχρωμη λαδομπογιά και από πάνω ένα σκουρόχρωμο βερνίκι εμποτισμού με πανί (είναι μια τεχνοτροποία που έχω εφαρμόσει σε επιπλο για να του δώσω ένα vintage χαρακτήρα με καλά αποτελέσματα). Ομως δεν μπορώ να φανταστώ σε έπιπλα μπαμπού πως θα φαίνεται αυτή η τεχνοτροπία.
Καμιά άλλη ιδέα ή προβληματισμοί για ένα από τα παραπανω σενάρια;
Ειχα τον ιδιο προβληματισμο πριν κανα μηνα για ενα σετακι επιπλων μπαμπου που εχω στην βεραντα πανω απο 20 χρονια το οποιο, αν και εκπληκτικης αντοχης στον χρονο και στον καιρο, ηθελε ενα φρεσκαρισμα.
Μετα απο λιγη μελετη, αποκλεισαμε αρχικα ολα τα σχετικα με το βαψιμο (χρωμα) και σε δευτερο χρονο αποκλεισαμε και το βερνικωμα με αχρωμο βερνικι. Αυτο που εκανα ηταν να το τριψω ελαφρα οπου χρειαζοταν.
Εαν του πεθερου σου ειναι σε πολυ ασχημη κατασταση, ισως να το περασεις αχρωμο βερνικι κρουστας ματ/σατινε μετα απο το τριψιμο, οπως προτεινε και ο Κωστης. Εδω θα απεφευγα βερνικι νερου και θα πηγαινα στο κλασσικο βερνικι νεφτιου.