Βάψιμο ξύλου....

Μαστόρια μου καλή εβδομάδα,

ο πεθερός μου έχει κάτι επιπλα μπαμπού στην βεράντα σε αθλια κατάσταση.

Κάποια δεσίματα με σχοινί από μπαμπού έχουν σπάσει.
Εκεί που ακουμπά στο πλακάκι εχουν αρχίσει να μουχλιάζουν/σαπίζουν.
Τέλος στην υπόλοιπη επιφάνεια, έχουν αρχίσει και ξεφλουδίζουν.

Τι μπορούμε να κάνουμε να τους δώσουμε λίγη ζωή για κάποια χρόνια ακόμα;

Για τα δεσίματα, υποθέτω με ξυλόκολλα ή/και κάνα καρφωτικό διορθώνεται το πρόβλημα.
Για τα υπόλοιπα σκεφτούμουν καταρχήν ένα καλό τρίψιμο και ένα συντηρητικό ξύλου να σκοτωθούν οι μύκητες.
Από εκεί και περα, σκέφτομαι οτι μια οδός είναι να τα περάσω ένα αδιάβροχο βερνίκι (πχ Βερνίκι Νερού Διάφανο Ματ, Αδιαβροχο, Vernilac Aquacare) ώστε να το προστατέψει από τις καιρικές συνθήκες. Απλά φοβάμαι ότι τα ξεφλουδισματα θα συνεχίσουν να φαίνονται άσχημα.
Για αυτό τον λόγο σκεφτόμουν να τα περάσω με ανοιχτόχρωμη λαδομπογιά και από πάνω ένα σκουρόχρωμο βερνίκι εμποτισμού με πανί (είναι μια τεχνοτροποία που έχω εφαρμόσει σε επιπλο για να του δώσω ένα vintage χαρακτήρα με καλά αποτελέσματα). Ομως δεν μπορώ να φανταστώ σε έπιπλα μπαμπού πως θα φαίνεται αυτή η τεχνοτροπία.

Καμιά άλλη ιδέα ή προβληματισμοί για ένα από τα παραπανω σενάρια;

Ειχα τον ιδιο προβληματισμο πριν κανα μηνα για ενα σετακι επιπλων μπαμπου που εχω στην βεραντα πανω απο 20 χρονια το οποιο, αν και εκπληκτικης αντοχης στον χρονο και στον καιρο, ηθελε ενα φρεσκαρισμα.
Μετα απο λιγη μελετη, αποκλεισαμε αρχικα ολα τα σχετικα με το βαψιμο (χρωμα) και σε δευτερο χρονο αποκλεισαμε και το βερνικωμα με αχρωμο βερνικι. Αυτο που εκανα ηταν να το τριψω ελαφρα οπου χρειαζοταν.

Εαν του πεθερου σου ειναι σε πολυ ασχημη κατασταση, ισως να το περασεις αχρωμο βερνικι κρουστας ματ/σατινε μετα απο το τριψιμο, οπως προτεινε και ο Κωστης. Εδω θα απεφευγα βερνικι νερου και θα πηγαινα στο κλασσικο βερνικι νεφτιου.

Μιχαλη το μπαμπού εαν το βλέπει ο ήλιος το βερνικι του νευτιου δεν θα κρατήσει στο χρονο...
Να προσθέσω ότι το μπαμπού είναι ένα υλικό το οποίο δεν έχει πόρους και οτιδήποτε σκληρό υλικό δεν αντέχει στο χρονο γιατί δεν γατζωνει πάνω στο μπαμπού....
...Προσωπικά θα έβαζα νερού...
Έχω κάνει μπαμπού και μάλιστα με έγχρωμο συντηρητικό με βερνίκι νερού και το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό...Δυστυχώς δεν έχω φωτο...

Κύριοι σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας,

ξεχνάμε λοιπόν τις λαδομπογιές και τις ριπολίνες και τις τεχνοτροπίες και πάμε σε πιο κλασσικές λύσεις.
Μια ερώτηση μόνο: η συρματόβουρτσα δεν θα δημιουργήσει γδαρσίματα;

Χμ, τώρα είδα οτι υπάρχουν διαβαθμίσεις στις συρματόβουρτσες ανάλογα της σκληρότητας που έχουν. Φανταζομαι θα πρέπει να επιλέξω μια μαλακή.

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Μιχαλη το μπαμπού εαν το βλέπει ο ήλιος το βερνικι του νευτιου δεν θα κρατήσει στο χρονο...
Να προσθέσω ότι το μπαμπού είναι ένα υλικό το οποίο δεν έχει πόρους και οτιδήποτε σκληρό υλικό δεν αντέχει στο χρονο γιατί δεν γατζωνει πάνω στο μπαμπού....

λαδι πιανει?

Το λάδι έχει εμποτιστικη ιδιότητα...Δεν ξέρω κατά πόσο θα πιάσει πάνω στο λείο μπαμπού...θεωρητικά μιας και δεν το έχω δοκιμάσει...

Όσο αφορά την συρματοβουρτσα είτε μαλακή πάρεις είτε πιο σκληρή δεν πρόκειται να γδαρει το μπαμπού αφού περισσότερο καθαριστικά θα δουλέψει πάρα να τριψει..

Να ξανακαταθέσω την άποψή μου πως σε παλαιά έπιπλα που δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθούν παλαιά βερνίκια ή δεν αξίζει τον κόπο, καθώς και σε μη πορώδη υλικά όπως καλή ώρα τα καλάμια, το χρώμα κιμωλίας είναι μονόδρομος. Τρίψιμο να φύγουν τα σαθρά, και δύο χέρια χρώμα της αρεσκείας σου. Μετά περνάς και ένα λούστρο πατώματος νερού και θα έχεις πολύ μπάνικο σαλονάκι!

Σε μπαμπού που είχα τρίψει μέχρι 220 έβαλα paste wax. Δεν ξέρω βέβαια τι διάρκεια ζωής θα έχει. Φαντάζομαι μικρή.

Sent from my Mi Note 10 using Tapatalk

Παιδιά εγώ μιλάω και εχω επιδιωρθωσει κατι τετοια...δεν ξέρω εαν ο συνονόματος μιλάει για τα ίδια(επειδη είπε έπιπλα κηπου)..
https://www.kyrosdeco.gr/products/3-50-492-0006

Νίκο τα χρώματα κοιμωλιας είναι για εξωτερική χρήση...;
Επισης βερνίκια πατώματος νερού υπάρχουν πολλά...Δεν ξέρω εαν εννοείς αυτά για τα ξύλινα deck στα καράβια η τα σκάφη αναψυχής οπότε πάω πάσο...

Σε κάθε περίπτωση το να βαφτεί ένα μπαμπού σαν το παραπάνω είναι αρκετά δύσκολο...Και θέλει μεγάλη προσοχη στην επιλογή των υλικών γιατί κάθε μέρα δεν μπορεί να γίνεται αυτή η δουλειά...

(Ειναι βαψιμο, αλλα οχι ξυλου. Ισως παει καπου αλλου).

Βαφω κατι ψιλολογια απο ξεραμενο πηλο, σε μεγεθη σαν σπιρτοκουτα.
Με πινελο εχω μια χαρα αποτελεσμα (και οικονομια), αλλα θα ηθελα να μπορουσα να χρησιμοποιησω και σπρεϊ, για διαφορους λογους (καποια χρωματα τα εχω μονο σε σπρει, στεγνωνει πιο γρηγορα κ.α.).
Οσες προσπαθειες, ομως, εκανε απετυχαν. Ακουμπισμενα καπου κολλαγαν και γινοντουσαν χαλια.
Δοκιμασα να τα κρεμασω, με ταινια, απο την πισω πλευρα, με σε κουτι, αλλα και παλι τζιφος. Περναει απο πισω και γινεται και ετσι χαλια, σταζει, και αλλα.
Μου φαινεται οτι θα χρειαζομουν ενα "μινι" σπρεϊ, αν υπαρχει τετοιο πραγμα, αφου σε μεγαλυτερες επιφανειες, ειχα ωραιοτατο αποτελεσμα με τα ιδια σπρεϊ.
Υπαρχει κατι αλλο να δοκιμασω;

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Παιδιά εγώ μιλάω και εχω επιδιωρθωσει κατι τετοια...δεν ξέρω εαν ο συνονόματος μιλάει για τα ίδια(επειδη είπε έπιπλα κηπου)..
https://www.kyrosdeco.gr/products/3-50-492-0006

Νίκο τα χρώματα κοιμωλιας είναι για εξωτερική χρήση...;
Επισης βερνίκια πατώματος νερού υπάρχουν πολλά...Δεν ξέρω εαν εννοείς αυτά για τα ξύλινα deck στα καράβια η τα σκάφη αναψυχής οπότε πάω πάσο...

Σε κάθε περίπτωση το να βαφτεί ένα μπαμπού σαν το παραπάνω είναι αρκετά δύσκολο...Και θέλει μεγάλη προσοχη στην επιλογή των υλικών γιατί κάθε μέρα δεν μπορεί να γίνεται αυτή η δουλειά...

Kωστή τα κιμωλίας από μόνα τους όχι,δεν αντέχουν. Γι αυτό το βερνίκι μετά, το οποίο είναι όπως σωστά αναφέρεις για σκάλες, ντεκ κτλ.

Να ξανακαταθέσω την άποψή μου πως σε παλαιά έπιπλα που δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθούν παλαιά βερνίκια ή δεν αξίζει τον κόπο, καθώς και σε μη πορώδη υλικά όπως καλή ώρα τα καλάμια, το χρώμα κιμωλίας είναι μονόδρομος. Τρίψιμο να φύγουν τα σαθρά, και δύο χέρια χρώμα της αρεσκείας σου. Μετά περνάς και ένα λούστρο πατώματος νερού και θα έχεις πολύ μπάνικο σαλονάκι!

Και ελεγα θα το πει καποιος θα το πει!
Μπραβο ρε Νικ και εγω το ιδιο θα προτεινα.
Χρωμα κιμωλιας και σφραγισμα με βερνικι απο πανω.

Κύριοι και γουστάρω χρώματα κιμωλιας

απλά με προβλημάτισε ο συνονόματος που δοκίμασε με ασταρι - ριπολίνι - βερνίκι και έλεγε ότι δεν κρατάει

KOSSTV: στη καρέκλα που έστειλες έχει ψιλό μπαμπού και πολύ σκοινί κάναβης από ότι βλέπω. Η δική μου περίπτωση είναι χοντρό και ψιλό μπαμπού μόνο. Εσένα εφευγε το χρώμα από το καλάμι;

Εμενα παντως που το εχω παθει δεν με προβληματιζει παντως αφου δεν προκειται να το ξανακανω...
Το χρωμα εφευγε κυριως απο το ψιλο καλαμι αφου δεν μπορει να υποστει την ιδια επεξεργασια ξισιματος η τριψιματος οπως το χοντροτερο....

Για το χρωμα κιμωλιας δεν μπορω να εκφερω γνωμη δεν το εχω χρησιμοποιησει για να ξερω....εαν ειναι παντως μαλακο συγουρα δεν κανει για εξω 100 χερια βερνικι να το κανεις απο πανω....

Έβλεπα αυτό το βιντεάκι στο youtube https://www.youtube.com/watch?v=HMTqdpIMm3o
Μπορεί να με διαφωτίσει κάποιος πως λέγονται τα χρώματα που χρησιμοποιεί για να βάψει το ξύλο και στο τέλος το βερνίκι που βάζει με το ύφασμα που βγαίνει απίστευτα γυαλιστερό;

Tα χρωματα που βαφει το ξυλο λεγονται stains/ανιλινες.
Yπαρχουν σε φακελακια σκονη σε μπολικα χρωματα. Εδω ανιλινες νερου (υπαρχουν και με βαση το οινοπνευμα) οπως στο video http://www.vernikia-clou.gr/index.php?route=product/product&product_id=94

To βερνικι που χρησιμοποιει στο τελος ειναι βερνικι πολυουρεθανης, αυτο που εφαρμοζουμε εμεις με πινελο.
Υπαρχει μια εκδοση που λεγεται wipe on πολυουρεθανη την οποια την απλωνεις με πανακι, σε αρκετες στρωσεις μεχρι να γυαλισει στο επιθυμητο επιπεδο. Καθε στρωση πρεπει να στεγνωσει για περιπου μια μερα πριν την τριψεις ελαφρα για να βαλεις την επομενη.
Δεν ξερω αν υπαρχει στην Ελλαδα wipe on poly.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Τις ανιλίνες αν τις διαλύσεις σε νερό, πρέπει να τις χρησιμοποιήσεις αμέσως ή μπορούν να διατηρηθούν;

Θυμηστε μου please:
Εχει συζητηθει η μιξη βερνικιων νερου με διαλυτη. Αλλα δεν θυμαμαι, ΔΕΝ κανει (σκαει) το εμποτισμου νερου με κρουστας διαλυτη, ή το εμποτισμου διαλυτη με κρουστας νερου;

Επισης, βελατουρα νερου με χρωμα διαλυτη, ή βελατουρα διαλυτη με χρωμα νερου κανει;

(Προφανως, ιδιο με ιδιο ειναι το ιδανικο, φανταζομαι)