Βάψιμο ξύλου....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.

Όσον αφορά τα ερωτήματα.
Χρησιμοποίησα στόκο στην ίδια απόχρωση. Στο άβαφο ξύλο δε μπορούσες να το διακρίνεις με ευκολία.
Τρίψιμο όπως είπα με το χέρι, με 180 και 240 αν θυμάμαι καλά. Ενδιάμεσα περάσματα με 320.
Μετά πέρασμα δύο χέρια με βαφή νερού για ξύλα Vernilac σε απόχρωση βέγκε.
Τέλος 3 χέρια διαφανές τελικό βερνίκι νερού (τα γράφω όπως τα αναφέρουν οι συσκευασίες).
... .
σε ρωτησα πιο πανω εαν περασες με υλικα νερου, γιατι ψιλιαστικα πως σηκωθηκαν οι ινες του μαλακου ξυλου που χρησιμοποιησες. Μεταξυ των "χεριων", για ασφαλεια, θα επρεπε να τα ειχες αφησει να στεγνωσουν κοντα στο 8ωρο και μετα να ετριβες για το επομενο "χερι".
ειπαμε, να χρησιμοποιεις στοκο ιδιας αποχρωσης με την τελικη αποχρωση, δηλαδη στην περιπτωση σου βεγκε

Δεν το έχω χρησιμοποιήσει οπότε πάω 100% πάσο. Οσα έχω χρησιμοποιήσει μαζεύονται όπως τα berling gel νερού.

το gel της Berling μη το σκουπιζεις, το υλικο πρεπει να μενει πανω στο ξυλο.
δες και εδω κατι σχετικο

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

το gel της Berling μη το σκουπιζεις, το υλικο πρεπει να μενει πανω στο ξυλο.
δες και εδω κατι σχετικο
Με pre stain conditioner και εμένα μου το έχει κάνει να μη "πιάνει" σχεδόν καθόλου πάνω στο ξύλο.

"ειπαμε, να χρησιμοποιεις στοκο ιδιας αποχρωσης με την τελικη αποχρωση, δηλαδη στην περιπτωση σου βεγκε".....

Τι είπατε τώρα... Εγώ το καμάρωνα στο άβαφο και έλεγα πςςςςς τι έφτιαξα ο μάστορας :)
Έπρεπε να σας είχα ανακαλύψει νωρίτερα... Πρέπει να ρίξω πολύ διάβασμα στα διάφορα θέματα

Αντιμετωπιζω το ιδιο ακριβως προβλημα, δηλ τα στοκαρισμενα τμηματα βγαζουν διαφορετικο χρωματισμο απο το υπολοιπο ξυλο.
Εξηγουμαι:κορμος μουριας διαμετρου 45εκ κοπηκε με αλυσοπριονο κ διαμορφωθηκε ενας κυβος 35*35*35(απιστευτα δύσκολο το ορθογωνιασμα, αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα). Τριφτηκε με διαφορα γυαλοχατα κ εκανα το λαθος να στοκαρω σε καποια σημεια. Βαφω με λαδι εμποτισμου ματ της bontex κ βγαινει αλλο χρωμα ο στοκος κ αλλο το υπολοιπο. Στοκο εβαλα αποχρωση τικ της μερκολα κ λαδι παλι σε αποχρωση τικ.

Παιδια ο στοκος ΔΕΝ εχει πορους.
Αρα τα εμποτισμου δεν μπορουν να εισχωρησουν και να χρωματισουν τον στοκο οπως κανουν στο ξυλο διπλα του.
Γίνεται να προσθέσεις λίγο εμποτισμού στον στόκο ώστε να τον φέρεις πιο κοντά στη τελική απόχρωση?

Νικο αυτο γινεται ηδη με τους χρωματ6ισμενοςυ στοκους που κυκλοφορουν αλλα ποτε δεν ειναι το ιδιο.
Γνωμη μου ειναι σε αυτες τις περιπτωσεις να χρησιμοποιειται βερνικι κρουστας και οχι εμποτισμου η να γινεται προσπαθεια στοκαρισματος με κολλα και πριονιδι απο το ιδιο ξυλο αλλα αυτο δυστυχως δεν πετυχαινει παντα.

Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Παιδια ο στοκος ΔΕΝ εχει πορους.
Αρα τα εμποτισμου δεν μπορουν να εισχωρησουν και να χρωματισουν τον στοκο οπως κανουν στο ξυλο διπλα του.

Νικο αυτο γινεται ηδη με τους χρωματ6ισμενοςυ στοκους που κυκλοφορουν αλλα ποτε δεν ειναι το ιδιο.
Γνωμη μου ειναι σε αυτες τις περιπτωσεις να χρησιμοποιειται βερνικι κρουστας και οχι εμποτισμου η να γινεται προσπαθεια στοκαρισματος με κολλα και πριονιδι απο το ιδιο ξυλο αλλα αυτο δυστυχως δεν πετυχαινει παντα.

Θα συμφωνησω 100% με τον Κυριακο....
Το κακο του στοκου ειναι οτι οπου μπει δημιουργει μια ομογειωγενη επιφανια σε χρωματισμο που διαφερει ακομη και εαν το ξυλο ειναι ιδιο....αρα τα εμποτισμου δεν μπορουν να κανουν δουλεια σε τετοιες επιφανειας..

Εγω παντως βαζοντας ξυλοστοκο νερου πριν στεγνωσει καλα καλα το κανω περιμετρικα απο το μερεμετι με βρεγμενο πανι μικροινων και αφαιρω οτι ειναι περιττο...ετσι το σημειο δεν ειναι εμφανη τοσο οταν θα περαστει το χρωστικο ειτε συντηρητικο ειτε εμποτιστικο χρωματιστο βερνικι και δημιουργηται μια καλη οπτικα επιφανεια...

Γενικά ο παρακάτω YouTuber χρησιμοποιεί συχνά στόκο σε ορισμένα σημεια με μεγάλη επιτυχία. Αξίζει να το δει κανείς και τα videos του είναι πολύ ευχάριστα.
https://youtu.be/FrGO9upVdt4

Παντως κατα την ταπεινη μου αποψη το διαβρωτικο το αφηνεις μεχρι να στεγνωσει...ο τυπος ειδικα πανω στο τραπεζι το αφαιρει χωρις να εχει τραβηξει πληρως..μονο στις ακρες αριστερα φενονται καποιες φουσκαλες.....

1 κιλο παντως ειναι αρκετο για να κανεις την δουλεια σου εκτος και εαν θες εβαπτισμο του αντικειμενου που εχεις...σε αυτην την περιπτωση πας σε πωτασα...και το ξερω αυτο γιατι θειος μου στην Τηνο σε παραδοσειακους οικισμους εβαζε σε δεξαμενες σε πωτασα πανω απο εβδομαδα παντουρια και γινοτα εντελως γυμνο μετα...αλλα ειναι πολυ επικινδυνο σαν υλικο...

Ένα άλλο που κάνουν πχ στα αυτοκίνητα είναι να απλώνουν διαβρωτικό και να το τυλίγουν με νάυλον. Έτσι δε στεγνώνει γρήγορα και δρα για περισσότερη ώρα.

20200905_144327[1].jpg

Ερώτηση: με τι βάφουμε για να βγάλουμε τέτοιο αποτέλεσμα; Αυτά στην φωτογραφία είναι από αγορασμένο έπιπλο. Το υλικό είναι MDF και το βάψιμο σου δίνει την ίδια αφή με την μελαμίνη, αλλά δύσκολο (λέω εγώ) να είναι όντως μελαμίνη σε τέτοιο κομμάτι ξύλου με ακανόνιστο σχήμα.