Βάψιμο ξύλου....

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Νομιζω το tru oil ειναι πολυ κοντινο με (καποια, τουλαχιστον) τα danish oils.
Τα περισσοτερα, παντως, απο ο,τι εχω διαβασει, εχουν κυριως tung oil και λινελαιο, μαζι με καποια στενγωτικα, βερνικια κτλ.

Ναι ανηκουν στην ιδια κατηγορια. Το tru oil πρεπει να εχει περισσοτερο βερνικι απο το danish oil. Το λεω εκ του αποτελεσματος στο φινιρισμα που εχω παρατηρησει.
Δυστυχως ολες οι συνταγες των εταιρειων που φτιαχνουν αυτα τα βερνικια ειναι μυστικες και δεν υπαρχει περιπτωση να γνωριζουμε ακριβως τις αναλογιες και τα συστατικα καθε μαρκας.

Πάντως το tru oil προσφέρει αδιάβροχο ποίηση στις επιφανειες που εφαρμόζεται!

Οταν το περασεις πολλα χερια, μονο τοτε κανει κατι καλυτερο.
Και παλι δεν συγκρινεται με τα βερνικια κρουστας τα οποια ειναι water proof. To tru oil δεν ειναι water proof.
Ειναι φυσικα καλυτερο στην αδιαβροχοποιηση απο τα απλα λαδια.

Μακάρι να υπήρχε χρόνος και χρήμα να δοκιμαστούν όλα-όρεξη υπάρχει πάντως.
Είπα για το Danish oil επειδή μου φάνηκε καλή η σχέση ποσότητας-τιμής. Το tru oil παίρνεις με τα ίδια χρήματα το μικρό μπουκαλάκι, οκ για κοντάκια κλπ αλλά για επιπλάκια βλέπω να τελειώνει με τη μία.
Θα το δοκιμάσω πάντως στο μέλλον για καμιά πιο μικρή κατασκευή.

Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Μακάρι να υπήρχε χρόνος και χρήμα να δοκιμαστούν όλα-όρεξη υπάρχει πάντως.
Είπα για το Danish oil επειδή μου φάνηκε καλή η σχέση ποσότητας-τιμής. Το tru oil παίρνεις με τα ίδια χρήματα το μικρό μπουκαλάκι, οκ για κοντάκια κλπ αλλά για επιπλάκια βλέπω να τελειώνει με τη μία.
Θα το δοκιμάσω πάντως στο μέλλον για καμιά πιο μικρή κατασκευή.

για την περιπτωση σου δεν συμφερει το tru oil, αλλα ειναι και περιττο
οταν χρειαστει, δεν θα βρεχεις το τραπεζακι σου, απλα θα το περνας με ενα νωπο πανι

Παιδια καλα ολα τα παραπανω...αλλα αντεχουν τριβη,καταπονηση,χημικα(καθαριστηκα) και λοιπα που μπορει να παθει το τραπεζακι η τσαμπα θα το κανει....;

Τσαμπα θα το κανει, αλλα ο,τι παιρνει ειναι χρησιμο και καταλληλο για αλλα φινιρισματα αρα δεν πανε χαμενα.
Ασε που αποκταται πολυτιμη εμπειρια, καλυτερη απο 10 βιβλια :)

To μονο που θα αντεξει για σκληρη χρηση ειναι βερνικι πολυουρεθανης η νερου.

Το εχω δοκιμασει, σε τεστ μονο, Δημητρη.
Οπως ειχα γραψει, δεν ειδα τεραστιες διαφορες μεταξυ των λαδιων.
Απο την αλλη, εχει καλο ονομα, και το quick drying κραταει σε λογικα πλαισια τους χρονους.
Βεβαια, οπως λεει κι ο Χιωτης, πραγματικη προστασια απο τα νερα (και τα χτυπηματα) με λαδι, μην περιμενεις. Ενα "learning tower" που εφτιαξα της μικρης, το περασα με πολυουρεθανικο κρουστας, και 2 χρονια τωρα εχει τραβηξει τα πανδεινα απο τον Μογλη και δεν φαινεται καμια διαφορα με την αρχη.
Αλλα σε ηπια χρηση, μια χαρα ειναι και τα λαδια. Και το φινιρισμα, η αισθηση ξυλου, δεν συγκρινεται. Και εχουν και το πλεονεκτημα οτι ξαναπερνας ενα χερι σχετικα ευκολα. Χωρις, ή με ελαχιστο, τριψιμο.

Καλα τα λες.

Ομως να σημειωσουμε οτι εαν το βερνικι κρουστας εχει αποχρωση Ματ, η ισως και Σατινε, δεν δειχνει αυτο το αχαρο του γυαλιστερου/Gloss.

Εαν αποφασισει να βαλει βερνικι κρουστας το σατινε ειναι το ιδανικοτερο απο ολες τις αποψεις....

Έφτιαξα μια ματσόλα πρόσφατα, έτσι κάπως πρόχειρα με ότι υλικά είχα, και την πέρασα 3 χέρια tung oil που είχα.
Μπορώ να περάσω από πάνω ένα βερνίκι σε σπρέι που έχω; ή να την αφήσω έτσι;

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια. Είναι τόσα πολλά τα προϊόντα για φινίρισμα που χάνεσαι τελείως.
Θα κάνω τις δοκιμές μου, έτσι για την εμπειρία και για να μου φύγει ο καημός. Στην χειρότερη, θα ξανατρίψω και θα περάσω βερνίκι εμποτισμού και από πάνω βερνίκι πολυουρεθάνης που τα έχω ξαναδοκμάσει πολλές φορές και το έχω.

Δεν ξέρω αν κολλάει με τα βερνίκια γιατί δεν είναι βερνίκι. Είναι ένα γυαλιστικο. Θα μπορούσε να κάνει και την οδια δουλειά με κάποιο γυαλιστικο για αυτοκίνητα, αλλά το συγκεκριμένο φτιάχτηκε για μαλακά βερνίκια όπως shellac. Τσιμπημένη τιμή αλλά ένα μπουκαλάκι 150ml που μου χάρισε ένας φίλος θα αντέξει για 50 κιθάρες καθώς η ποσότητα που βάζεις είναι πολύ μικρή για την επιφάνεια που καλύπτει και επεξεργαζεσαι .
https://m.thomann.de/gr/super_nikco_polishing_cleaning_fluid.htm

Και εδω μερικά δείγματα. Αφαίρεσε το λάδι που "ξερασε" το βερνίκι και εξαφάνισε και μικρές γρατσουνιές. Θα το δοκιμάσω και σε κιθαρα που εχει περαστεί με tru oil για να δω αν θα έχω ίδιο αποτέλεσμα ή θα ξηλώσει όλο το βερνίκι...
94723c92efda9b66b3deb72d03841fdf.jpg

6b92325f9e16551f25914b64336cc19d.jpg

Πολύ καλό! :a0210:
Κάνε τις δοκιμές σου και πές μας και κάτι παραπάνω... Πως το πέρασς, πόσα χέρια, χρόνος μεταξύ στρώσεςων κλπ

Πολύ καλό! :a0210:
Κάνε τις δοκιμές σου και πές μας και κάτι παραπάνω... Πως το πέρασς, πόσα χέρια, χρόνος μεταξύ στρώσεςων κλπ
Αν εννοείς το γυαλιστικο .Βαζεις σε ένα καθαρό πανί σαν μπάλα μια πολυ μικρή ποσότητα. 2-3 σταγόνες και δουλεύεις μια μικρή περιοχή . Στην αρχή θολώνει το βερνίκι αλλά όσο το δουλεύεις αρχίζει να γυαλίζει. Σε εκείνο το σημείο παίρνεις ένα καθαρό πανί και τελειώνεις το στιλβωμα καθαρίζοντας έτσι το παραπανίσιο γυαλιστικο και αφήνοντας την τελική γυαλαδα . Σαν αίσθηση μετά είναι σαν γυαλί η επιφάνεια. Γλιστράει.

Τώρα στην κιθάρα που θα δοκιμάσω είχα βάλει αρκετά χέρια tru oil και θυμάμαι ότι είχα περάσει και stock and sheen αλοιφή της Birchwood για να δωσω σατινε αίσθηση γιατί δεν μπορούσα να την κάνω να γυαλίζει ομοιόμορφα.

Αν εννοείς το γυαλιστικο .Βαζεις σε ένα καθαρό πανί σαν μπάλα μια πολυ μικρή ποσότητα. 2-3 σταγόνες και δουλεύεις μια μικρή περιοχή...
.

Περίπου σαν γομαλάκα αν κατάλαβα καλά...

.

Περίπου σαν γομαλάκα αν κατάλαβα καλά...
Μπορεί και να μην είναι μπάλα το ύφασμα . Απλά με βολεύει σαν σχήμα . Η διαδικασία ειναι παρόμοια σε κίνηση αλλά δεν θέλει ούτε την προσοχή ουτε τον χρόνο της γομαλακας. Ένα απλό γυαλιστικο είναι που δεν απαιτεί σκληρό βερνίκι. Καλό όμως θα είναι να εφαρμοστεί αφού έχει περάσει μια εβδομάδα από το τελευταίο χέρι βαψίματος.