Βάψιμο ξύλου....

Ευχαριστω Αγγελε και Θαναση....!!!
Με πινελο και κυλινδρακι microstar....οσο και εαν φαινεται απιθανο....δεν ειναι ουτε με σπρευ ουτε με κομπρεσσερ ρευματος...
Eνα τετοιο σετ....
20210212_172400.jpg

Last edited by a moderator:
Κωστή άψογος. Εννοείται καταχωρούνται στα υπόψη τεχνική και υλικά.

• Like
Reactions: KOSSTV
Και εγω θελω να δοκιμασω μια φορα να περασω βερνικι κρουστας με ρολουδακι.

Καθε φορα ομως δισταζω και προτιμω τον παραδοσιακο τροπο με ενα καλο πινελο οπου ξερω οτι το αποτελεσμα θα ειναι σιγουρο και σταθερο.. οχι τελειο δηλαδη αλλα πολυ καλο.

Τι να πω;
Μια φορα που δοκιμασα να περασω βερνικι κρουστας (διαλυτη, παντως) με τετοιο ρολακι....κολλαγε το συμπαν. Τα παρατησα, το περασα με καλο πινελο και εγινε αξιοπρεπεστατο (οχι, παντως, τοσο αψογο).

Γενικα το περασμα με το κυλιδρακι θελει το τροπο του....αλλα ειναι και θεμα εξοικιωσης....
Δεν ειναι για χρωματα 2 συστατικων η για διαλυτου..καθως η τριχα αποσυντιθεται η κολλαει σε τοσο βαθμο οπου δεν μπορει να απλωσει το υλικο...
Μια φορα στο εργαστηρι του Μιχαλη αμα βρεθουμε και οι 3 θα σας δειξω...
Αρκει να εχουμε χρονο ..

• Like
Reactions: mastroxalastis
Τελείωσα με την πρώτη μου απόπειρα να γυαλίσω βερνικωμένο έπιπλο. Πολύ ταλαιπωρία και αστοχίες...
Το επιπλάκι είχε περαστεί με 4 χέρια βερνίκι πολυουρεθάνης 2 συστατικών. Το ξεκίνησα με υγρό γυαλοχαρτάρισμα Ρ400 και διαδοχικά 600,800,1000,1500,2000.

Καταρχάς, από το υγρό γυαλοχαρτάρισμα πέρασε κάπως νερό στα σόκορα καθώς και στα σημεία που ενώνονταν τα οριζόντια και κάθετα ξύλα. Να υποθέσω ότι χρειαζόταν καλύτερη εφαρμογή του βερνικιού ή/και κάποιο sealer στις σανίδες πριν το τελικό μοντάρισμα. Από τα σόκορα δεν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα αλλά στις ενώσεις υπήρχαν φουσκώματα από το νερό.
01.jpg

Μετά στα πλαϊνά σε αρκετά σημεία βγήκε αυτή η διχρωμία ( φαίνεται κάτω αριστερά). Εδώ μάλλον το τρίψιμο έγινε επιθετικά και αφαίρεσε όλη την πολυουρεθάνη.
02.jpg

Τέλος, έβαλα πάστα γυαλίσματος (χοντρή για 1ο χέρι γυαλίσματος) και λόγω έλλειψης αλοιφαδόρου το πήγα με τον γωνιακό τροχό στην χαμηλότερή του ταχύτητα. Δυστυχώς η ταχύτητα είναι και πάλι πολύ γρήγορη σε σύγκριση με αλοιφαδόρο, οπότε έκανα γρήγορα περάσματα με ταλαιπωρία επειδή η αλοιφή πεταγόταν με την φυγόνκεντρο.
Κατάφερα τουλάχιστο να το φτάσω σε μια ωραία γυαλάδα.
03.jpg

Τελικά, επειδή δεν μου άρεσε το αποτέλεσμα με τα ξεθωριάσματα της 2ης φωτογραφίας (στα πλαϊνά), το ξαναέτριψα όλο με P600 και πέρασα ένα πλούσιο χέρι βερνίκι σε σπρέι. Την επομένη μέρα έκανα ένα γρήγορο γυαλοχαράρισμα με Ρ1500 και το γυάλισα βάζοντας την ίδια πάστα με το έκκεντρο αυτή τη φορά. Δεν βγήκε το ίδιο γυαλιστερό, αλλά τουλάχιστο έφυγαν τα ξεθωριάσματα.
04.jpg

Για την επόμενη φορά (όταν κάποτε) σκέφτομαι να δοκιμάσω την παρακάτω συνταγή:
-3 χέρια πολυουρεθάνη 2 συστατικών
-Στεγνό γυαλοχαρτάρισμα P320 για τα χοντρά (σταξίματα και αγριάδες από το βερνίκωμα) με το έκκεντρο
-Ρ400 και Ρ600 στεγνό και απαλό γυαλοχαρτάρισμα με το χέρι
-Βερνίκι Σπρέι πολυουρεθάνης
-γυαλοχαρτάρισμα Ρ1500 και γυαλιστική πάστα με το έκκεντρο (ή με αλοιφαδόρο αν υπάρχει μέχρι τότε).
Πιστεύω ότι έτσι θα γίνει η δουλειά πιο γρήγορα από το να πάρεις στη σειρά όλα τα νούμερα γυαλόχαρτα.

Πολυ καλη προσπαθεια....καλο εγινε Δημητρη...!!!

Μερικες παρατηρησεις κατα την προσωπικη μου σκοπια...
Οσο αφορα το τελικο χερι προσωπικη μου αποψη ειναι η θα το γυαλισεις καλα 2-3 χερια η θα το τελειωσεις με το βερνικι πολυρεθανης 2-3 και τα 2 δεν μπορουν να συνβαδισουν στο τελικο αποτελεσμα...η κρεμα δεν ξερω κατα ποσο δουλευει σωστα πανω σε βερνικι που δεν εχει καθολου πορους
Το γυαλοχαρταρισμα με νερο δεν θα το ξανακανεις...δεν χρειαζεται σε καμια των περιπτωσεων....με απλο γυαλοχαρτακι και εισαι οκ...δειχνεις οτι οντως το καταλαβες αυτο...

Τωρα το γυαλισμα με γωνιακο τροχο εαν κατεβαινει κατω απο 3000 στροφες μπορεις να γινει αλλα συγουρα πρεπει στο τελος να κανεις με το χερι,πολυ κουραστικο βεβαια,ωστε να γινει σωστο το γυαλισμα...

Στην επομενη κατασκευη θα μαθεις απο τα λαθη σου...ουτε ο πρωτος ουτε ο τελευταιος εισαι...

Ολα τα παραπανω με φιλικες και προσθετικες/συμβουλευτικες διαθεσεις στα οσα και εγω γνωριζω...!!!

• Like
Reactions: dk31 and nikfor
Ολα τα παραπανω με φιλικες και προσθετικες/συμβουλευτικες διαθεσεις στα οσα και εγω γνωριζω...!!!

Εννοείται ρε συ, αφού το έγραψα ότι είμαι άσχετος με το συγκεκριμένο θέμα.
Σίγουρα θα έχει και άλλες δοκιμές - το καλό είναι πως και να σου κάτσει αποτυχία απλά τρίβεις και ξεκινάς από την αρχή.

Μαστόρια μου καλησπέρα,

Σε συνέχεια του box couch το ξύλο θα είναι δοκάρι πεύκου. Το αποτέλεσμα που θέλω να πετύχω είναι να το γκριζάρω, σχεδόν να καλύψω τα νερά του αλλά όχι τελείως.
Πχ κάτι εννοώ

vafi-titaniou-galakteri-xylo.jpg

πως τα ζητάμε αυτές τις βαφές?
Το ξύλο αν και λέει ότι είναι εμποτισμένο, λέω να το περάσω ένα χέρι φάρμακο.
Επίσης να βάλω αστάρι?
Να το περάσω κάποιο τελευταίο χέρι πχ κάποιο άχρωμο βερνίκι για σκλυρηντικό?

Με δειγμα της αποχρωσης που θες, θα πας σε ενα καταστημα να σου τη φτιαξουν με βαση συντηρητικο εμποτισμου νερου και θα κανεις μια εφαρμογη. Οταν πας στο καταστημα να εχεις μαζι σου ενα κομματι απο το ξυλο (καλα τριμμενο) και να το εμποτισεις ελαφρα επιτοπου. Γνωμη μου μακρια απο vivechrom εχω καει απο συντηρητικο εμποτισμου νερου. Vitex μια χαρα.
Εαν πριν απο το παραπανω βαλεις εντομοκτονο συντηρητικο, ξερω οτι μαλλον υπαρχουν μονο διαλυτου και ειναι λιγο λιπαρα οταν στεγνωσουν, αρα εαν μετα περασεις το παραπανω εμποτισμου ισως αλλαξει ελαφρα η αποχρωση.
Στο τελος θα εφαρμοσεις οσες φορες θελεις ενα διαφανο βερνικι νερου.

Συνεχιζοντας τα οσα λεει ο Θανασης εαν δεν σε καλυπτει καμια απο την αποχρωση που θα βρεις,γιατι σε ετοιμη γκρι σε 4 εταοιριες χρωματων δεν γνωριζω να υπαρχει,εχω τα δειγματολογια τους,μπορεις να παρεις συντηρητικο και να χρωματισεις με χρωματα συριγγας ωστε να το πας εκει που θες....δοκιμαζοντας καθε φορα που "βρισκεσαι" χρωματικα....
Γνωμη μου εφοσον μιλαμε για εσωτερικο χωρο ( ; )εγω θα εβαζα συντηρητικο,ειναι καποια και αντιμυκητοκτονα,στην αποχρωση της αρεσκειας σου και μετα 2 χερια βερνικι νερου πατωματων γαι να αντεξει περισσοτερο....δες μερικα ποστ πιο πισω ενα τραπεζακι που εκανα.....

Θανάση και Κώστα σας ευχαριστώ,

άρα ψάχνω έγχρωμο συντηρητικό εμποτισμού νερού και αν δεν τα καταφέρω άχρωμο και χρωστικές.
Μια ερώτηση: ίστην 1η μου καλή προσπάθεια που είχα κάνει να φτιάξω κάτι για το μπαλκόνι με αντιστοιχα δοκάρια πεύκου, τα είχα περάσει με 3 χέρια άσπρης ριπολίνης νερου. Υστερα από αρκετό καιρό (δεν θυμάμαι πότε το παρατήρησα 1η φορά) σε ένα σημείο ειχε κάνει εσωτερικά έναν λεκέ και κιτρίνιζε σε αυτό το σημείο (το επιπλο ήταν προσταυεμένο από βροχές, και δεν παίζει να το βρώσιμα ακουμπώντας κάτι). Ηταν σαφώς κάτι από μέσα που το χάλασε. Αν θυμάμαι καλά είχα περάσει ένα χέρι φάρμακο, το οποίο το άφησα 2-3 ημέρες να στεγνώσει καλά. Να ήταν από αυτό ή τα κάνει αυτά το πεύκο αν πχ δεν είναι καλά ξεραμένο; Υπάρχει τρόπος πρόληψης αυτής της κατάστασης;

Επίσης στα σόκορα δεν τα έχω καταφέρει ποτέ καλά. Δεν ξέρω τι λάθος κάνω. Καποια συμβουλη σε αυτο το κομμάτι?

Last edited:
Οι λεκεδες που περιγραφεις δημιουργουνται ειτε απο (σχετικα "ζωντανοους") ροζους, ειτε σε σημεια που εχει ξερασει ρετσινι. Εαν το ειχες περασει βελατουρα ισως να μη συνεβαινε.

Για διευκρινισε το προβλημα με τα σοκορα

Όσο και να το τριψω, όση ποσότητα συντηρηρικού ή βερνικιου το περάσω, όσα χέρια και να τα κάνω, πάντα θα το ρουφίξει και θα φαίνεται τελικα διαφορετικό σε σχέση με το υπόλοιπο ξύλο

Αυτο συμβαινει με ολα τα σοκορα και κυριως με τα μαλακα ξυλα οπως το πευκο / ελατο. Βεβαια παιζουν μεγαλο ρολο και οι χρονοι μεταξυ των εφαρμογων ... καλυτερα να μεσολαβουν 24 ωρες.
Εαν ομως θες τα τα περασεις ριπολινη τοτε θα πρεπει να προηγηθει βελατουρα

Οχι, τον καναπέ δεν θέλω να τον περάσω ριπολίνη. Φαντάζομαι η βαλετούρα δεν συνδιάζεται με συντηρητικό εμποτισμού, σωστά;

φυσικα και δεν θα περασεις τον καναπε με ριπολινη ... το εχω εμπεδωσει :love:

Η βελατουρα ειναι το ασταρι για το ξυλο, "σφραγιζει" (λιγο) και δημιουργει προσφυση για το τελικο. Ειναι λευκη ... μετα την εφαρμογη της δεν φαινονται τα νερα του ξυλου,
Φυσικα και το συντηρητικο μπορει να προηγηθει της βελατουρας