Βάψιμο ξύλου....

Θαναση, μπορει να χρησιμοποιησει sealer, αντι για βελατουρα, μαζι με το συντηρητικο;

Οσον αφορα στα σοκορα, κι εμενα μου σκουραινουν παντα πιο πολυ (σε σουηδικο και κ/π). Καπως βελτιωνεται η κατασταση αν περασεις λιγοτερα χερια απο αυτο που βαφει. Π.χ. 1 χερι εμποτισμου χρωματιστο στα σοκορα και 2-3 στο υπολοιπο. Μετα, απο πανω 2-3 χερια βερνικι κρουστας αχρωμο και στα δυο.

Ριπολινη χωρις βελατουρα η ασταρι μεταλου(εξαρταται την περιπτωση) δεν γινεται σε καμια των περιπτωσεων...
Ενας αλλος λογος να σου κιτρινισει το ξυλο ειναι και ποσο φρεσκο ειναι καθως το ξυλο σαν ζωντανος οργανισμος ακομη δουλευει....αρα σωστα υπεθεσες εαν ηταν ξερο η οχι...

Τα σοκορα εαν θες να φαινονται το ιδιο θα πρεπει μετα το ασταρωμα, για ριπολινη μιλωντας, να περαστουν απο πανω μεχρι κατω με στοκο ωστε να γινει φραγμος του ξυλου και επειτα να βαφτει ξανα βελατουρα και τελος ριπολινη...

Αγγελε την βελατουρα μην την συσχετιζεις με την υποθεση βερνικι καθολου...

Sealer και συντηρητικο δεν μπορουν να ανακατευτουν....
Πρωτα το sealer για να κλεισουν οι ποροι και επειτα το συντηρητικο για προστασια και χρωματισμο...

Last edited:
Δεν ειπα να βαλει βελατουρα με βερνικι, Κωστη. Ειπα, (αν γινεται) να χρησιμοποιησει sealer με το βερνικι, για τον ιδιο λογο που χρησιμοποιεις βελατουρα για την ριπολινη.

Ουτε, να ανακατεψει sealer με εμποτισμου. Ρωτησα αν μπορεις στο ιδιο ξυλο να βαλεις και sealer και, ξεχωριστα φυσικα, εμποτισμου γις χρωματισμο, πριν απο το κρουστας.

• Like
Reactions: KOSSTV
Πως θα παρει χρωμα το ξυλο...;
To sealer ειναι για να κλεισουν οι ποροι και να ασταρωθει κατα μια ενννοαι το ξυλο και το εμποτισμου να παρει χρωματισμο,εαν θελουμε αποχρωση,και τελικο φινιρισμα...

Μιλαω για την περιπτωση που χρησιμοποιησεις και τα δυο, και sealer και εμποτισμου, οπως ρωτησα και (νομιζω οτι) απαντησες οτι γινεται.

λοιπον...στοιχειωδης ερωτηση.
πατζουρια που ειναι περασμενα 3 χερια εμποτισμου Bondex διαλυτη, για να συντηρηθουν να βαλω απο το ιδιο ή να παω σε κρουστας? (μετα απο φιλο τριψιματακι)

- τα περασα με το χερι μου και στην αφη εχουν παρει λιγο. Στο ματι ειναι ΟΚ
- ο πωλητης μου ειπε οτι το εμποτισμου διαλυτη Bondex εχει σε ποσοστο 15% βερνικι κρουστας μεσα.

μηπως να κανω ενα μιγμα εμποτισμου/κρουστας, κατι σαν Danish oil?

μην μου πειτε για νερου, ΔΕΝ προκειται μετα το καζο με το οινοπνευμα που επαθα.

• Like
Reactions: enduras1
Bondex σε διαλυτη δεν υπαρχει αλλα σε νευτιου...
Ποιο απο τα παρακατω εχεις βαλει...;

...το λεω γιατι εαν εισαι ευχαριστημενος βαλε το ιδιο....

Τωρα οσο αφορα του νερου τι σχεση εχει με το οινοπνευμα...; μποιρεις να το εξηγησεις λιγο....γιατι δεν ξερω πως συνδεονται σε βαφη...:unsure:

γρήγορη ερώτηση: Ντούκο (Vivemetal της Vivechrom), μπορεί να εφαρμοστεί για το φρεσκάρισμα εξωτερικής ξύλινης πόρτας? Σημείωση ότι η πόρτα είναι βαμένη με ριπουλίνη διαλύτη. ευχαριστώ?

Με ριπολινη νεφτιου θες να πεις...
Ναι μπορει να βαφτει. απλως το συγκεκριμενο ντουκο κατα περιεργο λογο, ισως απο τα λιγα, αργει να στεγνωσει..επιφανειακα φαινεται στεγνο, εσωτερικα οχι...!!!
Το λεω για να μην κολλησει η πορτα στην κασα εαν εφαπτεται...

Bondex σε διαλυτη δεν υπαρχει αλλα σε νευτιου...
Ποιο απο τα παρακατω εχεις βαλει...;

...το λεω γιατι εαν εισαι ευχαριστημενος βαλε το ιδιο....

Τωρα οσο αφορα του νερου τι σχεση εχει με το οινοπνευμα...; μποιρεις να το εξηγησεις λιγο....γιατι δεν ξερω πως συνδεονται σε βαφη...:unsure:
αν θυμαμαι καλα αυτο...

επεσε οινοπνευμα σε πατωμα περασμενο με βερνικι νερου..και αρχισε να το λιωνει/μαλακωνει

Βαζεις το ιδιο λοιπον για πιο ξεκουραστη δουλεια....αν και γινεται να περασεις βερνικι νερου αλλα εχει και αλλη διαδικασια βεβαια....

Οσο αφορα το πατωμα μαλλον σε πολυ κακης ποιοτητας βερνικι πατωματος (οχι απλο βερνικι φανταζομαι) επεσες η δεν εχει απλωθει η σωστη ποσοτητα.....το λεω γιατι πρωτη φορα το ακουω.....

λοιπον...στοιχειωδης ερωτηση.
πατζουρια που ειναι περασμενα 3 χερια εμποτισμου Bondex διαλυτη, για να συντηρηθουν να βαλω απο το ιδιο ή να παω σε κρουστας? (μετα απο φιλο τριψιματακι)

- τα περασα με το χερι μου και στην αφη εχουν παρει λιγο. Στο ματι ειναι ΟΚ
- ο πωλητης μου ειπε οτι το εμποτισμου διαλυτη Bondex εχει σε ποσοστο 15% βερνικι κρουστας μεσα.

μηπως να κανω ενα μιγμα εμποτισμου/κρουστας, κατι σαν Danish oil?

μην μου πειτε για νερου, ΔΕΝ προκειται μετα το καζο με το οινοπνευμα που επαθα.
Αν τα πατζούρια τα χτυπάει ο ήλιος πολλές ώρες ΜΗΝ βάλεις οτιδήποτε κρούστας.
Σε 2-3 χρόνια θα ξεφλουδίσουν και θα είναι αίσχος, οπότε θα ξαναρχίσεις τη διαδικασία. Άστα απλά με το βερνίκι.
Πάντως ξανακέψου το για τα νερού. Επειδή είχες ένα ατύχημα δεν λέει τίποτα.

Δεν υπαρχει κανενα βερνικι κρουστας που να αντεχει (αξιοπρεπως, για 4-5 χρονια π.χ.) στον ηλιο;

Αναλόγως το σημείο και το πόσες ώρες εκτιθεται το ξύλο στον ήλιο μπορεί να αντέξει τόσο διάστημα. Γιατί όχι και παραπάνω.
Όσο πιο έντονη και μεγάλη σε διάρκεια είναι η έκθεση τόσο μεγαλύτερη η ζημιά στο ξύλο.
Γεγονός πάντως είναι οτι σε σχέση με άλλες κατασκευές τα πατζούρια αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, εύλογα αφού δεν μπορείς να τα βγάζεις, να τα βολεύεις αλλού και να τα επανατοποθετείς κατά το δοκούν.
Οπότε έχεις δύο λύσεις. Ή δεν χρησιμοποιηείς ουσία που κάνει κρούστα ή κάθε 2-3 χρόνια κάνεις την διαδικασία για να φρεσκάρεις το ξύλο.
Εγώ προτιμώ τον πρώτο τρόπο αφού κατά τη γνώμη μου ακόμα και τα 4-5 χρόνια δεν είναι πολλά για την δουλειά που έχουν τα πατζούρια.
Εγώ θα ήμουν ικανοποιημένος αν δεν ξανασχολιόμουν για τα επόμενα 30 χρόνια... Μην βάλω και κανένα μηδενικό ακόμα :)

Εγω παντως εχω αντιθετη αποψη για τα κρουστας αρκει να ειναι νερου.. !!!

Σε δουλεια στο Διονυσο το 2011 εγινε επισκευη σε 12 παντζουρια τα οποια ηταν συρρωμενα τελαρωμενα σε μορφη ταβλας 15 ποντων με κενα ανα 2 ποντους με μασιφ ξυλο δρυος...
Τα πατζουρια κατεβηκαν και τριφτηκαν εντελως, δηλ εντελως ξυλο, απο τοτε πανακριβο βερνικι νεφτιου της Sirca το οποιο ειχε ξεφλουδισει μεσα σε 2-3 χρονια...!!!
Περαστηκαν εξ αρχης συντηρητικο και επειτα 2 χερια βερνικι νερου της Er-lac το Agualasur..
Το 2019 ειχα παει για καποια αλλη εργασια εκει και τα παντζουρια ηταν ανεγγιχτα...δεν ειχαν παθει το παραμικρο...
Μακαρι να ειχα φωτο να βλεπατε..

Τι θελω να πω....

Η εφαρμογη ενος υλικου και η αποδοση του στο χρονο εξαρταται απο πολλους παραγοντες...
Δεν ειναι ολα 'ετριψα και εβαψα', απλως...εχει μια διαδικασια...
Λενε το βερνικι νερου πανω απο του νεφτιου δεν κραταει...μαλιστα...
Πως εφαρμοστηκε...;τι επεξεργασια εγινε πιο πριν...; τριφτηκε εντελως να βρεθει ξυλο και να περαστει συντηρητικο πρωτα και μετα 2 χερια βερνικι...;

Ειναι ερωτηματα που θα πρεπει να γνωριζεις πριν εφαρμοσεις εναν προιον για να δωσεις ξεκαθαρη απαντηση...

Για του νεφτιου να επαναλαβω κατι που εχω ξαναπει...
Το επεξεργασμενο βιομηχανικο προιον δεν μπορει να διεισδυσει τοσο οσο του νερου....δεν ειναι φιλικο σε ζωντανους μεταβαλλομενους οργανισμους και το ξυλο σαν τετοιο πρεπει να θεωρηθει...καθως το ξυλο στην ουσια "δουλευει"...
Η κρουστα λοιπον απο το βερνικι νεφτιου "σπαει" με την πολυκαιρια και αρχιζει να ξεφλουδιζει... κατι που του νερου δεν κανει...

Εαν με ρωτατε λοιπον γιατι του νερου ειναι δυνατοτερο σε εξωτερικες επιφανειες η απαντηση βρισκεται παραπανω...

Τι να σου πω Κώστα, εγώ όσα έχω βάψει αλλά και όσα έχω δει βαμένα από μάστορες, είχαν γίνει σαν τον απαυτό της μαϊμούς.
Να διευκρινήσω πως για τα δικά μου μιλάω πάντα για εφαρμογή σε «γυμνό» ξύλο κι όχι επάνω σε παλιά στρώματα, υπολείματα κ.λ.π.
Εν πάσει περιπτώσει κι εγώ την εμπειρία μου και την άποψή μου καταθέτω. Δεν διατείνομαι οτι έχω το αλάθητο.

Για τα υπόλοιπα που γράφεις, σαφώς και συμφωνώ.

Αποστολη σε γυμνο εντελως ξυλο δυσκολα να το φτασει καποιος...εχει πολυ μανουρα...για αυτο βλεπεις οτι βλεπεις.. μια χαρα ειναι η εμπειρια σου..σε σωστο δρομο κινησε..απλως η εφαρμογη κατα την ταπεινη μου αποψη κανει την διαφορα...
Μην νομιζει με τα χρονια μαθαινονται καποια πραγματα....ετσι και εγω και ο καθενας..

Επεισης και το υλικο παιζει ρολο...
Τα ευρωπαικα η τα αμερικανικα βερνικια τα οποια εφερναν καποιοι για να βγαλουν χρημα κριθηκαν εντελως ανεπαρκη σε βαθος χρονου.
Ταζαν λαγους με πετραχιλια αλλα ξεχασαν ενα συμαντικο παραγωντα...το διαφορετικο κλιμα της Ελλαδιτσας μας...!!!!
Τα τελευταια χρονια ειναι τοσο εξελιξημα τα ελληνικα προιοντα που δεν εχουν σε τιποτα να ζηλεψουν αλλες αγορες...

Ακομη ενας παραγωντας ειναι αραιωση του υλικου...στου νερου μια λογικη αραιωση στο πρωτο χερι ειναι 15-20% για να κανει προσφυση και στο δευτερο οπως ειναι για να μας κανεις τον φραγμο της επιφανειας αλλα και να μονωση το ξυλο...
Σε πατζουρια το γυαλιστερο ειναι μονοδρομος.. .

Last edited: