Βάψιμο ξύλου....

Όχι δεν είναι.. Η λακα είναι 2 συστατικών ενώ το σπρέι του lidl ειναι διαλυτικόυ...
Υπάρχει και λακα νερού αλλά θέλει άλλη προεργασία..

Άσπρη ακρυλικου μπογιά νερού σε σπρέι δεν υπάρχει...Εκτός και εάν εννοείς να μπει σε πιστολι αέρος η ρεύματος με το ανάλογo μπεκ..
Για το υπόστρωμα εξαρταται τι θα βάλεις τελικο χερι...
Υπόστρωμα νερού η νεφτιου και επειτα χρώμα σε σπρέι δεν γίνεται...θα στο "σηκωσει"...
Υπόστρωμα διαλυτου η 2 συστατικών δεν υπάρχει πρόβλημα..

Μετά παίζει ρόλο εάν μιλάμε για έξω η για μεσα...

Προσωπικά έξω εαν το ξύλο θα βρεχεται βάζω 2 χέρια βελατουρα νεφτιου και 2 ριπολινη νεφτιου...
Μέσα μπορείς να βάλεις είτε νερού είτε διαλυτου σε μορφή σπρέι...με τα ανάλογα ασταρια..το πρώτο βελατουρα νερου..το δεύτερο sufaser...
Εάν το ξύλο δέχεται τριβή βάζεις του διαλυτου η 2 συστατικών λακα...
Εάν όχι γίνεται και με ριπολινη νερού..

Γενικώς υπάρχουν πολλες λύσεις ανάλογα τι θες να κάνεις...

Δεν εχει καμια σχεση με την λακα. Η λακα ειναι 2 συστατικων και αλλο υποστρωμα (ολα πολυουρεθανης)
Το σπρει(τ) του Lidl, ειναι ασπρη μπογια δυαλιτου
Για σωστη δουλεια σε ξυλο πρεπει να βαλεις υποστρωμα βελατουρα

Υπερβολικά πολλές, έτσι για να μπερδευόμαστε...
Κωστή, το κρεβάτι της μικρής θέλω να βάψω σε πρώτη φάση (ξύλο, μέσα , που δέχεται τριβές). Άρα αν κατάλαβα καλά, μπορώ να βάλω το σπρέι του lidl που είναι διαλυτικού και για υπόστρωμα να βάλω σουρφασέρ. Ή αντί για σουρφασέρ μπορώ και να βάλω υπόστρωμα διαλυτικού; Όπως πχ βελατούρα διαλύτου.

Υπόστρωμα νερού η νευτιου και εποιτα χρώμα σε σπρέι δεν γίνεται...θα στο "σηκωσει"...
Υπόστρωμα διαλυτικόυ η 2 συστατικών δεν υπάρχει πρόβλημα..
Νευτιού και διαλυτικού νόμιζα είναι το ίδιο πράγμα. Είναι διαφορετικά;

Θανάση μαζί γράφαμε. Βελατούρα διαλύτου προφανώς, ε;

Εάν μιλάμε για κρεβάτι εγώ θα πρότεινα βελατουρα νεφτιου με ριπολινη νευτιου...αντέχει τις πιέσεις και εκδορές...Από 2 χέρια το καθένα και θα είσαι οκ...Και να μην μπλέξεις καθόλου με 2 συστατικών υλικά...
Εκτός οτι μυρίζουν πάρα πολύ είναι πολύ πιο δύσκολα στο δούλεμα...Και θέλουν κανονικά πιστολι αέρος...!!!
Εάν θες όμως κάτι ακόμη πιο ανθεκτικό πας σε ασταρι διαλύτου, σωστό αυτό που έβαλες, και σε χρώμα διαλύτου..

Ναι..διαλυτου και νεφτιου είναι διαφορετικά πράγματα...

Last edited:
Ευχαριστώ Κωστή. Θα πάω με αυτό που έβαλα πριν συν το σπρέι του λιντλ.

Δημήτρη πριν το κάνεις κανε μια δοκιμή σε απλό ξύλο για να δεις πως θα συμπεριφερθεί το ένα πάνω στο άλλο...

Θανάση μαζί γράφαμε. Βελατούρα διαλύτου προφανώς, ε;
Σωστα, βελατουρα διαλυτου

Ναι..διαλυτου και νεφτιου είναι διαφορετικά πράγματα...
Κωστη επειδη το εχεις ξαναγραψει
Οταν αναφερομαστε σε ενα κοινο χρωμα διαλυτου, η αραιωση θα γινει ως εξης:, εαν βαψεις με πινελο τοτε αραιωνεις με νεφτι ή whitespirit. Εαν βαψεις με πιστολι αραιωνεις με διαλυτικο πιστολιου ή νιτρο.

Λάθος...
Εάν είναι διαλύτου δεν αραιωνεις με white spirit.. Αλλά με διαλυτικό σκέτο...
Η vitex π.χ. έχει το Τ300 (πιστολιου)και το Τ350 που τα ξεχωρίζει αυτά...

Αναποδα ειναι :mad:...το Τ350 ειναι πιστολιου και το Τ300 πινελου(απλο οχι σκετο)....αλλα και παλι ισχυει σε γενικες γραμμες αυτο που ειπα...

Υπόστρωμα νερού η νεφτιου και επειτα χρώμα σε σπρέι δεν γίνεται...θα στο "σηκωσει"...
Υπόστρωμα διαλυτου η 2 συστατικών δεν υπάρχει πρόβλημα..
Ειδες; Για αυτο ρωταω για τα διαλυτικα.
Δεν εχω καταλαβει, ποια η διαφορα στα δυο, "υποστρωμα νεφτιου" και "υποστρωμα διαλυτου";
Αν με το "νεφτι" εννοεις το white spirit (και οχι το κανονικο νεφτι πευκου), το ιδιο δεν ειναι με τον "διαλυτη";
Δηλαδη, μια ριπολινη που γραφει "διαλυτη", δεν μπορεις να την αραιωσεις με "νεφτι" - white spirit;

Edit (μετα ειδα τα υπολοιπα).
Κωστη, δεν ειπαμε οτι το "διαλυτικο" ειναι το ιδιο με το white spirit;
Θαναση, αρα λες οτι το διαλυτικο νιτρου ειναι καλυτερο για πιστολι (το κανει πιο λεπτορευστο ή κατι τετοιο; )

Last edited:
Aγγελε ολα τα νευτια ειτε πευκου ειτε αοσμο ειτε κανονικο το ιδιο πανω κατω συνθετικα ειναι...και ναι white spirit=νεφτης...
Η διαφορα μεταξυ των 2 ειναι η χρηση για την οποια προοριζεται σε συνδιασμο με το τελικο χερι.....στα εχω αναφερει επανηλλημενος...
Ο διαλυτης ειναι πιο δυνατο σαν υλικο απο τον νευτη...

Ριπολινη διαλυτικου δεν υπαρχει...Υπαρχει νευτιου αοσμη η μη και ριπολινη νερου....

Αυτο που θα πρεπει να καταλαβουμε περισσοτερο ειναι οτι η επιλογη του τελικου χρωματος καθοριζει και το υποστρωμα...

Αξιζει να κανεις ενα απλο πειραμα και ας χαλασεις χρηματα για να καταλαβεις γιατι δεν ειναι ιδιο..
Περνα κατι που αραιωνεται με νευτη και απο πανω κατι που αραιωνεται με διαλυτικο..η και το αντιθετο..το αποτελεσμα θα σου δειξει γιατι δεν μπορει να συνυρπαξουν και τα δυο....

Δες και αυτο παλι...

• Like
Reactions: nikfor
Εννοεις οτι ολα τα χρωματα και βερνικια (ΕΚΤΟΣ του νερου, προφανως) λενε πανω ή νεφτιου (εννοώντας και white spirit) ή διαλυτη;
Γιατι εγω εχω την αισθηση οτι διαλυτη λενε ολα.

(Την αλλη φορα δεν ειχες βαλει αυτο, αλλα ενα σαν μεταφρασμενο απο ρωσικα. Αυτο φαινεται ενδιαφερον)

Ακριβως.. παντα γραφεται η σύνθεση και το υλικό το οποίο αραιωνονται...

Ίσως η λέξη διαλύτης να παρερμηνευεται κάποιες φορές..στην ουσία ειναι το αραιωτικο..Για αυτό και νομίζεις ότι όλα αραιωνονται με διαλυτικό...Δεν είναι έτσι πρακτικά..

Το έχω ξαναβάλει όπως και άλλο ένα που γράφει για αυτά τα πραγματα..
Διάβασε το επαναληπτικά ώστε να καταλάβεις σε τι υλικά ακριβώς αναφέρεται...
Τι Ρωσικό ρε συ...τι σκέφτεσαι...χαχαχαχα..!!!

Ok ok.
Παντως, αυτο που εβαλες λεει (μαλλον) άλλα. Συγκεκριμενα αυτο που ειπε ο Θανασης:
Διαλυτου με πινελο = Νεφτι/white spirit.
Διαλυτου με πιστολι = Νιτρου.
(Λοιπα = Λοιπα)

Βεβαια, ειναι και αυτο λιγο ασαφες, γιατι οταν λεει "για βερνικοχρωματα που εφαρμοζονται με πιστολι..." δεν διασαφηνιζει τι γινεται οταν τα βερνικοχρωματα εφαρμοζονται με πινελο.

Λάθος...
Εάν είναι διαλύτου δεν αραιωνεις με white spirit.. Αλλά με διαλυτικό σκέτο...
και ποιο ειναι αυτο το "διαλυτικο σκετο"?

Ριπολινη διαλυτικου δεν υπαρχει...Υπαρχει νευτιου αοσμη η μη και ριπολινη νερου....
και αυτες οι ριπολινες τι ειναι?

Για την ιστορια
Το νεφτι, ειναι οργανικος διαλυτης με βαση το ρετσινι και ενδεικνυται για κοινα χρωματα αλλά και για λαδομπογιες και ως βαση με διαφορες συστασεις (τυποι) για λαδια ζωγραφικης.
Το white spirit, ειναι χημικος διαλυτης, και η καθε εταιρεια που παραγει αυτο το προιον, ισως με μικρες διαφορες στη συσταση του, το ονομαζει οπως θελει ... Τ355219073$%@&73

Θανάση με μια λαδομπογια με βάση το νέυτη μπορείς να ρίξεις και white spirit...
Eιναι το ίδιο σαν αραιωτικο...
Το WHITE SPIRIT είναι παραγωγό του νέυτη..εξου και η διαφορα χημικού και οργανικού διαλύτη..
Όσο αφορά τις ριπολινες έχει δίκιο ότι υπάρχουν και διαλυτικόυ...γραψε λαθος εδω.. Δεν τις έχω χρησιμοποιήσει ποτέ καθώς του νευτιου μια χαρά κάνουν την δουλειά τους.

Τα διαλυτικά χωρίζονται σε βαθμίδες..
Όταν λέω απλό διαλυτικό εννοώ ελαφρύ σαν χρήση...
Πρέπει να πουμε εδώ ότι ξεκινώντας από Ν1 και μεχρι του νιτρου τα διαλυτικά έχουν διαφορετική σύσταση και δύναμη..
Ένα διαλυτικό N1 λειτουργεί και σαν καθαριστικό.. έχω καθαρίσει αμέτρητες φορές πιτσιλιες από χρώματα σε ξύλινο πάτωμα με άριστα αποτελέσματα...
Του νιτρου και πολυρεθανης ενδείκνυνται για ισχυρά χρώματα.
Επεισης εαν πέσει πάνω στο χέρι σου νιτρου η πολυρεθανης καταλαβαίνεις την διαφορά με το άπλο Ν1...

Οπότε white spirit με διαλυτικό N1,νιτρου η πολυρεθανης δεν είναι το ίδιο πράγμα.. σε καμία περίπτωση..
Εάν πέσει διαλυτικό νιτρου σε χρώμα που θέλει white spirit γεια σας...!!!

Last edited:
Κάπου έχει πάρει το μάτι μου ότι αν αραιώσεις με νιτρου μια λαδομπογιά θα στεγνώσει πιο γρήγορα. Ιδιαίτερα σε εφαρμογή με πιστόλι.. Δεν το έχω εξακριβωσει ακόμα δεν έχει τύχει

• Like
Reactions: mastroxalastis
παιδια η αναλογια αραιωσης λινελαιο στεγνωτικου οποια ειναι? (εφαρμογη σε στυλιαρια)
μου εδωσαν 1 λιτρο λιενλαιο και ενα μικροτερο κουτι στεγνωτικο. να υποθεσω οτι αν θελεις να χρησιμοποιησεις ολο το λινελαιο, βαζεις ολο και απο το δευτερο?

Σε ενα που εχω εγω, παντως, η αναλογια που γραφει ειναι ελαχιστοτατη. Καποιες σταγονες-μια κουταλιά στεγνωτικο, σε ικανη ποσοτητα λινελαιο για π.χ. ενα τραπεζι.
Και, μαλιστα, αν θυμαμαι καλα, λεει οτι δεν πρεπει να βαλεις παραπανω, γιατι μπορει να εχεις το αντιθετο αποτελεσμα.

παιδια η αναλογια αραιωσης λινελαιο στεγνωτικου οποια ειναι? (εφαρμογη σε στυλιαρια)
μου εδωσαν 1 λιτρο λιενλαιο και ενα μικροτερο κουτι στεγνωτικο. να υποθεσω οτι αν θελεις να χρησιμοποιησεις ολο το λινελαιο, βαζεις ολο και απο το δευτερο?
Δεν γραφει επανω το κουτακι?

Συνηθως η αναλογια ειναι 1 προς 5 η 1 προς 6.

Εάν πέσει διαλυτικό νιτρου σε χρώμα που θέλει white spirit γεια σας...!!!
τι γεια σας .... δεν θα παθει κατι το χρωμα, απλα θα γινει πιο "ρευστο"

Κάπου έχει πάρει το μάτι μου ότι αν αραιώσεις με νιτρου μια λαδομπογιά θα στεγνώσει πιο γρήγορα. Ιδιαίτερα σε εφαρμογή με πιστόλι.. Δεν το έχω εξακριβωσει ακόμα δεν έχει τύχει
Σιγουρα θα στεγνωσει πιο γρηγορα. Αυτος ειναι ο λογος που χρησιμοποιουμε νιτρο στο πιστολι ... για να περασει απο την λεπτη τρυπα της βελονας και να στεγνωσει γρηγορα πριν αρχισει να "τρεχει"

• Like
Reactions: papakitou