Βάψιμο ξύλου....

Συνάδελφοι, για δείτε τη φωτογραφία από αυτά τα παντζούρια και πείτε μου σας παρακαλώ πως θα μπορούσα να πάρω καλύτερο αποτέλεσμα.

π1.jpeg

Εντάξει, πιο πολύ από περιέργεια ρωτάω, γιατί η αλήθεια είναι πως η αρχική κατάσταση τους ήταν άθλια.
Κανονικά ήθελαν πέταμα και αντικατάσταση, αλλά επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι είπα να παρατείνω λίγο τη ζωή τους. (δεν είναι άλλωστε δικό μου το σπίτι. Απλώς κάνω λίγα μερεμέτια ως φιλοξενούμενος).

Να εδώ, είναι μετά το πρώτο ξύσιμο για να φύγουν τα πολλά πολλά

π2.jpeg

Μετά ακολούθησαν:
  • Τρίψιμο με το παλμικό χούφτας αλλά και όπου σήκωνε απομάκρυνση της παλιάς μπογιάς με θερμοπίστολο.
  • στοκάρισμα για τα μεγάλα προβλήματα (όχι περσίδα - περσίδα, ήταν αδύνατον)
  • Βελατούρα
  • Ξανά στοκάρισμα
  • Ξανά βελατούρα

Και μέχρι εκεί φαινόταν πολύ καλό, αλλά μόλις βάφτηκε με τη γυαλιστερή λαδομπογιά με το πιστόλι, φάνηκαν, ή μάλλον τονίστηκαν υπερβολικά όλες οι ανωμαλίες που υπήρχαν.
Λες και η βελατούρα δεν εξομάλυνε τίποτα, ενώ πίστευα πως θα επιπεδοποιήσει τις επιφάνειες.

Υποθέτω με ένα satine θα ήταν καλύτερα τα πράγματα.
Αλλά έτσι για την κουβέντα, πως θα γινόταν να δείξουν αυτά τα παντζούρια σαν καινούργια; Τι θέλουν;
Το στοκάρισμα είναι το πρόβλημα;
Μήπως υπάρχει κάποιο υλικό που θα βοηθούσε;

Ποιο ειναι το τελικο χρωμα?
Στο τελικο εκανες μια ή δυο εφαρμογες?
Επειδη η κατασταση τους ηταν χαλια, θα επρεπε πριν την βελατουρα να περασεις ενα εμποτισμου για να κλεισει πορους. Τα χερια βελατουρας θα επρεπε να εφαρμοστουν με τουλαχιτον 24 ωρες μεταξυ τους

Σε γενικες γραμμες, σε σχεση με πριν, δειχνουν να ειναι παρα πολυ καλα
Αναμεσα στα χερια βελατουρας και στοκαρισματος θα επρεπε να τριψεις με 320αρι για να γινουν γυαλι.
Εαν ειχες επιλεξει πιο πολυ χρωμα, θα ειχαν καλυφτει περισσοτερες ατελειες, αλλα θα επρεπε να ξαπλωσεις τα πατζουρια.

• Like
Reactions: nickolas and nikfor
Νίκο μια χαρά είναι....
Η σειρά που ακολούθησες είναι σωστή και σε σχεση με την αρχική εικόνα είναι πολύ καλά..
Ελπίζω να χρησιμοποιήσες χρώματα νερού και όχι νευτιου καθώς σε εξωτερικές επιφανιες δεν κρατούν...
Καλύτερα που έβαλες γυαλιστερό πάρα σατινε αφού δεν θες να μείνουν ανοικτοί πόροι.. Και γλιστράει καλύτερα το νερού...

Όσο για τα κενα/πορους/τρύπες...
Σε ένα παντζούρι τόσο ταλαιπωρημένο είναι ανούσιο να φορτωθεί με στόκο για να γεμίσουν γιατί μετά από διάστημα θα σκάσουν γιατί το υπόστρωμα(ξυλο) έχει αδυνατισει αρκετά..
Οπότε είμαι κατά του πολυ στοκαρισματος...

Last edited:
  • Like
Reactions: nickolas and nikfor
Ποιο ειναι το τελικο χρωμα?
Στο τελικο εκανες μια ή δυο εφαρμογες?
Επειδη η κατασταση τους ηταν χαλια, θα επρεπε πριν την βελατουρα να περασεις ενα εμποτισμου για να κλεισει πορους. Τα χερια βελατουρας θα επρεπε να εφαρμοστουν με τουλαχιτον 24 ωρες μεταξυ τους

Σε γενικες γραμμες, σε σχεση με πριν, δειχνουν να ειναι παρα πολυ καλα
Αναμεσα στα χερια βελατουρας και στοκαρισματος θα επρεπε να τριψεις με 320αρι για να γινουν γυαλι.
Εαν ειχες επιλεξει πιο πολυ χρωμα, θα ειχαν καλυφτει περισσοτερες ατελειες, αλλα θα επρεπε να ξαπλωσεις τα πατζουρια.

Το τελικό χρώμα ήταν το Verolac της Vitex και περάστηκε ένα χέρι με το πιστόλι.

Το εμποτισμού ούτε που το σκέφθηκα για να πω την αλήθεια. Θεώρησα πως με τη βελατούρα θα είμαι ΟΚ.
Ναι, είχαν περάσει 24 ώρες μεταξύ των χεριών της βελατούρας, αλλά αυτό με το 320αρι δεν το έκανα και ήταν λάθος. Έχεις δίκιο :-/

Καταλαβαίνω με αυτά που γράφεις πως το πιστόλι έριξε πολύ λεπτό στρώμα μπογιάς και ίσως για αυτό φαίνεται και η παραμικρή ατέλεια. Έβαφα τόσο όσο να μην στάζει, αλλά και αυτό ήταν λάθος. Έπρεπε να τα ξαπλώσω όπως λες και να ρίχνω πιο πυκνό σπρέι και μάλλον και δεύτερο χέρι.

....Ελπίζω να χρησιμοποιήσες χρώματα νερού και όχι νευτιου καθώς σε εξωτερικές επιφανιες δεν κρατούν...

.... Οπότε είμαι κατά του πολυ στοκαρισματος...

Κωστή το έχεις γράψει πολλές φορές (και εσύ και άλλοι) και το έχω μάθει πως σε αυτές τις περιπτώσεις βάζουμε νερού και το εφαρμόζω.

Δυστυχώς στη συγκεκριμένη περίπτωση μπήκε διαλυτικού, γιατί δεν μπορούσε να βρεθεί (ή να φτιαχτεί) στο νησί η συγκεκριμένη απόχρωση σε νερού.

Πολλή δουλειά πάντως.
Σε μερικά παντζούρια ήταν τόσο σκουριασμένες οι βίδες (και με ίσιο κεφάλι) που μόνο με τη βοήθεια του παλμικού κατσαβιδιού ξεκόλλησαν για να βγουν οι μεντεσέδες, να τριφτούν και να βαφτούν. Έβαλα και ανοξείδωτες PZ2, την επόμενη φορά θα είναι όλα πιο εύκολα)

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. :)

Κάθε καλοκαίρι κάνω και από λίγα παντζούρια.
Του χρόνου θα τα κάνω καλύτερα :)

• Like
Reactions: panoss1 and KOSSTV
Το τελικό χρώμα ήταν το Verolac της Vitex και περάστηκε ένα χέρι με το πιστόλι.

Το εμποτισμού ούτε που το σκέφθηκα για να πω την αλήθεια. Θεώρησα πως με τη βελατούρα θα είμαι ΟΚ.
Ναι, είχαν περάσει 24 ώρες μεταξύ των χεριών της βελατούρας, αλλά αυτό με το 320αρι δεν το έκανα και ήταν λάθος. Έχεις δίκιο :-/

Καταλαβαίνω με αυτά που γράφεις πως το πιστόλι έριξε πολύ λεπτό στρώμα μπογιάς και ίσως για αυτό φαίνεται και η παραμικρή ατέλεια. Έβαφα τόσο όσο να μην στάζει, αλλά και αυτό ήταν λάθος. Έπρεπε να τα ξαπλώσω όπως λες και να ρίχνω πιο πυκνό σπρέι και μάλλον και δεύτερο χέρι.

Κωστή το έχεις γράψει πολλές φορές (και εσύ και άλλοι) και το έχω μάθει πως σε αυτές τις περιπτώσεις βάζουμε νερού και το εφαρμόζω.

Δυστυχώς στη συγκεκριμένη περίπτωση μπήκε διαλυτικού, γιατί δεν μπορούσε να βρεθεί (ή να φτιαχτεί) στο νησί η συγκεκριμένη απόχρωση σε νερού.

Πολλή δουλειά πάντως.
Σε μερικά παντζούρια ήταν τόσο σκουριασμένες οι βίδες (και με ίσιο κεφάλι) που μόνο με τη βοήθεια του παλμικού κατσαβιδιού ξεκόλλησαν για να βγουν οι μεντεσέδες, να τριφτούν και να βαφτούν. Έβαλα και ανοξείδωτες PZ2, την επόμενη φορά θα είναι όλα πιο εύκολα.

Το ντούκο της Verolac δεν είναι κακό σαν ποιοτητα και αντέχει στο χρονο..
Δεν ξέρω πιο υλικό έβαλες σαν βελατουρα αλλά και να το ετριβες με οποιοδηποτε γιαλοχαρτο παλι ετσι θα γινοταν...
Γιατί δεν έβγαινε ο η απόχρωση σε νερού δεν μπορώ να το καταλάβω...μάλλον δεν θα είχε τα κατάλληλα υλικά...
Εννοώντας ότι και παχύ να έπεφτε πάλι θα έχει θέματα και ατέλειες. Άμα θες να πεις ότι κερδίζεις κάτι...

Θα μπορούσες την βελατουρα να την κάνεις με το χέρι για αφήσεις περισσότερο χρώμα και εποιτα να κανεις τις 2 στρωσεις με το πιστολι...

Έχει δίκιο ο Θανάσης για τον τρόπο περάσματος.
Όταν είναι ξάπλα απλώνει πολύ καλύτερα το χρώμα...
Όταν είναι όρθια το χρώμα έχει την τάση να "τρεχει" και να μην μένει παντού το ίδιο..
Τα παραπάνω φυσικά και έχουν την σημασία τους Νικο.

Last edited:
  • Like
Reactions: nikfor
Ιδιαίτερα αυτά τα ντουκο, στάζουν με το παραμικρό.
Γρίλιες, όρθιες και ντουκο με πινέλο είναι για γερά νεύρα..

Αδερφέ πάντως επειδή πριν λίγους μήνες έκανα ακριβώς ίδια δουλειά, δεν καλύπτει το χρώμα τις ατέλειες.. Αποφάσισα να μην ασχοληθώ με στοκαρισματα γιατί θα έπαιρνε πολύ χρόνο (πολλά φύλλα) αλλά και κάποια στιγμή θα αλλαχτούν

Πραγματικά για γερα νευρα. Εντάξει, επειδή το κάνω σε χαλαρο στιλ, το έχω δει και λίγο σαν εκπαίδευση πάνω σε διαφορα υλικά και τεχνικές.

Έχεις δίκιο για το στοκάρισμα. Τόσες γρίλιες σε τόσα φυλλα ... δεν παίζει.

Πάντως, χαζεύοντας στο YouTube, είδα να χρησιμοποιούν αυτό το τριβείο της Makita

bo4566.jpeg

Μοιάζει να είναι ιδανικό και γρήγορο για τις γρίλιες.
Δηλαδή, αν γίνει ένα σωστό τρίψιμο, ίσως όλα τα άλλα να γίνονται πιο εύκολα και να μη χρειάζεται σχεδόν καθόλου στοκάρισμα.

Το να αλλαχτούν που λες είναι το πιο σωστό, αλλά αν κάνεις τον πολλαπλασιασμό και δεις το συνολικό κόστος ( o_O ) λες ... ας προσπαθήσω να τους δώσω λίγα χρόνια ζωης ακόμα :LOL:

Έχει το αντίστοιχο ακριβώς και σε Black & Decker που είναι πολύ πιο οικονομικό. Νομίζω βγαίνει γύρω στο 40άρι...

• Like
Πάντως, χαζεύοντας στο YouTube, είδα να χρησιμοποιούν αυτό το τριβείο της Makita

View attachment 184009

Μοιάζει να είναι ιδανικό και γρήγορο για τις γρίλιες.
Δηλαδή, αν γίνει ένα σωστό τρίψιμο, ίσως όλα τα άλλα να γίνονται πιο εύκολα και να μη χρειάζεται σχεδόν καθόλου στοκάρισμα.

Με το συγκεκριμένο θα κάνεις δουλειά εφόσον τριψεις τόσο ώστε να "κατεβασεις" το ξύλο και σβήσουν οι περισσότερες ατέλειες...
Φυσικά και αυτο θέλει υπομονή...

Όπως είπε και ο papakitou, η βελατούρα και το χρώμα δεν καλύπτουν τις ατέλειες. Εγώ ελέγχω ότι το ξύλο είναι τελείως λείο μετά το τελευταίο στοκάρισμα. Αν όχι, ξανά στόκο.

• Like
Το μόνο τριβείο που ίσως να κάνει δουλειά είναι αυτό: https://www.paints-mihopoulos.gr/?section=1819&language=el_GR&itemid1494=2676&detail1494=1
Πανάκριβο και ΙΣΩΣ να κάνει γιατί δεν ξέρω το πάχος του δίσκου, μάλλον είναι για το Αμέρικα όπου νομίζω πως έχουν διαφορετικής διάστασης διάκενο τα φύλλα.
Με τα υπόλοιπα απλά μην ασχολείστε, Δεν κάνουν τίποτα. Το B&D το είχα κι εγώ. Έτριψε με το ζόρι 10 φύλλα πριν γίνει Π.Ε.

• Like
Reactions: panoss1
Εαν ηδη εχει καποιος πολυεργαλειο, αυτο που χρειαζεται ειναι ενα ειδικο φτηνο εξαρτημα για τετοιες περιπτωσεις. Κανει πολυ καλη δουλεια.

sRTmQ3wh.jpg

Δεν μπορω να θυμηθω απο που το ειχα παρει, το εχω αναφερει πολυ παλια στις παραλαβες και σε καποια αλλα σχετικα νηματα.
Το βλεπω ομως στο banggood https://www.banggood.com/5pcs-Steel...xosDTl3iki1AxL5lJOfNL_3ZbM3UYi0BoCPQsQAvD_BwE

Πιθανολογώ πως αυτό το πολυμηχάνημα που αναφέρουν ο Μιχάλης κι ο Νίκος είναι καλύτερο απο τα τριβεία. Κι αυτό γιατί το σύστημα που κουμπώνει το εξάρτημα είναι πολύ καλύτερο από τα άλλα. Κατά πόσο κάνει δουλειά μένει να αποδειχθεί στην πράξη.
Στο B&D το εξάρτημα δένει με τέσσερα επιπλέον βιδάκια στο κυρίως σώμα του τριβείου. Φαντάζομαι πως και στο Makita θα έχει κάτι αντίστοιχο εφόσον δεν είναι ενιαίο σώμα. Σημειωτέον πως στο B&D ταυτόχρονα με τις βίδες υπάρχει και velcro για την συγκράτηση. Το πρόβλημα δημιουργείται από τους υπερβολικούς κραδασμούς που δημιουργούνται από την επιμήκυνση της επιφάνειας. Αν συνυπολογίσουμε πως το εξάρτημα ίσα που χωράει στο κενό και κοπανιέται συνέχεια ανάμεσα στο πάνω και το κάτω φύλλο το αποτέλεσμα είναι σίγουρο. Οι βίδες χαλαρώνουν σε χρόνο dt και το velcro ξεκολλάει.
Στο διαφημιστικό της Makita η επιφάνεια που λειαίνει είναι διαφορετική. Τα πατζούρια Γαλλικού τύπου είναι εντελώς άλλη ιστορία...

Για να μην παρεξηγηθώ, κατά τα λοιπά το B&D είναι μια αρκετά αξιοπρεπής πρόταση.
Κάπου έχω βάλει μια αξιολόγηση. Αν κάποιος σκέφτεται να το αγοράσει, ας της ρίξει μια ματιά.

Last edited:
Ο πεθερος μου ετριψε μια ξυλινη εξωτερικη πορτα στο εξοχικο, αλλα μονο απο τη μεση και κατω (γιατι εκει ειχε ξεφλουδισει μονο). Μετα περασε καποια βερνικια, και το αποτελεσμα ηταν να εχει 2 χρωματα η πορτα 😁

Το ΣΚ λεμε να την τριψουμε ολη και να την "βαψουμε" ξανα.

Σκεφτομαι κυριως εκκεντρο για τα πολλα (με αρχικα 80αρι περιπου γυαλοχαρτο) και το πολυεργαλειο για κατι ψιλες διακοσμησεις που εχει.
Μετα 2 χερια βερνικι εμποτισμου (νερου) και δυο χερια βερνικι κρουστας αχρωμο, αυτο που ειχε τελευταια το lidl, με πολυουρεθανη.
Εναλλακτικα, μπορω να τα κανω και με διαλυτη (και τα δυο) ή με νερου εμποτισμου και διαλυτη το κρουστας (το εχω κανει σε ξυλινη κατασκευη της μικρης, σε εσωτερικο χωρο, και μεχρι σημερα δεν εχει κανενα θεμα).

Καποια συμβουλη ή παρατηρηση;