- 30 September 2009
- 587
Καιρό τώρα στριφογυρνούσε στο μυαλό μου η ιδέα , ότι με την μικρή μου mirrorless ( Sony a6000)
εκτός από τις οικογενειακές στιγμές , θα μπορούσα να απαθανατίσω ένα μυστήριο .
Η ευκαιρία δώθηκε όταν φίλη που βάπτιζε την μονάκριβη της και γνωρίζοντας πόσο
πολύ μου αρέσει η φωτογραφία, μου πρότεινε να αναλάβω αποκλειστικά την βάπτιση.
Το ρίσκο μεγάλο ,γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει επαγγελματίας φωτογράφος είχα μεγάλη ευθύνη ,
όμως τελικά δέχθηκα. Η βάπτιση θα γινόταν 11:30 το πρωί ,καλή ώρα για χειμώνα.
Τουλάχιστον στα εξωτερικά πλάνα δεν θα είχα κανένα θέμα. Ο μεγάλος μου φόβος ήταν οι
λήψεις μέσα στην εκκλησία καθώς δεν είχα φώτα , η φλάς.
Αφού σκέφθηκα αρκετά , αποφάσισα να επενδύσω σε ένα φλάς και έτσι αγόρασα το Nissin i40 .
Κατέληξα στο συγκεκριμένο λόγω του μικρού όγκου και βάρους του , θα ταίριαζε καλύτερα στην
μικρή α6000 και θα μπορούσα εύκολα να το χρησιμοποιήσω στην καθημερινότητα μου.
Η αγορά έγινε 2 εβδομάδες πριν την βάπτιση ώστε να έχω λίγο χρόνο να το μάθω , τουλάχιστον τα βασικά..
Κατέβηκα λοιπόν στον πόλεμο με τα εξής "πυρομαχικά":
-Σώμα Sony a6000
-Flash Nissin i40
-Sony SEL 18-200
-Sony SEL 50 1.8
-Sigma 30 2.8
- 3 μπαταρίες για την μηχανή , 2 σετ eneloop για το flash και 2 κάρτες μνήμης (64GB & 32GB).
Το οπλοστάσιο "πτωχό" , θα μπορούσε να ανταπεξέλθει;
Προσπάθησα να δημιουργήσω καλύτερες συνθήκες και είπα στην φίλη μου ότι για να έχω τουλάχιστον
διαθέσιμο αρκετό φως , να είναι ανοιχτά όλα τα φώτα της εκκλησίας και τελικά έτσι έγινε.
Έφτασε λοιπόν η ημέρα της βάπτισης.
Ξεκίνησα με τα εξωτερικά πλάνα κλασικά ,γονείς , παπούδες , αδέλφια.
Χρησιμοποίησα αποκλειστικά τον 50 1.8 , καθώς ήθελα την μέγιστη απομονωση του θέματος.
Συνέχισα μέσα στην εκκλησία να χρησιμοποιώ τον 50 1.8 , εώς ότου ξεκίνησε το μυστήριο οπότε
άλλαξα στον 18-200.
Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Έχοντας δει δουλειές από αρκετούς "επαγγελματίες" φωτογράφους
φοβόμουν ότι και εγώ θα είχα το ίδιο αποτέλεσμα .Φωτογραφίες χωρίς ψυχή , πολύ τυπικές , με πολύ χρήση
φλας και από πίσω μαυρίλα.Τολμώ να πώ ότι τελικά τα κατάφερα και ξέφυγα από την παγίδα αυτή.
Οι εσωτερικές φωτογραφίες βγήκαν αξιοπρεπέστατες , φωτεινές χωρίς να παρουσιάζουν έντονες σκιές που
δημιουργούνται από το φλας.
Οι εξωτερικές λήψεις ήταν εξαιρετικές! Βοήθησε πολύ ο καιρός που είχε συνεφιά και είχα απαλό φως.
Ο 50αρης Sony είναι εξαιρετικός φακός .Όλα τα πορτρέτα τραβήχτηκαν με αυτόν και έχει γενικά
πολύ χαρακτήρα ως φακός.
Η μεγάλη έκπληξη ήταν το Nissin.
Δυνατό , γρήγορο (με την βοήθεια των enellop) γενικά έμεινα πολύ ικανοποιημένος.
Που υστερήσαμε; Λόγω της απειρίας μου δεν μπορούσα να τους μαζέψω εύκολα για τις παραδοσιακές λήψεις και
να τους κατευθύνω , μπαίνανε συνεχώς μπροστά διάφοροι , δεν είχα πολύ θράσσος.
Φωτογράφιζα περισσότερο με τρόπο 2ου φωτογράφου , δηλ. κάπως candid και πιστεύω ότι τελικά αυτό
με βοήθησε να μην βγούν πολύ στημένες οι φωτογραφίες. Έχασα έτσι αρκετές παραδοσιακές λήψεις ,
κυρίως ομαδικές , δηλ. όλα τα αδέλφια μαζί , οι παπούδες όλοι μαζί κλπ.
Ευτυχώς τις κρίσιμες στιγμές τις πιάσαμε , η α6000 με το αστραπιαίο AF έκανε το θαύμα της.
Είχα ανεστίαστες λήψεις αλλά ήταν σχετικά περιοριμένες .
Τελικά νομίζω ότι τα κατάφερα αρκετά καλά .
Δυστηχώς δεν έχω την άδεια της φίλης για να ανεβάσω
δείγματα , ελπίζω να την πείσω ..
Συγνώμη για το μακροσκελές post ελπίζω να μην σας κούρασε..
εκτός από τις οικογενειακές στιγμές , θα μπορούσα να απαθανατίσω ένα μυστήριο .
Η ευκαιρία δώθηκε όταν φίλη που βάπτιζε την μονάκριβη της και γνωρίζοντας πόσο
πολύ μου αρέσει η φωτογραφία, μου πρότεινε να αναλάβω αποκλειστικά την βάπτιση.
Το ρίσκο μεγάλο ,γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει επαγγελματίας φωτογράφος είχα μεγάλη ευθύνη ,
όμως τελικά δέχθηκα. Η βάπτιση θα γινόταν 11:30 το πρωί ,καλή ώρα για χειμώνα.
Τουλάχιστον στα εξωτερικά πλάνα δεν θα είχα κανένα θέμα. Ο μεγάλος μου φόβος ήταν οι
λήψεις μέσα στην εκκλησία καθώς δεν είχα φώτα , η φλάς.
Αφού σκέφθηκα αρκετά , αποφάσισα να επενδύσω σε ένα φλάς και έτσι αγόρασα το Nissin i40 .
Κατέληξα στο συγκεκριμένο λόγω του μικρού όγκου και βάρους του , θα ταίριαζε καλύτερα στην
μικρή α6000 και θα μπορούσα εύκολα να το χρησιμοποιήσω στην καθημερινότητα μου.
Η αγορά έγινε 2 εβδομάδες πριν την βάπτιση ώστε να έχω λίγο χρόνο να το μάθω , τουλάχιστον τα βασικά..
Κατέβηκα λοιπόν στον πόλεμο με τα εξής "πυρομαχικά":
-Σώμα Sony a6000
-Flash Nissin i40
-Sony SEL 18-200
-Sony SEL 50 1.8
-Sigma 30 2.8
- 3 μπαταρίες για την μηχανή , 2 σετ eneloop για το flash και 2 κάρτες μνήμης (64GB & 32GB).
Το οπλοστάσιο "πτωχό" , θα μπορούσε να ανταπεξέλθει;
Προσπάθησα να δημιουργήσω καλύτερες συνθήκες και είπα στην φίλη μου ότι για να έχω τουλάχιστον
διαθέσιμο αρκετό φως , να είναι ανοιχτά όλα τα φώτα της εκκλησίας και τελικά έτσι έγινε.
Έφτασε λοιπόν η ημέρα της βάπτισης.
Ξεκίνησα με τα εξωτερικά πλάνα κλασικά ,γονείς , παπούδες , αδέλφια.
Χρησιμοποίησα αποκλειστικά τον 50 1.8 , καθώς ήθελα την μέγιστη απομονωση του θέματος.
Συνέχισα μέσα στην εκκλησία να χρησιμοποιώ τον 50 1.8 , εώς ότου ξεκίνησε το μυστήριο οπότε
άλλαξα στον 18-200.
Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Έχοντας δει δουλειές από αρκετούς "επαγγελματίες" φωτογράφους
φοβόμουν ότι και εγώ θα είχα το ίδιο αποτέλεσμα .Φωτογραφίες χωρίς ψυχή , πολύ τυπικές , με πολύ χρήση
φλας και από πίσω μαυρίλα.Τολμώ να πώ ότι τελικά τα κατάφερα και ξέφυγα από την παγίδα αυτή.
Οι εσωτερικές φωτογραφίες βγήκαν αξιοπρεπέστατες , φωτεινές χωρίς να παρουσιάζουν έντονες σκιές που
δημιουργούνται από το φλας.
Οι εξωτερικές λήψεις ήταν εξαιρετικές! Βοήθησε πολύ ο καιρός που είχε συνεφιά και είχα απαλό φως.
Ο 50αρης Sony είναι εξαιρετικός φακός .Όλα τα πορτρέτα τραβήχτηκαν με αυτόν και έχει γενικά
πολύ χαρακτήρα ως φακός.
Η μεγάλη έκπληξη ήταν το Nissin.
Δυνατό , γρήγορο (με την βοήθεια των enellop) γενικά έμεινα πολύ ικανοποιημένος.
Που υστερήσαμε; Λόγω της απειρίας μου δεν μπορούσα να τους μαζέψω εύκολα για τις παραδοσιακές λήψεις και
να τους κατευθύνω , μπαίνανε συνεχώς μπροστά διάφοροι , δεν είχα πολύ θράσσος.
Φωτογράφιζα περισσότερο με τρόπο 2ου φωτογράφου , δηλ. κάπως candid και πιστεύω ότι τελικά αυτό
με βοήθησε να μην βγούν πολύ στημένες οι φωτογραφίες. Έχασα έτσι αρκετές παραδοσιακές λήψεις ,
κυρίως ομαδικές , δηλ. όλα τα αδέλφια μαζί , οι παπούδες όλοι μαζί κλπ.
Ευτυχώς τις κρίσιμες στιγμές τις πιάσαμε , η α6000 με το αστραπιαίο AF έκανε το θαύμα της.
Είχα ανεστίαστες λήψεις αλλά ήταν σχετικά περιοριμένες .
Τελικά νομίζω ότι τα κατάφερα αρκετά καλά .
Δυστηχώς δεν έχω την άδεια της φίλης για να ανεβάσω
δείγματα , ελπίζω να την πείσω ..
Συγνώμη για το μακροσκελές post ελπίζω να μην σας κούρασε..