Βάπτιση με Mirrorless , να το τολμήσω; Ναι το τόλμησα!

gmak13

Senior Member
30 September 2009
587
Καιρό τώρα στριφογυρνούσε στο μυαλό μου η ιδέα , ότι με την μικρή μου mirrorless ( Sony a6000)
εκτός από τις οικογενειακές στιγμές , θα μπορούσα να απαθανατίσω ένα μυστήριο .
Η ευκαιρία δώθηκε όταν φίλη που βάπτιζε την μονάκριβη της και γνωρίζοντας πόσο
πολύ μου αρέσει η φωτογραφία, μου πρότεινε να αναλάβω αποκλειστικά την βάπτιση.
Το ρίσκο μεγάλο ,γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει επαγγελματίας φωτογράφος είχα μεγάλη ευθύνη ,
όμως τελικά δέχθηκα. Η βάπτιση θα γινόταν 11:30 το πρωί ,καλή ώρα για χειμώνα.
Τουλάχιστον στα εξωτερικά πλάνα δεν θα είχα κανένα θέμα. Ο μεγάλος μου φόβος ήταν οι
λήψεις μέσα στην εκκλησία καθώς δεν είχα φώτα , η φλάς.
Αφού σκέφθηκα αρκετά , αποφάσισα να επενδύσω σε ένα φλάς και έτσι αγόρασα το Nissin i40 .
Κατέληξα στο συγκεκριμένο λόγω του μικρού όγκου και βάρους του , θα ταίριαζε καλύτερα στην
μικρή α6000 και θα μπορούσα εύκολα να το χρησιμοποιήσω στην καθημερινότητα μου.
Η αγορά έγινε 2 εβδομάδες πριν την βάπτιση ώστε να έχω λίγο χρόνο να το μάθω , τουλάχιστον τα βασικά..
Κατέβηκα λοιπόν στον πόλεμο με τα εξής "πυρομαχικά":
-Σώμα Sony a6000
-Flash Nissin i40
-Sony SEL 18-200
-Sony SEL 50 1.8
-Sigma 30 2.8
- 3 μπαταρίες για την μηχανή , 2 σετ eneloop για το flash και 2 κάρτες μνήμης (64GB & 32GB).
Το οπλοστάσιο "πτωχό" , θα μπορούσε να ανταπεξέλθει;
Προσπάθησα να δημιουργήσω καλύτερες συνθήκες και είπα στην φίλη μου ότι για να έχω τουλάχιστον
διαθέσιμο αρκετό φως , να είναι ανοιχτά όλα τα φώτα της εκκλησίας και τελικά έτσι έγινε.
Έφτασε λοιπόν η ημέρα της βάπτισης.
Ξεκίνησα με τα εξωτερικά πλάνα κλασικά ,γονείς , παπούδες , αδέλφια.
Χρησιμοποίησα αποκλειστικά τον 50 1.8 , καθώς ήθελα την μέγιστη απομονωση του θέματος.
Συνέχισα μέσα στην εκκλησία να χρησιμοποιώ τον 50 1.8 , εώς ότου ξεκίνησε το μυστήριο οπότε
άλλαξα στον 18-200.
Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Έχοντας δει δουλειές από αρκετούς "επαγγελματίες" φωτογράφους
φοβόμουν ότι και εγώ θα είχα το ίδιο αποτέλεσμα .Φωτογραφίες χωρίς ψυχή , πολύ τυπικές , με πολύ χρήση
φλας και από πίσω μαυρίλα.Τολμώ να πώ ότι τελικά τα κατάφερα και ξέφυγα από την παγίδα αυτή.
Οι εσωτερικές φωτογραφίες βγήκαν αξιοπρεπέστατες , φωτεινές χωρίς να παρουσιάζουν έντονες σκιές που
δημιουργούνται από το φλας.
Οι εξωτερικές λήψεις ήταν εξαιρετικές! Βοήθησε πολύ ο καιρός που είχε συνεφιά και είχα απαλό φως.
Ο 50αρης Sony είναι εξαιρετικός φακός .Όλα τα πορτρέτα τραβήχτηκαν με αυτόν και έχει γενικά
πολύ χαρακτήρα ως φακός.
Η μεγάλη έκπληξη ήταν το Nissin.
Δυνατό , γρήγορο (με την βοήθεια των enellop) γενικά έμεινα πολύ ικανοποιημένος.
Που υστερήσαμε; Λόγω της απειρίας μου δεν μπορούσα να τους μαζέψω εύκολα για τις παραδοσιακές λήψεις και
να τους κατευθύνω , μπαίνανε συνεχώς μπροστά διάφοροι , δεν είχα πολύ θράσσος.
Φωτογράφιζα περισσότερο με τρόπο 2ου φωτογράφου , δηλ. κάπως candid και πιστεύω ότι τελικά αυτό
με βοήθησε να μην βγούν πολύ στημένες οι φωτογραφίες. Έχασα έτσι αρκετές παραδοσιακές λήψεις ,
κυρίως ομαδικές , δηλ. όλα τα αδέλφια μαζί , οι παπούδες όλοι μαζί κλπ.
Ευτυχώς τις κρίσιμες στιγμές τις πιάσαμε , η α6000 με το αστραπιαίο AF έκανε το θαύμα της.
Είχα ανεστίαστες λήψεις αλλά ήταν σχετικά περιοριμένες .
Τελικά νομίζω ότι τα κατάφερα αρκετά καλά .
Δυστηχώς δεν έχω την άδεια της φίλης για να ανεβάσω
δείγματα , ελπίζω να την πείσω ..
Συγνώμη για το μακροσκελές post ελπίζω να μην σας κούρασε..

Εκανα σχεδόν το ιδιο το καλοκαιρι. (Και απο τοτε τραβηξα αλλα 2 μυστηρια (οχι ως αποκλειστικος αφου υπηρχε και επαγγελματιας).)
Αλλα ειχα ελαφρως διαφορετικο εξοπλισμο.
Ειχα στη Σονυ τον 50αρη και σε μια Νικον τον 35αρη οποτε επιανα διαφορετικα εστιακα μηκη. Χωρις ζουμ.
2 Φλας στημενα στα πλαγια με ασυρματο trigger. Το ενα με ομπρελλα το αλλο με diffuser.
Κτλ κτλ.

Η Σονυ ανετα μπορει να σταθει.
Σχόλιο...θα εβαζα στο 50αρη στα εξωτερικα ενα f/4-f/8 για να ειναι πιο οξυς, και αν ηθελα περισσοτερο απομονωση θα το εκανα με blur στο Post Processing.
Και εινια πιο ευκολο να μπει στο φοκους το πιτσιρικι ακομα και αν κουνιεται.
Τι τεχνικη ακολουθησες για εστιαση στο πιτσιρικι; Lock-AF ή Eye-AF, ή Face recognition (registered faces) ;

Επισης, Γενικα καλο εινια να αποφευγεις να αναλαμβανεις να τραβας φιλους ως αποκλειστικος φωτογραφος εαν δεν εχεις δανεικο ενα δευτερο σωμα.
Μια μλκια να γινει και να παθεις ζημια στη καμερα τους εχεις στερησει ολες τις αναμνησεις. Τουλαχιστον να σου δωσουν φραγκα να νοικιασεις κανενα κτηνος Full Frame μονο για την ημερα εκεινη. Η βρες απο κανεναν φιλο καμια αλλη καλή DLSR/mirrorless.

δεν μας κούρασε καθόλου το ποστ. Μια μίρορλες έχει τις δυνατότητες να βγάλει εξίσου καλές φωτογραφίες με τις dslr. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, πλανάται. Από εκεί και πέρα είναι οι δυνατότητες να χρησιμοποιήσεις ή όχι το σύστημα σε όλες τις παραμέτρους του (π.χ. φλας, εξωτερικά φώτα, αντοχή μπαταριών, κλπ.) Απο τη στιγμή που τα κατάφερες και είσαι ευχαριστημένος εσύ και οι νεόνυμφοι, όλα καλά.

'Αλλωστε και ο Παναγιώτης τράβηξε γάμο με λιγότερο εξοπλισμό και χωρίς πρόβλημα.

Στα εξωτερικά πλάνα είχα διάφραγμα F2 , δεν είχα θέματα με την εστίαση όλες ήταν εστιασμένες , εκτός από μερικές που πλησίασα πολύ κοντά και είχα εστιασμένο λάθος μάτι.
Αυτό όμως ήταν δικό μου λάθος γιατί έπρεπε να είχα χρησιμοποιήσει eye AF. Για τα πορτρέτα χρησιμοποίησα Face recognition( unregisered δεν είχα χρόνο).
Γενικά ήθελα να ρισκάρω με ρηχό βάθος πεδίου και ας είχα μερικές αποτυχίες.
@dstil Ποιά φλάς και τι triggers χρησιμοπόιησες και πώς συνεργάστηκαν με την α6000 , είχες καλό αποτέλεσμα;
Ένα δείγμα , ας με συγχωρέσει η φίλη μου..

DSC00100-5.jpg

Θα έλεγα πως δεν είναι αντιπροσωπευτικό το δείγμα για εστίαση, θόρυβο.... έτσι δεν είναι; Θεωρώ το 1/250 υπερ - ασφαλή ταχύτητα για τα 50mm, νομίζω με τη μισή θα είχες γλιτώσει το 2000 iso και τον αρκετό θόρυβο - έλειψη λεπτομέρειας. Το μονόχρωμο βέβαια αντέχει παραπάνω το υψηλό iso και γλιτώνεις και τον χρωματικό θόρυβο.

Φυσικά μπορείς και να τραβήξεις με ακάθρεπτη, μάλιστα θα έλεγα με μικρότερες πιθανότητες ανεστίαστης. Το ζητούμενο είναι η ταχύτητα εστίασης. Αλήθεια, η εστίαση εντός ναού τι έλεγε; Κλείδωνε γρήγορα;

Για το φλας τώρα... μόνο με on camera στο εσωτερικό του ναού, δύσκολο να είχες καλά αποτελέσματα εκτός αν ο ναός ήταν πολύ φωτεινός - χλωμό για τέτεια εποχή - και δούλεψες αρκετά υψηλό iso με σχετικά χαμηλή ταχύτητα, ώστε απλά να δώσει fill light και να "γράψει" και πίσω. Βέβαια, όλα είναι θέμα αισθητικής, από κακοφωτισμένο - υπερφωτισμένο backround προτιμώ τα σκοτάδια πίσω που λες, αρκεί φυσικά το θέμα να είναι φωτισμένο σωστά και ομοιόμορφα.

Μπορείς να ρωτήσεις την φίλη σου αν θα μπορούσες να ανεβάσεις λήψεις όπου δεν εμφανίζονται πρόσωπα. Όπως για παράδειγμα τον ναό, τα ρούχα, το σταυρό, τη στιγμή που ο ιερέας ρίχνει λάδι στις παλάμες των νονών, μπομπονιέρες κλπ. Δεν νομίζω να έχουν πρόβλημα εκεί.

Η εστίαση στο ναό κλείδωνε ακαριαία. Πρόβλημα στο κλείδωμα είχε όταν προσπάθησα 1-2 φορές να ανέβω πάνω από το 70mm , όπου αργούσε λίγο , αλλά γενικά δεν χρησιμοποίησα μεγάλα εστιακά μήκη.
Η αλήθεια είναι ότι η άνω δωτογραφία δεν είναι αντιπροσωπευτική , την πόσταρα επειδή δεν φαίνονται πρόσωπα. Πιστεύεις όμως ,ότι όταν εκτυπωθεί σε νορμάλ διάσταση, θα δείχνει άσχημα;
Γενικά ανέβασα iso (αφού δεν είχα πολύ φως) , και πιστεύω στην εκτύπωση να μην υπάρχει πρόβλημα . Στην οθόνη 1:1 , φαίνεται ο θόρυβος..
Μερικές ακόμα:
DSC00275-3.jpgDSC00241-3.jpgDSC00261-3.jpgDSC00235-2.jpgDSC00234-3.jpgDSC00306-2.jpg
Οι 2 τελευταίες με φλάς.

Τα φτηνά Yongnuo 560 ΙΙ & ΙΙΙ χρησιμοποιώ, έχουν και ασύρματο trigger (RF-603 ΙΙ, η "Ι" εκδοση θελει τροποποιηση στα ηλεκτρονικά για να παιξει με Σονυ). Stand με ομπρελλα κτλ.

Οριστε 2 φωτογραφίες με Sony a6000, και 1 φωτογραφία με Νικον d5100.
Σε αυτή την περίπτωση είχα μόνο το ένα φλας ανοιχτό με ομπρελλα στο πλαι να κοιταζει απο πανω προς τα κατω. Το δευτερο δεν το χρησιμοποίησα γιατί τελικά μπήκε και αλλος φωτογραφος στο κόλπο και δεν ήθελα να κλείσω όλο το χώρο.
(τις μίκρυνα στα 800 pixel τη μεγαλη πλευρα, 72 dpi, οποτε μπορει να χανει η ποιοτητα, αλλα δινει την αισθηση του φωτισμου)

Sony a6000 + sel 50mm f/1.8 OSS: f/3.2, 1/160, ISO 800
vaftisi for avclub-1.jpg

Sony a6000 + sel 50mm f/1.8 OSS: f/3.2, 1/160, ISO 800
vaftisi for avclub-2.jpg

Nikon d5100 + 35mm f/1.8 DX lens: f/3.2, 1/60 shutter, ISO 800, 35mm
vaftisi for avclub-3.jpg

Όπως βλεπεις η μονη διαφορα είναι η δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις μέγιστο ISO το 800 (έχω και αρκετές με 400) που επιτρεπει μελλοντικά αν θέλει κάποιος να την τυπώσει σε μεγάλο καλό photobook χωρις φόβο.

Μπορούσα να δυναμώσω και άλλο τα φλας και να πάω στο ISO 200 αλλά φοβήθηκα 2 πράγματα:
1) οτι θα τυφλωθούν όλοι τους
2) ότι θα αργήσει το recycle του flash οταν θα θελω να βαρέσω ριπή στη κολυμπήθρα.

Ωραίες είναι αν και φαίνεται ότι είναι από sony, μην ρωτάς το πως το καταλαβαίνω απλά και στην rx100 έχει οι φωτογραφίες σε κλειστό χώρο την ίδια χρωματική χροιά.

Συγχαρητηρια gmak! Διαβαζοντας το ποστ σου, ειμαι σιγουρος πως θα σαρωσες και ευχαριστουμε που το μοιραστηκες εδω μαζι μας.. Και επειδη μου θυμησες δικη μου περιπτωση, ας πω και εγω μια αναλογη εμπειρια μου.

Σχεδον το ιδιο πραγμα με τον gmak εκανα το καλοκαιρι για μια βαφτιση και εναν γαμο με την εντελως ακαταλληλη xz-2, αλλα προφανως σαν 2ος φωτογραφος (καμικαζι :p) και αυτο απο σποντα, μιας και με compact δεν μπορεις να αναλαβεις ουτε για αστειο τετοια πραγματα, συν οτι και εγω δεν εχω καθολου την εμπειρια απο τετοιες φωτογραφιες.. Ασε που γενικα δεν νιωθω και πολυ απο τετοια μυστηρια, οποτε ειμαι και λιγο εκτος ψυχολογιας για τετοια event.. Ολα τα αρνητικα μαζι ενα πραμα.. Τελικα ημουνα λαθος ως προς το "νιωθω", μιας και τελικα μια χαρα συνδιασα την οπτικη μου ματια και φαντασια με το ολιγον τι "βαρετο" για μενα θεμα των μυστηριων.. Αυτο εφερε τουμπα και το τελικο αποτελεσμα, οπου ενω περιμενα παταγωδη αποτυχια, τελικα εξελιχθηκε σε φοβερη επιτυχια απο το πουθενα..

Αυτο που καταλαβα εγω ηταν οτι λογω του οτι εισαι φιλος στο ζευγαρι, μπορεις και "τρυπωνεις" πιο ευκολα σε ιδιωτικες στιγμες, παιρνεις πολλα περισσοτερα αυθορμητα και αληθινα χαμογελα και γενικα πιο αυθορμητες στιγμες.. Αν εχεις και φαντασια, παιρνεις και φανταστικες φωτογραφιες που δεν εχουν καμια σχεση με τις "στημενες" του επαγγελματια φωτογραφου και αυτο φαινεται οταν τις παρεις ολες στο χερι και αρχισεις να τις βλεπεις..

Πιο ηταν το δικο μου αποτελεσμα στα βαφτισια πχ? 100 φωτογραφιες σε αλμπουμ ειχε συμφωνησει ο φιλος μου με τον φωτογραφο και τελικα οι 40 ηταν δικες μου(!!) και οι αλλες 60 του επαγγελματια, οπου συμφωνα με το ζευγος και τις οικογενειες τους, μακαρι να μπορουσαν να βαλουν παραπανω δικες μου στο αλμπουμ χωρις να προσβαλουν την δουλεια του ανθρωπου που πληρωσαν για αυτο! Εχουν περασει κοντα 3-4 μηνες και ακομα οπου με βρουν με ευχαριστουν για τις φωτογραφιες που τους εβγαλα τοτε.. Να πω οτι περιμενα τετοια επιτυχια, θα πω ψεμματα, αλλα τελικα εγινε το "well done" και ειμαστε ολοι χαρουμενοι. Το προβλημα ειναι οτι πλεον ολοι οι φιλοι μου με θελουν για να καλυπτω μυστηρια, γιορτες και οτι αλλο, αλλα κανεις δεν καταλαβαινει πως η xz-2 μου δεν κανει για τετοια και καθε φορα ταλαιπωρουμε οταν με χωνουν σε τετοια event, οπου θα προτιμουσα να πινω τα ουισκακια μου και να χαιρομαι τους φιλους μου απο το να προσπαθω να κανω την xz-2 να φωτογραφισει σε κλειστους χωρους με χαμηλα iso.! Το 2ο προβλημα ειναι οτι οι φακοι που κανουν για μυστηρια, ειναι συνηθως οι πανακριβοι γρηγοροι zoom.. Μην μιλησω για φωτισμους που δεν εχω καν ιδεα :flipout: Παντως μου αρεσε σαν εμπειρια, πραγμα που δεν περιμενα με τπτ :p Νεοι φωτογραφικοι οριζοντες ξαφνικα και φυσικα πολλα παραπανω λεφτα αν θελησω να καλυψω και τετοιες αναγκες..

Αυτο που θελω να πω με ολο αυτο το ποστ, ειναι οτι καλα να ειμαστε ολοι μας και να χαιρομαστε το χομπυ μας, ειτε εχουμε σοβαρο εξοπλισμο ειτε οχι.. Εμενα η xz-2 αυτο μου εχει διδαξει περισσοτερο απο καθε τι. Εσυ κανεις την φωτογραφια και οχι η φωτογραφικη μηχανη. Στα μυστηρια ηταν και αλλοι γνωστοι και φιλοι που τραβουσαν φωτογραφιες και μαλιστα οι περισσοτεροι με dslr. Ουτε 1 φωτογραφια τους δεν επελεξε το ζευγος... Νομιζω πως αυτο και αν λεει πολλα περι εξοπλισμων και φωτογραφων..

Ωραίες είναι αν και φαίνεται ότι είναι από sony, μην ρωτάς το πως το καταλαβαίνω απλά και στην rx100 έχει οι φωτογραφίες σε κλειστό χώρο την ίδια χρωματική χροιά.

Δε μπορω να πω καθως δεν εχω δει τα δειγματα απο την rx100, αλλά θεωρώ ότι οι διαφορές είναι λόγω δικής μου επεξεργασίας καθώς τραβούσα σε raw.

Πάντως η αληθεια είναι οτι χρωματικα οι διαφορες οφειλονται:
1) στο διαφορετικό shutter speed. To 1/60 που τραβουσα με την Nikon παραγει διαφορετικη εικονα απο το 1/160 της Sony. Το φως απο το φλας διαχεεται διαφορετικά στον περιβαλλοντα χωρο σε αυτες τις ταχυτητες. Ειχα την SOny τοσο ψηλα κυρίως για το burst mode στην κολυμπηθρα. Αυτο θεωρω οτι προκαλεσε μεγαλυτερη διαφορα.
2) τραβωντας raw το χρωμα το αποφασισα μετά. Και ουσιαστικά προσπάθησα να φέρω τη Sony πιο κοντά στην d5100 και όχι το αντίθετο καθώς τα raw της Sony λογω νεοτερης γενιας ειχαν μια παραπανω ευελιξια. Οπότε τα αρχεία της Sony ειναι αρκετά πιο πειραγμένα από της d5100.
3) επίσης τώρα παρατήρησα ότι η μία της Sony έχει πράσινη χροιά και η άλλη είναι λίγο καμμένη. Αλλά πίστεψε με έχω και άλλες που δεν καταλαβαίνεις διαφορά. Είναι αυτές που με τη Sony βαρουσα επίσης σε 1/60 και έχουν ίδια γωνία στο φως.

Από εκεί και πέρα είναι και οι διαφορετικοί φακοί που προφανώς κάνουν διαφορά. Ο φτηνός αλλά καταπληκτικός Nikon 35mm DX και ο κάπως πιο ακριβός και καλός Sony 50mm OSS.

Πολύ καλές παιδιά μπράβο. Ειδικά για 1η προσπάθεια δεν το συζητώ. Για μένα το "τόλμημα" δεν ήταν οι ακάθρεπτες, αλλά οι φωτεινοί σταθεροί. Μπορεί να μην σου επιτρέπεουν να πάρεις λίγο ανοικτότερα κάδρα με πιο ενδιαφέρουσα σύνθεση, αλλά δίνουν άριστη ποιότητα αρχείου και ξεφοντάρισμα.

Και η ομπρελίτσα με το yongnuo επίσης dstil. Για μένα 10 φορές καλύτερα από τους ενοχλητικούς προβολείς, οι οποίοι βέβαια συχνά είναι απαραίτητοι για το βίντεο...

Ένα αβαντάζ που δίνει το φλας είναι πως σου επιτρέπει να δουλέψεις με πιο αργές ταχύτητες για το φόντο και ακινητοποιεί καλύτερα το θέμα ειδικά στην κολυμπήθρα (σταγόνες λαδού-νερού).

Τώρα για τα χρώματα, ισχύει αυτό με τους sony αισθητήρες με την κιτρινωπή χροιά. Περισσότερη σημασία έχει η τονική και χρωματική ισοροπία όμως παρά το χρώμα αυτό καθαυτό, αν και στο τελευταίο προτιμώ εκείνα της Canon για την ανθρώπινη επιδερμίδα.

Τράβαγα RAW και Jpeg , οπότε το χρώμα με λίγο κόπο θα έρθει.
Το θέμα μου είναι , τώρα στην επεξεργασία ,στο crop διατηρώ το 3:2, ή το αλλάζω;
Θα επηρεάσει την εκτύπωση;
Επίσης θα ήθελα να μου προτείνετε μαγαζί για εκτύπωση ψηφιακού άλμπουμ (η με pm εάν δεν θέλετενα αναρτήσετε ονόματα..)
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια ...

Τράβαγα RAW και Jpeg , οπότε το χρώμα με λίγο κόπο θα έρθει.
Το θέμα μου είναι , τώρα στην επεξεργασία ,στο crop διατηρώ το 3:2, ή το αλλάζω;
Θα επηρεάσει την εκτύπωση;
Επίσης θα ήθελα να μου προτείνετε μαγαζί για εκτύπωση ψηφιακού άλμπουμ (η με pm εάν δεν θέλετενα αναρτήσετε ονόματα..)
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια ...

Αν τυπώσεις σε 13Χ18, κρόπαρε κοντά σε αυτή την αναλογία. Αλλιώς το μηχάνημα θα κόψει μόνο του και ίσως σου χαλάσει κάποια κάδρα. Και μην ξεχάσεις να πάρεις το χρωματικό προφίλ του μηχανήματος και να το ενσωματώσεις στο export.

αν τραβας RAW το χρώμα δεν είναι πρόβλημα.... απλα διαλέγεις κάποιο άλλο color profile από το default στο πρόγραμμα που χρησιμοποιείς κι έρχεται εκεί που θέλεις.
Για να έχω ομοιογένεια στο χρώμα, χρησιμοποιώ το DXO optics PRO κι επιλεγω οποιο προφίλ θέλω (έχει τα πάντα)!

Σχεδόν πάντα , για πορτραιτα βάζω Fuji S3-S5... ή το default DXO portrait.

Last edited: