Βελτίωση εικόνας με ποιοτικά καλώδια;

agg70s

Senior Member
7 February 2010
361
Αθηνα
Στολισα λογω χριστουγεννων τον Ferguson Ariva T650i με ενα Vdac και ενα καλωδιο κεραιας απο την Βιοκαλ το dgs 2000 1,65/μ και αλλαξε δραματικα και ο ηχος και η εικονα.Ειδικα στην εικονα σας το προτεινω εαν δεν το εχεται κανει το καλωδιο μαζι με καλα βυσματα κανουν διαφορα.

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Ferguson Ariva T650i

Πιστευω οτι παιζει καποιο ρολο,το δικο μου ηταν τυποποιημενο και πολυ ψιλο, με το συγκεκριμενο και τους κονεκτορες που εβαλα οντως αλλαξε η εικονα. Προς θεου δεν ειμαι καλωδιακιας απλως μια καλη ποιοτητα βαζει το χερι της και αυτη.

Δεν παίζει ρόλο στην ποιότητα της εικόνας. Ότι μπορεί να βελτιώσει έστω και λίγο το σήμα, ισχύει.

Δεν το αποκλείω να βελτιώνεται η ποιότητα. Πληροφορία που χάθηκε, δεν ανακτάται χωρίς επαναποστολή (ή μεθόδους ανάκτησης), μόνο «μπαλώνεται».
Από την άλλη, δεν βλέπω διαφορά στην πράξη (καλά, εγώ γενικά δεν είμαι και πολύ της ποιότητας).

Δεν ξέρω αν φταίει το καλώδιο, αλλά έχω δει ότι όσο περισσότερο σήμα έχει ένας δέκτης, τόσο καλύτερη εικόνα δίνει. Θεωρητικά το σήμα πρέπει απλά να περνάει το κατώτατο σκαλοπάτι σήματος ώστε να μην έχει σπασίματα και κολλήματα, και να μην περνάει το ανώτατο σκαλοπάτι σήματος όπου πάλι έχει σπασίματα και κολλήματα. Λένε ότι αν το σήμα είναι μέσα στην ωφέλιμη περιοχή, η εικόνα είναι σταθερή. Έχω όμως παλιότερα δοκιμάσει στον ίδιο δέκτη σύνδεση χωρίς τον ενισχυτή γραμμής που χρησιμοποιώ, και σύνδεση με εσωτερική κεραία. Σε καμία περίπτωση δεν είχα σπασίματα ή κολλήματα, αλλά και στις τρεις περιπτώσεις είχα ελαφρώς διαφορετική εικόνα, με διαφορετικά χρώματα, και πιο άτονη ή έντονη εικόνα. Έχω δει ότι η καλύτερη (ή καλύτερα η πιο έντονη) εικόνα είναι λίγο πριν το ανώτατο σκαλοπάτι όπου ο δέκτης μπουκώνει από το υπερβολικό σήμα, γιαυτό κρατάω ακόμα τον ενισχυτή γραμμής που είχα για την αναλογική τηλεόραση που είχα μέτρια λήψη, αλλά δεν είναι απαραίτητος τώρα. Ένα καλώδιο με αρκετές απώλειες λοιπόν πιθανόν να δίνει σχετικώς χειρότερη εικόνα.

Άπαξ και "κλειδώσει" το ψηφιακό σήμα, η ποιότητα της εικόνας είναι ίδια και δεν αλλάζει.

Re: Απάντηση: Ferguson Ariva T650i

Άπαξ και "κλειδώσει" το ψηφιακό σήμα, η ποιότητα της εικόνας είναι ίδια και δεν αλλάζει.

Το αυτό...

Βέβαια εξαρτάται τι θεωρεί ο καθένας "ποιότητα εικόνας" ... Εγώ κατάλαβα τι λέει ο Σεραφείμ και συμφωνώ μαζί του.

Ένα μικρό παράδειγμα, πελάτης επέμενε ότι η μπάρα του σήματος (λήψη) όταν ανέβαινε του έδινε καλύτερη εικόνα... αυτό δεν...

Το ψηφιακό σήμα δεν έχει να κάνει με το καλώδιο. Ο δέκτης θα ανοίξει και θα δώσει την ίδια εικόνα είτε είναι οριακό το σήμα είτε είναι μέγιστο. Η ποιότητα καλωδίου έχει να κάνει, σε ψηφιακό πάντα σήμα, με την ποσότητα και τα όρια. Η κακή ποιότητα των βύσματος από την άλλη μπορεί να οδηγεί την είσοδο του δέκτη στο χαμηλότερο όριο σήματος που χρειάζεται για την ορθή λειτουργία του και να κινείται στα όρια του "ανοιγει -δεν ανοίγει" .

Η ποιότητα του καλωδίου έχει να κάνει μόνο με την ποιότητα του σήματος και όχι με την ποιότητα της εικόνας καθ αυτής.

Last edited:
Re: Απάντηση: Ferguson Ariva T650i

Αυτο που ξεχασα να γραψω,ειναι οτι μαζι με το καλωδιο τοιχος-δεκτης αλλαξα και το δεκτης-tv, επισεις και το hdmi με ενα ποιο συγχρονο 1,4 μαλλον γιατι το ειχα 4-5 χρονια το παλιο(hdmi 1,1 η 1,2), μηπως παιζει ρολο ο συνδυασμος,το σιγουρο ειναι οτι η εικονα εγινε καλυτερη χωρις να κανω κατι αλλο. Αναφερομαι σε σταθμους και η διαφορα ηταν διακριτη και οχι δραματικη το διορθωνω με εκανε παντως να ενθουσιαστω γι,αυτο και εγραψα για δραματικη αλλαγη.

Last edited:

Ο δέκτης θα ανοίξει και θα δώσει την ίδια εικόνα είτε είναι οριακό το σήμα είτε είναι μέγιστο.
Αφού υπάρχει χαμένη πληροφορία εικόνας, πώς γίνεται να είναι ίδια η εικόνα;

Η ποιότητα καλωδίου έχει να κάνει, σε ψηφιακό πάντα σήμα, με την ποσότητα και τα όρια.
Μπορείς να το εξηγήσεις περισσότερο; Όρια και ποσότητα τί πράγματος;

Αυτο που ξεχασα να γραψω,ειναι οτι μαζι με το καλωδιο τοιχος-δεκτης αλλαξα και το δεκτης-tv, επισεις και το hdmi με ενα ποιο συγχρονο 1,4 μαλλον γιατι το ειχα 4-5 χρονια το παλιο(hdmi 1,1 η 1,2), μηπως παιζει ρολο ο συνδυασμος,το σιγουρο ειναι οτι η εικονα εγινε καλυτερη χωρις να κανω κατι αλλο. Αναφερομαι σε σταθμους και η διαφορα ηταν διακριτη και οχι δραματικη το διορθωνω με εκανε παντως να ενθουσιαστω γι,αυτο και εγραψα για δραματικη αλλαγη.
Αν και κατά πόσο επηρέασε το HDMI, μπορεί εύκολα να φανεί επανατοποθετώντας το παλιό.
Δεν είναι όλα τα καλώδια ίδια, έχουν απώλειες και αλλοιώσεις. Κακό καλώδιο = κακό σήμα = κακή μεταφορά πληροφορίας = λήψη ελλειμματικών δεδομένων.
Προβλήματα είχαν αναφερθεί από το HDMI που χρησιμοποιούσε πριν τον Τ65 του ο Kostas_Y ως το HDMI που συνόδευε τους F&U 2205.

Μιλάτε για μετάδοση ψηφιακού σήματος μέσω πιάτου ή μέσω HDMI;
Όρια της στάθμης σήματος που χρειάζεται ο δέκτης για να λοκαρει.

Πιάτα δεν έχουμε στους επίγειους, μόνο για τα μεζεδάκια στις ταινίες :smile:

Η ποιότητα του καλωδίου επηρεάζει την μεταφορά της πληροφορίας. Αλλοιώσεις ή απώλειες που προκαλούνται από αυτό, σημαίνει ότι η συσκευή δεν λαμβάνει τα δεδομένα που εξέπεμψε ο αποστολέας. Άρα δεν υπάρχει η πλήρης πληροφορία για να σχηματιστεί η ακριβής εικόνα.

Δηλαδή πιστεύεις ότι αν έχεις καλύτερο καλώδιο θα έχεις καλύτερη εικόνα???
Η ροή πληροφοριών είναι συνεχής. Δεν χάνονται πληροφορίες παρά μόνο στιγμιαία.
Η ποιότητα καλωδίου έχει να κάνει μόνο με την στάθμη σήματος και μόνο.

Η ποιότητα του καλωδίου εννοείς scart / hdmi..

Γιατί η ποιότητα του ομοαξονικού καλωδίου δεν έχει να κάνει με την απεικόνιση (χρώματα, ανάλυση) της εικόνας. Εκεί η λοκάρεις σωστά και δεν πιξελιάζεις ή δεν λοκάρεις σωστά και πιξελιάζεις..