ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,263
Ολοι αποδεχόμαστε,ότι τα πιό μίνιμαλ συστήματα που αποτελούνται απο αξιόλογα μηχανήματα,έχουν και την καλύτερη απόδοση.

Αυτό στην πράξη δεν μπορεί να σημαίνει,παρά μιά υψηλής ποιότητας πηγή,άντε κι ένα προενισχυτή(υπάρχουν αρκετές πηγές με εξαιρετικά προ στάδια) κι ενεργά ηχεία.Υπάρχει τίποτα πιό απλό;

Επιπλέον,σίγουρα κοστίζει και λιγότερο απο ένα "πλήρες" σύστημα.

Ωστόσο στην πράξη,δεν ξέρω κανέναν απο εμάς,που να το έχει υιοθετήσει.

Ας μιλήσουμε λοιπον γι' ενεργά ηχεία και τέτοιου είδους συστήματα.

-Γιατί δεν χρησιμοποιούνται ευρύτερα;
-Για το τεχνολογικό επίπεδο τέτοιων συνδυασμών.
-Για συγκριτικές εμπειρίες ακροάσεων,μεταξύ ενός τέτοιου συστήματος κι ενός "παραδοσιακού".
-Αλλες,μίνιμαλ εναλλακτικές προτάσεις.

Πάμε;

Last edited:
Πηγη με προενισχυτη εννοεις? 'Η μηπως υπαρχουν ενεργα ηχεια με προενισχυτη? Παντως στην δικη μου περιπτωση (εχω ενα Cary 306/200, με volume control), με οποιον προενισχυτη και να το συνεκρινα, παντα εχανε. Μακαρι να επαιζε καλυτερα, ωστε να μην χρειαζομουν προ.

Πηγη με προενισχυτη εννοεις? 'Η μηπως υπαρχουν ενεργα ηχεια με προενισχυτη? Παντως στην δικη μου περιπτωση (εχω ενα Cary 306/200, με volume control), με οποιον προενισχυτη και να το συνεκρινα, παντα εχανε. Μακαρι να επαιζε καλυτερα, ωστε να μην χρειαζομουν προ.

Υπάρχουν-κι έχω ακούσει αρκετές-πηγές σε πολλές κατηγορίες χρημάτων,που παίζουν εξαιρετικά για τα χρήματά τους σαν πρό.

Αλλά μην κολλήσουμε εκεί.Μπορούμε να θεωρήσουμε και τον προ επίσης σαν δεδομένο σ' ένα τέτοιο σύστημα.Θα μπορούσε να ήταν π.χ ένας λαμπάτος ή ένας παθητικός tvc.

Αρα, ουσιαστικα η ερωτηση ειναι η "γιατι δεν εχουμε ολοι ενεργα ηχεια?".

Οχι ακριβώς.Συζητάμε γενικότερα περί μινιμαλισμού στην αναπαραγωγή της μουσικής.Μιά μορφή-βέλτιστη για πολλούς,αλλά στα λόγια:flipout:- είναι τα ενεργά ηχεία,μιά άλλη είναι πηγή με ενσωματωμένο προ,παθητικοί vs ενεργούς προ κ.ο.κ

It’s always the same…
Features vs Quality

Μιa πυγή και ένα ενεργό ηχείο… δεν έχουν αρκετά features…

:grandpa: Γιατί δεν μας αρέσει να ακούμε αυτό που πρέπει να ακούμε αλλά αυτό που... μας αρέσει.

Α, μη δίνεις σημασία... Αυτή τη στιγμή ακούω το Epitaph των King Crimson... Όταν αλλάξω δίσκο μπορεί να μιλήσω πιο λογικά... :flipout:

Epitaph???? Μετα απ αυτο μπορω να πω οτι πρεπει τουλαχιστον να επιτραπει και το streaming ηχου στο φορουμ μεταξυ των μελων...

Αληθεια Διονυση αυτοι οι παθητικοι tvc που λες πιο πανω απο τι τιμες μπορει να ξεκινουν?

Απάντηση: Re: ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

Epitaph???? Μετα απ αυτο μπορω να πω οτι πρεπει τουλαχιστον να επιτραπει και το streaming ηχου στο φορουμ μεταξυ των μελων...

Αληθεια Διονυση αυτοι οι παθητικοι tvc που λες πιο πανω απο τι τιμες μπορει να ξεκινουν?

350$ -bye-

Το μίνιμαλ σύστημα είναι εξαίρετο για κάποιους.
Για άλλους πάλι που θέλουν να κάνουν παιχνίδια και ψάχνονται
διαρκώς δεν λέει.

Είχα σετάκι προ + ενεργά και πολύ πιθανόν να ξανακάνω.

Τα ενεργά ηχεία έχουν δυο τρομερές χάρες που δε βρίσκονται αλλού:

α) έτοιμη ενεργή πολυενίσχυση, καθώς και room treatment σε ορισμένες περιπτώσεις
β) απλά ξεχνάς το θέμα "οδήγηση ηχείων"

και τα δυο, πολύ ισχυρά επιχειρήματα για να ξαναπάω εκεί.

Re: Απάντηση: ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

Αρα, ουσιαστικα η ερωτηση ειναι η "γιατι δεν εχουμε ολοι ενεργα ηχεια?".

Δεν ξέρω αν υπάρχει απάντηση σε αυτό το θεμελιακό ερώτημα.

Κατά την γνώμη μου η καλύτερη απάντηση που στέκει είναι ότι μας αρέσει να υπάρχει οπτικά το μεγάλο-γυαλισμένο-βαρύ-μάτσο-βαρβάτο-ωραίο-καλωδιωμένο μπαούλο (ή μπαούλα) που λέγεται ενισχυτής. Αυτό απαιτεί επίσης ένα οπτικά υπέροχο ρακ να σηκώνει το βάρος του.

Η δεύτερη καλύτερη απάντηση είναι ότι τα ενεργά ηχεία ΔΕΝ είναι ωραία στο μάτι (όσα έχω δεί)

Ουσιαστικά εισάγουμε πολυπλοκότητα οπτική και ρυθμιστική στη ζωή μας που μας οδηγεί σε μύρια όσα λάθη.

Last edited:
Με ενεργά ηχεία δεσμεύεσαι περισσότερο. Θα πρέπει όντως να σου αρέσει γιατί δεν μπορείς να αλλάξεις τελικούς.
Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι σώνει και καλά η αποφυτή του παθητικού κροσόβερ που θα λήσει τα πάντα. Υπάρχει και ο μονόδρομος χωρίς κροσόβερ. Λ.Σ.

Σίγουρα, όπως και η δυνατότητα ενεργής πολυενίσχυσης, με λίγο "χέριασμα" (πάγια τακτική μαγκνεπανάδων).

Re: Απάντηση: ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

Υπάρχουν-κι έχω ακούσει αρκετές-πηγές σε πολλές κατηγορίες χρημάτων,που παίζουν εξαιρετικά για τα χρήματά τους σαν πρό.

Αλλά μην κολλήσουμε εκεί.Μπορούμε να θεωρήσουμε και τον προ επίσης σαν δεδομένο σ' ένα τέτοιο σύστημα.Θα μπορούσε να ήταν π.χ ένας λαμπάτος ή ένας παθητικός tvc.

Στα παθητικά προ το ζήτημα είναι το ποτενσιόμετρο.

Νομίζω ότι θα πρέπει το προηγούμενο στάδιο (πηγή) και το επόμενο (είσοδος τελικού) να μην βλέπουν την διαφορετική τιμή της αντίστασης στις διαφορετικές θέσεις του volume.

Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ενεργά στάδια προκειμένου να «απομονωθεί» ώστε ο προ να εμφανίζει σταθερή αντίσταση στην είσοδο και την έξοδο του ανεξάρτητα από την θέση του volume.

Επίσης δεν χρειάζεται μεγάλο gain. Κυριώς σαν απομονωτή- buffer για σταθερή προσαρμογή αντιστάσεων θα τον ήθελα, με «ευκολή» οδήγηση στην είσοδο του και χαμηλή σταθερή αντίσταση και έξοδο «ικανή» να οδηγήση το επόμενο στάδιο παρά τη χαμηλή αύξηση (πες το και ενίσχυση...) του βολτάζ.

Προσωπικά μινιμαλιστικό θεωρώ αυτό που κάνει την μιναμαλ επέμβαση στο σήμα (πχ πλάτος σήματος, ακεραιότητα της μορφης της κυματομορφής, πετυχαίνει προσαρμογή αντίστάσεων σταδίων για λόγους τάσεων-ρευματος-ισχός) που εντούτοις του δίνει το «drive» που λέμε και όχι αυτό που είναι μινιμαλ στα εξαρτήματα ή τα σταδια ή τις βαθμίδες κλπ.

Last edited:
Το σύστημα, στην περίπτωσή μας, ξεκινά από την ηχογράφηση. Εντούτοις, όλοι κρίνουμε την απόδοσή του από την "αληθοφάνεια" σε σχέση με το ηχογραφημένο γεγονός, δηλαδη παρακάμπτουμε την διαδικασία της ηχογράφησης που μόνο απλή δεν ειναι. Και δεν μιλώ για κακές ηχογραφήσεις...αλλα για την πινελιά που αναπόφευκτα βαζει στην αναπαραγωγή η ηχογράφηση(παραμορφώσεις μεικτών, μικροφώνων, χαρακτήρας του χώρου της ηχογραφησης, περιορισμοί του μέσου ηχογράφησης κλπ).

Υπο αυτή την έννοια, δεν εχει νοημα το minimal συστημα γιατι, συνηθως, αναπαριστά πιστά την ηχογράφηση. Ισως γι αυτό οι περισσότεροι απο εμας δεν ειναι σε όλα minimal. Γιατι μας αρέσουν οι 'γευσεις'... Δηλαδή να τονίζονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της ηχογράφησης που, συμφωνα με την ακουστική μας εμπειρία, θυμίζουν το ηχογραφημένο γεγονός. Κοινώς, αυτό που είπε παραπάνω ο Tzimisce ;) Αρα, δεν υπάρχει συνολικά βέλτιστο σύστημα, αλλα βέλτιστο με βαση καποιες προτιμήσεις.

Κοινώς, αυτό που είπε παραπάνω ο Tzimisce ;) Αρα, δεν υπάρχει συνολικά βέλτιστο σύστημα, αλλα βέλτιστο με βαση καποιες προτιμήσεις.

Μου αρέσει που έχεις συνηθίσει τον τρόπο γραφής μου και με καταλαβαίνεις... -bye-

Μπράβο! Και εσύ King Crimson άκουγες καμάρι μου; :flipout: