ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

Ολοι αποδεχόμαστε,ότι τα πιό μίνιμαλ συστήματα που αποτελούνται απο αξιόλογα μηχανήματα,έχουν και την καλύτερη απόδοση.

Αυτό στην πράξη δεν μπορεί να σημαίνει,παρά μιά υψηλής ποιότητας πηγή,άντε κι ένα προενισχυτή(υπάρχουν αρκετές πηγές με εξαιρετικά προ στάδια) κι ενεργά ηχεία.Υπάρχει τίποτα πιό απλό;

Επιπλέον,σίγουρα κοστίζει και λιγότερο απο ένα "πλήρες" σύστημα.

Ωστόσο στην πράξη,δεν ξέρω κανέναν απο εμάς,που να το έχει υιοθετήσει.

Ας μιλήσουμε λοιπον γι' ενεργά ηχεία και τέτοιου είδους συστήματα.

-Γιατί δεν χρησιμοποιούνται ευρύτερα;
-Για το τεχνολογικό επίπεδο τέτοιων συνδυασμών.
-Για συγκριτικές εμπειρίες ακροάσεων,μεταξύ ενός τέτοιου συστήματος κι ενός "παραδοσιακού".
-Αλλες,μίνιμαλ εναλλακτικές προτάσεις.

Πάμε;

Ενα τετοιου ειδους μινιμαλ συστημα ακουσε ο Guybrush, την κυριακη.

Μπορει να μας γραψει δυο λογια αν θελει.

(πηγες, παθητικο προ, τελικο, ηχεια)

attachment.php

Θαύμα...
:smile: :smile: :smile: :smile: :ernaehrung004:

οκ Βασιλη. Για τα ηχεια αυτα, υπαρχουν και οι καταλληλοι ενισχυτες - ηλεκτροποντες :grinning-smiley-043
Αλλωστε η "τεχνολογια" δουλευει γιαυτα. Τα Ταξης Δ ενισχυτακια πχ
Οσο για το γραφημα που ανεβασες , δε θελω να σχολιασω, το ηχειο αυτο ειναι απ αυτα που δεν μου αρεσουν καθολου ...

Δεν σημαίνει ότι αν βάλεις ένα τέτοιο ενισχυτή έλυσες και το πρόβλημα, δεν είναι πρόβλημα ότι δεν θα βρείς ενισχυτή. Μέγάλο ακόμα και τεράστιο ή ακόμα και τάξης Δ θα βρείς.

Το ζήτημα είναι ότι δεν λύνεις κάτι διότι αυτά που λέμε εμπιπτουν στο παρακάτω

But what most people don't realize is that one of the really great difficulties in designing with higher-order crossovers is that they store energy. That's very visible when you look at the impulse response of a speaker that has a second-, third-, or fourth-order network. And the step response also looks terrible.

Γενικότερα τώρα υπάρχει και ή άλλη οδός όπως στη παρακάτω φώτο.

Πρόσεξε: απόκλιση φάσης και μετρο αντίστασης, σχεδόν αλφαδιά.
και από απόκριση αν και όχι εντελώς ευθεία γραμμή αλλά γενικά είναι μια χαρά και καλύτερα από πολλά και πολλά κορυφαία.

(και αυτό το ηχείο αλλά και το προηγούμενο έχουν υπάρξει studio monitors αλλά σε διαφορετικά studio που «έψαχναν» διαφορετικά πράγματα στον ήχο.)

Προτιμώ με χίλια το δεύτερο και ηχείο και studio. Και λίγο πολύ αυτά ισχύουν και για όλα τα μηχανάκια και όχι μόνο για τα ηχεία. Πάνω κάτω αυτά από μένα για το βελτιστο, ας πουν και άλλοι.

I find that by playing around with the crossover network while observing the step response in real time, any change I make is immediately available. When I get the step response right, everything else goes along. It's implicit. It goes along for the ride.
...

Attachments

• quiz.jpg
    quiz.jpg
    67.7 KB · Views: 119
Last edited:
Ενα τετοιου ειδους μινιμαλ συστημα ακουσε ο Guybrush, την κυριακη.

Μπορει να μας γραψει δυο λογια αν θελει.

(πηγες, παθητικο προ, τελικο, ηχεια)

Και τι ηχεία!

Αλλά άσε, δε με παίρνουν στα σοβαρά πλέον.
Ξέρουν ότι είμαι Εγκαθετόπουλος Πανελίδης!:flipout::flipout:

Ομως, περα απο τα διαγραμματα δεν εχουμε γνωση πως ακριβως γινονται αυτες οι μετρησεις. Ή τουλαχιστον εγω δεν εχω, δεν ξερω εσεις...
Γινεται δηλαδη σαρωση σ ολη την μπαντα, κρατωντας σταθερη την ταση ή κρατωντας σταθερη την ισχη?

Κρατώντας σταθερή την τάση.

Έλα ρε Μήτσο, μετρημένα κουκιά είναι. Να βάλω link, αλλά πώς είσαι σίγουρος ότι δεν τα έχω γράψει εγώ; :p

Κωστα, αυτο το εχω δει. Καποιο paper απο αξιοπιστη πηγη ζητησα και το wp δεν ειναι τετοια.

Κράτα εσύ τη τάση σταθερή και άσε το ρεύμα να κάνει ότι του κατέβασει το κάθε φορτίο, και έλα μετά πες μου...

Τα κουκιά είναι μετρημένα με αυτό το τρόπο για όποιον θέλει να φάει κουκιά ή άλλα χορταρικά. Για κάποιον που θέλει να κάνει έχει κάποια σοαβρότητα κια δεν το σνδιαφέρει η χορτοφαγία υπάρχει αυτό

Attachments

Κωστα, αυτο το εχω δει. Καποιο paper απο αξιοπιστη πηγη ζητησα και το wp δεν ειναι τετοια.

Επειδή θα σου λέει ο κάθε απίθανος τυπός ότι θέλει ή νομίζει ή ότι άλλο για τους όποιους λόγους, αυτό, (ολόκληρο στο link) σoυ κάνει;

http://sound.westhost.com/7053705.pdf

Για να μην χάνεις και το χρόνο σου άσκοπα;

Απλά θα πρέπει να σκεφτείς και λίγο το πως θα κάνει τη δουλειά (και όχι τι είδους δουλειά, αυτή τη ξέρουμε πάνω κάτω λίγο ή πολύ ) αυτό το κακόμοιρο το crossover και όχι αυτό «το πως» που μας λένε διάφοροι

Γενικά η ηλεκτροτεχνία (που κάποιοι είναι τσακωμένοι μαζί της) ξέρει καλά ότι για να έχεις το ιδιο ρεύμα σε όλα τα εξαρτήματα ενός κυκλώματος αυτά θα πρεπει να είναι σε σειρά και όχι παραλληλα.

Τα σειριακά cross όμως είναι μπελάς και η δουλειά δυσκολη και και ...
Η φαμπρικα δε μπορεί να δουλεύει έτσι και πάει στο εύκολο.

Και γενικά με το διαβόητο «ενισχυτή σταθερής τάσης» τα πράγματα μάλον δεν είναι καλά ή μερικώς μόνο καλά.

Τώρα αν με τον ενισχυτή (ας το πουμε προς στιγμή current amplifier) που λέει ο Pass (και άλλοι, δεν είναι ο μόνος ή ιδέα είναι παλιά όσο και το audio) τα πραγματα μπορεί να έχουν κάποιες ιδιομορφίες για κάποιους πχ χαμηλή ισχύ ή ουσιαστική αξιοποιήση τους με ιδιαιτερα crossover-ηχεία ή και άλλα...

τελικά υπάρχει και αυτό το mixed mode που δίνει τη λύση εντός φυσιολογικών περιορισμών.

Historically, the phase integrity of the audio signal has been
considered much less important than amplitude and
harmonic/intermodulation distortions, but as more of those
problems are solved and the quality of reproduction improves,
phase distortion stands out in greater relief. The question of the
audibility of these distortions has become the object of heated
discussions regarding the perceivability of absolute phase,
frequency dependent phase shifts, and the rate of phase shift.
Nonetheless we know that the ear is sensitive to phase and uses
phase cues to help determine directionality. In the belief that
proper attention to phase does produce better sound, I will
discuss the design of crossover networks which ever minimum
phase distortion.

............​

speakers_1_350px.jpg

σαν να βλέπω φάντασμα :eek::eek:

ενα απο τα θέματα στις εξετάσεις του σχεδίου στην βοιδοσχολη πριν απο καμιά 20αρια χρόνια καί βάλε ( το άλλο ήταν υπερτεροδυνος δέκτης :BDGBGDB55::BDGBGDB55:
με κανα 30αρι λάμπες )

φτου φτου φτου

ίσως όμως ο καλύτερος τρόπος τοποθέτησης , ΑΝΤΕ με κάποιες μικρές αποκλίσεις

http://www.avmentor.gr/howto/speakers_1_1.htm

Διάβασε εδώ.

Και εδώ.

Σταματάκος - Κόγιας και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις

VS

Dunlavy - Pass - Walker και άλλων ασχέτων, αμαθών και πονηρών κατασκευαστών

.... μάλιστα έτσι για να καταλαβαινόμαστε δηλαδή

Προσπάθησα να απαντήσω για κάτι μάλλον τετριμμένο, αν και όχι αυτονόητο. Αν σου κάνει κέφι να γράφεις ασυναρτησίες, μπερδεύοντας το συγκεκριμένο θέμα με διάφορα άλλα, ανυπόστατα ή μη, μάλιστα εμπλέκοντας ονόματα τρίτων, ας είναι κι έτσι, αρκεί να σου περνάει κάπου - κάπου από το νου, ότι μπορεί να ξεπερνάς τα όρια του γραφικού.

Επί του προκειμένου, όσον αφορά τον τρόπο μέτρησης της ευαισθησίας των ηχείων, ισχύουν αυτά που έγραψα, και όπως τα αναλύει ο Σταματάκος, όσον αφορά την ονομαστική εμπέδηση και κατά πόσον αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματική. Σας αρέσει; Καλώς. Σας βολεύει; Πάλι καλώς. Δεν σας αρέσει, ή δεν σας βολεύει; Το ίδιο μου κάνει. Με το ζόρι, δουλειά δε γίνεται. Όπου και να ψάξετε, αν αυτός που τα γράφει είναι γνώστης και τίμιος, τα ίδια θα σας πει. Αν δεν σας βολεύουν, ή δεν τα χωράει το στενό κεφάλι σας, καθίστε στην κοσμάρα σας.

Προσπάθησα να απαντήσω για κάτι μάλλον τετριμμένο, αν και όχι αυτονόητο. Αν σου κάνει κέφι να γράφεις ασυναρτησίες, μπερδεύοντας το συγκεκριμένο θέμα με διάφορα άλλα, ανυπόστατα ή μη, μάλιστα εμπλέκοντας ονόματα τρίτων, ας είναι κι έτσι, αρκεί να σου περνάει κάπου - κάπου από το νου, ότι μπορεί να ξεπερνάς τα όρια του γραφικού. αυτό περίμενα να ακουσώ ... (και τι θα πει τώρα ο image maker μου)
:flipout:

Επί του προκειμένου, όσον αφορά τον τρόπο μέτρησης της ευαισθησίας των ηχείων, ισχύουν αυτά που έγραψα, και όπως τα αναλύει ο Σταματάκος, όσον αφορά την ονομαστική εμπέδηση και κατά πόσον αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματική. Σας αρέσει; Καλώς. Σας βολεύει; Πάλι καλώς. Δεν σας αρέσει, ή δεν σας βολεύει; Το ίδιο μου κάνει. Με το ζόρι, δουλειά δε γίνεται. Όπου και να ψάξετε, αν αυτός που τα γράφει είναι γνώστης και τίμιος, τα ίδια θα σας πει. Αν δεν σας βολεύουν, ή δεν τα χωράει το στενό κεφάλι σας, καθίστε στην κοσμάρα σας.

Μα μη τα παίρνεις βρε αδερφέ, στον αγώνα για την ενημέρωση του κόσμου και χομπιστών θα γίνει και κατα λάθος και καμιά αθώα κόντρα, σαν τα παιδιά ένα πράμα

Πες μου όμως σε παρακαλώ , από ποιό μέγεθος εξαρτάται το πλάτος της ταλάντωσης του κώνου ενός μεγαφώνου ;

γιατί έχω ακούσει διάφορες ανακρίβιες (για να μην πω τίποτα άλλο) που δεν «βολεύουν» πουθενά....
:flipout:

Last edited:
Μήτσο έχεις pm.

οκ, Κωστα απαντησα.
Γνωστα ολα αυτα που αναφερονται στο λινκ.
Θελω ομως να δω απο πειπερ ΑΕΣ και πανω:grinning-smiley-043

Βασιλη, το θεμα για την ωρα, πως μετραμε και οχι πως ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να μετραμε.

Παιδες, cool down, εχουν ενδιαφερον ολα αυτα, μην το ξεσκισουμε....