BENQ w1070: Μετρήσεις - Ρυθμίσεις και Calibration

Γιάννη κάνεις αναφορά σε έναν τύπο που απλά επαληθεύει την τιμή του gamma και όχι πως υπολογίζεται η τιμή του gamma .

Για να βρεις την τιμή του gamma π.χ στα 10 ire θα πρέπει να έχεις τιμές για 10 και 20 ire. Το gamma του 20 αντίστοιχα από τις τιμές φωτεινότητας 20-30……..του 90 από τις φωτεινότητες 90-100ire.
Τα νούμερα που μας έδωσε ο συμφορουμίτης είναι αποτέλεσμα μετρήσεων ανά 10 ire. Σωστά; Σωστά.
Άρα το 10 ire=0.52 nits είναι το αντίστοιχο σου 100 ire=69.5nits.
Θα πρέπει να κάνεις του υπολογισμούς σου αντίστοιχα για να βρεις το gamma στην περιοχή 1-10 ire.

Καλημερα,
διορθώνω το ορθό που είναι :
Τα νούμερα που μας έδωσε ο συμφορουμίτης είναι αποτέλεσμα μετρήσεων ανά 1 ire.

αντί αυτού που έγραψα πιο πάνω

Τα νούμερα που μας έδωσε ο συμφορουμίτης είναι αποτέλεσμα μετρήσεων ανά 10 ire.

......αν και νομίζω ότι ήταν προφανές το λάθος και που αναφερόμουν.

Γιάννη κάνεις αναφορά σε έναν τύπο που απλά επαληθεύει την τιμή του gamma και όχι πως υπολογίζεται η τιμή του gamma .

Για να βρεις την τιμή του gamma π.χ στα 10 ire θα πρέπει να έχεις τιμές για 10 και 20 ire. Το gamma του 20 αντίστοιχα από τις τιμές φωτεινότητας 20-30……..του 90 από τις φωτεινότητες 90-100ire.
Τα νούμερα που μας έδωσε ο συμφορουμίτης είναι αποτέλεσμα μετρήσεων ανά 10 ire. Σωστά; Σωστά.
Άρα το 10 ire=0.52 nits είναι το αντίστοιχο σου 100 ire=69.5nits.
Θα πρέπει να κάνεις του υπολογισμούς σου αντίστοιχα για να βρεις το gamma στην περιοχή 1-10 ire.

Καλημερα,
διορθώνω το ορθό που είναι :
Τα νούμερα που μας έδωσε ο συμφορουμίτης είναι αποτέλεσμα μετρήσεων ανά 1 ire.

αντί αυτού που έγραψα πιο πάνω

Τα νούμερα που μας έδωσε ο συμφορουμίτης είναι αποτέλεσμα μετρήσεων ανά 10 ire.

......αν και νομίζω ότι ήταν προφανές το λάθος και που αναφερόμουν.

Για τρίτη φορά το ξαναγράφω!!!

Όχι....δεν χρειάζεται να γνωρίζεις τα 20 άν θέλεις να ξέρεις τα 10 ή τα 30 αν θέλεις να μάθεις τα 20. Το γκάμα σε κάθε διαβάθμιση βγαίνει από την τιμή του λευκού στην καρτέλα 100%. Δεν χρειάζεται να ξέρουμε οτιδήποτε άλλο. Αν γνωρίζουμε την τιμή του λευκού, έχουμε αυτόματα τις τιμές γκάμα σε κάθε διαβάθμιση με ό,τι διόρθωση θέλεις (1,9-2-2,1-2,2-2,3 κ.λ.π.).

Επομένως, όχι, το 10 ire=0.52 nits δεν είναι το αντίστοιχο σου 100 ire=69.5nits. Το γκάμα υπολογίζεται μόνο από την τιμή του λευκού 100% και από καμμία άλλη διαβάθμιση.

Προφανώς Μανώλη, τα έχεις μπερδέψει.

Last edited:
Re: Απάντηση: BENQ w1070: Μετρήσεις - Ρυθμίσεις και Calibration

Όταν παίρνεις παραπάνω φως από το κανονικό (όποιο gamma έχεις ορίσει ότι σου αρέσει 2,2---2,4 κ.λ.π.) σημαίνει ότι έχεις μια πιο φωτεινή τιμή. Πρακτικά στο παράδειγμα που έφερες:

(IRE) 0,1 ^ 2,22 x 69,5 (φωτεινότητα στα 100 IRE) = 0, 418 nits και όχι 0.439. Παίρνοντας μια φωτεινότητα της τάξης του 0,52 nits, αυτόματα σημαίνει ότι το gamma σου είναι πιο φωτεινό. Επειδή δεν είμαι καλός στα μαθηματικά ώστε να γνωρίζω πως αλλάζει η συνάρτηση όταν έχουμε δεδομένη τη φωτεινότητα και ψάχνουμε το gamma, το κάνω χειροκίνητα. Π.χ. Ας του δώσουμε μια τιμή 2,13...

0,1 ^ 2,13 x 69,5 = 0,515 nits

Άρα, η τιμή που του έδωσα, θέλει ακόμα χαμήλωμα για να φωτίσει στην τιμή που έχουμε...

0,1 ^ 2,126 x 69,5 = 0,5199 nits.

Ομοίως πράττεις για κάθε IRE.

Δεν πειράζει που δεν είσαι καλός στα μαθηματικά. Και εγώ δεν είμαι καλός στα νομικά.

Υπολογισμός φωτεινότητας σε κάποιο ire με βάση μια επιλεχθήσα τιμή gamma και φωτεινότητα σε παράθυρο 100% λευκού

φωτεινότητα σε παράθυρο ire = ire ^ gamma * φωτεινότητα σε 100 ire

το ire μπαίνει σαν κλάσμα ή επί τοις 100%

πιχι

φωτεινότητα σε παράθυρο 10 ire = 0.1 ^ gamma * φωτεινότητα σε 100 ire

φωτεινότητα σε παράθυρο 1 ire = 0.01 ^ gamma * φωτεινότητα σε 100 ire

Φωτεινότητα σε παράθυρο 21 ire =0.21 ^ gamma * φωτεινότητα σε 100 ire

Aς πάρουμε τον γενικό τύπο

φωτεινότητα σε παράθυρο ire = ire ^ gamma * φωτεινότητα σε 100 ire => ire ^ gamma = (φωτεινότητα σε παράθυρο ire) / (φωτεινότητα σε 100 ire) =>

gamma = ln ((φωτεινότητα σε παράθυρο ire) / (φωτεινότητα σε 100 ire)) / ln (ire)

πιχι gamma στα 10 ire = ln (φωτεινότητα σε 10 ire) / (φωτεινότητα σε 100 ire)) / ln (10)

gamma στο 1 ire = ln (φωτεινότητα σε 1 ire) / (φωτεινότητα σε 100 ire)) / ln (1)

ln = νεπέριος λογάριθμος

Σε όλες τις περιπτώσεις ire που θα εξετάσουμε η αναλογία ire ως προς το λευκό είναι λογική. πιχι το 1 ιρε είναι 1% του 100 τα 10 ειναι 10% του 100 τα 21 είναι 21% του λευκού τα 99 είναι 99% του λευκού

Υπολογισμοί
xatzogamma.JPG

Αντί να μετράς ανα 10 Ire μετράς ανά 1 ire άρα τον ρόλο του 100ire παίρνει το 10ire.

Στην περίπτωση αυτή θεωρούμε ότι την θέση του 100 παίρνει το 10

Οπότε ο τύπος υπολογισμού του gamma γίνεται

gamma = ln ((φωτεινότητα σε παράθυρο ire) / (φωτεινότητα σε 10 ire)) / ln (ire)

βέβαια επειδή ο υπολογισμός γίνεται με βάση το παράθυρο 10 ire, οι τιμές στον παρονονομαστή αλλάζουν το 1 ire δεν είναι 0.01 (1%) του 10 αλλά 0.1 (10% του 10%)

Υπολογισμοί

kastrogamma.JPG

Αν έχω καταλάβει κάτι λάθος παρακαλώ διόρθωση αν και έχω τσεκάρει τα αποτελέσματα.

Και εδώ η λογική μου φαίνεται σωστή. Το 1 ire είναι το 10% των 10 ire to 2 είναι το 20%, το 3 το 30% ..... το 9 το 90% του 100.

Εαν θέλουμε να υπολογίσουμε τα 11,12,13,14,15,16,17,18,19, θα ακολουθήσουμε την ίδια λογική κάνοντας 100 το 30 και 0 το 20 ή θα πάμε με βάση το 100άρι??? το αυτό ισχύει και για τα άλλα ενδιάμεσα. Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι το 11 δεν είναι το 10% του 20 ούτε πιχι το 32 το 20% του 40. Εαν δεν πάμε με την λογική των 0-10 σε τι διαφοροποιούνται αυτά από τα υπόλοιπα???

Last edited:
Συγνώμη για να καταλάβω...δηλαδή και οι δύο μεθοδολογίες είναι σωστές??????!!!!!!

Συγνώμη για να καταλάβω...δηλαδή και οι δύο μεθοδολογίες είναι σωστές??????!!!!!!

Οχι η μια βαζει σαν μετρο συγκρισης την φωτεινοτητα στα 100 ire για να βρει το gamma απο το 1 εως τα 99 ire και εδω εσυ ενδιαφερεσαι απο το 1 εως το 10 και μετρας αυτο και η αλλη εχει σαν μετρο συγκρισης την φωτεινοτητα του 10 ire και υπολογιζει το gamma απο το 1 εως τα 9 ire .
Στα γραφηματα σου επειδη δεν υπαρχει βημα 1 εως 10 εχεις βαλει βημα απο 10 εως 100 και αυτο ισως μπερδεψε την συζητηση

Έχετε δίκιο που αναρρωτιέστε και θα ξαναγίνει η μέτρηση από το 1% εώς το 9% και μετά θα μετρηθεί και το 100% για να έχουμε πιο σωστά αποτελέσματα..μου το είχε πει ο Γιάννης αλλά δεν το είχα καταλάβει για το 100%.
Θα ξανακάνω την μέτρηση όπως πρέπει και το συζητάμε..

Μαλλον εδω ειναι η εξηγηση για το μπερδεμα πριν απο αυτο εδειχνες να μετρας το gamma με βαση του φωτεινοτητα του 10

Οχι η μια βαζει σαν μετρο συγκρισης την φωτεινοτητα στα 100 ire για να βρει το gamma απο το 1 εως τα 99 ire και εδω εσυ ενδιαφερεσαι απο το 1 εως το 10 και μετρας αυτο και η αλλη εχει σαν μετρο συγκρισης την φωτεινοτητα του 10 ire και υπολογιζει το gamma απο το 1 εως τα 9 ire .
Στα γραφηματα σου επειδη δεν υπαρχει βημα 1 εως 10 εχεις βαλει βημα απο 10 εως 100 και αυτο ισως μπερδεψε την συζητηση

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα..έγινε μία μέτρηση ανά 1ire με τα παρακάτω αποτελέσματα:

1ire 0,05 nits
2ire 0,06 nits
3ire 0,08 nits
4ire 0,11 nits
5ire 0,15 nits
6ire 0,21 nits
7ire 0,28 nits
8ire 0,34 nits
9ire 0,42 nits
10ire 0,52 nits
100ire 69,5 nits

Η μέθοδος του Γιάννη Χατζηγεωργίου μας έδωσε αυτά τα νούμερα του gamma:

1ire 0,05 nits-------------1,57
2ire 0,06 nits-------------1,8
3ire 0,08 nits-------------1,93
4ire 0,11 nits-------------2
5ire 0,15 nits-------------2,05
6ire 0,21 nits-------------2,06
7ire 0,28 nits-------------2,07
8ire 0,34 nits-------------2,117
9ire 0,42 nits-------------2,12
10ire 0,52 nits------------2,12
100ire 69,5 nits

Η μέθοδος του Μανώλη Καστρουνή μας έδωσε αυτά τα νούμερα του gamma:

1ire 0,05 nits-------------1,02
2ire 0,06 nits-------------1,34
3ire 0,08 nits-------------1,55
4ire 0,11 nits-------------1,7
5ire 0,15 nits-------------1,79
6ire 0,21 nits-------------1,78
7ire 0,28 nits-------------1,74
8ire 0,34 nits-------------1,9
9ire 0,42 nits-------------2,03
10ire 0,52 nits------------

Αν θεωρείται ότι και οι δύο είναι σωστές να πάω πάσο..
Εμένα θα μου απαντήσει υπεύθυνα κάποιος ποιες είναι οι τιμές του gamma μου στα χαμηλά?

Μαλλον εδω ειναι η εξηγηση για το μπερδεμα πριν απο αυτο εδειχνες να μετρας το gamma με βαση του φωτεινοτητα του 10

Όχι φίλε μου εκείνη η μέτρηση ήταν λάθος και αναφέρθηκε..

Απάντηση: Re: BENQ w1070: Μετρήσεις - Ρυθμίσεις και Calibration

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα..έγινε μία μέτρηση ανά 1ire με τα παρακάτω αποτελέσματα:

1ire 0,05 nits
2ire 0,06 nits
3ire 0,08 nits
4ire 0,11 nits
5ire 0,15 nits
6ire 0,21 nits
7ire 0,28 nits
8ire 0,34 nits
9ire 0,42 nits
10ire 0,52 nits
100ire 69,5 nits

Η μέθοδος του Γιάννη Χατζηγεωργίου μας έδωσε αυτά τα νούμερα του gamma:

1ire 0,05 nits-------------1,57
2ire 0,06 nits-------------1,8
3ire 0,08 nits-------------1,93
4ire 0,11 nits-------------2
5ire 0,15 nits-------------2,05
6ire 0,21 nits-------------2,06
7ire 0,28 nits-------------2,07
8ire 0,34 nits-------------2,117
9ire 0,42 nits-------------2,12
10ire 0,52 nits------------2,12
100ire 69,5 nits

Η μέθοδος του Μανώλη Καστρουνή μας έδωσε αυτά τα νούμερα του gamma:

1ire 0,05 nits-------------1,02
2ire 0,06 nits-------------1,34
3ire 0,08 nits-------------1,55
4ire 0,11 nits-------------1,7
5ire 0,15 nits-------------1,79
6ire 0,21 nits-------------1,78
7ire 0,28 nits-------------1,74
8ire 0,34 nits-------------1,9
9ire 0,42 nits-------------2,03
10ire 0,52 nits------------

Αν θεωρείται ότι και οι δύο είναι σωστές να πάω πάσο..
Εμένα θα μου απαντήσει υπεύθυνα κάποιος ποιες είναι οι τιμές του gamma μου στα χαμηλά?

Σου απαντώ υπεύθυνα, λοιπόν...

α) Δεν υπάρχει μέθοδος Χατζηγεωργίου και Καστρουνή. Μία είναι η μέθοδος μέσω τύπου την οποία έχω παραθέσει αρκετές φορές.

β) Οι τιμές που έχω παραθέσει είναι το γκάμα σου από 1 μέχρι 10 IRE.

Απάντηση: Re: Απάντηση: BENQ w1070: Μετρήσεις - Ρυθμίσεις και Calibration

Όχι φίλε μου εκείνη η μέτρηση ήταν λάθος και αναφέρθηκε..

Λάθος ήταν το διάγραμμα, όχι οι τιμές. Στο ποστ 309 έκανα τους υπολογισμούς για το γκάμα (οι οποίοι δεν διαφέρουν και πολύ με τη νέα μέτρηση) μιας και είχες δώσει στην προηγούμενη σελίδα φωτεινότητα στα 100 IRE.

Εχετε σκεφτει να γραψετε το επομενο σεναριο του κωδικα da vinci. ? :Banane0:

Re: Απάντηση: Re: BENQ w1070: Μετρήσεις - Ρυθμίσεις και Calibration

Σου απαντώ υπεύθυνα, λοιπόν...

α) Δεν υπάρχει μέθοδος Χατζηγεωργίου και Καστρουνή. Μία είναι η μέθοδος μέσω τύπου την οποία έχω παραθέσει αρκετές φορές.

β) Οι τιμές που έχω παραθέσει είναι το γκάμα σου από 1 μέχρι 10 IRE.

Ωραία..εφόσον δεν υπάρχει όπως σωστά είπες τέτοια μέθοδος θα υπάρξει νέο γαϊτανάκι συζητήσεων έτσι ώστε να καταλήξουμε?ή θα πρέπει ο καθένας να επιλέξει ποια νούμερα είναι τα σωστά?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: BENQ w1070: Μετρήσεις - Ρυθμίσεις και Calibration

Λάθος ήταν το διάγραμμα, όχι οι τιμές. Στο ποστ 309 έκανα τους υπολογισμούς για το γκάμα (οι οποίοι δεν διαφέρουν και πολύ με τη νέα μέτρηση) μιας και είχες δώσει στην προηγούμενη σελίδα φωτεινότητα στα 100 IRE.

Επίτηδες την ονόμασα λάθος για να μην μας μπερδεύει.. εξάλλου οι τελευταίες μετρήσεις που πήρα είναι ΣΩΣΤΈΣ με ακρίβεια 0.01%!!!!!

Επίσης δεν αναφέρθηκε αλλά θα το επαναφέρω μετά από αυτό το θέμα πως το όργανο μετράει εκεί κάτω χαμηλά σε αντίθεση μα αυτά που υποστήριζαν κάποιοι με ιδιαίτερο στόμφο...
Ειλικρινά να μπει μία σειρά σε όλα γιατί θα εκτροχιαστούμε καμιά μέρα.

Εχετε σκεφτει να γραψετε το επομενο σεναριο του κωδικα da vinci. ? :Banane0:

Του Da vinci όχι αλλά σίγουρα του Inception..και με περισσότερα επίπεδα ύπνωσης και ονείρων....:music-smiley-005:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: BENQ w1070: Μετρήσεις - Ρυθμίσεις και Calibration

Ωραία..εφόσον δεν υπάρχει όπως σωστά είπες τέτοια μέθοδος θα υπάρξει νέο γαϊτανάκι συζητήσεων έτσι ώστε να καταλήξουμε?ή θα πρέπει ο καθένας να επιλέξει ποια νούμερα είναι τα σωστά?

Αδερφέ, δεν είναι λόττο το γκάμα. Εκεί είναι ο τύπος, γιατί δεν δοκιμάζεις και μόνος να δεις?:smile:

Η μέτρηση έγινε σε Standard mode με την λάμπα στο eco και δεν έχει να κάνει με την κλασσική μέτρηση από το 0-100%ire αλλά από το 0-10%ire..δηλαδή,εκεί που βλέπετε στο HCFR 0-10-20-30 ουσιαστικά είναι 0-1-2-3 % ire..αυτή η μέτρηση έγινε για να δούμε τι κάνει ο προβολέας εκεί χαμηλά αλλά και να δούμε την συμπεριφορά του gamma και σε συνδυασμό με την συζήτηση που προέκυψε σε άλλο νήμα για τα περί gamma.
Τα συμπεράσματα δικά σας...

Μια ερωτηση εαν στα γραφηματα εδω αντι για την τιμη στα 10 Ire εβαζε την τιμη των 100 δεν θα υπολογιζονταν αυτοματα οι τιμες στο gamma απο το προγραμμα ?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: BENQ w1070: Μετρήσεις - Ρυθμίσεις και Calibration

Επίτηδες την ονόμασα λάθος για να μην μας μπερδεύει.. εξάλλου οι τελευταίες μετρήσεις που πήρα είναι ΣΩΣΤΈΣ με ακρίβεια 0.01%!!!!!

Επίσης δεν αναφέρθηκε αλλά θα το επαναφέρω μετά από αυτό το θέμα πως το όργανο μετράει εκεί κάτω χαμηλά σε αντίθεση μα αυτά που υποστήριζαν κάποιοι με ιδιαίτερο στόμφο...
Ειλικρινά να μπει μία σειρά σε όλα γιατί θα εκτροχιαστούμε καμιά μέρα.

Επειδη με ενδιαφερει και μενα να αγορασω κατι για να καλιμπραρω την οθονη κα την τηλεοραση μου απο που το αγορασες και ποσο ?
Ενας φιλος εχει ενα παλιοτερο μοντελο της x-rite i1 display LT εαν δεν κανω λαθος και οταν περνει μετρησεις εχει διαφορες απο μετρηση σε μετρηση στο ιδιο σημειο .
Δηλαδη στις τρεις μετρησεις εχει τρια διαφορετικα αποτελεσματα στο ιδιο σημειο εσενα κανει κατι τετοιο ?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: BENQ w1070: Μετρήσεις - Ρυθμίσεις και Calibration

Αδερφέ, δεν είναι λόττο το γκάμα. Εκεί είναι ο τύπος, γιατί δεν δοκιμάζεις και μόνος να δεις?:smile:
Λόττο σίγουρα δεν είναι και δεν θέλω να πάρω όπως βλέπεις θέση ποια είναι η σωστή..
Ας περιμένουμε και την άλλη πλευρά..

Επειδη με ενδιαφερει και μενα να αγορασω κατι για να καλιμπραρω την οθονη κα την τηλεοραση μου απο που το αγορασες και ποσο ?
Ενας φιλος εχει ενα παλιοτερο μοντελο της x-rite i1 display LT εαν δεν κανω λαθος και οταν περνει μετρησεις εχει διαφορες απο μετρηση σε μετρηση στο ιδιο σημειο .
Δηλαδη στις τρεις μετρησεις εχει τρια διαφορετικα αποτελεσματα στο ιδιο σημειο εσενα κανει κατι τετοιο ?
Βλέπω δείχνεις έντονο ενδιαφέρον και καλα κανεις..διάβασε αυτό το νήμα και το άλλο περί calibration τσεκαρε και τους οδηγούς αλλου ιστότοπου και ότι θέλεις με pm για να μην βγαίνουμε offtopic.
Να σου πω μόνο πως για τα λεφτά του είναι best buy με το μόνο μειονέκτημα την μη συνεργασία με το Calman.
Όταν λες λάθος μέτρηση αναφέρεσαι στο RGB?

Βλέπω δείχνεις έντονο ενδιαφέρον και καλα κανεις..διάβασε αυτό το νήμα και το άλλο περί calibration τσεκαρε και τους οδηγούς αλλου ιστότοπου και ότι θέλεις με pm για να μην βγαίνουμε offtopic.
Να σου πω μόνο πως για τα λεφτά του είναι best buy με το μόνο μειονέκτημα την μη συνεργασία με το Calman.
Όταν λες λάθος μέτρηση αναφέρεσαι στο RGB?

Τους οδηγους στο αλλο σιτε τους εχω διαβασει οργανο δεν εχω ακομα για να αρχισω να πειραζω .Εδω ειναι σεντονια ολοκληρα και θελει πολυ χρονο το διαβασμα Ο φιλος μου δουλευει και αυτος με το Hcfr και οταν κανει μετρησεις ειτε στα 70 IRE ειτε στα πατερνακια με τα χρωματα στα 75 % συμβαινει αυτο που σου εγραψα πιο πανω οταν το οργανο διαβαζει συνεχεια δινει διαφορετικες τιμες το ιδιο και οταν το οργανο δεν διαβαζει συνεχεια και περνει μια μετρηση την φορα εχει διαφοα η καθε μετρηση με την προηγουμενη μια φαινεται να θελει ανεβασμα το κοκκινο και μια να θελει ανεβασμα το μπλε .
Εσενα μετρα το ιδιο καθε φορα ?