BENQ w1070: Μετρήσεις - Ρυθμίσεις και Calibration

Αύριο θα ανεβάσω μία ακόμη "σπάνια" μέτρηση όπως τις ονομάζω αν και δεν αρέσει σε μερικούς αυτή η ονομασία αλλά με αφήνει αδιάφορο.
Καιρός λίγο να "ανεβεί" η κατηγορία γιατί τον τελευταίο μήνα έχει "κάτσει" αρκετα και αυτός ο "Ανάστασης" εμφανίσθηκε πριν το Πάσχα και μετα "χάθηκε" ένα πράμα..λογικό αφού ήμουν στην αποχή..

Αύριο λοιπόν τα σοβαρά...stay tuned

Το "περιβάλλον" γνωστό,οθόνη 106" mat white σε τυπικό σαλόνι και ίδιο με τις προηγούμενες μετρήσεις μου.
Τοποθέτησα το μετρητικό στο κέντρο αλλά χαμηλά στην οθόνη και για αυτό θα δείτε διαφορά στα nits από τις προηγούμενες μετρήσεις αλλά δεν μας πειράζει αυτό.
Βλέπουμε 56 nits(cd/m2) σε καρτέλα των 100% και σε standard mode όπως είναι out of the box με BC στο off και λάμπα στο eco.

Attachments

• φωτογραφία 1.jpg
    φωτογραφία 1.jpg
    121.9 KB · Views: 129
  • Standard nits.JPG
    Standard nits.JPG
    106.6 KB · Views: 108
Μετά από αυτό βάζω τον προβολέα σε κατάσταση 3d και συγκεκριμένα σε sbs και δεν επεμβαίνω στο μενού το οποίο έχει το BC off και παίρνω άλλη μία μέτρηση σε καρτέλα 100%.

Παρατηρούμε πως δεν έχουμε πτώση φωτεινότητας αλλά προσέξτε το κόκκινο και το μπλε.

Attachments

• φωτογραφία 2.jpg
    φωτογραφία 2.jpg
    94.7 KB · Views: 125
  • 3d BC off.JPG
    3d BC off.JPG
    106.7 KB · Views: 105
Επόμενη κίνηση φυσικά το BC στο on.

Έχουμε μικρή πτώση φωτεινότητας και διαπιστώνουμε πως το BC λειτουργεί ανάποδα σε σχέση με το 2d (όπως μας είχε πει ο Γιάννης warewolf) αλλά και το πιο σημαντικό πως έχουμε πιο σωστή εικόνα,προσέξτε το κόκκινο και μπλε αλλά και τις φωτογραφίες με το μετρητικό.

Attachments

• φωτογραφία 3.jpg
    φωτογραφία 3.jpg
    78.6 KB · Views: 120
  • 3d BC on.JPG
    3d BC on.JPG
    106.6 KB · Views: 102
Για το τέλος "φύλαξα" το καλύτερο...
Σε εκείνη την κατάσταση εφάρμοσα τα 3d γυαλιά όπως ήταν ενεργοποιημένα..
..τα συμπεράσματα δικά σας και ας αναλάβει ο Γιάννης το κομμάτι των υπολογισμών με τα ποσοστά πτώσης του φωτός και πόσα nits έχουμε στις οθόνες μας ,γιατί είναι ένα κομμάτι που βαριέμαι.. :D

Attachments

• φωτογραφία 4.jpg
    φωτογραφία 4.jpg
    118.6 KB · Views: 119
  • 3d xith glasses.JPG
    3d xith glasses.JPG
    106.6 KB · Views: 100
Last edited:
Οσον αφορα τη μετρηση 3d, αλλα παιρνοντας μετρηση μεσα απο τα 3d γυαλια, εννοειται οτι με καθε διαφορετικης μαρκας γυαλια θα εχουμε διαφορετικο αποτελεσμα.

Π.χ. στα original benq του 7000 σε σχεση με τα optoma, εχω σε υπερβολικο βαθμο κοκκινο, ενω με τα optoma το πρασινο ειναι αυτο που υπερτερει.

Το σιγουρο συμπερασμα ειναι οτι κατι τα αλλου για αλλου χρωματα στο 3d, βαλε και το εκαστοτε ταιριασμα με τα οποια γυαλια, αν μιλαμε για σωστη (οσο γινεται) εικονα στο 3d, χρειαζεται καλιμπραρισμα. (εκτος κι αν εχουμε λογω μεγαλης οθονης μεγαλη πτωση φωτεινοτητας και δεν συμφερει για αυτο το λογο)

Εντυπωση μου προκαλεσε το γεγονος στη μετρηση με τα γυαλια τα σχετικα σωστα χρωματα. Υποψιαζομαι οτι μετρηση εκανες με bc on μεσα απο τα γυαλια, μιας και στον δικο μου προβολεα με bc on εχω καλυτερα χρωματικα εικονα στο 3d.

Ευχαριστούμε για τις μετρήσεις Κώστα!!

Ίσως καλό θα ήταν να πάρεις και μετρήσεις με τον αισθητήρα ακριβώς όπως τις άλλες φορές για να δούμε την πτώση φωτεινότητας της λάμπας. Στις πόσες ώρες είσαι?

Δηλαδη οι μετρησεις 2 και 3 (3d χωρις γυαλια) ειναι ΜΕ το red flash του προβολεα;
Θα περιμενα να εχει περισσοτερο κοκκινο..

ειχα κατα νου ποσο κοκκινο φαινεται το μαυρο με το red flash..
Σε full white field που δοκιμασα τωρα, δεν φαινεται (με το ματι) τοσο πολυ

Οσον αφορα τη μετρηση 3d, αλλα παιρνοντας μετρηση μεσα απο τα 3d γυαλια, εννοειται οτι με καθε διαφορετικης μαρκας γυαλια θα εχουμε διαφορετικο αποτελεσμα.

Π.χ. στα original benq του 7000 σε σχεση με τα optoma, εχω σε υπερβολικο βαθμο κοκκινο, ενω με τα optoma το πρασινο ειναι αυτο που υπερτερει.

Το σιγουρο συμπερασμα ειναι οτι κατι τα αλλου για αλλου χρωματα στο 3d, βαλε και το εκαστοτε ταιριασμα με τα οποια γυαλια, αν μιλαμε για σωστη (οσο γινεται) εικονα στο 3d, χρειαζεται καλιμπραρισμα. (εκτος κι αν εχουμε λογω μεγαλης οθονης μεγαλη πτωση φωτεινοτητας και δεν συμφερει για αυτο το λογο)

Εντυπωση μου προκαλεσε το γεγονος στη μετρηση με τα γυαλια τα σχετικα σωστα χρωματα. Υποψιαζομαι οτι μετρηση εκανες με bc on μεσα απο τα γυαλια, μιας και στον δικο μου προβολεα με bc on εχω καλυτερα χρωματικα εικονα στο 3d.

Γιάννη εννοείται πως με διαφορετικά γυαλιά θα έχουμε και άλλα αποτελέσματα απλά πήραμε μια γεύση κατα πόσο χάνουμε σε φως.
Τώρα,όσο για καλιμπράρισμα στο 3d δεν νομίζω πως χρειάζεται εκτός και αν είσαι πολύ φανατικός..να πω εδώ πως προβολέας με τόσο σωστό RGB out of the box δεν χάνει φως μετα από το calibration.
Αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήταν BC on.

Ευχαριστούμε για τις μετρήσεις Κώστα!!

Ίσως καλό θα ήταν να πάρεις και μετρήσεις με τον αισθητήρα ακριβώς όπως τις άλλες φορές για να δούμε την πτώση φωτεινότητας της λάμπας. Στις πόσες ώρες είσαι?
Παρακαλώ αδερφέ νά´σαι καλά,
Θα κοιτάξω τις ώρες και σκοπεύω να κάνω στις 200 μια ολοκληρωμένη μέτρηση έτσι ώστε να δούμε αν είχαμε και τυχόν αλλαγές,στο καλιμπραρισμένο mode.

ειχα κατα νου ποσο κοκκινο φαινεται το μαυρο με το red flash..
Σε full white field που δοκιμασα τωρα, δεν φαινεται (με το ματι) τοσο πολυ

Το red flash είναι έντονο στα χαμηλά ire (σκοτεινά πλάνα),σε 100% μπορεί να επηρεάζει αλλα όχι και τόσο πολύ.
Κάποια στιγμή θα πάρω και RGB μέτρηση στο 3d mode.

Last edited by a moderator:
πάντως προσωπικά παλεύω κάθε φορά να φέρω το χρώμα (και τη φωτεινότητα μαζί) σε καλό επίπεδο στο 3D
(σηκώνεις τα γυαλιά, και απογοητεύεσαι απο το χρώμα που ΔΕΝ βλέπεις οταν τα φοράς)
οπότε με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι όποιες μετρήσεις (και ρυθμίσεις) στο 3D

οι μετρήσεις με τα γυαλιά πάνω στο μετρητικό ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;
το ρωτάω γιατί το γυαλί ανοιγοκλείνει με ένα ρυθμό (120/144hz)
και το μετρητικό μετράει με κάποιο (άλλο) ρυθμό;
ή κατα μεσο όρο θα προσεγγίζει καλά την πραγματικότητα;

Last edited:
πάντως προσωπικά παλεύω κάθε φορά να φέρω το χρώμα (και τη φωτεινότητα μαζί) σε καλό επίπεδο στο 3D
(σηκώνεις τα γυαλιά, και απογοητεύεσαι απο το χρώμα που ΔΕΝ βλέπεις οταν τα φοράς)
οπότε με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι όποιες μετρήσεις (και ρυθμίσεις) στο 3D

οι μετρήσεις με τα γυαλιά πάνω στο μετρητικό ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;
το ρωτάω γιατί το γυαλί ανοιγοκλείνει με ένα ρυθμό (120/144hz)
και το μετρητικό μετράει με κάποιο (άλλο) ρυθμό;
ή κατα μεσο όρο θα προσεγγίζει καλά την πραγματικότητα;

Το να κάνεις calibration σε 3d mode είναι ένα θέμα πάντως..κανονικά πρέπει να γίνει με τα γυαλιά μπροστα στο μετρητικό..τώρα τι ακριβώς μέτρηση θα πάρουμε ένας θεός ξέρει..θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή αλλά δεν υπόσχομαι αποτελέσματα.
Ο προβολεας μου έχει φτάσει τις 176 ώρες οπότε σε λίγες ώρες θα ξανακάνω ολοκληρωμένη μέτρηση θα την ανεβάσω για να δούμε αν έχουν υπάρξει αλλαγές και που.

Ευχαριστούμε Γιάννη για την πολυ ενδιαφέρουσα μέτρηση..
Μεγάλη ανομοιομορφια φωτεινότητας όπως διαπιστώνουμε και σίγουρα από μοντέλο σε μοντέλο διαφέρει γιατί στο δικο μου η ιδανική θέση για το μετρητικό είναι στο κέντρο και επάνω κάτι που σημαίνει πως στο δικο μου η ανομοιομορφια είναι ανάποδη από αυτο που μέτρησες.

Κώστα, τη ρύθμιση την έκανα, ασφαλώς, έτσι όπως λες (ο αισθητήρας στο κέντρο να κοιτάει οθόνη). Αυτές είναι μετρήσεις φωτόμετρου κοιτώντας φακό. Σίγουρα παίζει ρόλο και η τοποθέτηση. Π.χ. σε έναν ταβανωμένο 1070 τα νούμερα θα ήταν ανάποδα. (ο Λάκης τον έχει σε τραπεζάκι κάτω)

Απάντηση: Re: BENQ w1070: Μετρήσεις - Ρυθμίσεις και Calibration

Και ο δικός μου σε τραπεζάκι είναι..

Ωραία!

Μπορείς να στρέψεις το Munki προς τον φακό έχοντάς το πάνω στην οθόνη, παίρνοντας μέτρηση από 9 σημεία. Φαντάσου μια σκακιέρα με 9 τετράγωνα. Κράτησε τον αισθητήρα περίπου στο κέντρο κάθε τετραγώνου. Το χρωματόμετρό σου έχει το συν ότι εκτός από την ομοιομορφία φωτεινότητας θα μας δείξει και την χρωματική.