BenQ W1070

Rainbow σε σχέση με ποιον, Κώστα? Η ταχύτητα των τροχών έχει σταθεροποιηθεί εδώ και καιρό σε αποδεκτά επίπεδα (Χ3) και με δεδομένο τα πολλά τμήματα είναι αρκετά δύσκολο να ενοχληθεί κάποιος. Φυσικά, όλα αυτά είναι υποκειμενικά.

Οι εισαγωγικές βάσεις universal που βρίσκεις στο Σκρουτζ, μια χαρά θα κάνουν τη δουλειά τους (ελαφρύ μηχανάκι).

Ναι δεν το διατύπωσα καλα. Ας πούμε σε σχεση με την αποδεκτή ως σύγχρονη τεχνολογια, να μην υπολείπεται σε σχεση με τους άλλους της κατηγορίας τιμής του η και λιγο παραπάνω.

Οκ τώρα! Αν με ρωτάς, θεωρώ ότι είναι στα ίδια επίπεδα με τους λοιπούς σύγχρονους DLP. Για το θέμα των τροχών κ.λ.π., ρίξε μια ματιά εδώ:

http://www.projectorjunkies.com/χρωματικός-τροχός-των-dlp/

ΥΓ

Διορθώνω το παραπάνω λάθος μου σχετικά με την ταχύτητα του τροχού (4Χ).

Re: Απάντηση: BenQ W1070

εγω παντως δεν εχω δει αν και το προσπαθω πολυ να δω απο περιεργια πως ειναι αυτο το περιβοητο rainbow....

Εισαι τυχερος!!!!Για να σου το περιγραψω οταν υπαρχει εικονα μεγαλης αντιθεσης δλδ ασπρο σε σκοτεινο φοντο οπως πχ ασπρη υποτιτλοι, το ασπρο ναι μεν φαινεται ασπρο αλλα πανω σε αυτο φαινεται να υπαρχουν λωριδες πρασινου κοκκινου και μπλε. Στην πραγματικοτητα δεν ειναι ακριβως RGB αλλα καποια αποχρωση αυτων αλλα σιγουρα με τριχρωμια. Το ασχημο ειναι οτι ζαλιζει σε καποιες στιγμες. Βεβαια αυτο το φαινομενο σχεδον εξαφανιζεται οταν ο προβολεας εχει μειωμενο φωτισμο πχ με καποιο ND φιλτρο ή παιζει 3d γιατι τα γυαλια μειωνουν τον φωτισμο ή λαμπα ξεθυμαινει αλλα και ο εγκεφαλος προσαρμοζεται με τον χρονο.

Εγω δυστυχως που δεν ηξερα τι ηταν το ειδα με την πρωτη σε εναν 2χ προβολεα αλλα τωρα δεν το βλεπω πια γιατι δεν εχω προβολεα. :) Λενε πως στους LED DLP ειναι σχεδον εξαφανισμενο σαν φαινομενο και ελπιζω να ισχυει. -bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: BenQ W1070

Εισαι τυχερος!!!!Για να σου το περιγραψω οταν υπαρχει εικονα μεγαλης αντιθεσης δλδ ασπρο σε σκοτεινο φοντο οπως πχ ασπρη υποτιτλοι, το ασπρο ναι μεν φαινεται ασπρο αλλα πανω σε αυτο φαινεται να υπαρχουν λωριδες πρασινου κοκκινου και μπλε. Στην πραγματικοτητα δεν ειναι ακριβως RGB αλλα καποια αποχρωση αυτων αλλα σιγουρα με τριχρωμια. Το ασχημο ειναι οτι ζαλιζει σε καποιες στιγμες. Βεβαια αυτο το φαινομενο σχεδον εξαφανιζεται οταν ο προβολεας εχει μειωμενο φωτισμο πχ με καποιο ND φιλτρο ή παιζει 3d γιατι τα γυαλια μειωνουν τον φωτισμο ή λαμπα ξεθυμαινει αλλα και ο εγκεφαλος προσαρμοζεται με τον χρονο.

Εγω δυστυχως που δεν ηξερα τι ηταν το ειδα με την πρωτη σε εναν 2χ προβολεα αλλα τωρα δεν το βλεπω πια γιατι δεν εχω προβολεα. :) Λενε πως στους LED DLP ειναι σχεδον εξαφανισμενο σαν φαινομενο και ελπιζω να ισχυει. -bye-
εχω δοκιμασει και σε καρτελα τελειως μαυρη με υποτιτλους και δεν εχω δει κατι παλι.
το μονο που βλεπω ειναι μονο στο τεστ που εχει με τα τετραγωνακια ελαφρια κοκκινο πρασινο μπλε και αυτο οταν δεν εχει γινει πολυ καλο φοκους.με λιγη παραπανω προσπαθεια και επιμονη με το φοκους το εκανα και αυτο και δεν ξεφευγουν τα χρωματα απο τις μικρες ασπρες γραμμες στο τεστ με τα τετραγωνα κουτακια οποτε δεν μπορω να το δω ουτε στους υποτιτλους.....
μηπως απλα πρεπει να το παλευουμε περισσοτερο με το φοκους ωστε να μειωθει αυτο?μπορει και να λεω βλακειες βεβαια αλλα επιασε σε μενα....

Αν δεν το βλέπεις, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να προσπαθείς!!:smile:

http://www.projektor.hu/dlp+szivarvany+demo.html

Να συμπληρωσω (το προφανες βεβαια) οτι στο απο πανω Link το rainbow που βλεπουμε ειναι προσομειωση, δηλαδη ολοι θα το δουν. Μην μπερδευτειτε και νομιζετε οτι αν το δειτε στο απο πανω βιντεακι, θα το δειτε και σε εναν προβολεα. Ειναι απλα ενα βιντεο για να μπορεσει καποιος να καταλαβει τι ακριβως ειναι το rbe.

μια ερωτηση οσο αφορα την ταχυτητα του τροχου.
οταν σε αναπαραγωγη απο υπολογιστη ειτε σε 24 ειτε σε 60hz η ταχυτητα του τροχου ειναι η ιδια?

μια ερωτηση οσο αφορα την ταχυτητα του τροχου.
οταν σε αναπαραγωγη απο υπολογιστη ειτε σε 24 ειτε σε 60hz η ταχυτητα του τροχου ειναι η ιδια?

Όχι, αλλά, εδώ γίνεται ένα σύνηθες λάθος...άλλο τα 24Hz, άλλο τα 24 καρέ (fps). Με λίγα λόγια, άλλος ο ρυθμός ανανέωσης του σήματος και άλλος ο αριθμός των καρέ. Τα 24 καρέ ποτέ δεν ανανεώνονται εσωτερικά στα 24Hz διότι θα είχαμε λαλήσει από το φλίκερ και το τζάντερ. Τα 24 ανανεώνονται είτε στα 48Hz, είτε στα 72 είτε στα 96 στα 60-50 και πάει λέγοντας. Με πιο απλά λόγια, παίρνοντας το καρέ ο προβολέας το επαναπροβάλλει το δευτερόλεπτο 2 και 3 και 4 φορές.

Όσον αφορά το δεύτερο που ρωτάς, δυστυχώς, υπερβαίνει τις τεχνικές μου γνώσεις, πιθανολογώ, όμως, πως το ταβάνι για την περιστροφή του τροχού είναι τα 120Hz.

Last edited:
Re: Απάντηση: BenQ W1070

Όσον αφορά το δεύτερο που ρωτάς, δυστυχώς, υπερβαίνει τις τεχνικές μου γνώσεις, πιθανολογώ, όμως, πως το ταβάνι για την περιστροφή του τροχού είναι τα 120Hz.

νομίζω πλέον είναι τα 144Hz, με την triple flash τεχνολογία που εφαρμόστηκε για 3D (3x24Hz για κάθε μάτι)

Πιθανότατα να έχεις δίκιο!! Όπως έγραψα, δηλώνω ημιμάθεια επί του θέματος γι' αυτό καλύτερα είναι να σωπαίνω. Όποιος κατέχει τα τεχνικά ευχαρίστως να μας διαφωτίσει!:smile:

Στο manual του 1070 υπαρχουν τα σχετικα πινακακια με τα refresh rate και H.frequency/pixel frequency του προβολεα αναλογως της εισοδου και του format σηματος που δεχονται.

Διαμόρφωση 1080/24P*
Ανάλυση 1920 x 1080
Συχνότητα Ανανέωσης (Hz) 24
Υψ. Συχνότητα (KHz) 27
Συχνότητα pixel (MHz) 74,25
Διάσταση 16:9

δεν βοηθά το manual (νομίζω)

Εχουμε σαν δεδομενο οτι ο προβολεας στο 3d τριπλασιαζει τη συχνοτητα ανανεωσης στα 144hz (72 για καθε ματι)
Τωρα οσον αφορα το 2d, η κουβεντα μας αυτη ξεκινησε για το rbe και κατα ποσο αυτο φαινεται περισσοτερο ή λιγοτερο, αναλογως της συχνοτητας ανανεωσης του προβολεα
(το λεγομενο flicker fusion frequency).
Μιας και αν πετυχουμε μεγαλυτερη ανανεωση και λιγοτερο flickering, λογικα αυτο θα μας επιτρεπει στο να βλεπουμε λιγοτερο rbe οταν μετακινουμε το ματι μας στην οθονη του προβολεα, (ή το ιδιο rbe οταν μετακινουμε τα ματια μας ακομη πιο γρηγορα στην οθονη του προβολεα.)

Σε 2D αναπαραγωγη λοιπον θα θελαμε (ιδεατα) να εχουμε κι εκει 72hz συχνοτητα ανανεωσης. Το ερωτημα ειναι λοιπον τι κανει ο προβολεας σε 2d. ?
Παιζει τα 24p σε τουλαχιστον 48hz ή 72hz. ? Και πότε δυναται (κι αν) να παιξει σε 72hz. ?

Eπανω σε αυτο το ερωτημα λοιπον, χρηστες αναφερουν οτι οταν δοκιμασαν να δωσουν στον benq 24-50-60hz συχνοτητα ανανεωσης παρατηρησαν:

- Στα 50hz εντονο flickering.
- Στα 60hz ορατο, αλλα λιγοτερο flickering απο τα 50hz.
- Στα 24hz πολυ λιγο εως σχεδον ανυπαρκτο flickering.

Απο τα παραπανω, και παλι εγω και παλι δεν μπορω να βγαλω ασφαλες συμπερασμα, αλλα μονο υποθεση μπορω να κανω οτι αφου το flickering εξαφανιστηκε στα 24hz, θεωρητικα ισως ο προβολεας λειτουργησε ως "tripple flash" και ανεβασε τη συχνοτητα στα 72hz (δεν ξερω ακριβως τι να υποθεσω)

Τωρα, απο την αλλη, ειτε θελουμε ο προβολεας να τριπλασιασει τα 24hz (23X3=72hz) ειτε να διπλασιασει τα 36hz, ειτε να παιξει τα 72hz αν τα δεχτει ως εισοδο.
Τα 36hz, δεν υποστηριζονται ως input, και τα 72hz μπορει να τα δεχτει δυστυχως μονο σε σημα 640x480 ή 800x600.

Οποτε στην τελικη δεν ξερω αν μπορει να γινει κατι απο πλευρας χρηστη για βελτιωση του rbe. Απλα, οσοι παιζετε απο pc player και για καποιο λογο (π.χ. F.I.) εχετε βαλει 60hz στην καρτα γραφικων, κλειστε το f.i., αλλαξτε την συχνοτητα ανανεωσης της καρτας στα 24hz και δειτε αν ο προβολεας παρουσιαζει λιγοτερο flickering (και αρα ισως και λιγοτερο rbe)
(θα φατε το judder στα μουτρα βεβαια, αλλα τουλαχιστον για δοκιμη)

Αλλο τιποτε δεν εχω να προσθεσω επ'αυτου, και εμενα οι φνωσεις μου ειναι περιορισμενες επανω σε αυτα. (που'σαι βρε J_L?)

Άρα δεν υπαρχει κατι στάνταρ για υπολογιστη σε τι συχνότητα να παίζουμε τις ταινιες....
Δεν εχουμε ενα τελικο αποτέλεσμα σε 24 vs 60 ?

Δοκιμαστε τοσο αν αλλαζει το flickering ή σε καποιες σκηνες απο ταινιες (π.χ. ασπρομαυρες) αν παρατηρειτε διαφορα στο rbe. (ευχομενοι οταν ο προβολεας παρει 24p, να κανει ανανεωση οχι στα 60hz, αλλα στα 72hz)
Τωρα, αν χρειαζεστε τα 60hz της καρτας γραφικων λογω F.I. (SVP) αναγκαστικά θα παιζετε στα 60hz.

Ειναι λιγο μπερδεμα. Εμενα οπου ο benq w7000 ανανεωνει την εικονα (μαλλον) στα 48hz, τελικα πόσο την ανανεωνει οταν ενεργοποιησω το F.I. του προβολεα αραγε. ? Απο τη στιγμη που θα κανει μετατροπη τα 24 καρε στα 60, λογικα θα ανεβασει τη συχνοτητα ανανεωσης απο τα 48hz στα 60hz. ?

Καντε μια δοκιμη λοιπον σε μια ασπρομαυρη ταινια (πιο ευκολο να διακριθει το RBE) και δειτε τις οποιες διαφορες σε flickering/RBE. (αν υπαρχουν)

Βεβαια, λογω ελλειψης f.i. απο τον προβολεα, δεν ξερω αν αξιζει να στερηθει καποιος το F.I. απο ενα pc και να εισπραξει judder, απλα και μονο για μια μικρη βελτιωση (ΑΝ υπαρχει) του flickering.

Last edited:
σε μενα τουλαχιστον δεν εχω τρεμοπαιγματα flickering ουτε στην μια ουτε στην αλλη περιπτωση...
απλα για την κινηση ειναι το θεμα αν ειναι καλυτερα να το παιζουμε στα 60 καρε ή στα 24 χωρις svp,και δευτερον μηπως μειωθει το rainbow με τα περισσοτερα καρε (60)...
ολα αυτα παιζοντας με media player classic home cinema και τον οδηγο απο τον portioli...
και εκει στην ουσια πηγαινε και η ερωτηση μου παραπανω για την ταχυτητα τροχου μηπως στα παραπανω καρε (60) αυξανε την ταχυτητα οποτε εχουμε λογικα λιγοτερο rainbow σε σχεση με αναπαραγωγη στα 24 καρε...