Απάντηση: Re: BenQ W1070
ήρθε και η οθονούλα
http://www.ebay.co.uk/itm/New-120-E..._Vision_Projector_Screens&hash=item27ca6ad00e [ακόμα τη στήνω]
επειδή είμαι ντιπ άσχετος, τι ρυθμίσεις να βάλω στο προβόλι;
απόσταση θέασης 3μ
Άσχετο με το θέμα του BenQ, αλλά προς χάριν της ενημέρωσης μόνο: η συγκεκριμένη γκρίζα οθόνη από τον platinum147 έχει ορισμένα "θεματάκια" για τα οποία θα πρέπει να είστε ενήμεροι. Την είδα προχτές σε γνωστό που την αγόρασε (92 ίντσες, κάδρο 16:9 φυσικά) και είχαμε την ευκαιρία να την μετρήσουμε, αλλά και να έχουμε τις πρώτες εντυπώσεις θέασης.
Στα θετικά: η οθόνη ήταν εξαιρετικά επίπεδη, με σχεδόν πλήρη απουσία από ζάρες! Δυσκολευόμουν κυριολεκτικά να πιστέψω ότι μια τόσο φτηνή ηλεκτρική οθόνη ήταν τόσο επίπεδη, μια και περίμενα φυσικά να είναι γεμάτη από ζάρες. Πέρα από την κλασική ελαφρά κλίση προς τα μέσα που παρουσιάζουν οι δύο κάθετες πλευρές στα άκρα, δηλαδή στα μαύρα περιγράμματα και στα πρώτα 3-5 εκατοστά της λευκής περιοχής, καθώς και από δύο πολύ ελαφρούς κάθετους κυματισμούς στο κέντρο (πολύ αδιόρατους, δεν επηρέαζαν καθόλου στη θέαση), η οθόνη ήταν απλά άψογη από ζάρες. Ο μηχανισμός της οθόνης είναι επίσης πολύ αθόρυβος.
Στα αρνητικά: η οθόνη δεν είναι δυστυχώς 0,8 κέρδους, όπως ισχυρίζεται ο πωλητής της, αλλά 0,6 κέρδους, (!) κόβοντας έτσι πολύ από το φως του προβολέα. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση από την αρχή ότι ενώ μετρούσαμε επαρκή φωτεινότητα από τον φακό του προβολέα με τα φωτόμετρα στην οθόνη (περίπου 13 fL), το πατερνάκι full field του λευκού 100% μου έδινε την εντύπωση για αρκετά χαμηλή φωτεινότητα, 6 έως 8 fL το πολύ. Επαληθεύτηκα πλήρως μόλις στήσαμε έναν Spyder 3 για να πάρουμε μέτρηση από την οθόνη. Ο Spyder έδωσε μέγιστη φωτεινότητα 7,6 fL, πράγμα που σημαίνει πτώση της φωτεινότητας κατά 41%! :bang:
Μια και δεν είχαμε φυσικά δεύτερη λευκή οθόνη κέρδους 1 για σύγκριση, επιστρατέψαμε μια λευκή κόλλα χαρτί Α4, η οποία αν θυμάμαι καλά, γενικά θεωρείται ότι δίνει κέρδος 1 ή πολύ κοντά στη μονάδα. Από την λευκή κόλλα Α4 λοιπόν, ο Spyder μετρούσε 12,5 fL, πράγμα που σημαίνει 38% πτώση της φωτεινότητας για την συγκεκριμένη γκρίζα οθόνη. Συμπέρασμα: η συγκεκριμένη γκρι οθόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με πολύ φωτεινούς προβολείς, ειδικά όταν η λάμπα του προβολέα θα γράψει ώρες και θα χάνει φωτεινότητα προοδευτικά.
Δεύτερο αρνητικό σημείο: στα πατερνάκια της κλίμακας του γκρίζου από 50% έως 100% φωτεινότητα, μπορούσαμε εύκολα να διαπιστώσουμε την ανομοιομορφία στη βαφή της οθόνης. Υπήρχαν πιο φωτεινές και πιο σκούρες περιοχές, σαν στάμπες, λες και η ποσότητα της βαφής δεν ήταν η ίδια σε όλη την επιφάνεια της οθόνης.
Τέλος, το λευκό πατερνάκι 100% φωτεινότητα, ακόμα και μετά την ρύθμιση του RGB, δεν θύμιζε λευκό, αλλά δύναμη του γκρίζου, νόμιζες δηλαδή ότι έβλεπες το πατερνάκι 70-80% φωτεινότητα από έναν προβολέα που θα έπαιζε σε λευκή οθόνη. Και παρόλο που θα μου πείτε ότι τα περίπου 7,5 fL φωτεινότητα που παίρναμε είναι αρκετά χαμηλή φωτεινότητα, πάλι δεν δικαιολογείται κατά την ταπεινή μου άποψη.
Θα έχουμε την ευκαιρία να την ξαναδούμε τη συγκεκριμένη γκρι οθόνη τις επόμενες μέρες και με άλλους πολύ φωτεινότερους προβολείς, αλλά τα πρώτα συμπεράσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά όσον αφορά την ποιότητα του τρόπου βαφής του πανιού.