Berkeley Audio Design Alpha DAC Reference

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,746
Αθήνα
14000$ χωρίς DSD και ΧΩΡΙΣ USB!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Από τη μια ακούγεται παράλογο, κουφό, χαζό, κλπ κλπ από την άλλη σε βάζει σε σκέψεις το οτι μια απολύτως κορυφαία και καθόλου τυχαία εταιρία επιλέγει να βγάλει τη σήμερον ημέρα τόσοα κριβό DAC χωρίς ουτε κάν είσοδο USB ... βέβαια αυτή τη στιγμή η εν λόγω εταιρία μάλλον παράγει το καλύτερο usb interface APLPHA USB από ότι γράφεται στα reviews!!!
Mήπως σιγά σιγά παρέρχεται η DSD μόδα;
Και με dedicated software!!

http://cybwiz.blogspot.co.uk/2013/12/berkeley-audio-design-alpha-dac.html
http://www.computeraudiophile.com/f.../new-berkeley-dac-article-implies-much-18384/
http://www.monoandstereo.com/2013/1...ONO+AND+STEREO+Ultra+High-End+Audio+Magazine)
Alpha-DAC-Reference-Series-angle.jpg

9185d1385945936-new-berkeley-dac-article-implies-much-image.jpg

Last edited:
Κοίτα εγώ τα DSD μου τα κρατάω σε ISO.
Τώρα ένα ήθελα να κάνω μετατροπή σε PC είχα δύο επιλογές
Α. Realtime – κάνουν μετατροπή όλα τα σύγχρονα players
Β. NonRealtime, υπάρχει το πολύ καλό εργαλείο της Weiss Saracon στα 2Κ ευρώ περίπου.
Και φυσικά θα ήθελα περισσότερο χώρο, χρόνο να τα μετατρέψω κ.ο.κ.

Τέλος να υπενθυμίσω σε όλους το πόσο σημαντικό είναι να υποστηρίζει το dac μας 176.4 kHz , γιατί δυστυχώς οι μισοί στην αγορά ακόμα το έχουν παραπεταμένο…

Τι λες βρε Μιχάλη ... η χιονοστιβάδα dsd μόλις αρχίζει και θα λάβει τις πραγματικά τεράστιες διαστάσεις της, μόλις τα καλόπαιδα της σόνυ κυκλοφορήσουν στα ον λάιν καταστήματα τον πλήρη κατάλογο ηχογραφήσεων της εταιρείας (και των αντιστοίχων παλαιοτέρων για τις οποίες έχει τα δικαιώματα) στο φορμά αυτό ...

14000$ χωρίς DSD και ΧΩΡΙΣ USB!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
βέβαια αυτή τη στιγμή η εν λόγω εταιρία μάλλον παράγει το καλύτερο usb interface APLPHA USB από ότι γράφεται στα reviews!!!
Mήπως σιγά σιγά παρέρχεται η DSD μόδα;
Και με dedicated software!!

Δηλαδή απο τί είσιδι δέχεται το σήμα απο spdif? 14000 Δολλάρια και δεν μπορούσαν να συμπεριλάβουν το κορυφαίο usb interface που φτιάχνουν οι ιδιοι;..
Είμαι περίεργος πόσοι μαζοχιστές θα το προτιμήσουν απο τον αδυσώπητο ανταγωνισμο στην Ultra Hi end κατηγορία..

Last edited:
Δεν ειναι ακριβως ετσι..

Careful consideration was given to providing the highest possible reproduction of DSD files by the Alpha DAC Reference Series. 99% of modern DAC’s, including the Alpha Reference Series use mult-bit D/A converters because they provide better performance than 1-bit converters – even those who advertise “native” DSD compatibility. So, at some point, the 1-bit DSD stream must be converted to multi-bit for all of those DAC’s.

We could, like many other manufacturers, convert 1-bit DSD to multi-bit within the Alpha DAC Reference Series and show “DSD” in the front panel display. That would be the easiest approach from a marketing perspective. But that would also mean increasing the amount of processing in the DAC during playback which would degrade audio quality, and audio quality is the reason the Alpha Reference Series exists.

Fortunately, virtually all reproduction of DSD files using external DAC’s occurs with a computer based music server as the source. If the 1-bit DSD to multi-bit conversion is done first in the computer it can be performed with extremely high precision and superior filtering that preserves all of the content of the DSD file. Computer DSD to multi-bit conversion can be at least as good as that performed in a DAC and without adding processing noise near or in the D/A converter chip. Another advantage of computer based DSD to PCM conversion is that if higher performance DSD versions such as DSD 4x appear in the future they can easily be supported with a software upgrade.

For all of those reasons, DSD capability for the Alpha DAC Reference Series is provided by an included state of the art software application that provides either real time conversion of DSD 1x and DSD 2x to 176.4 kHz 24 bit PCM during playback or conversion to 176.4 kHz 24 bit AIFF or WAV files. The software application is included in the price of the Alpha DAC Reference Series and is compatible with either Windows OS or Mac OS based music servers.

The Alpha DAC Reference Series supports 32 kHz to 192 kHz 24-bit PCM through four input; Balanced AES, Coaxial SPDIF 1, Coaxial SPDIF 2 and Toslink Optical. Independent, single-ended and true balanced analogue outputs are provided. Dimensions are 17.5 inches Wide X 12.5 inches Deep X 3.5 inches High.

Τι λες βρε Μιχάλη ... η χιονοστιβάδα dsd μόλις αρχίζει και θα λάβει τις πραγματικά τεράστιες διαστάσεις της, μόλις τα καλόπαιδα της σόνυ κυκλοφορήσουν στα ον λάιν καταστήματα τον πλήρη κατάλογο ηχογραφήσεων της εταιρείας (και των αντιστοίχων παλαιοτέρων για τις οποίες έχει τα δικαιώματα) στο φορμά αυτό ...

Σπύρο για χιονοστιβάδα δεν ξέρω. Καιρός ήταν πάντως να βρεί το format αυτό την υποστήριξη που του αξίζει αφου υπάρχουν ουκ ολίγες μεταφορές απο παλαιό υλικό στα "ντουλάπια" κυρίως της Sony..

Eφόσον μπήκε τόσος κόσμος στον μπελά της δημιουργίας των SACD Iso αλλα και της υποστήριξης αγοραστικά τέτοιων ντάκ το ενδιαφέρον είναι δεδομένο. Τώρα που και η Sony μπήκε επίσημα στο παιχνίδι προσπαθώντας μέσω του τόσο αδικημένου απο την ίδια παιδιού της να κάνει την διαφορά υπάρχει και ελπίδα για την ευημερία του.

Απο εκεί και πέρα στην ουσία του πράγματος καιρός ήταν να μπεί σοβαρά στο παιχνίδι το dsd και να φύγει απο επάνω του και κάποια δόση μυθολογίας. Προσωπικά συμφωνώ με τον Tmjuju απο την στιγμή που γίνεται ποιοτική σε πραγματικό χρόνο μετατροπή του dsd σε 176/24 απο το λογισσμικό, η δυνατότητα "ατόφιας" αναπαραγωγής του dsd απο το dac δεν αποτελεί μονόδρομο αν και σίγουρα είναι επιθυμητή.

Στο τέλος πιστεύω οτι όλα τα Formats θα συνυπάρξουν αρμονικά αφου οι περιορισμοί που τους είχαν επιβληθεί απο την βιομηχανία αλλα και απο την φύση τους* δεν υφίστανται πλέον, κερδισμένοι εμείς οι καταναλωτές και αυτό το χρωστάμε στο computer audio παιδί "δικό μας" κατα κάποιον τρόπο και προιον διαρκούς εξέλιξης.

*εννοώ το Redbook και τα απωλεστικά formats mp3/4

Last edited:
Δεν ειναι ακριβως ετσι..

Careful consideration was given to providing the highest possible reproduction of DSD files by the Alpha DAC Reference Series. 99% of modern DAC’s, including the Alpha Reference Series ..................................

Kαλά όλα αυτά.. Αλλά τι σχέση έχουν με το οτι το πανάκρβο αυτό dac δεν συμπεριλαμβάνει την ασύγχρονη USB συνδεσμολογία; Σαν να πουλάς μια Ferrari με ατμομηχανή ενώ φτιάχνεις τους καλύτερους βενζινοκινητήρες... Δηλαδή θα πουλάνε το USB interface σαν κάτι έξτρα;..

Προφανως, οι σχεδιαστες δεν πιστευουν οτι το προιον ή οι πιθανοι αγοραστες χρειαζονται USB (ισως γιατι προοριζεται κατα κυριο λογο για προ χρηση). Ιδια λογικη εχει και ο Weiss.

Δεν ειναι θεμα τιμης, ειναι θεμα επιλογης. Και στην συνδεσιμοτητα (EBU, toslink, coaxial) και στον ηχο (R2R multibit chipset αντι για ΔΣ single bit)

Είναι και θέμα ευκολίας.
Η s/pdif σύνδεση δεν χρειάζεται ούτε οδηγούς,ούτε εγκαταστάσεις,κλπ...
Ο περιορισμός είναι βέβαια πως δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς σε συσκευές που δεν έχουν s/pdif out,όπως τα πιο πολλά netbooks,laptops,κλπ..
Κατά τα άλλα,η ποιότητα των δεκτών s/pdif που κυκλοφορούν είναι πια πολύ ψηλά και η λειτουργία μέχρι 24/192,εντελώς απροβλημάτιστη.

Χωρίς ν' αμφισβητώ την ποιότητα της Berkeley, δεν έχω λόγο γι' αυτό, όλα τα παραπάνω μου φαίνονται λίγο-πολύ μαρκετίστικα κόλπα.

Δεν περιλαμβάνει κατ' αρχήν USB to S/PDIFF interface. Γιατί; Για ν' αναγκαστεί ο αγοραστής να πάρει το δικό της κορυφαίο interface. Και τι θα κόστιζε η ενσωμάτωση του στο DAC; Διότι εκείνος που πρόκειται να δώσει 14 χιλιάρικα για DAC αυτού του επιπέδου, μπορεί άνετα να δώσει και 15 ή 16 για να έχει το interface ενσωματωμένο. Εκτός αν υπάρχουν άλλες, τεχνικής φύσεως δυσκολίες που αποκρύπτονται.

Όσο για τη μετατροπή του DSD σε PCM όχι από το Hardware, αλλά από το Software, αυτό το κάνουν άριστα ήδη οι υπολογιστές μας από καιρό με τα πολύ φτηνότερα DAC μας. Δε χρειαζόταν δα η Berkeley να μας το φέρει...

Αλήθεια, τι τσιπάκι φοράει το καινούργιο;​

Εμένα μου φαίνεται πιο πολύ σαν αδυναμία να συγχρονιστεί με τις εξελίξεις και προσπάθεια να κρατηθεί στην επιφάνεια. Στο κάτω-κάτω σ' αυτή την κατηγορία υπάρχει η Μήδεια του Weiss. Βάζω στην άκρη dCS και Emm Labs. Κι' αφήνω τα άλλα βαριά ονόματα του επαγγελματικού χώρου...

Last edited:
Αν εχετε ορεξη διαβαστε και πεντε λεξεις του Weiss οσων αφορα το DSD..

The future

Technically speaking, PCM from like 88.2kHz /24 bit up, is definitively better than DSD. There are attempts to enhance DSD by rising the sampling rate from 2.8824 MHz to 5.6448 MHz or even 11.2896 MHz. Some problems of DSD may be reduced with such measures, but the 1 bit quantisation problem cannot be eliminated.

Η Berkeley δεν εβαλε USB γιατι δεν το θεωρει εφαμιλλο των αλλων συνδεσεων, οχι γιατι θα ανεβαινε το κοστος για αλλα 200-300-500 $ η για να πουλησει καποιο interface.

Και για να μην παρεξηγουμε, δεν εχω DAC και δεν σκεφτομαι να αποκτησω για τωρα. Απλα νομιζω οτι το Α ντακ δεν απευθηνεται σε εμας. Τελικος κριτης θα ειναι η αγορα, αν οντως ειναι τοσο σημαντικο να εχει USB θα πατωσει και δεν θα ξανακουσουμε για τους αμερικανους παρα μονο οτι εκλεισαν

Στο νήμα του foobar έχω έναν μικρό οδηγό για την αναπαραγωγή DSD μέσω του player,είτε σε 24/88.2,είτε σε 176.4 ανάλογα με τις ικανότητες του κάθε ντακ (μερικά πάνε μέχρι 24/96,αλλά κι αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να μπορούν να αναπαράγουν τα 88.2,γι' αυτό χρειάζεται προσοχή η συγκεκριμένη ικανότητα στην επιλογή ντακ,ουσιαστικά είναι ένα ακόμα ρολογάκι).
Οπότε το θέμα DSD έχει λυθεί καιρό.

Πάντως κι εγώ δεν μπορώ να πιστέψω πως είναι αδυναμία ενσωμάτωσης του interface εφ' όσον η τεχνογνωσία και το υλικό υπάρχει.
Και σύμφωνα με αυτά που λέει,πρόκειται καθαρά για επιλογή.
Και στην τελική,κάποιος μπορεί να βάλει μετά ένα μετατροπέα με κόστος αμελητέο σε σύγκριση.

Χωρίς ν' αμφισβητώ την ποιότητα της Berkley, δεν έχω λόγο γι' αυτό, όλα τα παραπάνω μου φαίνονται λίγο-πολύ μαρκετίστικα κόλπα.

Δεν περιλαμβάνει κατ' αρχήν USB to S/PDIFF interface. Γιατί; Για ν' αναγκαστεί ο αγοραστής να πάρει το δικό της κορυφαίο interface. Και τι θα κόστιζε η ενσωμάτωση του στο DAC; Διότι εκείνος που πρόκειται να δώσει 14 χιλιάρικα για DAC αυτού του επιπέδου, μπορεί άνετα να δώσει και 15 ή 16 για να έχει το interface ενσωματωμένο. Εκτός αν υπάρχουν άλλες, τεχνικής φύσεως δυσκολίες που αποκρύπτονται.

Όσο για τη μετατροπή του DSD σε PCM όχι από το Hardware, αλλά από το Software, αυτό το κάνουν άριστα ήδη οι υπολογιστές μας από καιρό με τα πολύ φτηνότερα DAC μας. Δε χρειαζόταν δα η Berkley να μας το φέρει...

Αλήθεια, τι τσιπάκι φοράει το καινούργιο;​

Εμένα μου φαίνεται πιο πολύ σαν αδυναμία να συγχρονιστεί με τις εξελίξεις και προσπάθεια να κρατηθεί στην επιφάνεια. Στο κάτω-κάτω σ' αυτή την κατηγορία υπάρχει η Μήδεια του Weiss. Βάζω στην άκρη dCS και Emm Labs. Κι' αφήνω τα άλλα βαριά ονόματα του επαγγελματικού χώρου...

Mιχάλη τά είπες όλα και ξεκαθάρισες λιγάκι το τοπίο. "Kορυφαίο" Dac χωρίς ασύγχρονη USB συνδεσμολογία στις μέρες μας είναι σαν πρωταθλητής του τρίαθλου σε αναπηρικό καροτσάκι. ...Εκτός και αν θεωρουν την ποιοτική σύνδεση με υπλογιστή κάτι το δευτερεύον.. Αλλα και πάλι δεν νομίζω απο αυτά που γράφουν αλλα και απο το οτι φτιάχνουν το interface ξεχωριστά..

Το πρόβλημά μου δεν είναι οτι το ντάκ αυτό είναι τόσο ακριβό.. Αλλα το οτι μας φλομώνει στις παπάνζες ο κατασκευαστής για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Προφανώς και ο απώτρεος στόχος είναι το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ξεζούμισμα των έτσι κιαλλιώς λίγων υποψηφίων φραγκάτων αγοραστών..

Αυτή είναι και η αρχική μου απορία ..Πόσοι υπολογίζει ο κατασκευαστής οτι είναι οι αδαείς φραγκάτοι εκει έξω που θα το προτιμήσουν απο ένα Playback Desighns, EMM Labs, WEISS, κλπ..

Αν εχετε ορεξη διαβαστε και πεντε λεξεις του Weiss οσων αφορα το DSD..

Aυτά που λέει ο Weiss είναι λίγο πολύ γνωστά και η πλειοψηφία του επαγλματικού κόσμου τα ενστερνίζεται έχοντας και κάποιους σοβαρούς λόγους. Αυτό δεν σημαίνει οτι αυτές οι απόψεις είναι απαραίτητα σε απόλυτο βαθμό σωστές.

Υπάρχει ανάλογη ισχυρότατη επιχειρηματολογία και για το DSD κάπου την είχα διαβάσει στο site της Korg αλλα δεν μπόρεσα να βρώ το Link.Διαβάζοντας την νομίζει κανείς οτι το PCM είναι άχρηστο και ξεπερασμένο κάτι που φυσικά ούτε αυτό ισχύει.

Όπως πάντα η αλήθεια βρίσκεταί κάπου στην μέση και η κάθε μέθοδος κωδικοποίησης έχει τα καλά και τα κακά της..

Μην ξεχνάμε οτι πλέον σχεδόν όλα τα τσιπάκια των Dacs λειτουργούν σε Δ/Σ πιάστο αυγό και κούρευτο δηλαδή.

Παραδέχομαι οτι η διαφορά μεταξύ των dsd2.8mhz και του pcm 176/24 δεν είναι πρακτικά ακουστή τουλάχιστον απο εμένα, απο εκεί και πέρα αυτό δεν νομιμοποιεί κανέναν κατασκευαστή να μας φλομώνει με βολικές ανακρίβειες.

Η Berkeley δεν εβαλε USB γιατι δεν το θεωρει εφαμιλλο των αλλων συνδεσεων, οχι γιατι θα ανεβαινε το κοστος για αλλα 200-300-500 $ η για να πουλησει καποιο interface.

Οκ όλοι οι άλλοι κατασκευαστές που πήγαν το όλο πράγμα χιλιόμετρα μπροστά μεσω της εξέλιξης της ασύγχρονης USB συνδεσμολογίας καθώε και οι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν την καθαρά εξελιγμένη για μεταφορά multimedia δεδομένων firewire τόσα χρόνιακάνουν λάθος και ήρθε η Berkeley τώρα να δείξει τον σωστό δρόμμο.. αλλα δεν μας είπανε όμως πόσοι υπολογιστές έχουν Spdif έξοδο με τα προσόντα να το οδηγήσουν.. Απο την άλλη φτιάχνουν και ένα απο τα καλύτερα USB to SPDIF interfaces:bang:... έτσι για πλάκα μωρέ..:frusty:

Παναγιώτη κάποιο λάκο έχει η φάβα...-bye-

Last edited:
Παραδέχομαι οτι η διαφορά μεταξύ των dsd2.8mhz και του pcm 176/24 δεν είναι πρακτικά ακουστή τουλάχιστον απο εμένα, απο εκεί και πέρα αυτό δεν νομιμοποιεί κανέναν κατασκευαστή να μας φλομώνει με βολικές ανακρίβειες.

Σε ποιες ανακριβειες αναφερεσαι ?

Οκ.. αλλα δεν μας είπανε πόσοι υπολογιστές έχουν Spdif έξοδο με τα προσόντα να το οδηγήσουν.. Απο την άλλη φτιάχνουν και ένα απο τα καλύτερα USB to SPDIF interfaces... έτσι για πλάκα μωρέ..

Παναγιώτη κάποιο λάκο έχει η φάβα...

Μπορει, δεν ειμαι και υπαλληλος της Βερκελευ, αλλα δεν το νομιζω.

Μιλωντας με γνωστο μου, Ελληνα σχεδιαστη ψηφιακων, του συστησα να βαλει DSD και USB γιατι η αγορα τα απαιτει πια. Δυσκολευομαι να πιστεψω οτι η Berkeley δεν το γνωριζει αυτο. Αν ηθελε να ενσωματωσει USB το know how το εχει και θα το ειχε κανει, και ασ κοστιζε λιγο παραπανω. Για το DSD το λενε ξεκαθαρα οτι δεν το εκαναν και λενε και τους λογους.

Last edited:
Παιδιά η Berkeley ΔΕΝ είναι τυχαία... μην βλέπετε που δεν έχει περπατήσει πολύ στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα που δεν υπάρχει καν αντιπρόσωπος. Θεωρώ πως αν ήθελε να ενσωματώσει usb interface θα το έκανε "χθες" ήδη όπως είπα και πιο πάνω έχει ίσως το καλύτερο που κυκλοφορεί στην αγορά αυτή τη στιγμή.
Επίσης κάπου είχα διαβάσει πως είναι της άποψης του εξωτερικού usb interface. Να μην είναι δλδ εντός του DAC. Εγώ πιστεύω πως σε λίγο θα βγάλει και την αναβάθμιση του alpha usb το οποίο θα συνοδεύει τον νέο της DAC!!!

Σε ποιες ανακριβειες αναφερεσαι ?

Αναφέρομαι σε όλο το λιβελογράφημα του μήματος μαρκετινγκ της εταιρίας που μας λέει το πιό απλό και γνωστό.. Οτι δεν χρειάζεται ένα καλό Ντάκ να παίζει Native dsd, χρείάζεται όμως να πειστουν οι υποψήφιοι αγοραστές να το προτιμήσουν απο τους ανταγωνιστές του που το κάνουν.. Και ας μην χρειάζεται.. Στα δεκατέσσερα χιλιάρικα έχει κάποιος το δικάωμα να έχει και αυτήν την απαίτηση..

Last edited:
Εγώ πιστεύω πως σε λίγο θα βγάλει και την αναβάθμιση του alpha usb το οποίο θα συνοδεύει τον νέο της DAC!!!

Μιχάλη για αυτό ήμουν απόλυτα σίγουρος.. Όπως και για την αστρονομική τιμή που θα το πλασάρουν..
Δεν πειράζει.. Αυτοι που θα το πάρουν και αυτό δεν έχουν ανάγκη οπότε γιατί να νιώθουν τύψεις και στην Berkeley?

Δεν ξερω Πετρο. στα χαρτια το sampling rate του DSD ειναι Χ4 του CD και κατα πολυ μικροτερο του PCM 24/192. βεβαια υπαρχουν και αλλοι παραγοντες και δεν θελω να εμπλακω σε μια συζητηση του τι ειναι καλυτερο.

Οπως ξερεις εγω ακουω ακομα τεχνολογια του '55 και καμια φορα και παλαιοτερη. Οτι λενε τα αυτια του καθενος