Berkeley Audio Design Alpha DAC Reference

Πέτρο ίσως να ήμουν πολύ αρνητικός απέναντι σε κάποια άλλη εταιρία αλλά για κάποιο λόγο η BADA με έχει πείσει... οχι πως ποτέ θα αποκτήσω κάποιο προϊόν της ... έτσι!!!

Δεν ξερω Πετρο. στα χαρτια το sampling rate του DSD ειναι Χ4 του CD και κατα πολυ μικροτερο του PCM 24/192. βεβαια υπαρχουν και αλλοι παραγοντες και δεν θελω να εμπλακω σε μια συζητηση του τι ειναι καλυτερο.

Οπως ξερεις εγω ακουω ακομα τεχνολογια του '55 και καμια φορα και παλαιοτερη. Οτι λενε τα αυτια του καθενος

Παναγιώτη δεν υπάρχει καλύτερο.. Δυο δρόμμοι διαφορετικοί είναι με τον ίδιο προορισμό μόνο που το dsd δυσκολεύει πολύ τον επαγγελματικό κόσμο και γιαυτό έχει δημιουργήσει αντιπάθειες.

Ένα απο τα "Δώρα" της νέας ψηφιακής εποχής που ανατέλλει είναι η απενοχοποίηση του format και η ανάδειξη της δουλειάς που έχει γίνει πίσω απο αυτό τόσο της καλλιτεχνικής όσο και σε επίπεδο παραγωγής.
Ένα άλλο είναι οτι ο πήχης πλέον έχει ανέβει πολύ ψηλά στα προσιτά βαλάντια δίνιντας στον καθένα την δυνατότητα να κρίνει και να συγκρίνει με τα ίδια του τα αυτιά έχοντας γερές βάσεις.

Γιαυτό αηδιάζω βλέποντας κάποιους χαιεντ κατασκευαστές να χρησιμοποιούν νοοτροπίες και λογικές του παρελθόντος προσπαθώντας να πείσουν τι άλλο... τον καταναλωτή να τους δώσει και άλλα χρήμματα.. στην περίπτωση μας πάρα πάρα πολλά..
Επίσης βρίσκω αδικαιολόγητο και ολίγον γυφτιά ονομαστός κατασκευαστής να ξεπέφτει σε αυτό το επίπεδο ενώ δεν το έχει ανάγκη ωστε να βγάλει λίγο μεγαλύτερο κέρδος (το DSD έχει και κάποιο κόστος δικαιωμάτων..)

Τουλάχιστον άλοι όπως η Meridian έχουν το θάρρος της γνώμης τους να απορρίπτουν το dsd ως απλά λάθος και δεν αρχιζουν τις δικαιολογίες..

Πιστεύω ακράδαντα οτι μοιραία λόγω εξελίξεων αυτές οι νοοτροπίες και στρατηγικές δεν έχουν μέλλον..

Πάντα χαρά μου να συνομιλούμε διαδικτυακώς Παναγιώτη!

Last edited:
Πέτρο ίσως να ήμουν πολύ αρνητικός απέναντι σε κάποια άλλη εταιρία αλλά για κάποιο λόγο η BADA με έχει πείσει... οχι πως ποτέ θα αποκτήσω κάποιο προϊόν της ... έτσι!!!

Εννοείται βρε Μιχάλη.. Επι χάρτου συζητάμε και εκεί θα μείνει η κουβέντα. Δεν μπορώ όμως να συγκρατηθώ βλέποντας κάποιες τακτικές κατασκευαστών που για εμένα είναι κόκκινο πανί..
Πές με ξεροκέφαλο αλλα σε κάποια θέματα ουσιαστικά αλλα όπως έχουμε πεί δια ζώσης και πρακτικά είμαι κάθετος. Αυτά πιστεύω χωρίς φυσικά να παριστάνω τον γκουρού ή τον ειδικό.. Μόνο αυτά δεν είμαι..
Αν είχα την οικονομική άνεση να ξοδέψω τόσα πολλά λεφτά για ντάκ ξέρει πολύ καλά το τι θα έκανα..

Last edited:
Καλά, μην αρχίσουμε πάλι τα περί DSD, PCM, format κλπ. Τα έχουμε πει άπειρες φορές.

@DomieMic65
Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι για άγνωστους ψυχολογικούς λόγους κάποιες εταιρείες μας κάνουν ένα-δύο ή και τρία "κλικ" παραπάνω!

Επιμένω όμως ότι το συγκεκριμένο δεν με πείθει, τουλάχιστον όχι ακόμα.

Θα περιμένω να πληροφορηθώ τι έχει εξελίξει η εταιρεία σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα ή τρέχοντα μοντέλα της.

και η Belcanto παρόμοιας άποψης
http://www.belcantodesign.com/pdfs/Optimal_DSD_Playback.pdf

Δεν βρίσκω κανέναν λόγο να διαφωνήσω με αυτά που λένε σύμφωνα με την δική μου εμπειρία. Απο εκεί και πέρα στην πράξη το ξαναλέω οι διαφορές είναι αμελητέες και πολλές φορές έχουν να κάνουν ποιο πολύ με διαφορετικό Mastering.

Τα προβλήματα της κάθε κωδικοπίησης είναι λίγο πολύ γνωτά και έχουν όλα πλέον ξεπεραστεί με την εξέλιξη των εκάστοτε τεχνικών αναπαραγωγής. Εδώ έφτασε το "φτωχό" 44/16 να ρίχνει σαγόνια με την ποιότητα αναπαραγωγής του τι να λέμε τώρα..

Έχω ένα καλό DSD dac και αν και δεν με χαλάει καθόλου που παίζει το dsd μέσω dop. Έχω όμως ξεπεράσει έντελως την περι αυτού του format μυθολογία. Τόσα χρόνια κλειδωμένο με σαράντα λουκέτα λογικό ήταν να δημιουργηθεί μια αύρα γοητείας και μυστηρίου γύρω απο αυτό.

Έχω άποψη και για τα δύο που σαφώς δεν αφορά το νήμα όπως και οφείλω να παραδεχτω οτι στις πολλές περιπτώσεις που έχω το ίδιο υλικό σε sacd iso και hres pcm τις περισσότερες φορές προτιμώ το δεύτερο είδικά στην Rock Pop Jazz..

Αρκετά όμως με το :offtopic:

Last edited:
Και κάτι Οn topic για να κλείσω.

Δε με χάλασε τόσο ο άκομψος τρόπος που δεν συμπεριλήφθηκε το DSD στις δυνατότητες του dac αυτού, όσο η επιεικώς απαράδεκτη απουσια ποιοτικού USB interface την στιγμή μάλιστα που φτιάχνουν οι ίδιοι ένα απο τα καλύτερα..

Είμαι σίγουρος οτι το Dac αυτό θα παίζει θεικά. Απο εκεί και πέρα εκτός της άποψης μου (έχω και εγώ α κολληματα μου) παραδέχομαι οτι δεν έχω την γνώση ούτε την δικαοιδοσία να κρίνω αντικειμενικά σε απόλυτο βαθμό κάτι που αδυνατώ να γνωρίσω απο κοντά.

Aυτα απο εμένα.

Δε με χάλασε τόσο ο άκομψος τρόπος που δεν συμπεριλήφθηκε το DSD στις δυνατότητες του dac αυτού, όσο η επιεικώς απαράδεκτη απουσια ποιοτικού USB interface την στιγμή μάλιστα που φτιάχνουν οι ίδιοι ένα απο τα καλύτερα..

Είμαι σίγουρος οτι το Dac αυτό θα παίζει θεικά. Απο εκεί και πέρα εκτός της άποψης μου (έχω και εγώ α κολληματα μου) παραδέχομαι οτι δεν έχω την γνώση ούτε την δικαοιδοσία να κρίνω αντικειμενικά σε απόλυτο βαθμό κάτι που αδυνατώ να γνωρίσω απο κοντά.

Aυτα απο εμένα.
Όντως το οτι δεν έχουν ενσωματωμένο usb interface είναι το χειρότερο για πολλούς.... για εμένα οπωσδήποτε περίεργο τουλάχιστον ... αλλά απο την άλλη αυτή είναι μάλλον η άποψη τους (σαφώς και θα μπορουσαν να το κάνουν αν ήθελαν)... ετσι και αλλιώς σε αυτές τις κατηγορίες τιμής το έξτρα κόστος του interface είτε εντός είτε εκτός μηχανήματος δεν είναι τόσο καθοριστικός παράγοντας... εννοώ πως αν κάποις δώσει 15000 ε, θα μπορεί να δώσει και 17 μάλλον... ξερω γω.. λέω!!!

Ο DAC μπορεί να είναι ακριβός, ιδιαίτερα με multi bit τσιπάκια ακόμα και σε DIY κατασκευή το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 2000 ευρώ.
Οπότε με κλιμάκωση της τιμής ώστε να φτάσει την εμπορική αξία ίσως να αγγίζουμε τα εξωφρενικά ποσά των 14 – 15Κ ευρώ.
Εκείνο που δεν καταβαίνω είναι το τι ιδιαίτερο έχει αυτό το USB to SPDIF, ώστε να θεωρείται θεϊκό
(πέρα από τον εκστασιασμένο reviewer που είμαι σίγουρος πως θα τον ξαναδούμε στην ίδια έκσταση σε μία επόμενη συσκευή
που θα ζητά το άλλοθι της αδικαιολόγητης τιμής).

Εκείνο που δεν καταβαίνω είναι το τι ιδιαίτερο έχει αυτό το USB to SPDIF, ώστε να θεωρείται θεϊκό
(πέρα από τον εκστασιασμένο reviewer που είμαι σίγουρος πως θα τον ξαναδούμε στην ίδια έκσταση σε μία επόμενη συσκευή
που θα ζητά το άλλοθι της αδικαιολόγητης τιμής).

+1
Ποτέ μου δεν κατάλαβα το γιατί ενώ το s/pdif είναι υπεραρκετό για την σύνδεση μεταξύ τεράτων,σούπερ CDP με ντακ,δεν είναι αρκετό για την σύνδεση με τον ταπεινό υπολογιστή μας.
Κι επίσης,όσο κι αν έχω ψάξει,δεν έχω βρει αξιόπιστο Α-Β τεστ που να αποδεικνύει την υπεροχή.
Αντιθέτως,με ένα απλό search,θα βρει κανείς χιλιάδες προβλήματα όσον αφορά την χρήση USB σε κάθε είδους ντακ.
Μήπως λοιπόν σε αυτό το επίπεδο η Berkeley προτιμάει την απροβλημάτιστη plug'n'play χρήση αποκλείοντας και την παραμικρή πιθανότητα προβλήματος;
Φαντάζομαι πως οι αγοραστές του,δεν θα έχουν πρόβλημα να έχουν από δίπλα ένα σούπερ CDP ή έναν υπολογιστή της προκοπής με s/pdif έξοδο...

χμμ ... ναι μπορεί .. αλλά όπως είπα πιο πάνω μάλλον σε λίγο -λογικά- θα βγάλουν και το νεο usb interface "ταίρι" του νέου DAC!!

Απάντηση: Re: Berkeley Audio Design Alpha DAC Reference

χμμ ... ναι μπορεί .. αλλά όπως είπα πιο πάνω μάλλον σε λίγο -λογικά- θα βγάλουν και το νεο usb interface "ταίρι" του νέου DAC!!

Μα εννοείται.
Και φυσικά θα προφασιστούν πως είναι απαίτηση εκ μέρους των πελατών,ή κάτι τέτοιο.
Πάντως ενδεικτικό της ποιότητας του συγκεκριμένου,είναι πως δέχεται 24/192 ΚΑΙ απ' την οπτική.Σπάνιο σχετικά.
*(Αρκεί να είναι native,να μην υπερδειγματίζεται εκ των υστέρων το σήμα.)

Last edited:
Απάντηση: Re: Berkeley Audio Design Alpha DAC Reference

Aυτα απο εμένα.

With S/PDIF inputs you get more menu options, more choices:

“When S/PDIF or AES input is used the data is fed using the synchronous clock from the incoming source. If this source is slaved to the Mytek internal clock, S/PDIF/AES clock behaviour is comparable to asynchronous USB/FireWire. In most situations however the source does not offer external clock options and its clock is used to feed the Mytek DAC input. To eliminate the influence of incoming synchronous data the Mytek DAC is equipped with the best jitter rejection in the industry, a patented JET PLL (™) system developed by TC Electronics originally intended for use in professional recording industry.”, explains Michal Jurewicz.

Κατάλαβες για ποιο interface μιλάει,έτσι;
Εκ των έσω οι βολές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δίνει μια δικαιολογία σε όλους όσους δεν έχουν dsd capable dac
να ψαχτούν με software dsd to pcm
Προσωπικά έχω κάνει της δοκιμές μου και φυσικά κάποιοι καλοί αλγόριθμοι δεν προλαβαίνουν να τρέξουν realtime
Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι σε pcm γίνεται το mastering στις περισσότερες περιπτώσεις
Αλλά όπως και να έχει
Το να έχει κάνεις επιλογές είναι καλό οπότε έστω ότι έχω τρείς επιλογές
Dsd direct to DAC – via DoP
Dsd to pcm realtime – player based
Dsd to pcm offline – software based

Αλήθεια πέραν του saracon τι άλλο software υπάρχει? Κάτι κάνει νομίζω το piramix
Λέτε να χρησιμοποιούν τις ίδιες βιβλιοθήκες και μηχανή για μετατροπή me to saracon?
Ή να πρόκειται για εντελώς νέο software?
Τι επιλογές έχει σε σχέση με το saracon?
Είναι το ίδιο πλήρες?
Πόσο χρόνο θέλει λ.χ 4χ τον πραγματικό χρόνο?

Αυτές είναι κατά τη γνώμη μου οι σημαντικές ερωτήσεις για το software

Aυτό που λέει ο ποιητής ισχύει όμως πρέπει το τρανσπορτ που θα οδηγήσει την SPDIF του Mytek να είναι κορυφαίο και πολύ ακριβότερο απο το ίδιο το ντάκ. Αν αυτό δεν ισχύει τότε ακόμα και με κλείδωμα στο ρολόι του ντάκ κλάφτα σε σχέση με τις USB Firewire.

Tώρα όσο για τις βολές ..εε καλά.. και μόνο που καταδέχεται συγκρίνει κάτι που πουλάει δεκατεσσερα χιλιάρικα με το Mytek που πουλιέται το πολύ ενάμισι τι να πω ρε Σωκράτη..

Last edited:
@tmjuju... αυτό μόνο οι μελλοντικοί κάτοχοι και οι reviewers θα μπορουν να το απαντήσουν... δεν θα κυκλοφορήσει ευρέως το εν λόγω s/w