Best way to keep cd in your pc.....

Εχω ήδη ριπάρει όλη τη συλλογή μου σε ένα 500άρη σκληρό. Είναι όλα FLAC+APE (βασικά προσπαθούσα να καταλήξω σε ένα από τα 2 αυτά φορματ κι έκανα πότε το ένα πότε το άλλο). Σε σχέση με τα WAV δε διακρίνω κάποια ακουστή από εμένα διαφορά. Μια δυο φορές νόμισα ότι την "άκουσα", αλλά χρησιμοποίησα ένα προγραμματάκι που έδωσε ο KostasF για σύγκριση και αυτό δεν αποδείχτηκε και πειραματικά (σε λίγο θα κλειστούμε και σε εργαστήριο για το σπορ χεχε).

EAC forever

Αν και έχω να ριπάρω cd καναδυό χρόνια, το μόνο μειονέκτημα που έβρισκα στο EAC ήταν οτι χρησιμοποιούσε την freeDB CDDB η οποία ενημερώνεται απο χρήστες και γιαυτό έχει ελείψεις και λάθη. Τα iTunes/WinAmp/Musicmatch χρησιμοποιούν την βάση δεδομένων της Gracenote η οποία τότε τουλάχιστον θεωρούνταν πλήρως ενημερωμένη.
Βέβαια μου έτυχε περιπτωση ενα δυο δισκάκια απο ελληνικά περιοδικά (προφανώς ανεπίσημες κυκλοφορίες (demo) μη καταχωρημένες στο παγκόσμιο μητρώο CD) να περιλαμβάνονται στην freedb και όχι στην gracenote.

Για το θέμα wav vs flac.
Από οτι ξέρω το φορματ wav δεν υποστηρίζει tags αντίθετα απο το Flac (και γενικά όλα τα φορματ συμπιεσμένης μουσικής). Επομένως για την δημιουργία μουσικής βιβλιοθήκης τα wav είναι μάλλον ακατάλληλα και αυτός είναι κατα την γνώμη μου ο κυριότερος λόγος να προτιμηθεί αντι αυτού το flac.

Για το θέμα του "χαμένου πολύτιμου χρονου για την συμίεση wav σε flac".
Εφόσον προυπάρχει βιβλιοθήκη σε wav ή μετατροπή σε flac γίνεται με batch για όλα μαζι και με ταχύτητα (σε σύγχρονα PC) 100Χ. Μέχρι να πάρεις έναν υπνάκο θα έχει τελειώσει. Βάλε και τον χρόνο που γλύτώνεις απο μελλοντικά backup (μισός) ανταλλαγές αρχείων, μεταφορά αρχείων με flash-usb ...

... εεε δεν χρειάζεται συζήτηση.

Και κάτι ακόμα. Τα flac είναι καλύτερα απο τα wav και στο θέμα "data integrity". Eνα κακοαντιγραμμένο wav (λάθος crc) δεν διορθώνεται και το λάθος το καταλαβαίνεις οταν το ακούσεις (κάνει γκλιτσ). Το flac εκτος απο crc υποστηρίζει και "Μ5 hash" ενσωματωμένο στο bitstream.
Επιπλέον (αν θυμάμαι καλά - δεν είμαι απόλυτα σίγουρος) έχει ενσωματωμένη ρουτίνα στο decoder του ώστε το όποιο λάθος ή να διορθώνεται (σπάνια) η να περνάει ανώδυνα (χωρίς γκλίτσ αλλά ή με γραμμική παρεμβολή ή με σιωπή).

To διάβασα το θρεντιο, αλλά δε βλέπω κάποιον που να λέει ότι το έχει δοκιμάσει και να έχει στάνταρ συμπεράσματα.

Το ότι δεν είναι διαδεδομένο δε με πειράζει, αφού θα ριπάρω τα δισκάκια μου και θα παίζουν από το ίδιο κομπιουτέρι.

Αλλά με ενδιαφέρει (όπως και πολλούς άλλους πιστεύω) να μη χάνουμε ούτε μια τρίχα ποιότητας από τα δισκάκια μας.

Θεωρώ ότι είναι σοβαρό το θέμα.

Αν μετατρέψω ένα κομμάτι μια σε wav και μια με flac και μετά το γράψω σε cd και το ακούσω στο στέρεο κανονικά θα καταλάβω τίποτα????

Καλά κρασιά! Οταν κάνεις rip τα CD σου σε wav στον δίσκο άνοιξέ τα με έναν wave editor να δεις compressorα ΚΑΙ ψαλιδισμό να φρίξεις! Μιλάμε για μεγάλο χάλι! Και όχι σε tans και techno και άλλες τέτοιες σαβούρες που ακούνε τα 15χρονα. Ακόμα και σε "σοβαρές" εγγραφές το έχουν ξευτιλίσει πλέον.
Το τελευταίο κρούσμα: Michael Buble - Call me Irresponsible.
Ολο το CD ΚΑΡΑψαλιδισμένο. Μού πήρε πάνω από 2 ώρες να το διορθώσω με το CoolEdit και πάλι δεν το έφτιξα και τελείως όπως το ήθελα. Καλύτερα βέβαια από το πρωτότυπο, αλλά όχι τέλειο. Δες ένα δείγμα από το πρωτότυπο στο attachment που βάζω.
Και μετά καθόμαστε και συζητάμε αν ο αλγόριθμος flac έχει επιρεάσει ή όχι ένα bit από την εγγραφή!!! Αστείο! Εδώ τού έχουν γαμήσει την μάνα από το studio κι εμείς καθόμαστε και ψειρίζουμε την μαϊμού...

Θυμαστε το STAKER? Το SUPERSTORE? Αυτα τα θαυματουργα (εν ετει 1992 ?) που εκαναν τους 80αρηδες δισκους (80MBytes ε?), διπλους! (160αρηδες δηλαδη).
UNZIP on the fly εκαναν! Ετσι ακριβως κανει και το FLAC!
To WAV συμπιεζεται και αποσυμπιεζεται οταν παιζει!

Re: Απάντηση: Best way to keep cd in your pc.....

Θυμαστε το STAKER? Το SUPERSTORE? Αυτα τα θαυματουργα (εν ετει 1992 ?) που εκαναν τους 80αρηδες δισκους (80MBytes ε?), διπλους! (160αρηδες δηλαδη).

STAKER ! Γιώργο με κάνεις και νοιώθω πολύ :grandpa:

STAKER??? Τι είναι αυτό; Άπαπαπαπαπα! Μία φορά μου έσκασε στον 20άρι μου και έχασα όλα τα δεδομένα! Πάλι καλά που είχα κρατήσει backup σε δισκέτες...

Εμενα μου εσκασε σε 80αρη! Ακομα και τωρα οταν το θυμαμαι μου ερχονται δακρυα στα ματια!:bigcry:

Re: Απάντηση: Best way to keep cd in your pc.....

Εμενα μου εσκασε σε 80αρη!

80άρη; Τι έβαζες εκεί μέσα! Με τον εικοσάρη είχα τα windows 2.1, τα παιχνίδια μου και όλα τα αρχεία που είχα γράψει με τον PW!

Απάντηση: Re: Best way to keep cd in your pc.....

STAKER??? Τι είναι αυτό; Άπαπαπαπαπα! Μία φορά μου έσκασε στον 20άρι μου και έχασα όλα τα δεδομένα! Πάλι καλά που είχα κρατήσει backup σε δισκέτες...

Γι αυτό εγώ χρησιμοποιούσα DR-DOS αντί για MS-DOS που είχε από μόνο του ενσωματωμένη την δυνατότητα συμπίεσης-αποσυμπίεσης δεδομένων και δεν χρειαζόταν ο stacker. Και δεν είχε σκάσει και ποτέ!!!

:award:

Re: Απάντηση: Re: Best way to keep cd in your pc.....

Γι αυτό εγώ χρησιμοποιούσα DR-DOS αντί για MS-DOS που είχε από μόνο του ενσωματωμένη την δυνατότητα συμπίεσης-αποσυμπίεσης δεδομένων και δεν χρειαζόταν ο stacker. Και δεν είχε σκάσει και ποτέ!!!

:award:

Ξεχνάμε εύκολα μου φαίνεται...
Οι DR-Dosάδες μετά το φιάσκο του Superstor (Dr Dos 6, το superstor έσκαγε κάθε λίγο και λιγάκι το Drdos.sys) πήγαν στο Stacker από το DrDos 7 και μετά... :p
Άρα και εσείς στον κουβά του stacker.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Best way to keep cd in your pc.....

80άρη; Τι έβαζες εκεί μέσα! Με τον εικοσάρη είχα τα windows 2.1, τα παιχνίδια μου και όλα τα αρχεία που είχα γράψει με τον PW!

Ειχα VIDEO BLASTER και εκανα capture απο TV!!:idea:
Εγραφα και WAV με μια SB ASP!:idea:
(WFW 3.11 / 8Mbytes ram)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Best way to keep cd in your pc.....

Εσκαγε το superstor; Πολύ γέλιο! :silly: Εμένα δεν μού είχε σκάσει ούτε μία φορά τόσα χρόνια! :grinning-smiley-043

Dr Dos 6.2 λοιπόν...
Κοίτα, το σκάσιμο ήταν καθαρά θέμα τύχης. Μην βλέπεις που η Microsoft το έκανε ρουτίνα αργότερα. Αλήθεια, υπήρχε προγενέστερη έκδοση του 6.2;

Ειχα VIDEO BLASTER και εκανα capture απο TV!!:idea:
Εγραφα και WAV με μια SB ASP!:idea:
(WFW 3.11 / 8Mbytes ram)

Πωπω... Επαγγελματίας! :grinning-smiley-043
Ρε θηρίο; 8 Mb? Εκείνη την εποχή είχα κάνει αναβάθμιση από το 1 στα 5 και είχα πληρώσει 80 χιλιάρικα!

Συμπέρασμα μετά από αυτήν την offtopic συζήτηση:
Σταματήστε τα κλαψουρίσματα και πάρτε μερικά tera να βάλετε ασυμπίεστα τα αρχεία σας. :flipout:

Απάντηση: Re: Best way to keep cd in your pc.....

Έλα ντε.. Θυμάμαι που είχα δώσει 80.000δρχ για 210ΜΒ δίσκο..

Τώρα με 80.000δρχ παίρνεις πάνω από TB..

Με το σημερινό ισοδύναμο των 80.000δρχ του '92, άστα.. SAN ολόκληρο παίρνεις..

80.000 δρχ. για 210ΜΒ δισκο; !!!!
Μικρός μάλον είσαι...
Εγώ είχα δώσει 75.000 δρχ για 50ΜΒ δίσκο με RLL controller. Μάλιστα επειδή εκείνη την εποχή τα 50ΜΒ ήταν τρομακτική χωριτηκότητα και δεν μπορούσε να τον δει το DOS ολόκληρο έπρεπε να τον κόψεις σε δύο partitions με 32ΜΒ μέγιστο size.

Προ 90 εποχη(ισως το 86 - 87), με 8088 αναβαθμισμενο σε V20, με 640Κ ram και δυο 360Κ floppies!
Αργοτερα, το 92-93 ειχα παρει τον 540 της WD, 120.000 !!!!!!!!!
Τωρα σκεφτομαι 500gb ethernet drive! Πως αλλαζουν οι καιροι!?!?!?

BTW εχει κανεις αποψη για αυτο ...?
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.303885