send
AVClub Fanatic
Είναι μεγάλη συζήτηση όλο αυτό.
Από τη μία δε βρίσκω κάτι κακό (από πλευράς πρόθεσης) στο να υπάρχει μια κίνηση "συμφιλίωσης" με τους γείτονες. Αντικειμενικά αν το δούμε, ο Τούρκος συμφοιτητής μου δε φέρει ευθύνη για το ότι ο παππούς του ενδεχομένους έσφαξε κόσμο στη Σμύρνη. Ίσως κι ο ίδιος ο παππούς του να μην έφερε ευθύνη δεδομένου ότι ήταν στρατιώτης και εκτελούσε διαταγές με εναλλακτική τη λιποταξία και την καταδίκη σε θάνατο.
Διαβάζοντας όμως σε όλη την παιδική μου ηλικία για Τούρκους που κατέσφαζαν, είναι λογικό όλο αυτό το μίσος να περάσει στην προσωπικότητά μου, κάτι που θα οδηγήσει σε παγίωση μιας έχθρας.
Απ' την άλλη μεριά είναι άσχημο να αποκρύπτεται η αλήθεια, ακόμη και με καλό σκοπό. Και είναι και προσβολή προς τη μνήμη όσων χάθηκαν, είτε πολεμώντας είτε τελείως άδικα ως γυναικόπαιδα.
Ειλικρινά δεν ξέρω τι απ'τα δύο είναι πιο λάθος...
Μάλλον μπερδεύεις την έννοια του ανθρώπου με την έννοια του κράτους και την έννοια του πολίτη. Με τέτοιες ερμηνείες, ακόμη και οι Τούτσι και οι Χούτου που σφάζονταν (μάλλον οι Χούτου που έσφαζαν τους Τούτσι) άνθρωποι είναι, είπε κανείς ότι είναι λχ φλαμίνγκος;