Βιέννη Hi-End Show 2026

Τι καμπύλη να κάνω μάναμ άμα το έχω στο disabled;
Το πείραμα ήταν αν θα κάνει ζημιά αν του βάλω dsp στην αλυσίδα και δεν θέλω να το χρησιμοποιήσω καθόλου.
Το DSP καθόταν εκεί στη γωνιά, disabled, δεμένο χειροπόδαρα σε μία καρέκλα, φιμωμένο και με το πιστόλι στο κεφάλι για να μην πειράξει τίποτα αλλά πάλι δεν...
Disabled! Power off! Βγαλμένο από την μπρίζα!
Και πάλι, χαλούσε τον ήχο.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι απλά ότι από τη στιγμή που θα μπει DSP στην αλυσίδα, ακόμη και ψηφιακό (δεν συζητάμε τι τσίρκο θα είναι αν μπει στο αναλογικό σήμα), χαλάει τον ήχο ακόμη και σβηστό.
Τώρα, αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτό που κερδίζουν σε σχέση με αυτό που χάνουν αξίζει περισσότερο είναι άλλη συζήτηση. Μιλάω για δεδομένα, όχι για προτιμήσεις ή προτεραιότητες.

Nα πω για την δικη μου περιπτωση πως εχει το θεμα. ξεκινω με * (αστερισκο) γιατι ειναι μια συσκευη, αρα δε μπορει να κριθεί διαφορετικα.
Εχω αυτην εδω... https://avmentor.gr/reviews/lyngdorf_dpa_1_0.htm
Που ειναι ........... DAC + Preamp + Active Crossover + Room Correction, σε μια συσκευη . Προφανως ειχει DSP στο ψηφιακο πεδιο.

Θα βαλω μια αποκριση συχνοτητας για να δειτε τη διαφορα του Room Correction (dsp).
Και φυσικα ..............οχι δε χαλαει καθολου ο ηχος , το αντιθετο, υπαρχει τρομερη βελτιωση στα μπασα.

Και το αναλογικό cross χαλάει τον ήχο και τις ιδιότητες ενός ηχείου :D
Σταμάτα εσύ...
Αμέσως να μας πεις για τα παθητικά cross..😁
Περάστε έξω κύριε..😂

Πέρα από την πλάκα τα cross είναι αναγκαίο κακό, είτε είναι παθητικά είτε όχι..
Το θέμα είναι πιο βλάπτει περισσότερο ανάλογα τον προσανατολισμό που θέτει ο κάθε χομπίστας για τον ήχο του συστήματος του...😉

• Like
Reactions: billpeppas
Nα πω για την δικη μου περιπτωση πως εχει το θεμα. ξεκινω με * (αστερισκο) γιατι ειναι μια συσκευη, αρα δε μπορει να κριθεί διαφορετικα.
Που ειναι ........... DAC + Preamp + Active Crossover + Room Correction, σε μια συσκευη . Προφανως ειχει DSP στο ψηφιακο πεδιο.

Θα βαλω μια αποκριση συχνοτητας για να δειτε τη διαφορα του Room Correction (dsp).
Και φυσικα ..............οχι δε χαλαει καθολου ο ηχος , το αντιθετο, υπαρχει τρομερη βελτιωση στα μπασα.
Μουσική δεν είναι μόνο τα μπάσα αλλά ολόκληρο το φάσμα..
Το συγκεκριμένο μηχάνημα που διαθέτετε είναι πολύ καλό, όμως έχει και αυτό την σημαντική υπογραφή του στον ήχο που ακούτε όπως κάθε μηχάνημα με αυτές τις δυνατότητες φυσικά..

Η διαμάχη ανάμεσα στους pure χομπίστες και στους dsp χρήστες θα είναι αιώνια και δεν βγαίνει κανένα νόημα..
Ο καθένας θέτει τι ήχο θέλει να ακούει και φτιάχνει το αντίστοιχο Setup..
Και οι δύο κόσμοι έχουν πολύ σημαντικό λόγο ύπαρξης στο Audio και όλα αυτά είναι υπέρ του χομπίστα...

Και το αναλογικό cross χαλάει τον ήχο και τις ιδιότητες ενός ηχείου :D

Και το ψηφιακό cross δεν είναι αθώο. Και το αναλογικό μεν, line level δε, crossover δεν είναι αθώο.

Τίποτα δεν είναι αθώο.

You pick your poison.

With and without R.C._21842.jpg

Η πρασινη καμπυλη ειναι φυσικα, χωρις το dsp.
Με το μικροτερο Smothing (1/12) για να βλεπουμε πολυ λεπτομερια. Αν εβαζα 1/6 ως συνηθως θα ηταν σχεδον ευθεια γραμμη.
Το πως ακουγετε το ενα και το αλλο?............καμια σχεση.
Και ναι, δε διορθωνει μονο τα χαμηλα ..........αλλα εκει ειναι η μεγαλη διαφορα.
Το μηχανημα δειχνει επισης ποσοστο επεξεργασιας (επι τις %) . Οταν ειμαστε κατω απο 20% ειναι καλα.
Το εχω φτασει και κατω απο 10%.

Last edited:
Μαλλον πρεπει να μεταφερθουν στο θρεντ του subwoofer ή οχι !!

Και ναι, δε διορθωνει μονο τα χαμηλα ..........αλλα εκει ειναι η μεγαλη διαφορα.
Το μηχανημα δειχνει επισης ποσοστο επεξεργασιας (επι τις %) . Οταν ειμαστε κατω απο 20% ειναι καλα.
Το εχω φτασει και κατω απο 10%.

Παραξενευομαι λιγο γνωριζοντας οτι εχεις αρκετη εμπειρια απο πιο "αγνα" συστηματα,
τα οποια ο ιδιος, οπως ισως εχει γινει αντιληπτο, θεωρω οτι υπερτερουν σε πολυ βασικους τομεις.
Η γνωμη σου ειναι οτι κατω απο 20% οι διαφορες ειναι μη ανιχνευσιμες, αμελητεες;
Επιδιωκεις συνειδητα την μικροτερη δυνατη επεμβαση
η επιδιωκεις απολυτο στρωσιμο της αποκρισης ως υπερτερο στοχο;
Εν τελει πιο προβλημα σε οδηγησε στη λυση του dsp;

Last edited:
Όσο λιγότερο επεμβαίνεις, τόσο λιγότερο headroom τρως.

Αφενός δεν θα μπορέσει να κάνει θαύματα το DSP, αφετέρου η σωστή τοποθέτηση των ηχείων είναι βασικότερη προϋπόθεση. Ο στόχος είναι Η διόρθωση που κα γίνει κατόπιν με το DSP, να είναι όσο το δυνατό η λιγότερη.

Όσο λιγότερο επεμβαίνεις, τόσο λιγότερο headroom τρως.

Ηeadroom, συμπιεση δηλαδη το αποτελεσμα.
Αλλα φοβαμαι οτι και οι χροιες καταληγουν να μοιαζουν λιγο σαν Kraftwerk...
Πρεπει να πω οτι ειμαι κατα της επεξεργασιας του σηματος για οποιονδηποτε λογο...

Last edited:
Πρέπει να να το χρησιμοποιήσεις πρώτα γι' αυτό που σχεδιάστηκε. Αφού θα το κάνεις αυτό, κατόπιν δοκιμάζεις με και χωρίς επάνω στο ίδιο σύστημα και βλέπεις τι κερδίζεις και τι χάνεις σε κάθε περίπτωση.

Ναι φυσικά θα είναι και deal breaker για κάποιους. Εξαρτάται από το ποια είναι η φιλοσοφία τους στο hi-fi. Ή μάλλον, η προσέγγισή τους σε κάθε περίπτωση συστήματος.

Από τη στιγμή που έχασα δυναμικά και θάμπωσε ο ήχος ήταν deal breaker και μόνο η ύπαρξη του binary στο kernel μου.
Εσύ που δεν μπορείς να τα αφαιρέσεις (επειδή ακούς από AV), προφανώς και θα κερδίσεις αν το ρυθμίσεις σωστά.

Εσύ δηλαδή τι νομίζεις; Ότι δεν υπάρχει κόσμος που εκτιμά την τεχνολογική πρόοδο επάνω στο χόμπυ που τον ενδιαφέρει και ταυτόχρονα να γουστάρει και τα κλασικά;

ΠΟΙΑ τεχνολογική πρόοδο;
Τα subwoofer είναι τεχνολογική πρόοδος ή τα DSP;;; :ROFLMAO:

Ηeadroom, συμπιεση δηλαδη το αποτελεσμα.
Αλλα φοβαμαι οτι και οι χροιες καταληγουν να μοιαζουν λιγο σαν Kraftwerk...
Πρεπει να πω οτι ειμαι κατα της επεξεργασιας του σηματος για οποιονδηποτε λογο...

Headroom είναι το περιθώριο που έχεις στην ένταση γενικώς..

Το βάρος πέφτει στον ενισχυτή εδώ αλλά θα ξεπερνιέται με περισσότερη ισχύ.

Από τη στιγμή που έχασα δυναμικά και θάμπωσε ο ήχος ήταν deal breaker και μόνο η ύπαρξη του binary στο kernel μου.
Εσύ που δεν μπορείς να τα αφαιρέσεις (επειδή ακούς από AV), προφανώς και θα κερδίσεις αν το ρυθμίσεις σωστά.

ΠΟΙΑ τεχνολογική πρόοδο;

Το ξαναγράφω, δίχως κατόπιν να ασχοληθείς να φτιάξεις την απόκριση, τσάμπα δοκιμή έκανες.

Ε ναι, τεχνολογία σου λέει μετά. Υπερτιμημένη φίλε μου. Έχει βρει η τεχνολογία τρόπο να αδυνατίζεις τρώγοντας Μερέντα; Όχι!
Να τη βράσω για τεχνολογία τότε... 😁

Για εσένα η μουσική είναι μόνο η απόκριση.
Το καταλάβαμε.
Hi fi και αν.
Πάμε παρακάτω.

ΠΟΙΑ τεχνολογική πρόοδο;
Χμμμ, εδώ θα διαφωνήσω ελαφρός..
Ναι, τεχνολογία είναι η σωστή ρύθμιση και απόκριση του πλήρες φάσματος μουσικής με τα σύγχρονα εργαλεία που προσφέρουν τα σημερινά DSP και τα Subs...
Επειδή είμαι και εγώ αρνητικός με κάθε είδους DSP (διότι αλλοιώνει τον ήχο του συστήματος) ειδικά αν ψάχνεις την πιο αγνή αναπαραγωγή από το σύστημα, και επειδή έχω ασχοληθεί αρκετά με αυτό το θέμα καλό είναι να μην είμαστε απόλυτοι (εφ'οσον δεν έχουμε ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα dsp/subs), αν είναι τεχνολογική πρόοδος αυτό το κομμάτι...
Σε δύσκολους χώρους και όσοι έχουν μικρά ηχεία τα subs και η ενσωμάτωση αυτών με χρήση DSP είναι μονόδρομος, ακόμα ένας χώρος (η ακουστική του δηλαδή) δεν μπορεί να διορθωθεί μόνο με παθητική φροντίδα, χρειάζονται και τα δύο...
Όπως έχω αναφέρει και πιο πριν όλα εξαρτώνται από το τι ψάχνεις, τι θες να φτιάξεις και πως θες να ακούς..
Για να έχεις σωστή απόκριση στο φάσμα θες μεγάλο ηχείο για να μην έχεις sub , τα μεγάλα ηχεία όμως δεν "κάθονται" σε όλους τους χώρους, αρχίζουν τα προβλήματα, εκεί χρειάζεται άλλη λύση...
Στα καθημερινά σαλόνια που ζουν οικογένειες δυστυχώς είσαι περιορισμένος ώστε να κάνεις κάποια πράγματα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν φτιάχνεις κατάσταση αν θες...
Τέλος πάντων, δεν είναι κακο πράγμα τα subs η τα DSP, όλα είναι εργαλεία υπέρ μας..

Κάθε πυκνωτής στο σήμα και γενικά κάθε υλικό στον δρόμο προς τα μεγάφωνα ενός ηχείου κάνει ζημιά, τι ψάχνετε να βρείτε...

Όποιος θέλει ενσωματώνει Dsp και subs στο σύστημα του, άλλοι όχι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαφωνει κανένας για οτιδήποτε...

Ο καθένας μας είναι κυρίαρχος στο σύστημα του...😉

Όλα αυτά σαφώς και ισχύουν 100%, αλλά για να είμαστε ακριβοδίκαιοι δεν είμαστε εμείς οι πολέμιοι των sub και DSP που αναβιώνουμε κάθε τόσο τη διαμάχη.

Άλλοι το κάνουν, λες και βγάζουν λεφτά από αυτά.

Oh, wait..

Για εσένα η μουσική είναι μόνο η απόκριση.
Το καταλάβαμε.
Hi fi και αν.
Πάμε παρακάτω.
Και όμως, η μουσική είναι απόκριση..
Τι σημαίνει αυτό που λες Hifi και αν;
Τα έχεις λάθος στο μυαλό σου..
Πιστευεις ότι ένα ηχείο full range με μονάδα 6-7-8 ιντσες που είναι όσο πιο pure διότι δεν έχει cross έχει άριστη και ολοκληρωμένη απόκριση;
Ένα 2 δρόμο με μεγάφωνο 6,5 ιντσών;
Ένα 3 δρόμο με 10-12 ιντσών;
Η απόκριση τους είναι άριστη;
Ο χώρος χαλάει την απόκριση τους;

Τι θεωρείς Hi end ήχο; Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε...

Εχεις βάλει ένα πιάνο σε χώρο 5 τετραγωνικών και μετά σε 50 τετραγωνικά να δεις τι γίνεται;
Το πιάνο το αναφέρω γιατί είναι ο Βασιλιάς των οργάνων και πλήρους φάσματος όργανο.
.

Όλα αυτά σαφώς και ισχύουν 100%, αλλά για να είμαστε ακριβοδίκαιοι δεν είμαστε εμείς οι πολέμιοι των sub και DSP που αναβιώνουμε κάθε τόσο τη διαμάχη.

Άλλοι το κάνουν, λες και βγάζουν λεφτά από αυτά.

Oh, wait..
Δεν είπα ότι είστε/είμαστε πολέμιοι των DSP..
Κουβέντα γίνεται σε ένα forum, είδη έχω κάνει την παρατήρηση μου για την εμμονή του DSP και των Subs...
Το θέμα είναι να συνυπάρχουν και οι δύο κόσμοι, όχι να δείχνει ο καθένας ποιος την έχει μεγαλύτερη..🙂
(Ελπίζω να με πιάνεις τι λέω🙂)

Δεν έχετε βαρεθεί να γράφετε τα ίδια και τα ίδια; Η κουβέντα στερείται πλέον νέων επιχειρημάτων, έχει εξαντληθεί. Τελείως.

Όχι άλλο κάρβουνο - φτάνει πια.

• Like
Reactions: vlad66