Βίλχελμ Ράιχ και Οργονομική Φυσική

Νομίζω το κύριο πρόβλημα είναι στον όρο (όπως παρατίθεται και στον τίτλο) Οργονομική φυσική, γιατί το "φυσική" παραπέμπει σε επιστήμη. Και επιστήμη ΕΙΝΑΙ απόδειξη.
Η οποία απόδειξη προφανώς και δεν είναι το "δείτε το, λειτουργεί!" αλλά η εξήγηση του γιατί λειτουργεί κάτι όπως λειτουργεί: rerum cognoscere causas.

Ναι είναι πολύ σοβαρός λόγος. Υπάρχουν τέσσερις δυνάμεις, η βαρύτητα, η ηλεκτρομαγνητική και δύο πυρηνικές. Αυτό έχει αποδειχθεί μετά από εκατομμύρια πειράματα. Το να στείλεις πύραυλο στον Δια θέλει ακριβέστατους υπολογισμούς. Αν τυχόν και υπάρχει και κάποια πέμπτη δύναμη ή ενέργεια ή κάτι άλλο ανάλογο, κάπως πρέπει να αλληλεπιδρά με τις υπόλοιπες 4 γνωστές και αυτό από μόνο του κάτι θα αλλάξει στα πειράματα που έχουμε. Δηλαδή θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις.

Έχεις μπερδέψει λίγο τις δυνάμεις με την ενέργεια;
Αν μιλάς για δυνάμεις υπάρχουν πολύ περισσότερες από τέσσερις.
Φυγόκεντρος, κεντρομόλος, ροπή, άνωση...
Και πως μπορεί μία ενέργεια, άσχετη, να αλληλεπιδρά με τον πύραυλο που θα στείλεις εσύ στον Δία; :blink:

Αν δεν αλλάζει τίποτα σε οτιδήποτε άλλο και είναι απλώς εκεί μια ενέργεια που δεν επηρεάζει τις γνωστές μετρημένες ενέργειες και δυνάμεις ... ε, αυτό λέγεται "μάγια", δεν γνωρίζω πιο κατάλληλη λέξη.

Η μαγνητική δύναμη ενός τομογράφου επηρεάζει την βαρύτητα;
Την φυγόκεντρο ενός ξύλινου αντικειμένου που κινείται δίπλα του;
Άρα ο μαγνητικός τομογράφος είναι ένα μαγικό αντικείμενο... :p

Γιατι η ενεργεια που ανεφερε ο Ραιχ ειναι να η ιδια που "αναφερεται " στον βελονισμο ?Αν αναφερεται κατι τετοιο στον βελονισμο.Γιατι να μην ειναι καποια αλλη δηλαδη (αν ειναι ορθη η λογικη της ενεργειας στο βελονισμο )

Από τα λίγα που διαβάζω, αυτή την ενέργεια περιγράφει. Χωρίς να είμαι βέβαια σίγουρος.

Στην Αϊτή σχεδόν όλος ο πληθυσμός πιστεύει ότι η μαύρη μαγεία είναι πολύ αποτελεσματική. Και έχουν και άπειρες ιστορίες και παραδείγματα να σας πουν.

Σημαίνει κάτι αυτό;

Φυσικά.
Ότι η αυθυποβολή δημιουργεί ψυχοσωματικά προβλήματα. :smile:
Ή δεν συμφωνείς ότι υπάρχουν ψυχοσωματικά;

Με τον βελονισμό εκεί που 'μπαίνουν ' οι βελονίτσες προκαλούνται ήπια τρυπήματα και παράγονται ενδορφίνες από τον εγκέφαλο ..Υπάρχει εξήγηση για την όποια δράση του..Δεν είναι 'ενεργειακό' το ζήτημα.

Έχω κάνει βελονισμό.
Δεν νιώθεις τις βελόνες καθόλου...
Και αν είναι σε σημείο που δεν τις βλέπεις (π.χ. πλάτη) παίζει να μην καταλάβεις καν ότι σου κάνουν βελονισμό.
Αν βασιζόταν στις ενδορφίνες, μερικά χτυπήματα στα ίδια σημεία δεν θα έκαναν την ίδια δουλειά;

Δεν γνωρίζω από που προκύπτει ότι "είναι γεγονός".

Αυτό που αναμφίβολα είναι γεγονός είναι ότι τα τελευταία 100 χρόνια, όποτε κάποια δοξασία ερχόταν σε αντίθεση με την επιστήμη, τελικά αποδεικνυόταν ότι η επιστήμη είχε δίκιο και οι δοξασίες ήταν ψέματα. Και βέβαια μιλάμε για την Δυτική επιστήμη, αυτή που καθιέρωσαν πρώτοι οι Αρχαίοι Έλληνες, και είναι η μόνη που στέλνει πυραύλους στο Δία, αεροπλάνα από τη μια πόλη στην άλλη και μηνύματα στο ιντερνέτ. Οι υπόλοιπες "ενέργειες" δεν αναγνωρίζονται από την επιστήμη, θεωρούνται ανύπαρκτες ... και βεβαίως υπάρχει σοβαρός λόγος γι αυτό! Γι αυτό άλλωστε και οι Κινέζοι δεν τροφοδοτούν τα αεροπλάνα τους και τους πυραύλους τους με τσι, και συνήθως προτιμούν τον ηλεκτρισμό για να στείλουν SMS! :-)

Kαλά μην βάζεις το χέρι σου και στην φωτιά...Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα
αστοχιών,από πτώσεις κάθε είδους πτητικής συσκεύης, μέχρι σειρές ολόκληρες αποτυχημένων πειραμάτων, επικίνδυνων φαρμακευτικών σκευασμάτων
και ότι άλλο, που ήταν αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας..

Επίσης οι διχογνωμίες, οι διαμάχες μεταξύ των μελών της επιστημονικής κοινότητας για κάθε σχεδόν ζήτημα
μου είναι προσωπικά αρκετές, για να αφήσω περιθώρια για αμφιβολίες όσον αφορά το τετελεσμένο του πράγματος...

Η μοναδική μου επαφή με τον Βίλχελμ Ράιχ είναι ο πρόλογος που έχει γράψει για την Ευρωπαϊκή έκδοση του Ι Τσιγκ,ένα υπέροχο Κινέζικο κείμενο που πραγματικά είναι εφόδιο ζωής και συνιστώ να το διαβάσετε όλοι.Μη σταθείτε απαραίτητα στην "ικανότητα χρησμοδότησής" του,είναι επιλογή του κάθε ενός να ακολουθήσει η όχι τις "προεκτάσεις" κάθε γεγονότος.Για ένα πράγμα είμαι βέβαιος προσωπικά:Ζούμε σε ένα μαγικό κόσμο που περιμένει ακόμα να ερμηνευθεί..

Απάντηση: Re: Βίλχελμ Ράιχ και Οργονομική Φυσική

Kαλά μην βάζεις το χέρι σου και στην φωτιά...Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα
αστοχιών,από πτώσεις κάθε είδους πτητικής συσκεύης, μέχρι σειρές ολόκληρες αποτυχημένων πειραμάτων, επικίνδυνων φαρμακευτικών σκευασμάτων
και ότι άλλο, που ήταν αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας..

Έτερον εκάτερον αυτό που λες όμως.

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τον Δία να ρίχνει τους κεραυνούς.
Οι νέοι τον έβαλαν να διώχνει τους μετανάστες.

Όσο για τους λίθους, άλλοι τους χρησιμοποιούν για να κλέβουν τα λεφτά του κοσμάκη, άλλοι για να φτιάχνουν τους υπολογιστές που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή. :smile:

Να διατυπωσω κατι (χωρις να ειμαι φυσικος) .... αν μου επιτρεπετε :
Ουτε οι θεμελιωδεις δυναμεις ειναι τεσσερεις (αφου ειναι απορρεια στοιχειωδεστερων δυναμεων που αγνοουμε),
ουτε οι υλες παιρνουν τεσσερεις μορφες (στερεη, υγρη, αερια και πλασμα) αφου εχουν αποδειχθει οτι υπαρχουν
υπερστερεα και υπερρευστα, ουτε ΟΤΙ βλεπουμε ειναι ΟΤΙ υπαρχει (σκοτεινες υλες και ενεργειες κλπ κλπ).

Ο φιλος μου NikosGX (που μου βγαζει οτι μαχιμοτερο εχω μεσα μου) υπεραμυνεται και βαστα Θερμοπυλες
σε κατι που οι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ συμφωνουμε : την τρεχουσα χρονικη στιγμη, η παρουσα επιστημονικη εποπτεια
εξυπηρετει καλυτερα τις αναγκες μας απο (νεφελωδεις) ανεπιβεβαιωτες επιστημονικες εικασιες και αιθεροβασιες
που δεν εχουν εξιχνιασθει πληρως (αρα δεν μπορουν να χρησιμοποιηθουν παντου και παντα, ομοτιμα).

Ομως .....
ουτε στα του Νευτωνος εχουμε μεινει, ουτε στα του Θαλη του Μιλησιου, ουτε στα του Ιπποκρατη, ουτε στα
του Αρισταρχου του Σαμιου. Η Γνωση ως ερευνητρια ειναι ειναι μια μεγαλη ΠΟΡΝΗ, ανοιγει ποδια προθυμοτατα
στον αγνωστο, ξενο και απαγορευμενο παρα στον γνωστο, γνωριμο και πιστοποιημενο.

Δυστυχως η ευτυχως ...... (εγω θα ελεγα, ευτυχως .... -bye-)

Last edited:

Έχω κάνει βελονισμό.
Δεν νιώθεις τις βελόνες καθόλου...
Και αν είναι σε σημείο που δεν τις βλέπεις (π.χ. πλάτη) παίζει να μην καταλάβεις καν ότι σου κάνουν βελονισμό.
Αν βασιζόταν στις ενδορφίνες, μερικά χτυπήματα στα ίδια σημεία δεν θα έκαναν την ίδια δουλειά;

Πρωτίστως σε αυτό βασίζεται..

Επίσης και ο βελονισμός και η ομοιοπαθητική μπορούν να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες παθήσεις ,εν μέρει ικανοποιητικά και ανάλογα με τον κάθε οργανισμό..

Πάντως πανάκεια δεν είναι ...Σοβαρές καταστάσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν..

Και ειδικά στην ομοιοπαθητική θα έπρεπε να έχουν γραφτεί και εργασίες που να μπορούν να το αποδεικνύουν αυτό.

Last edited:
Για τον Σπυρο (που ουτε πετρουλα δεν καταδεχεται να μου ριξει) ..... :p

ο υποθαλαμος του εγκεφαλου ΙΣΩΣ να παραγει ορμονες, πρωτεινες και πεπτιδια που,
ΜΕΣΩ αυθυποβολης και ΜΟΝΟ, ιαζουν συγκεκριμενες παθησεις και εξαρτησεις (οχι ολες βεβαια)
αλλα εκει πεφτουμε σε αλλο διλλημα .... αν μια πλανη βοηθα τον υποθαλαμο να "παρει μπρος"
τοτε απενοχοποιεται η πλανη ?

Last edited:

Για τον Σπυρο (που ουτε πετρουλα δεν καταδεχεται να μου ριξει) ..... :p

ο υποθαλαμος του εγκεφαλου ΙΣΩΣ να παραγει ορμονες, πρωτεινες και πεπτιδια που,
ΜΕΣΩ αυθυποβολης και ΜΟΝΟ, ιαζουν συγκεκριμενες παθησεις και εξαρτησεις (οχι ολες βεβαια)
αλλα εκει πεφτουμε σε αλλο διλλημα .... αν μια πλανη βοηθα τον υποθαλαμο να "παρει μπρος"
τοτε απενοχοποιεται η πλανη ?

Μισό λεπτό...Πιθανολογώ ότι αναφέρεσαι στην σχετικα πρόσφατη ανακάλυψη των ενδογενών οπιοειδών που παράγει ο εγκέφαλος και που η έλλειψή τους,ίσως να ευθύνεται για μιά υποκατηγορία εξαρτημένων από τοξικές ουσίες..

Επίσης εκκρίνονται στον έντονο πόνο

Καμιά σχέση με αυθυποβολή αυτό..

Ηταν μια πολύ μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη..Απλά..

Ο φιλος μου NikosGX (που μου βγαζει οτι μαχιμοτερο εχω μεσα μου) υπεραμυνεται και βαστα Θερμοπυλες
σε κατι που οι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ συμφωνουμε : την τρεχουσα χρονικη στιγμη, η παρουσα επιστημονικη εποπτεια
εξυπηρετει καλυτερα τις αναγκες μας απο (νεφελωδεις) ανεπιβεβαιωτες επιστημονικες εικασιες και αιθεροβασιες
που δεν εχουν εξιχνιασθει πληρως (αρα δεν μπορουν να χρησιμοποιηθουν παντου και παντα, ομοτιμα).

Κάπου πρέπει να μπει και ο όρος "τα ψήγματα επιστημονικών δεδομένων που μας αφήνουν να μάθουμε".
Δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμη και επιστήμονες έχουν φαγωθεί στο όνομα της... επιστήμης.
Για παράδειγμα ο Royal Raymond Raif, ένας έντονα αμφισβητήσιμος επιστήμονας για κάποιους, μεγάλος εφευρέτης και αυτός που ανακάλυψε το φάρμακο κατά του καρκίνου για κάποιους άλλους.

Εκτός αν νομίζει κάποιος ότι μπορεί να βρει πηγές για τα πάντα όσον αφορά την οποιαδήποτε επιστήμη... :p

Re: Απάντηση: Re: Βίλχελμ Ράιχ και Οργονομική Φυσική

Πιθανολογώ ότι αναφέρεσαι στην σχετικα πρόσφατη ανακάλυψη των ενδογενών οπιοειδών
που παράγει ο εγκέφαλος και που η έλλειψή τους,ίσως να ευθύνεται για μιά υποκατηγορία εξαρτημένων
από τοξικές ουσίες..

Επίσης εκκρίνονται στον έντονο πόνο. Καμιά σχέση με αυθυποβολή αυτό..
Ηταν μια πολύ μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη..Απλά..

Ο Υποθαλαμος ΔΕΝ εκρινει μονο οπιουχες (η αντιοπιουχες) ουσιες. Οικοδομει πρωτεινες ολοκληρες (αν δεν απατωμαι).
Και οπως γνωριζουμε, συγκεκριμενες πρωτεινες ευθυνονται για συγκεκριμενες λειτουργιες. Μια απο αυτες ειναι και οι
εξαρτησεις (οχι μονο του καφε η του τσιγαρου αλλα ακομα και ψυχολογικων παθησεων, ΚΥΡΙΩΣ ψυχολογικων παθησεων).
Εαν ο υποθαλαμος επαψε να παραγει μια πρωτεινη, ο υποθαλαμος, μεσα απο μια ακρως θεληματικη προσωπικοτητα
(που ΔΕΝ ειμαστε ολοι) ενδεχεται να αναπαραγει αυτη την πρωτεινη για να την δρομολογησει εκει που επιθυμει
το συνειδητο μας. Οχι εκει που συνηθισε (η ξεχασε) να χρησιμοποιει.

Αυτο ισχυει για καθε παθηση (κανεις δεν αποκλειει ακομα και τον καρκινο, αφου πρωτεινη = everything) αλλα
και σωματικη η πνευματικη λειτουργια : ενας μικρος αορατος superman στον υποθαλαμο τους καθενος μας,
παρατημενος και τεμπελχανας. Οι πρωτεινες (μαζι με τα τελομερη) μπορουν να κανουν θαυματα, αλλα για
λογους που η φυση ξερει, ατονουν και φθινουν με τον χρονο (οχι για τους Σαολιν, αν εχετε δει τι κατορθωνουν
αυτοι οι "ανθρωποι"). Εν κατακλειδι, ο υποθαλαμος ειναι το φαρμακειο και ο υπερτατος γιατρος του σωματος μας.
Αλλα ειναι και ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΣ μεγαλος .... θελει ασκηση και εκπαιδευση που ελαχιστοι κατορθωνουν.

ΙΣΩΣ αυτος ο τεμπελχανας, κανει τους οργονιτες να δειχνουν οτι δουλευουν, η την Ομοιοπαθητικη η οτιδηποτε
στην γκριζα ζωνη της εποπτειας μας.

Last edited:
Πρωτίστως σε αυτό βασίζεται..

Επίσης και ο βελονισμός και η ομοιοπαθητική μπορούν να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες παθήσεις ,εν μέρει ικανοποιητικά και ανάλογα με τον κάθε οργανισμό..

Η ομοιοπαθητική δεν έχει κάποια σχέση με τον βελονισμό.
Ούτε καν σαν φιλοσοφία.

Πάντως πανάκεια δεν είναι ...Σοβαρές καταστάσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν..

Δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με την ομοιοπαθητική. Απλά ότι έχω ακούσει από τριγύρω στα οποία δεν μου αρέσει να δίνω βάση όταν πρόκειται για θέματα υγείας.

Όσον αφορά τον βελονισμό, έχω ξεπεράσει με αυτόν δυσκαμψία λόγω ραιβοποδίας, αυχενικό και η γυναίκα μου οστεοχονδρίτιδα στο γόνατο.
Δεν ξέρω πόσο σοβαρές θεωρούνται αυτές οι καταστάσεις, πάντως η απάντηση των γιατρών ήταν ότι θα έπρεπε να μάθουμε να ζούμε με αυτά.
Μας ανέλαβε ένας φίλος ο οποίος μάλιστα δεν ήθελε να πάρει ούτε ευρώ και... πάπαλα. :p

Απάντησα σε κάτι συγκεκριμένο..Απο εκεί και πέρα δεν θα κάνουμε μάθημα παθολογικής φυσιολογίας και ενδοκρινολογίας εδώ..Δεν νομίζω πως αυτό είναι το νόημα του thread.

Κατά τα άλλα ο Ράϊχ θεωρείται παντελώς παρωχημένος ως πρός την 'οργόνη''και μάλιστα οι ''θεωρίες'' αυτές έχουν απορριφθεί παντελώς απο σύμπασα την επιστημονική κοινότητα.
Θα είναι πραγματικό έγκλημα να συστηθεί τέτοια ''θεραπεία'' σε σοβαρές παθήσεις..

Ως Ραϊχική ψυχοθεραπεία χρησιμοποιείται απο μερικούς που έχουν εκπαίδευση σε αυτή..και αφορά στις αρχικές θεωρίες του Ράϊχ,που και πάλι έχουν πλέον δευτερεύουσα αξία..

Αλλά ας πούμε πως είναι πιό αποδεκτές

Η ομοιοπαθητική δεν έχει κάποια σχέση με τον βελονισμό.
Ούτε καν σαν φιλοσοφία.

Δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με την ομοιοπαθητική. Απλά ότι έχω ακούσει από τριγύρω στα οποία δεν μου αρέσει να δίνω βάση όταν πρόκειται για θέματα υγείας.

Όσον αφορά τον βελονισμό, έχω ξεπεράσει με αυτόν δυσκαμψία λόγω ραιβοποδίας, αυχενικό και η γυναίκα μου οστεοχονδρίτιδα στο γόνατο.
Δεν ξέρω πόσο σοβαρές θεωρούνται αυτές οι καταστάσεις, πάντως η απάντηση των γιατρών ήταν ότι θα έπρεπε να μάθουμε να ζούμε με αυτά.
Μας ανέλαβε ένας φίλος ο οποίος μάλιστα δεν ήθελε να πάρει ούτε ευρώ και... πάπαλα. :p

Σε αυτά που αναφέρεις δυνητικά ο βελονισμός βοηθά....

Επίσης υπάρχουν σοβαροί ομοιοπαθητικοί γιατροί και με γνώσεις κλασσικής ιατρικής,που μπορούν όντως να προσφέρουν..Αυτοί μάλιστα είναι και οι πλέον καταρτισμένοι και 'μετρημένοι''..Αποδέχονται ως που φτάνουν τα όρια παρέμβασής τους ..και έχουν αποτελέσματα..

Last edited:
Re: Απάντηση: Βίλχελμ Ράιχ και Οργονομική Φυσική

Απάντησα σε κάτι συγκεκριμένο..Απο εκεί και πέρα δεν θα κάνουμε μάθημα παθολογικής φυσιολογίας και ενδοκρινολογίας εδώ..Δεν νομίζω πως αυτό είναι το νόημα του thread.

Κατά τα άλλα ο Ράϊχ θεωρείται παντελώς παρωχημένος ως πρός την 'οργόνη''και μάλιστα οι ''θεωρίες'' αυτές έχουν απορριφθεί παντελώς απο σύμπασα την επιστημονική κοινότητα.
Θα είναι πραγματικό έγκλημα να συστηθεί τέτοια ''θεραπεία'' σε σοβαρές παθήσεις..

Ως Ραϊχική ψυχοθεραπεία χρησιμοποιείται απο μερικούς που έχουν εκπαίδευση σε αυτή..και αφορά στις αρχικές θεωρίες του Ράϊχ,που και πάλι έχουν πλέον δευτερεύουσα αξία..

Αλλά ας πούμε πως είναι πιό αποδεκτές

Και εγω σε κατι συγκεκριμενο απαντησα.
Μια αυθυποβολη που χρειαζεται ενα καθρεφτισμα "επιστημολογιας" για να παραξει πρωτεινες.
Τιποτα λιγοτερο, τιποτα περισσοτερο.

Αν ο σημερινος ανθρωπος, με ολον αυτον τον ορθολογισμο και την νοοτροπια "πεντε και στο χερι"
εχει φτασει να ζημιωνει την θεληση του για αυτοιαση .... τουλαχιστον να το ΥΠΟΨΙΑΖΕΤΑΙ.

Για την Οργονη δεν μπορω να εκφερω αποψη (το εγραψα). Δεν κατεω γρι .... :p

Re: Απάντηση: Re: Βίλχελμ Ράιχ και Οργονομική Φυσική

Σε αυτά που αναφέρεις δυνητικά ο βελονισμός βοηθά....

Ε ναι...
Δεν μίλησα για καρκίνο ή κάτι ανάλογο. :smile:

Για θεραπεία του καρκίνου μιλάνε οι συνεχιστές του Rife οι οποίοι χρησιμοποιούν κάποιο είδος ακτινοβολίας.

(οχι για τους Σαολιν, αν εχετε δει τι κατορθωνουν αυτοι οι "ανθρωποι").

Αυτοί οι "άνθρωποι" που λες κατορθώνουν ότι κατορθώνουν χρησιμοποιώντας το Qi το οποίο ανέφερα παραπάνω...

Για να μη χαλάσουμε όμως άλλο τη συζήτηση, αν θέλεις πληροφορίες εκ των έσω, pm. :smile:

Με το ίσως χτίζω ότι νάναι...
Όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι η ομοιοπαθητική θεραπεύει με το τάδε σκεύασμα θα πρέπει αυτός να μπορεί να περιγράψει τον πλήρη μηχανισμό αλλά και να μπορεί να επαληθεύσει πειραματικά όσα ισχυρίζεται.|
Όταν η ομοιοπαθητική προτείνει όχι μόνο διαλύματα 200c* αλλά και 400c και ισχυρίζεται ότι αυτά κάνουν "δουλειά"... τότε θα πρέπει να μου εξηγήσει όχι μόνο γιατί λειτουργούνε αυτά τα διαλύματα αλλά που στην ευχή βρίσκει την ύλη να τα παρασκευάσει.

*θυμίζω ότι για διάλυμα 200 C που κάνει χρήση η ομοιοπαθητική ξέρουμε ότι απαιτούνται 10^320 (δέκα εις την τριακόσια είκοσι <---εκθέτης) άτομα ενώ σε ολόκληρο το σύμπαν υπάρχουν ΜΟΝΟ 10^80 άτομα!

απλά μαθηματικά και απλή χημεία που όταν τα βάλεις κάτω γίνονται αμείλικτα....
Πως απαντάνε σε όλα αυτά? λέγοντας ότι "ναι στο σκεύασμα που σου πουλάω δεν υπάρχει ούτε ένα μόριο δραστικής ουσίας αλλά το νερό έχει μνήμη και έτσι θυμάται την επίδραση...."
Επιμένω σε αυτό γιατί αν υπάρχει δραστική ουσία σε κάποιο διάλυμα τότε πρόκειται για φάρμακο και μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον μηχανισμό λειτουργίας του... όταν όμως δεν υπάρχει τίποτε?
Τότε νομίζω δικαιούμαι να γελάω και να τους χαρακτηρίζω αστείους (το λιγότερο).