Βινύλιο για αρχάριους

Αισθητα καλυτερος ο ηχος απο μια καθαρη βελονα ασχετα αν με το ματι φαινεται καθαρη.
Ιδιαιτερα αν οι δισκοι δεν ειναι απολυτα καθαροι,ενα κοιταγμα στο μικροσκοπιο,ακομη και με απλο φακο x10 ειναι τρομερο το τι υπαρχει κολλημενο εκει.
Εχω δει εκατονταδες βελονες μαυρες που με ενα σωστο καθαρισμο,απλα εγιναν διαφανες σαν.........διαμαντια :smile:
Πριν τον καθαρισμο θα ελεγε καποιος οτι σιγουρα θα επρεπε να αλλακτουν.Κακο τρακινγκ,παραμορφωσεις κλπ.
Αποφευγετε τα καθαριστικα με "μυστικες" συνταγες ΒΟΥΝΤΟΥ :laugh:

Αχρείαστο για όλους, θα έλεγα, το υγρό για τον καθαρισμό της βελόνας. Λ.Σ.

έτσι ακριβώς.
ο κίνδυνος γιά καταστροφή της ανάρτησης του cantilever είναι πολύ μεγάλος.
Η βελόνα πρέπει (αν το θέλουμε) να καθαρίζεται στο χέρι βλέποντας στο μικροσκόπιο.

Και όσο γίνεται μακριά από την ανάρτηση.

έτσι ακριβώς.
ο κίνδυνος γιά καταστροφή της ανάρτησης του cantilever είναι πολύ μεγάλος.
Η βελόνα πρέπει (αν το θέλουμε) να καθαρίζεται στο χέρι βλέποντας στο μικροσκόπιο.

Και όσο γίνεται μακριά από την ανάρτηση.
Δεν καταστρεφεται τοσο ευκολα οσο νομιζουμε το damping rubber στην αναρτηση μιας κεφαλης.Λεω για το λαστιχο διοτι υπαρχει ο μυθος οτι καταστρεφεται εαν παει υγρο επανω.
Κατ'αρχην γι'αυτο ειπα σε προηγουμενο ποστ αποφευγετε υγρα βασισμενα σε "μυστικες συνταγες/βουντου".Απλα υγρα οπως της audio-technica η nagaoka,ειναι αρκετα,και αποδεδειγμενα φιλικα ακομη και στα λαστιχα του στελεχους και γομες της ακιδας.
Ο τροπος καθαρισμου ειναι αυτος που εγγυαται τον πετυχεμενο καθαρισμο της βελονας,γι'αυτο και τα απλα ακινδυνα υγρα ειναι αρκετα.
Μια καθαρη βελονα θα αντεξει περισσοτερες ωρες χρησης αλλα και οι ιδιοι οι δισκοι θα φθειρονται λιγοτερο με μια καθαρη βελονα.
Αν δεις βελονες πανω στις οποιες εχει στιβαστει ακαθαρσια που δεν ειναι ευκολο να υπολογισεις με γυμνο ματι,θα καταλαβεις γιατι προκαλειται ζημια στους δισκους,υπαρχει κακο τρακινγκ,παραμορφωση του ηχου κ.α.......Το δε χειροτερο ειναι οτι,πολλοι αλλαζουν βελονες χωρις να υπαρχει λογος.
Πηρα πριν 1-2 χρονια μια μεταχειρισμενη audio technica AT20SLa και ο πωλητης μου ειπε οτι χρειαζεται βελονα,παρ'ολον οτι οπως ειπε,δεν ειχε παρα πολλες ωρες χρησης..Οντως η ακιδα ηταν τοσο βρωμικη που ειχε ολα τα συμπτωματα που ανεφερα πιο πανω.
Με λιγη υπομονη και επιμονη εγινε σαν καινουργια.
Κοιταζοντας την στο μικροσκοπιο ενος φιλου,η ακιδα δεν ειχε καθολου ζημια,και ουτε το παραμικρο "flat spot" στις γραμμες αναγνωσης (shibata line contact).
Εγραψε μαζι μου πανω απο 1000 ωρες και ακομη φαινετα αψογη στο μικροσκοπιο σε συγκριση με τις NOS που εχω.
Περαν ομως των απλων υγρων,υπαρχουν και αλλοι τροποι παρατασης της ζωης μιας βελονας.
Στις πολυ δυσκολες περιπτωσεις βρωμικης βελονας,το καλυτερο καθαριστικο ειναι το απεσταγμενο νερο,αλλα γι'αυτο,αλλη ωρα :smile:

Last edited:
Μια διευκρινιση.Για να κυλισει υγρο στο λαστιχο της αναρτησης του στελεχους,πρεπει καποιος να κρατα την βελονα εχοντας την ακιδα να βλεπει προς τα πανω και το λαστιχο προς τα κατω.Αυτο βεβαια ειναι λαθος.
Αν τωρα προκειται για κεφαλη MC και ο καθαρισμος θα γινει ενω η κεφαλη ειναι στον βραχιωνα,και μονο η κλιση του στελεχους δεν θα επιτρεψει στο υγρο να παει προς τα πισω/πανω.Στις MC χρειαζεται λιγη περισσοτερη προσοχη.
Ας μην ξεχναμε και τα ηλεκτρονικα καθαριστικα βελονων (audio technica,ortofon.....) που υπαρχουν ακομη εστω και μεταχειρισμενα στο e-bay και γενικα στο internet.
Ευκολα στην χρηση,ακινδυνα και ακρως αποτελεσματικα.

για αρχάριους μιλάμε.
Δεν ξέρουν τί είναι antiskating, cantilever, compliance, προς ποιά πλευρά γυρίζει ο δίσκος, τι είναι protractor και πως ρυθμίζεται, τί είναι tracking force, τι είναι tracking ability test και πως με το αυτί καταλαβαίνουμε ότι το πικαπ είναι αρύθμιστο.
Επίσης είναι σίγουρο οτι δεν γνωρίζουν καν προς ποιά πλευρά πρέπει να βουρτσιστεί το διαμάντι και προς ποιά όχι.
Επίσης ούτε πως φαίνεται μια καθαρή και μια βρώμικη βελόνα.

Καλό είναι στους αρχάριους να προτείνουμε τα ασφαλή γιά να απολαύσουν το μέσο και τη μουσική τους.
Τα άλλα ας τα μάθουν σιγά σιγά μόνοι τους.

για αρχάριους μιλάμε.
Δεν ξέρουν τί είναι antiskating, cantilever, compliance, προς ποιά πλευρά γυρίζει ο δίσκος, τι είναι protractor και πως ρυθμίζεται, τί είναι tracking force, τι είναι tracking ability test και πως με το αυτί καταλαβαίνουμε ότι το πικαπ είναι αρύθμιστο.
Επίσης είναι σίγουρο οτι δεν γνωρίζουν καν προς ποιά πλευρά πρέπει να βουρτσιστεί το διαμάντι και προς ποιά όχι.
Επίσης ούτε πως φαίνεται μια καθαρή και μια βρώμικη βελόνα.

Καλό είναι στους αρχάριους να προτείνουμε τα ασφαλή γιά να απολαύσουν το μέσο και τη μουσική τους.
Τα άλλα ας τα μάθουν σιγά σιγά μόνοι τους.

Ναι για αρχαριους μιλαμε οχι βλακες :smile: .....ατσαλα χερια ναι!!!!!!!
Βασικα πραγματα ειναι αυτα.Οι οδηγιες υπαρχουν στο καθε τι που θα αγορασουν και ειναι απλες,γι'αυτο δεν τις αναφερουμε μια μια εδω.
Αν ομως μπορουμε να διευκρινησουμε κατι,ολοι θα βοηθησουμε.
Απλα δεν θεωρω "βασικο" το να μην καθαριζει καποιος την βελονα του,για τους λογους που αναφερα.

Last edited:
δεν είπαμε για βλάκες φυσικά.
όμως εδώ μέσα έχω εκπλαγεί αρκετές φορές από φίλους ή γνωστούς ή μέλη του avclub που έχουν μεγάλη εμπειρία στα ψηφιακά να μην γνωρίζουν τα βασικά ή αυτονόητα για όσους ασχολήθηκαν χρόνια με το βινύλιο.
Συνεπώς θεωρώ μεγαλύτερη προτεραιότητα πχ την σωστή ρύθμιση βάρους ή antiskating ή την υπερκρέμαση του βραχίονα παρά τον καθαρισμό της βελόνας.

Είναι κάτι που παρα πολύ αργά θα κατηγορήσει κάποιος για κακό ήχο, και αφού προηγουμένως έχει βλαστημίσει πολλές φορές γιά άλλα...:ADFAD2:

δεν είπαμε για βλάκες φυσικά.
όμως εδώ μέσα έχω εκπλαγεί αρκετές φορές από φίλους ή γνωστούς ή μέλη του avclub που έχουν μεγάλη εμπειρία στα ψηφιακά να μην γνωρίζουν τα βασικά ή αυτονόητα για όσους ασχολήθηκαν χρόνια με το βινύλιο.
Συνεπώς θεωρώ μεγαλύτερη προτεραιότητα πχ την σωστή ρύθμιση βάρους ή antiskating ή την υπερκρέμαση του βραχίονα παρά τον καθαρισμό της βελόνας.

Είναι κάτι που παρα πολύ αργά θα κατηγορήσει κάποιος για κακό ήχο, και αφού προηγουμένως έχει βλαστημίσει πολλές φορές γιά άλλα...:ADFAD2:

Ασφαλως και οι σωστες ρυθμισεις προηγουνται,και η βοηθεια εμπειρων φιλων ειναι ανεκτιμητη.Και ο αρχαριος θελει τον χρονο του γι'αυτα.
Εγω μιλουσα ειδικα για το καθαρισμα της βελονας,ως συνεχεια του σχολιου του κυριου Στεφανιδη.
Αργα η γρηγορα ο αρχαριος πρεπει να καθαρισει(imo)την βελονα του,και πιστευω οτι "το γοργον και χαριν εχει" οποτε ας αποβαλει την φοβια του καθαρισμου απο την αρχη.Ειναι το πιο ευκολο πραγμα τελικα.

Παιδιά καλησπέρα!
Θα ήθελα μερικές συμβουλές για τον καθαρισμό βινυλίου...
1) Γίνεται να αφαιρεθούν γρατζουνιές;
2) Έχω ένα βινύλιο που είχε μείνει αρκετό καιρό στο υπόγειο (Van Morisson Astral Weeks) και έχει κολλήσει μέρος της χάρτινης θήκης πάνω του (όχι στον morisson, στο βινύλιο :P :drummer:)

Πώς μπορώ να τα απομακρύνω; Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων.

Παιδιά καλησπέρα!
Θα ήθελα μερικές συμβουλές για τον καθαρισμό βινυλίου...
1) Γίνεται να αφαιρεθούν γρατζουνιές;
2) Έχω ένα βινύλιο που είχε μείνει αρκετό καιρό στο υπόγειο (Van Morisson Astral Weeks) και έχει κολλήσει μέρος της χάρτινης θήκης πάνω του (όχι στον morisson, στο βινύλιο :P :drummer:)

Πώς μπορώ να τα απομακρύνω; Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων.

Καλωσήρθες @Zisis1992

Οι γρατζουνιές δεν γίνεται να αφαιρεθούν. Είναι φθορά του υλικού
και δεν επανέρχεται...Για την αφαίρεση της χάρτινης θήκης, αστο να μουλιάσει
σε νερό πρώτα και μετά ένα πλυσιματάκι..

Ρίξε μια ματιά και εδώ..

Καλωσήρθες @Zisis1992

Οι γρατζουνιές δεν γίνεται να αφαιρεθούν. Είναι φθορά του υλικού
και δεν επανέρχεται...Για την αφαίρεση της χάρτινης θήκης, αστο να μουλιάσει
σε νερό πρώτα και μετά ένα πλυσιματάκι..

Ρίξε μια ματιά και εδώ..
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές! :)
Για τις γρατζουνιές ρωτάω γιατί είδα αυτό το βίντεο
http://www.youtube.com/watch?v=7MJT7fW1xMU
και ήθελα να μάθω αν όντως έχει αποτέλεσμα :)

καποιοι καθαριζουν με βινυλικη κολλα, μιαζει αρκετα με το βιντεο αλλα σιγουρα δεν αφερει γραντουνιες, μονο την βαθια βρωμια. βεβαια ισως να αφηνει ιχνοι στον δισκο...

γνωμη μου ειναι εαν σου αρεσει τοσο αυτο το δισκακι να το ξανα αγορασεις

Αισθητα καλυτερος ο ηχος απο μια καθαρη βελονα ασχετα αν με το ματι φαινεται καθαρη.
Ιδιαιτερα αν οι δισκοι δεν ειναι απολυτα καθαροι,ενα κοιταγμα στο μικροσκοπιο,ακομη και με απλο φακο x10 ειναι τρομερο το τι υπαρχει κολλημενο εκει.
Εχω δει εκατονταδες βελονες μαυρες που με ενα σωστο καθαρισμο,απλα εγιναν διαφανες σαν.........διαμαντια :smile:
Πριν τον καθαρισμο θα ελεγε καποιος οτι σιγουρα θα επρεπε να αλλακτουν.Κακο τρακινγκ,παραμορφωσεις κλπ.
Αποφευγετε τα καθαριστικα με "μυστικες" συνταγες ΒΟΥΝΤΟΥ :laugh:

Καλημέρα φίλοι

μαζί με την τελευταία μου κεφαλή (Zyx R-50) είχα πάρει και το καθαριστικό κεφαλής Zero dust Ιαπωνικής προέλευσης
(Πληροφορίες http://www.needledoctor.com/Onzow-Zerodust)
Καταπληκτικό προιόν με το οποίο ξεμπερδέυεις μια και καλή με την καθαριότητα της βελόνας
Η τιμή που βλέπετε στο site είναι μάλλον υψηλή.
Εγώ το πήρα από τον Δημήτρη (Hi End Maniac) σε λογική τιμή
Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα

Βασικά είναι ένα ζελατινιοειδές υλικό πάνω στο οποίο ακουμπά η βελόνα και ότι σκόνη έχει μένει κολλημένη εκεί. Είναι δε τόσο μαλακό που δεν υπάρχει θέμα κακοποίησης της βελόνας.
Κατά περιόδους πλένεις το Zerodust με ελαφρά χλιαρό νερό και απομακρύνεις ό,τι έχει κρατήσει και συνεχίζεις να το χρησιμοποιείς. Εγώ το έχω δύο χρόνια τώρα και είναι σχεδόν αναλλοίωτο.

Μοιαζει να ειναι το ιδιο υλικο με το rolling cleaner που χρησιμοποιω για τους δισκους μου.Αψογο.Το χρησιμοποιω για δεκαετιες τωρα (αλλαξα roller 1-2 φορες !!!!! )