Βλάβη HDMI OUT σε Pioneer SC-LX81

Αυτό το πρόβλημά με τους pioneer υπάρχει πάρα πολλά χρόνια, εμένα ο vsx lx60 σταμάτησε να δουλεύει το hdmi out πριν πολλά χρόνια, το επίσημο service της pioneer έλεγε για αλλαγή ολόκληρης της πλακέτας hdmi out η οποία όμως δεν υπήρχε στην Ελλάδα και για να έρθει με παραγγελία ήθελε "να τον αγοράσω από την αρχή". Με πολύ ψάξιμο βρήκα ότι ένα συγκεκριμένο chip τύπου smd πανω στην πλακέτα έβγαινε ελαττωματική και με αλλαγή του έφτιαχνε. Οταν βρήκα το chip μετά από ψάξιμο, δεν εβρισκα τεχνικό να αναλάβει την απόσυγκόλληση-συγκοληση παλιού-νέου,μετά που βρήκα ηλεκτρονικό το chip ήταν out of stock.
Αποτελεσμα, ο ενισχυτής είναι ακόμη σε λειτουργία συνδεδεμένος με οπτική ίνα, έχω χάσει το dts master Audio αλλά έχω έναν ενισχυτή με απίστευτη απόδοση ήχου σε dolby digital κ λοιπά πρωτόκολλα ήχου.
Το να πουλήσεις ένα παλιό ελαττωματικό avr είναι ακατόρθωτο, το να τον πετάξεις είναι κρίμα, οι εποχές δεν επιτρέπουν να πετάμε λεφτά σε πολυτέλειες τύπου "home cinema".
Οπότε Αν δουλεύει δοκίμασε είτε με κάποια πηγή με 2 hdmi out (στυλ oppo) κ δώσε μια έξοδο στην οθόνη για εικόνα και μια στον ενισχυτή, είτε ένα hdmi splitter που διπλασιάζει το σήμα. Έτσι θα έχεις ήχο από το hdmi in του ενισχυτή (εμένα βγάζει ήχο αλλά όχι εικόνα) και εικόνα από το hdmi in της οθόνης.

Αυτό το πρόβλημά με τους pioneer υπάρχει πάρα πολλά χρόνια, εμένα ο vsx lx60 σταμάτησε να δουλεύει το hdmi out πριν πολλά χρόνια, το επίσημο service της pioneer έλεγε για αλλαγή ολόκληρης της πλακέτας hdmi out η οποία όμως δεν υπήρχε στην Ελλάδα και για να έρθει με παραγγελία ήθελε "να τον αγοράσω από την αρχή". Με πολύ ψάξιμο βρήκα ότι ένα συγκεκριμένο chip τύπου smd πανω στην πλακέτα έβγαινε ελαττωματική και με αλλαγή του έφτιαχνε. Οταν βρήκα το chip μετά από ψάξιμο, δεν εβρισκα τεχνικό να αναλάβει την απόσυγκόλληση-συγκοληση παλιού-νέου,μετά που βρήκα ηλεκτρονικό το chip ήταν out of stock.
Αποτελεσμα, ο ενισχυτής είναι ακόμη σε λειτουργία συνδεδεμένος με οπτική ίνα, έχω χάσει το dts master Audio αλλά έχω έναν ενισχυτή με απίστευτη απόδοση ήχου σε dolby digital κ λοιπά πρωτόκολλα ήχου.
Το να πουλήσεις ένα παλιό ελαττωματικό avr είναι ακατόρθωτο, το να τον πετάξεις είναι κρίμα, οι εποχές δεν επιτρέπουν να πετάμε λεφτά σε πολυτέλειες τύπου "home cinema".
Οπότε Αν δουλεύει δοκίμασε είτε με κάποια πηγή με 2 hdmi out (στυλ oppo) κ δώσε μια έξοδο στην οθόνη για εικόνα και μια στον ενισχυτή, είτε ένα hdmi splitter που διπλασιάζει το σήμα. Έτσι θα έχεις ήχο από το hdmi in του ενισχυτή (εμένα βγάζει ήχο αλλά όχι εικόνα) και εικόνα από το hdmi in της οθόνης.
ναι αυτό έχω σκεφτεί να κάνω.Λέω να πάρω ένα hdmi extractor που θα στέλνει τον ήχο στον pioneer και την εικόνα στην tv

Υπάρχει όμως και άλλο πρόβλημα που έχει πιο σοβαρό και θέλει έλεγχο! Κάνει hard shutdown και δεν μπαίνει σε stand by mode!​

Πιθανές Αιτίες του Προβλήματος Stand-by (Power Supply Board)​

Το πρόβλημα (απώλεια του stand-by LED) σχετίζεται ,μάλλον ,με τη μονάδα τροφοδοσίας (Power Supply Board), η οποία είναι υπεύθυνη για την παροχή των πολύ χαμηλών τάσεων που απαιτούνται για την κατάσταση αναμονής.

Οι πιο πιθανές αιτίες πιστεύω ότι είναι:

1. Βλάβη στο κύκλωμα Stand-by:
    • Κατεστραμμένοι Πυκνωτές (Capacitors): Σε ενισχυτές αυτής της ηλικίας, οι πυκνωτές στο κύκλωμα τροφοδοσίας (ειδικά εκείνοι που διαχειρίζονται τις μικρές τάσεις stand-by) μπορεί να έχουν στεγνώσει ή να έχουν βλάβη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διατηρήσουν τη χαμηλή τάση stand-by.
    • Βλάβη σε Αντιστάσεις/Διόδους: Μια μικρή αστοχία σε κάποιο εξάρτημα του τροφοδοτικού για την κατάσταση αναμονής μπορεί να είναι η αιτία.
  2. Πρόβλημα στον Κύριο Διακόπτη (Power Switch): Σε ορισμένα παλιά μοντέλα Pioneer, ο διακόπτης on/off μπορεί να φθαρεί και να μην κάνει καλή επαφή, κάτι που επηρεάζει την ικανότητα του μηχανήματος να διατηρήσει την τάση stand-by (αν και αυτό είναι λιγότερο πιθανό από τους πυκνωτές)
Το γεγονός ότι η συσκευή ανάβει και παίζει κανονικά δείχνει ότι:

• Οι κύριες βαθμίδες ενίσχυσης (ICEpower) λειτουργούν.
  • Το κύριο τροφοδοτικό (μετασχηματιστής) λειτουργεί.
  • Η βλάβη περιορίζεται στην πλακέτα τροφοδοσίας Stand-by.

παιδιά το CHATGPT μου λέει αυτό
Αν η βλάβη ξεκίνησε από το HDMI out και στη συνέχεια σταμάτησε να δουλεύει το standby, τότε το σενάριο είναι σχεδόν βέβαιο:

👉 η HDMI πλακέτα έχει βραχυκύκλωμα στη γραμμή 5V (που είναι κοινή με το standby κύκλωμα).

Αυτό είναι πολύ γνωστό πρόβλημα στα Pioneer SC-LX71 / 81 / 82 / 83.