Blackmagic Design Pocket Cinema Camera 4K

. Λίγο πολύ προβλέψιμα αποτελέσματα, πλην της.. Canon που φαίνεται να τα πάει περίφημα παντού, ακόμα κι αν τραβά 8:2:0 8bit, και μάλιστα με αρκετό crop σχεδόν σαν της Blackmagic! Με τόσο θάψιμο που έχει φάει η καμερούλα, δεν το περίμενα.

εχει καλο codec

Eνα σχεδον στοπ καλυτερη στο DR απο την GH5s με τα μισα λεφτα και ικανη να γραψει RAW και 12bit.

Ολες οι καμερες πλεον θα πρεπει να προσφερουν απλοχερα μειωσεις τιμων και specs αν θελουν να την χτυπησουν στην αγορα των indy cameras.

Eρώτηση:
Η μηχανή αυτή υποστηρίζει Auto ISO όπως η πλειοψηφία των DSLR/mirroless/camcorders?
Θέτουμε ταχύτητα, διάφραγμα αν δεν ειναι manual φακος σταθερα.
Η κάμερα θα αυξομιώνει το gain/iso για σταθερή έκθεση;
ή πρέπει να είναι κάποιος απο πάνω;

Έχει και auto,
Δες στο 5:27
https://www.youtube.com/watch?v=2uc_wqMebRU

Aν και δεν το περίμενα, το auto white balance δεν θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει σε μια cinema camera όπως σε μια φωτογραφική. Και συνήθως η χρήση του είναι λάθος, ειδικά όταν αλλάζει το καδράρισμα μέσα στο ίδιο πλάνο. Το αποτέλεσμα είναι αφύσικο.
Δεν θυμάμαι ποτέ τον εαυτό μου να έχω χρησιμοποιήσει AWΒ στο βίντεο.

φοβάμαι πως auto ISO δεν εχει.
Αλλάζει όλα τα υπόλοιπα, shuter, iris αλλά όχι ISO στο auto exposure mode.
Και
Διαβάζοντας το online manual @page 37, ούτε κανονικό AWB φαίνεται οτι έχει.

Αυτό που ονομάζει AWB είναι το Custom WB όλων των υπόλοιπων εταιριών. Το δικό της CWB ειναι όταν πειράξεις μια προρύθμιση και την αποθηκεύει ως CWB...
Θέλει δηλαδή greycard στο κέντρο να πάρει μέτρηση.

https://documents.blackmagicdesign....YApsg4OjAAwOFBEutu9wm9Px7UBC9qBkMnobtxQP6XNCM

Τι να το κάνεις το WB όταν γράφεις RAW? Θα τα ξεχάσετε κάτι τέτοια πραγματάκια με την χρήση RAW. Μια τιμή kelvin κατά προσέγγιση και μετά το γύρισμα το πάτε εκεί που θέλετε.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Εννοείται, για μικρα κλιπάκια, διαφημιστικά κλπ ελεγχόμενα...
Αλλά αν θέλει κανείς να γράψει prores, να βιντεοσκοπήσει ενα συνέδριο ή εκδήλωση, οπου μπορει ο φωτισμός να αλλάζει, τότε δεν κάνει η κάμερα αυτή;

Ειδικα σε εναν χωρο που μπορει να αλλαξει η θερμοκρασια χρωματος ή το χρωμα του φωτισμου απαγορευεται δια ροπαλου να εχεις τετοια ρυθμιση επανω γιατι θα γινει τσιρκο το πραγμα και δεν σωζεται με τιποτα το υλικο.

Eνα σχεδον στοπ καλυτερη στο DR απο την GH5s με τα μισα λεφτα και ικανη να γραψει RAW και 12bit.

....

Διατηρώ μια αμφιβολία για την ορθότητα των μετρήσεων του Cinema5D ..

Κατ'αρχήν με το μάτι ..
- ούτε το WB δεν έφεραν σωστά στην ΒΜ (κιτρινα patch !!)
- Tόσο στη GH5s όσο και στην Α7ςΙΙ φαίνεται να είναι εντος δυναμικής περιοχής επιπλέον 1(παννυ) -2(Σονυ) φωτεινά κουτάκια ..

Μαντεύω οτι δεν κάνουν σωστή γραμμικοποίηση των vlog/slog ..

ΥΓ .. καλά .. διαβάζω στην σελίδα τους που επεξηγεί τι μετρούν .. https://www.cinema5d.com/the-cinema5d-camera-lab-is-back-dynamic-range-tests/

"IMATEST will then analyse each patch via advanced algorithms" .. πλάκα έχουν .. advanced algorithms οι απλούστατοι υπολογισμοί μέσης τιμής και τυπικής απόκλισης !! (αυτά χρειάζονται για την μέτρηση DR ..)

Ok συγνώμη ναι μπέρδεψα το auto white balance με το auto iso εκ παραδρομής, ίσως γιατί τα απεχθάνομαι το ίδιο στο βίντεο..

Tώρα όσον αφορά τις μετρήσεις δυναμικού εύρους στις κάμερες, δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις του Ηλία αλλά υποθέτω όλες αυτές οι μετρήσεις είναι απλά μια ένδειξη. Aπό ότι καταλαβαίνω απλώς αναφέρονται στις διαβαθμίσεις φωτεινότητας που μπορεί η κάμερα να καταγράψει σε μια σκηνή, κάνοντας μια κάποια γραμμικοποίηση, δίχως όμως να μετρά την "ελαστικότητα" του αρχείου στην επεξεργασία. Το βάθος χρώματος αγνοείται σχεδόν εντελώς. Σωστά;

Στην 8μπιτη οθόνη μας βλέπουμε test chart με 21 στοπ διαβαθμίσεις στο ασπρόμαυρο. Στο monitor μου διακρίνω καθαρά τις διαβαθμίσεις, και όπως το βλέπω χωρά τουλάχιστο άλλη μία διαβάθμιση στα σκοτεινά μετά το 21, έχει μεγάλη διαφορά από το απόλυτο μαύρο, πχ το σκούρο γκρι φόντο εδώ που γράφουμε (όχι του quote που είναι μαύρο) μου φαίνεται το ίδιο και σκοτεινότερο του 21. Και δεν την έχω καλιμπράρει ακόμα. Οθόνη ούτε 200 .

Καταλήγω ότι μου φαίνεται δύσκολο το 12bit RAW ή έστω 10bit prores αρχείο της Blackmagic μπορεί να είναι συνολικά χειρότερο στην χρωματική - τονική επεξεργασία από 8μπιτο h264/h265, πλην συγκεκριμένων περιπτώσεων όπως πολύ σκοτάδι (μικρότερος σένσορας) ή ιδανικές συνθήκες φωτισμού. Αν κάνω λάθος διορθώστε με με όσο πιο απλά ελληνικά γίνεται....

Αυτά τα προβλήματα με την μπατάρια τα αναφέρουν όλοι οι χρήστες ή είναι μόνο σε μερικά κομάτια;

Σε καποια.

Εγω εχω ηδη στα χερια μου καμερα παντως απο χτες και την δοκιμαζω (οχι την δικη μου ) και ολες οι μπαταριες που εχω βαλει ειναι μια χαρα . Και Canon και Hahnel και Durapro και kinejitsu.