Βλάσφημες εικόνες.

Λοιπον,
θελω κατι να ρωτησω τον νηματοθετη ΠΡΙΝ προχωρησω.
Οι βλασφημες εικονες εχουν αντικειμενο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το Θειο .... η οτιδηποτε αφορα παγιωμενες αξιες και ιδεωδη.

Τσιμισκή οταν καποιος παθαινει ανακοπη,μοναχα το ηλεκτροσοκ τον σωζει..Ετσι λειτουργει η βλασφημια στην τεχνη.

Ναι, αλλά συνεχίζει να είναι "απλό μέσον".
Όταν κάποιος βλέπει ένα έργο τέχνης που θεωρείται βλάσφημο έχει δύο επιλογές.
1) Στρέφεται εναντίον του καλλιτέχνη
2) Προβληματίζεται για τα πιστεύω του

Κατά τη γνώμη σου ποια επιλογή θα έκανε ένας φανατικός;

....χώρια που ο Λέννον ήταν απίστευτα, μα απίστευτα αθώος...

...και η Γιόκο δεν θα είχε καμία τύχη σαν υποψήφια για μις Υφήλιος....

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βλάσφημες εικόνες.

Δηλαδη, επειδη εσυ ΔΕΝ συμφωνεις (με αυτα που γραφω) και ενοχλεισαι
εγω δεν πρεπει να επανελθω ? Καταρχην δεν θυμαμαι ποτε και που τα ειπαμε.
Οταν τα ειπαμε, εγω συμφωνησα σε κατι στο οποιο τωρα υπαναχωρω ?
Ποιο ειναι αυτο ? Ειπα πουθενα οτι Πιστη και Επιστημη τα χουν βρει ?
Ειπα πουθενα οτι οι σημερινοι επιστημονες ειναι βαθια θρησκευομενοι ανθρωποι ?
Ειπα πουθενα οτι Πιστη και Επιστημη, ετσι γενικα και αοριστα, καποια στιγμη
θα τα βρουν μεταξυ τους ... μονο και μονο, επειδη και οι δυο θελουν να
βοηθησουν τον ανθρωπο ? Τι ειναι αυτο στο οποιο συμφωνησαμε εσυ και εγω
και τωρα σου αδειασα το χαλι κατω απο τα ποδια ? Θυμισε μου ....

Eγω αυτην την στιγμη θεωρω οτι υπαρχουν ΤΡΕΙΣ θεοτητες μεσα στην ανθρωποτητα.
Οι εξ'αποκαλυψεως, το Χρημα και ο Γνωστικος Ορθολογισμος. Γιαυτο αλλωστε
και προσπαθησα (ανεπιτυχως μαλλον) να αλλαξω τον αποδεκτη της βλασφημιας
σε πιο ζεουσες και αχνιστες και οδυνηρες θεοτητες. Εκει οπου το ματι αγριευει !

Δεν συμφωνω γιατι πρωτα δεν ειναι ετσι μα καθολου. Και αυτο το εχω αποδειξει με στοιχεια.

Δε με πειραζει ουτε με ενοχλει καθολου τι πιστευεις η αν κανεις ζαπινγκ. Αλλα δεν προκειται να επανελθω τουλαχιστον εδω γιατι δεν ειναι το θεμα μας.

Αυτο που με ενοχλει ειναι οτι με κατι τετοια ουρανοκατεβατα (τι σχεση εχει τωρα να μπει η ειστημη στο θεμα ; ) θα μπαταρει το νημα και θα μιλαμε συντομα για διαστημοπλοια.
Και η Τεχνη δεν ειναι αρκετη απο μονη της σαν προβληματισμος ;...πρεπει να γινει fiction art ;

Κανε οτι νομιζεις εγω παντως θα επισημανω οτι ξεφευγει το νοημα και ειναι εκτος θεματος.

Τι μας ενδιαφερει τωρα το αυθαιρετο μοτο (παλι) θρησκεια vs επιστημη ; Αξιολογηση θρησκειας κανουμε ;
Η μελεταμε μια σχεση. Αυτη της εκφρασης της τεχνης με ενα συγκεκριμενο τροπο;

Η θρησκεια ειναι συγκεκριμενος ορος. Και η βλασφημια μεσω τεχνης η μη αφορα αυτην...Τι χρημα και ορθολογισμους και διαφορα οτι λαχει.
Και τι μας ενδιαφερει για το θεμα.

Η Γιοκο ειναι υπευθυνη για αρκετα οσον αφορα τον Λενον και τους Μπητλς.

Οταν στο πρωτο μου ποστ μιλησα "για την μαγισσα απ Ιαπωνια" χωρις να αναφερθω σε κανενα αυτην ειχα στον νου μου :

Κατι απολυτα συγκεκριμενο παντως...

Αν παρατηρησεις δεν καταπολεμουν κανα θεο με κεφαλι ελεφαντα, κανα Βααλ με συγχρονη ονομασια, και ερπετο με πουπουλα...

οοοχι... μονο Ενα και συγκεκριμενο, απο τη μαγισα εξ Ιαπωνιας μεχρι τον προοδευτικο ουρανιοτοξιτη τη καλιφορνιας.

μονο Ενας τους καιει...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βλάσφημες εικόνες.

Δεν συμφωνω γιατι πρωτα δεν ειναι ετσι μα καθολου. Και αυτο το εχω αποδειξει με στοιχεια.

Δε με πειραζει ουτε με ενοχλει καθολου τι πιστευεις η αν κανεις ζαπινγκ. Αλλα δεν προκειται να επανελθω τουλαχιστον εδω γιατι δεν ειναι το θεμα μας.

Αυτο που με ενοχλει ειναι οτι με κατι τετοια ουρανοκατεβατα (τι σχεση εχει τωρα να μπει η ειστημη στο θεμα ; ) θα μπαταρει το νημα και θα μιλαμε συντομα για διαστημοπλοια.
Και η Τεχνη δεν ειναι αρκετη απο μονη της σαν προβληματισμος ;...πρεπει να γινει fiction art ;

Κανε οτι νομιζεις εγω παντως θα επισημανω οτι ξεφευγει το νοημα και ειναι εκτος θεματος.

Τι μας ενδιαφερει τωρα το αυθαιρετο μοτο (παλι) θρησκεια vs επιστημη ; Αξιολογηση θρησκειας κανουμε ;
Η μελεταμε μια σχεση. Αυτη της εκφρασης της τεχνης με ενα συγκεκριμενο τροπο;

Η θρησκεια ειναι συγκεκριμενος ορος. Και η βλασφημια μεσω τεχνης η μη αφορα αυτην...Τι χρημα και ορθολογισμους και διαφορα οτι λαχει.
Και τι μας ενδιαφερει για το θεμα.

Γιωργο
ουτε τα μισα δεν καταλαβα (απο οσα εγραψες).

Δεν νομιζω oτι ξεφυγα του θεματος.
Οχι περισσοτερο απο οτι ο μαλακας που εβαλε τον Vader (και την Fiction Art) σε ρολο Παναγιας.
Εαν οσα παραθεσα (εικονες) μεχρι στιγμης βρισκονται εκτος θεματος .... σβηστε τα.
Δεν εχασε η Βενετια βελονι. Ουτε παω να κανω το παρον νημα ... Fiction Art.

Λοιπον,
τωρα που διαβασα ψυχραιμοτερα τα οσα εγραψε ο Γιωργος .... εχει δικιο !
Χωρις να δωσω πολυ μεγαλη σημασια εστρεψα την κουβεντα στον πολεμο Επιστημης/Θρησκειας.
Γιατι αυτο με καιει περισσοτερο απ'οτιδηποτε αλλο. Στην συγκεκριμενη περιπτωση του Εσταυρωμενου του Dali
... ΝΑΙ ... υπαρχει προσπαθεια συγκερασμου αυτων των δυο ροπων στην κοινωνια. Εγω το πηρα αναποδα
το τιμονι. Ως μη ωφειλα. Κατεδειξα οτι ΔΕΝ προκειται ποτε να υπαρξει συμπλευση και συμπραξη των δυο
ροπων. Ο Dali, μαλλον εδρασε σοφοτερα απο μενα .... και ας ηταν απο το μακρινο 1954.
Προσπαθησε να συγκερασει οχι να φερει σε συγκρουση.

Γιωργο, συγνωμη.

Τα τελευταια 2-3 χρονια εχω γινει συγκρουσιακος (για να επιβωσω συναισθηματικα).
Ομως δεν φταιει σε τιποτα το forum και σιγουρα δεν φταιει σε τιποτα το νημα.
Εαν η διευθυνση το βρισκει σκοπιμο μπορει να σβησει οσες αναφορες (η ποστ)
φυτιλιαζουν κατι .... που η εκβαση του θα κριθει μετα απο αιωνες. ΟΧΙ σημερα.

Αυτα απο μενα .... -bye-

Re: Απάντηση: Βλάσφημες εικόνες.

Λοιπον,
τωρα που διαβασα ψυχραιμοτερα τα οσα εγραψε ο Γιωργος .... εχει δικιο !
Χωρις να δωσω πολυ μεγαλη σημασια εστρεψα την κουβεντα στον πολεμο Επιστημης/Θρησκειας.
Γιατι αυτο με καιει περισσοτερο απ'οτιδηποτε αλλο. Στην συγκεκριμενη περιπτωση του Εσταυρωμενου του Dali
... ΝΑΙ ... υπαρχει προσπαθεια συγκερασμου αυτων των δυο ροπων στην κοινωνια. Εγω το πηρα αναποδα
το τιμονι. Ως μη ωφειλα. Κατεδειξα οτι ΔΕΝ προκειται ποτε να υπαρξει συμπλευση και συμπραξη των δυο
ροπων. Ο Dali, μαλλον εδρασε σοφοτερα απο μενα .... και ας ηταν απο το μακρινο 1954.
Προσπαθησε να συγκερασει οχι να φερει σε συγκρουση.

Γιωργο, συγνωμη.

Τα τελευταια 2-3 χρονια εχω γινει συγκρουσιακος (για να επιβωσω συναισθηματικα).
Ομως δεν φταιει σε τιποτα το forum και σιγουρα δεν φταιει σε τιποτα το νημα.
Εαν η διευθυνση το βρισκει σκοπιμο μπορει να σβησει οσες αναφορες (η ποστ)
φυτιλιαζουν κατι .... που η εκβαση του θα κριθει μετα απο αιωνες. ΟΧΙ σημερα.

Αυτα απο μενα .... -bye-

Στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό η επιστημονική έρευνα δεν έρχεται σε αντίθεση με τη Θρησκεία. Το Πιστευε και μη Ερεύνα είναι των Καθολικών. Για την Ορθοδοξία ο Θεός έφτιαξε τη Φύση και ο Άνθρωπος δικαιούται να την ερευνά. Ακόμα και η Δαρβινική Θεωρία είναι συμβατή με την Ορθοδοξία, γιατί ο Θεός έφτιαξε τον Ανθρωπο κατ' εικόνα και ομοίωσή του πνευματική, όχι σωματική.

Για έναν Καθολικό ο Νταλί μπορεί να λέει κάτι ιερόσυλο με τη Σταύρωσή του. Για έναν Ορθόδοξο λεει τα αυτονόητα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βλάσφημες εικόνες.

Στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό η επιστημονική έρευνα δεν έρχεται σε αντίθεση με τη Θρησκεία. Το Πιστευε και μη Ερεύνα είναι των Καθολικών.

Είναι όντως; Πάντως από ορθόδοξα χείλη το έχω ακούσει... και δη με την "πονηριά" της (μάλλον γνωστής) προσθήκης κόμματος μετά το "μη", μάλλον δε με την πεποίθηση ότι έτσι η ρήση αποκτούσε και ....αμφισημία δελφικού χρησμού. Ενώ γλωσσικώς είναι προφανώς λάθος.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βλάσφημες εικόνες.

Είναι όντως; Πάντως από ορθόδοξα χείλη το έχω ακούσει... και δη με την "πονηριά" της (μάλλον γνωστής) προσθήκης κόμματος μετά το "μη", μάλλον δε με την πεποίθηση ότι έτσι η ρήση αποκτούσε και ....αμφισημία δελφικού χρησμού. Ενώ γλωσσικώς είναι προφανώς λάθος.

Ο δάσκαλός μου στο δημοτικό, πραγματικά άγιος άνθρωπος μας διαβεβαίωνε ότι ήταν Ιησουϊτική ρήση, και αντιπαρέθετε την -πραγματική- ρήση "ερευνάτε τας Γραφάς" (κατά Ιωάννη, κεφ.5, ε.39).

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βλάσφημες εικόνες.

Στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό η επιστημονική έρευνα δεν έρχεται σε αντίθεση με τη Θρησκεία. Το Πιστευε και μη Ερεύνα είναι των Καθολικών. Για την Ορθοδοξία ο Θεός έφτιαξε τη Φύση και ο Άνθρωπος δικαιούται να την ερευνά. Ακόμα και η Δαρβινική Θεωρία είναι συμβατή με την Ορθοδοξία, γιατί ο Θεός έφτιαξε τον Ανθρωπο κατ' εικόνα και ομοίωσή του πνευματική, όχι σωματική.

Για έναν Καθολικό ο Νταλί μπορεί να λέει κάτι ιερόσυλο με τη Σταύρωσή του. Για έναν Ορθόδοξο λεει τα αυτονόητα.

Το Θρησκεια εναντιον Επιστημης ΔΕΝ αφορα αποκλειστικα τον Χριστιανισμο και την Επιστημη.
Αλλα ειπα ... οτι ΔΕΝ επιθυμω η συμμετοχη μου να παρεκτραπει προς την συγκεκριμενη κατευθυνση.
Εσεις με τον Τασο συνεχιστε το οσο θελετε ...

Συμφωνώ.

Ο δάσκαλός μου στο δημοτικό, πραγματικά άγιος άνθρωπος μας διαβεβαίωνε ότι ήταν Ιησουϊτική ρήση, και αντιπαρέθετε την -πραγματική- ρήση "ερευνάτε τας Γραφάς" (κατά Ιωάννη, κεφ.5, ε.39).

Αν δεχτούμε ότι το ''Πιστευε και μη Ερεύνα'' είναι Καθολικής προέλευσης και ότι η Ορθοδοξία ενθαρρύνει το ''ερεύνα'' με την προτροπή ''ερευνάτε τας Γραφάς'', νομίζω ότι η έρευνα (μόνο στις Γραφές) δεν θα αποδώσει και πολλά πράγματα, οπότε το ορθόδοξο ''ερεύνα'' είναι δώρον άδωρον.

Send για να το κανω πιο λιανα και σταματω εδω...

Και των Καθολικων να ειναι το πρωτο θεμα που μπορει να απασχολησει εναν ανθρωπο με μορφωση και γνωση ειναι να καταλαβει τι σημαινει αυτο το "ερευνα", αυτη η "έρευνα"....

Γιατι ο καθε πονεμενος προβαλει τον πονο του.... Ποια ειναι αυτη η ερευνα ;;;. Ο ακρογωνιαιος λιθος ολης της ιστοριας της ορθολογιστικης σκεψης λεει στο τεταρτο κεφαλιο στο τριτο του μερος αυτο που η "σκοταδιστικη" κατα τους αμυητους αυτη ρηση μπορει να σημαινει, δηλαδη μεσα στο Kritik der reinen Vernunft, η τεταρτη αντινομια.

Και επιπλεον επειδη αναφερθηκε και ο Ντεκαρτ πιο πανω σαν αλλος λιθος του ορθολογισμου που υποτιθεται αντιτιθεται στον Θεο τον Χριστιανισμο και δεν ξερω γω τι απο αυτα που εχουν εισχωρησει στο συλλογικο υποσυνειδητο των νεοΕλληνων οι ασχετοι με την προπαγανδα τους, ...ο Ντεκαρτ λοιπον (εξ ου και καρτεσιανισμος βλεπε ορθολογισμος βλεπε επιστημη...) στην κοσμολογια του θεωρει τον κοσμο (κι ισως δικαια) σαν ενα συνολο συναρτησεων που καθε στιγμη μπορει να καταρευσει σν ενας μηχανισμος ρολογιου που μπορει να σταματησει...και γιατι δεν καταρεει ; Γιατι ο Θεος καθε στιγμη επιβλεπει και διορθωνει αυτο το ρολοϊ...

Σταματω εδω απλα ελπιζοντας αλλη μια φορα (γιατι εχω ξαναπει καποια διαφορα σε αλλο νημα επι του θεματος) οτι οι βεβηλοι ευκαιριακοι που προσπαθυν να δημιουργησουν εντυπωσεις με κιβδηλες εως ανυπαρκτες γνωσεις για να πανε τη ροη του νερου στο ρυακι που τους συμφερει, δεν θα το καταφερουν.
Παρολο που το ευρυ κοινο εχει ταση να ακουει περισστερο "αυτους" ισως γιατι εχουν καλυτερη προσβαση εκει που πρεπει.

Οφφτοπικ τερμα απο μενα, αλλα επειδη πρεπει να λεγονται μερικα πραγματα και να μην αφηνονται μονο σε συγκεκριμενους που απ'οτι εχω καταλαβει εχουν βρει λεοφορο μπροστα τους.

* A ενα τελευταιο, ενας απο τους πατερες της συγχρονης αστροφυσικης μαζι με τον Αϊνσταϊν, ο Ζωρζ Λεμαιτρ επινοητης της θεωριας του Μπινγκ Μπανγκ και ιδρυτης της κοσμολογια της διαστολης του συμπαντος, ηταν αρχιεπισκοπος...για οποιον δεν το ξερει... και εκανε Φυσικη και αστροφυσικη για την δοξα του Θεου οπως και ο Κεπλερ ο Κοπερνικος ο Νιουτον και διαφοροι αλλοι...

Και αρκετα πια.

Πω πωωωω ξυλο ...

(βρε μπας και μπαινω για το ξυλο εδω μεσα ?)

Δεν ειναι για σενα το ξυλο...

Ειναι για ολα αυτα που λεγονται δεξια αριστερα στις σελιδες των "ψαγμενων" και των "προχω"..και ξεπατηκωνουν και διαδιδουν με ευκολια οσοι εντασονται σε αυτον τον σκοπο.

Εαν δεν φοβασαι τη γνωση γιατι φοβασαι το ξυλο ; Μηπως το ξυλο ειναι μονο για τους αλλους ; Τους "πιστευε και μη ερευνα τους καηυστερημενους " ;

Οποιος θελει γνωση πρεπει να αντιμετωπισει την πονηση της και το ξυλο το ιδιο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βλάσφημες εικόνες.

Τι αλλο θα διαβασουμε!
Ο Κοπερνικος (ο δευτερος που υποστηριξε οτι η Γη γυριζει γυρω απο τον ηλιο), το εκανε για τη δοξα του θεου! Καλα που δε γραφτηκε και για το Γαλιλαιο αυτο. Μα πραγματικα, πιστευει κανεις οτι γραφει εδω μεσα και τον διαβαζουν αδαεις που θα πιστεψουν το οτιδηποτε? Προς αποκατασταση της αληθειας για τη σχεση του Κοπερνικου με την εκκλησια θα παραθεσω αυτο

https://www.mixanitouxronou.gr/o-ko...lileo-pou-filakistike-mechri-ton-thanato-tou/

Τωρα για τη συζητηση του κατα ποσο η ορθοδοξη θρησκεια προτρεπει στην ερευνα, θα παραθεσω αυτο που ειναι και φρεσκο!
(και μετα μου λετε για τους flat earthers)

Μητροπολίτης Άνθιμος: Μην ακούτε τι σας λένε! Δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες εκτός από τη Γη

https://www.cnn.gr/news/ellada/story/156346/mitropolitis-anthimos-min-akoyte-ti-sas-lene-den-yparxoyn-alloi-planites-ektos-tis-gis