Βλάσφημες εικόνες.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βλάσφημες εικόνες.

Τι αλλο θα διαβασουμε!
Ο Κοπερνικος (ο δευτερος που υποστηριξε οτι η Γη γυριζει γυρω απο τον ηλιο), το εκανε για τη δοξα του θεου! Καλα που δε γραφτηκε και για το Γαλιλαιο αυτο. Μα πραγματικα, πιστευει κανεις οτι γραφει εδω μεσα και τον διαβαζουν αδαεις που θα πιστεψουν το οτιδηποτε? Προς αποκατασταση της αληθειας για τη σχεση του Κοπερνικου με την εκκλησια θα παραθεσω αυτο

https://www.mixanitouxronou.gr/o-ko...lileo-pou-filakistike-mechri-ton-thanato-tou/

Τωρα για τη συζητηση του κατα ποσο η ορθοδοξη θρησκεια προτρεπει στην ερευνα, θα παραθεσω αυτο που ειναι και φρεσκο!

[h=1]Μητροπολίτης Άνθιμος: Μην ακούτε τι σας λένε! Δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες εκτός από τη Γη[/h]
https://www.cnn.gr/news/ellada/story/156346/mitropolitis-anthimos-min-akoyte-ti-sas-lene-den-yparxoyn-alloi-planites-ektos-tis-gis

Εσύ κανείς λάθος..Ο Κοπέρνικος είναι μουσικός και όχι μόνο... :)

http://www.copernicusonline.net/

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βλάσφημες εικόνες.

Eγω μπορει να κανω λαθος.
Ο Ανθιμος ομως οχι!

Ο Άνθιμος δεν είναι η Εκκλησία, ο Άνθιμος είναι ένας Επίσκοπος, απο τους πολλούς. Άλλοι Ιεράρχες έχουν σπουδές Αστροφυσικής (συγκεκριμένα ένας, απο συνέντευξη του οποίου διάβασα αυτά που ανέφερα πιο πάνω) ο δε Αρχιεπίσκοπος έχει τελειώσει Ιστορικό-Αρχαιολογικό.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βλάσφημες εικόνες.

Τι αλλο θα διαβασουμε!
Ο Κοπερνικος (ο δευτερος που υποστηριξε οτι η Γη γυριζει γυρω απο τον ηλιο), το εκανε για τη δοξα του θεου! Καλα που δε γραφτηκε και για το Γαλιλαιο αυτο. Μα πραγματικα, πιστευει κανεις οτι γραφει εδω μεσα και τον διαβαζουν αδαεις που θα πιστεψουν το οτιδηποτε? Προς αποκατασταση της αληθειας για τη σχεση του Κοπερνικου με την εκκλησια θα παραθεσω αυτο

https://www.mixanitouxronou.gr/o-ko...lileo-pou-filakistike-mechri-ton-thanato-tou/

Τωρα για τη συζητηση του κατα ποσο η ορθοδοξη θρησκεια προτρεπει στην ερευνα, θα παραθεσω αυτο που ειναι και φρεσκο!
(και μετα μου λετε για τους flat earthers)

Μητροπολίτης Άνθιμος: Μην ακούτε τι σας λένε! Δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες εκτός από τη Γη

https://www.cnn.gr/news/ellada/story/156346/mitropolitis-anthimos-min-akoyte-ti-sas-lene-den-yparxoyn-alloi-planites-ektos-tis-gis

Μπορεις να ζεις μεσα στον κοσμο σου,με τις πεποιηθσεις σου τις φαντασιες σου και οτι θες και να λες "μας" και "και τι αλλο θα ακουσουμε" με οσους πληθυντικους θελεις.
Κανεις δεν θα ρθει να σε ενοχλησει και να ασχοληθει.
Αυτο δεν αλαζει τιποτα περι της ουσιας και της γνωσης των πραγματων.
-bye-

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βλάσφημες εικόνες.

Eγω μπορει να κανω λαθος.
Ο Ανθιμος ομως οχι!

Για να σε μπασω λίγο στο κλιμα μιας και αναφερθηκες στον Άνθιμο..Δεν τα λέω εγώ .Ο Κοπέρνικος τα λέει. :)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Πολύ φτηνή ειρωνεία και χλευασμός έπεσε στις τελευταίες σελίδες και απο επιχειρήματα μηδέν. Κρίμα, κι είχαμε ένα ωραίο νήμα συζήτησης...

Δεν υπαρχει αλλο επιχειρημα εκτος απο τον χλευασμο οταν δεν υπαρχει γνωσιολογικο υποβαθρο. Θελουμε να προβαλουμε την ιδεολογια μας με καθε τροπο αλλα επειδη δεν υπαρχει γνωση το ριχνουμε στη τρελιτσα. Μου θυμιζει καποιες καταστασεις και καποιες "εκδοσεις" Αθηνα μερια.

Αρκει να δεις το αρθρο που προταθηκε σαν "αληθεια" πριν λιγο... για να αηδιασεις απο την αγνοια που αυτοπροβαλεται εξυπναδα.

....Πώς τα κατάφερε, σε αντίθεση με τον Γαλιλαίο που φυλακίστηκε μέχρι τον θάνατό του...
...

Δεν χρειαζεται παρα πανω για να διαπιστωθει η τυφλωση του παθους...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βλάσφημες εικόνες.

Αν δεχτούμε ότι το ''Πιστευε και μη Ερεύνα'' είναι Καθολικής προέλευσης και ότι η Ορθοδοξία ενθαρρύνει το ''ερεύνα'' με την προτροπή ''ερευνάτε τας Γραφάς'', νομίζω ότι η έρευνα (μόνο στις Γραφές) δεν θα αποδώσει και πολλά πράγματα, οπότε το ορθόδοξο ''ερεύνα'' είναι δώρον άδωρον.

Μα αν σε προτρέπουν να ερευνάς τις Γραφές, που είναι ότι πιο ιερό, θα σταματήσεις εκεί; Δε θα ερευνήσεις και παραπέρα;

Απάντηση: Re: Βλάσφημες εικόνες.

Πολύ φτηνή ειρωνεία και χλευασμός έπεσε στις τελευταίες σελίδες και απο επιχειρήματα μηδέν. Κρίμα, κι είχαμε ένα ωραίο νήμα συζήτησης...

Δεν ειναι αληθεια το υπογραμμισμενο. Ενα τουλαχιστον επιχειρημα παρατεθηκε απο μενα: Το αρθρο μου εχει μια πηγη («Μικρή Ιστορία της Επιστήμης», William Bynum, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ). Οποιος διαφωνει με τον ιστορικο θα μπορουσε να παραθεσει τις δικες του πηγες. Δεν ειδα κατι τετοιο, εκτος απο τις γνωστες γενικολογιες για "πονεμενους", "ασχετους με την προπαγανδα τους"κλπ.

Επειδη λοιπον θεωρω (και το λεω ξεκαθαρα χωρις γενικολογιες) οτι το να υποστηριζει κανεις οτι ο Κοπερνικος "εκανε Φυσικη και αστροφυσικη για την δοξα του Θεου" λες και προκειται για καποιον που τον γνωριζε προσωπικα ειναι ο ορισμος της θεσης που "προσπαθει να δημιουργησει εντυπωσεις με κιβδηλες εως ανυπαρκτες γνωσεις για να παει τη ροη του νερου στο ρυακι που τον συμφερει" (οπως εγραψε ο Ρειντζερ). Και επειδη δε γινεται να κατηγορει κανεις αλλους για αυτο και στο ιδιο ποστ να το κανει ο ιδιος εγω εφερα ως αντεπιχειρημα το εργο ενος ιστορικου (αφηνοντας κατα μερους τα οποια λαθη του αρθρου που το φιλοξενει). Αν εχει και ο Ρειντζερ καποιο επιχειρημα υπερ της αποψης του, περα απο τις γενικολογιες που παραθετω εδω σε εισαγωγικα, ας μας το προσφερει. Αν δε μπορει, ας συνεχισει να λεει οτι ζω στον κοσμο μου, με τις φαντασιες μου και τα λοιπα που ανεφερε. Τουλαχιστον στον κοσμο μου υπαρχει και ενας ιστορικος που στηριζει αυτο που γραφω...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βλάσφημες εικόνες.

Μα αν σε προτρέπουν να ερευνάς τις Γραφές, που είναι ότι πιο ιερό, θα σταματήσεις εκεί; Δε θα ερευνήσεις και παραπέρα;

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η έρευνα συναπάγεται ή προυποθέτει αμφισβήτηση και στην Θρησκεία ως ιδεολογικό σύστημα δεν χωράει η αμφισβήτηση.

Για να επιστρεφουμε λιγο στο νημα ...

iu

Xρειαζεται να εξηγησω ? (.... pass the ammo !!!!)

Και εινα ΑΚΡΙΒΩΣ η αντιληψη των ιδιων των κληρικων εκει .... στις κεντροδυτικες πολιτειες των ΗΠΑ.
Οχι του κληρου ... των κληρικων ! Τι ακριβως θα κανει ενα παιδι μεγαλωμενο εκει μεσα ?
Τι Θεο ακριβως θα περιμενει να το "προστατεψει" ? ..... "στιλπνοτατη" κοσμοθεωρηση !

TO SAY THE LEAST !

Και γιατί το "ερευνάτε τας γραφάς" να αφορά μόνο τα εκκλησιαστικά συγγράμματα;
Την χημεία, την φυσική κλπ πως την μεταφέρουν;
Δια του προφορικού λόγου;

Το "μη ερεύνα" μόνο σε εμένα μου φαίνεται κάπως... λάθος γραμματικά και ορθογραφικά; :D

Εδω .... οτι καταταλαβαινει ο καθενας !

7ea8358cb500a2bdd62ceb2f5ae750aa.jpg

Eδω θυμαμαι την Αλεκα.

Κουκλα γυναικα (πριν 25 χρονια) που αφιερωθηκε στην επιστημη της (Μηχανολογια)
και μετα απο λιγα χρονια ... στην Εκκλησια. Μπορει να βρηκε την ευτυχια (μπορει και οχι).
Εγω ομως βλεπωντας το παραπανω .... την Αλεκα θυμηθηκα. Ευτυχως δεν μας διαβαζει
(γιατι οτι και αν επελεξε να αφιερωθει ... δεν θα θελα να την πληγωσω)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βλάσφημες εικόνες.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η έρευνα συναπάγεται ή προυποθέτει αμφισβήτηση και στην Θρησκεία ως ιδεολογικό σύστημα δεν χωράει η αμφισβήτηση.

Πάντως για να πω και του στραβού το δίκιο, το "ερευνάτε τας Γραφάς" αν μη τι άλλο αρνείται την ύπαρξη ανθρώπινης αυθεντίας. Δηλαδή η ερμηνεία του ενός δεν γίνεται νόμος. Αυτό όμως αν το καλοσκεφτείς γίνεται κερκόπορτα για κάθε αναζήτηση. Όταν δηλαδή δεν έχει καμία ειδική βαρύτητα το ότι ο Θεσσαλονίκης λέει ότι η Γη είναι ο μόνος πλανήτης ή ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων λέει ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε το 5.508 π.Χ.

Μια φορά, εγώ επιμένω... το πίστευε και μη(,) ερεύνα, σκέτο ή με την ακατάληπτη και κουτοπόνηρη προσθήκη του κόμματος, δεν το άκουσα από καθολικούς αλλά ορθοδόξους.... είναι εύλογο κάθε ιερατείο να θέλει το ποίμνιο ακριβώς αυτό, πρόβατα. Συνεπώς γιατί όχι και το ορθόδοξο, τι είναι αυτοί, της Μεγάλης Πέμπτης το αυγό που έλεγε και η γιαγιά μου η Σμυρνιά;

Re: Απάντηση: Re: Βλάσφημες εικόνες.

Δεν ειναι αληθεια το υπογραμμισμενο. Ενα τουλαχιστον επιχειρημα παρατεθηκε απο μενα: Το αρθρο μου εχει μια πηγη («Μικρή Ιστορία της Επιστήμης», William Bynum, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ). Οποιος διαφωνει με τον ιστορικο θα μπορουσε να παραθεσει τις δικες του πηγες. Δεν ειδα κατι τετοιο, εκτος απο τις γνωστες γενικολογιες για "πονεμενους", "ασχετους με την προπαγανδα τους"κλπ.

Επειδη λοιπον θεωρω (και το λεω ξεκαθαρα χωρις γενικολογιες) οτι το να υποστηριζει κανεις οτι ο Κοπερνικος "εκανε Φυσικη και αστροφυσικη για την δοξα του Θεου" λες και προκειται για καποιον που τον γνωριζε προσωπικα ειναι ο ορισμος της θεσης που "προσπαθει να δημιουργησει εντυπωσεις με κιβδηλες εως ανυπαρκτες γνωσεις για να παει τη ροη του νερου στο ρυακι που τον συμφερει" (οπως εγραψε ο Ρειντζερ). Και επειδη δε γινεται να κατηγορει κανεις αλλους για αυτο και στο ιδιο ποστ να το κανει ο ιδιος εγω εφερα ως αντεπιχειρημα το εργο ενος ιστορικου (αφηνοντας κατα μερους τα οποια λαθη του αρθρου που το φιλοξενει). Αν εχει και ο Ρειντζερ καποιο επιχειρημα υπερ της αποψης του, περα απο τις γενικολογιες που παραθετω εδω σε εισαγωγικα, ας μας το προσφερει. Αν δε μπορει, ας συνεχισει να λεει οτι ζω στον κοσμο μου, με τις φαντασιες μου και τα λοιπα που ανεφερε. Τουλαχιστον στον κοσμο μου υπαρχει και ενας ιστορικος που στηριζει αυτο που γραφω...

Αυτο που παρεθεσες ειναι ενα αρθρο που απο την εισαγωγη του δειχνει το ποιον του λεγοντας την μπουρδα οτι ο Γαλλιλεος πεθανε στην φυλακη. Δεν χρειαζεται να παει κανεις παραπανω για να καταλαβει το "ποιον" του αρθρου που προφανως γκουγκλαρες για να πεις κατι επ'αυτου.

Tωρα σε αυτο που λες αν τον ηξερα προσωπικα...ναι..εγω για παραδειγμα ξερω οτι ο Κοπερνικος ηταν μελος του κληρου σαν Chanoine λατινιστι Canonicus, στην υπηρεσια της εκκλησιας.
Εσυ δεν το ξερεις ; Και πως λες οτι δεν υπηρετουσε την εκκλησια ενω ηταν μελος της, για να στο γυρισω, τον ηξερες προσωπικα ;

Και το οτι ενας αστρολογος (που ο Κοπερνικος δεν ηταν ο μονος ουτε ο πρωτος, ηδη ο Αρισταρχος προτεινε ενα ηλιοκεντρικο συστημα) προτεινει ενα ηλιοκεντρικο συστημα ως προς τι αντιτιθεται ;;;; Στον Χριστιανισμο ; Ειπε πουθενα ο Χριστος οτι ο ηλιος γυριζει γυρω απο την Γη ;

Για ποιο λογο δημιουργηθηκε αντιθεση και ως προς τι ; Ολοι λενε εναντια στην εκκλησια.... Γιατι η εκκλησια ειχε βγαλει καμμια φατουα για το συμπαν ;;; Τελεια αγνοια.
Απλα γιατι το αποδεκτο μοντελο μεχρι τοτε και μεχρι αποδειξεως τουναντιων ηταν το Αριστοτελικο. Εναντια στο Αριστοτελικο συστημα ηταν ολη αυτη η ιστορια (Κοπερνικος Γαλλιλαιος Κεπλερ Τυχω Μπραέ κλπ...). οχι καμμια "εκκλησιαστικη εφευρεση" οπως προτεινεται απο σκοπου.

Αφου και σαν κανοικους αφιερωσε το εργο του De Revolutionibus Orbium Celestium στον Πάπα Παυλο ΙΙΙ. Το εργο του απο το 1530-33 εγινε αποδεκτο και μαλιστα ενθαρυνθηκε να δημοσιευτει απο κεφαλες της εκκλησιας. Μολις το 1616 μπηκε στο Index (προς αποφυγην).

Λοιπον οταν δεν ξερουμε ουτε τα βασικα καλο ειναι να μην ζηταμε και ειδικευμενη βιβλιογραφια για να μην πεταμε οτι ναναι ετσι αυθαιρετα...

Φιλικα

Περί γραφών ο λόγος βλέπω.

Comparison between Orthodoxy, Protestantism & Roman Catholicism

Scripture - Importance of

Orthodox: There is one source of divine revelation: Tradition. Scripture forms the oral part, and the writings of saints, decisions of ecumenical councils etc. are also part of it.

Protestant: Scripture alone is the only infallible guide and the final authority on matters of Christian faith and practice (One of the foundational principles of Protestantism).

Roman Catholic: Alongside Sacred Scripture, Sacred Tradition (i.e. teachings handed down from Christ and the apostles to the present) are to be considered sources of divine revelation. Tradition and scripture are interpreted by the magisterium or teaching authority of the church.

Από εδώ μαζί με τις υπόλοιπες διαφορές ανά θεματική ενότητα.

http://christianityinview.com/comparison.html

Αυτά.