Bob Dylan - Together Through Life

with all due respect που λένε γιά τον μεγάλο (δεν χρειάζεται να πω υποκλίνομαι) Bob, δεν νομίζω ότι ΠΟΤΕ θα έμπαινε στον κόπο να εξετάσει σε ένα cool edit ή κάτι τέτοιο την κυματομορφή των κομματιών του.

Και σίγουρα κανείς δεν μπήκε στον κόπο (αν υπήρεχε κάπου ακομπρεσσάριστη κόπια) να του βάλει να ακούσει και τις δυό σε αντιπαραβολή.

Προσοχή, δεν λέμε ότι ο δίσκος παραμορφώνει ή ότιδήποτε άλλο. Ίσα ίσα γιά ένα ανυποψίαστο αυτό ΜΠΟΡΕΙ και να ακούγεται και εντυπωσιακά.
Όμως κουράζει, σου σκάει το κεφάλι μιά τέτοια ηχογράφηση μετά από πολύ ώρα ή όταν ακούς αμέσως μετά ή πριν κάτι άλλο.
Ο loudness war είναι εκεί έξω εν εξελίξει και τα θύματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

και δυστυχώς αυτό άρχισε να γίνεται και σε κλασική μουσική...

Απάντηση: Re: Bob Dylan - Together Through Life

with all due respect που λένε γιά τον μεγάλο (δεν χρειάζεται να πω υποκλίνομαι) Bob, δεν νομίζω ότι ΠΟΤΕ θα έμπαινε στον κόπο να εξετάσει σε ένα cool edit ή κάτι τέτοιο την κυματομορφή των κομματιών του.

Και σίγουρα κανείς δεν μπήκε στον κόπο (αν υπήρεχε κάπου ακομπρεσσάριστη κόπια) να του βάλει να ακούσει και τις δυό σε αντιπαραβολή.

Προσοχή, δεν λέμε ότι ο δίσκος παραμορφώνει ή ότιδήποτε άλλο. Ίσα ίσα γιά ένα ανυποψίαστο αυτό ΜΠΟΡΕΙ και να ακούγεται και εντυπωσιακά.
Όμως κουράζει, σου σκάει το κεφάλι μιά τέτοια ηχογράφηση μετά από πολύ ώρα ή όταν ακούς αμέσως μετά ή πριν κάτι άλλο.
Ο loudness war είναι εκεί έξω εν εξελίξει και τα θύματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Ετσι ακριβώς όπως τα λες είναι.

Σε κλασική μουσική δεν το έχω πετύχει ακόμα, ίσως επειδή δεν ακούω και τόση κλασική μουσική. Αλλά μάλλον θα έχουμε κι εκεί θύματα...

Σωστος

CD: Diana Krall - Quiet Nights είναι ένα από τα ελάχιστα σημερινά που δεν έχουν πέσει θύματα του Loudness War. Αψογη εγγραφή. Από την πρώτη στιγμή που την άκουσα ήμουν σίγουρος ότι δεν ψαλιδίζει ούτε στο ελάχιστο. Και ορίστε η απόδειξη δεν χρειάστηκε να το αγγίξω:

Attachments

• untitled1.jpg
    untitled1.jpg
    88.3 KB · Views: 8
  • untitled2.jpg
    untitled2.jpg
    84.6 KB · Views: 7

Κοίτα, την διαφορά την αντιλαμβάνεσαι κυρίως μόλις ακούσεις ένα παλιό καλό lp ακομπρεσσάριστο . Επειδή ο Ντύλαν έχει ακουστικά όργανα ως επί το πλείστον δεν είναι τόσο άσχημα όσο λέγεται . Απλώς είναι όλα εκεί μπροστά , φάτσα κάρτα το ένα πάνω στο άλλο και στην ίδια στάθμη.

To loudness war όπως το αποκαλείται νομίζω ότι είναι πολύ σωστό!
Διότι βολεύει παντού...
Δίνει εντυπωσιακό ήχο σε κινητά... σε μίνι, μίντι, αυτοκίνητα, life style μηχανές,ραδιόφωνα κ.α μέσα.
Δηλαδή δουλεύει εξαιρετικά στο 98%+ των μηχανών ήχου που αγοράζει ο κόσμος.-
Ε, για ένα ταπεινό 2%- ποιός νοιάζεται... και για ποιό λόγο.

Διότι βολεύει παντού...
Δίνει εντυπωσιακό ήχο σε κινητά... σε μίνι, μίντι, αυτοκίνητα, life style μηχανές,ραδιόφωνα κ.α μέσα.

98%? Λιγο λες.

Re: Απάντηση: Re: Bob Dylan - Together Through Life

Κοίτα, την διαφορά την αντιλαμβάνεσαι κυρίως μόλις ακούσεις ένα παλιό καλό lp ακομπρεσσάριστο . Επειδή ο Ντύλαν έχει ακουστικά όργανα ως επί το πλείστον δεν είναι τόσο άσχημα όσο λέγεται . Απλώς είναι όλα εκεί μπροστά , φάτσα κάρτα το ένα πάνω στο άλλο και στην ίδια στάθμη.

σαφώς....
και του μακαρίτη του Κας τα τελευταία μιά χαρά ακουγόταν. (και ήταν συμπιεσμένα...)
Βάλε όμως πέντε ακόμα, λίγο φαζ, και πλήρη τύμπανα και έφραξε ο εγκέφαλός σου...-bye-

Διότι βολεύει παντού...

Οχι δεν είναι έτσι όπως τα λες. Οι ηχογραφήσεις που έχουν ευνουχιστεί κατ' αυτόν τον τρόπο ακούγονται άθλια ΠΑΝΤΟΥ! Απλώς οι άνθρωποι που ακούν σε mini, midi, life style, iPod και λοιπές μαλ....ς ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ ΜΕΤΡΟ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ οπότε είναι "ευτυχισμένοι" μέσα στην άγνοιά τους.

Μια άθλια εγγραφή ακούγεται άθλια παντού. Εγώ συνειδητοποίησα ότι κάτι δεν πάει καλά με το CD των Gotan Project όταν το άκουσα για πρώτη φορά στο γραφείο, που το είχε φέρει ένας συνάδερφος, από το ενσωματωμένο μονοφωνικό μεγαφωνάκι που έχουν τα desktop της ΗΡ μέσα στο case. Ο άλλος φυσικά παρόλο που το είχε ακούσει και αλλού θεωρούσε ότι είναι μια χαρά και ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Οσες φορές έχω βάλει audiophile εγγραφή (K2 xrcd κλπ.) ακόμα και στο ταπεινό μαμίσιο ραδιο-CD με τα μαμίσια ηχεία που έχει μέσα το Daihatsu Sirion της γυναίκας μου η διαφορά ήταν ΤΡΟΜΕΡΗ. Λες και έπαιζε άλλο σύστημα.

Οι διαφορές ανάμεσα σε μια σωστή και σε μία ευνουχισμένη εγγραφή είναι τεράστιες και δεν χρειάζεται να έχει κανείς το super-duper-waou στερεοφωνικό για να τις ακούσει. Είναι ακουστές ακόμα και στο πιο φθηνό και ταπεινό σύστημα που υπάρχει.

Δυστυχώς θα διαφωνίσω (εν μέρει) γιατί όσες φορές έβαλα "άθλιες" εγγραφές σε άλλα μέσα ακουγόντουσαν καλύτερα από το χάι φάι μου...
Καταλαβαίνεις ότι μιλώ μόνο για "άθλιες" εγγραφές και όχι για προσεγμένες.
Και για την διαφορά ανάμεσα σε ένα καθώς πρέπει σύστημα σε σχέση π.x με ένα life style.
Έτσι κάποια στιγμή δεν ήξερα αν φταίει το σύστημα ή οι εγγραφές!
Aκούω πουλές ένα σιντί στ' αμάξι και επειδή μ' αρέσει λέω να το βάλω και στο σπίτι... και εκεί αρχίζει το δράμα!
Έτσι τελικά διαφαίνεται πως ενδεχομένως εμείς είμαστε οι δυστυχείς και όχι οι άλλοι.:bigcry:

Κάπως έτσι ετέθει κάποτε και το πανμέγιστο φιλοσοφικό ερώτημα:
Το καλό σύστημα πάιζει τα πάντα?
Ή το καλό σύστημα πάιζει καλά μόνο την καλή πραμάτια?

Μεγάλη δυστυχία φίλε μου!

Δυστυχώς θα διαφωνίσω (εν μέρει) γιατί όσες φορές έβαλα "άθλιες" εγγραφές σε άλλα μέσα ακουγόντουσαν καλύτερα από το χάι φάι μου...
Καταλαβαίνεις ότι μιλώ μόνο για "άθλιες" εγγραφές και όχι για προσεγμένες.
Και για την διαφορά ανάμεσα σε ένα καθώς πρέπει σύστημα σε σχέση π.x με ένα life style.
Έτσι κάποια στιγμή δεν ήξερα αν φταίει το σύστημα ή οι εγγραφές!
Aκούω πουλές ένα σιντί στ' αμάξι και επειδή μ' αρέσει λέω να το βάλω και στο σπίτι... και εκεί αρχίζει το δράμα!

Ναι αλλά μετά έβαλες μία καλή audiophile εγγραφή στο αυτοκίνητο να ακούσεις πόσο καλύτερα θα ακούγεται από αυτή που σού φάνηκε ότι άρεσε;

Εσύ σύγκρινες το άθλιο CD πώς ακουγόταν στο αυτοκίνητο και στο σπίτι. Προφανώς στο σπίτι το σύστημά σου σού απεκάλυψε ακόμα χειρότερα την ηχογράφηση.

Για σύγκρινε όμως ένα καλό CD με αυτό το άθλιο και τα δύο στο αυτοκίνητο. Θα δεις ότι το καλό θα παίζει απίστευτα καλύτερα....

Μα αν δεν έπαιζε καλά παντού το "καλό" δεν θα ήταν καλό.
Αυτό θέλω να πω.
Δεν με απασχολούν τα "καλά" και νομίζω πως όλο το θέμα ξεκίνησε για τις μούφες.
Με τα "άλλα" όμως που είναι η πλειοψηφία τι γίνεται.
Και τα περισσότερα που διαθέτουμε οι περισσότεροι είναι από τα "άλλα".
Μπορεί να μην είναι τόσο προσεγμένα αλλά έχουν μουσική και όχι ήχους όπως δυστυχώς έχουν πολλά όντιοφίλ.

Μα αν δεν έπαιζε καλά παντού το "καλό" δεν θα ήταν καλό.
Αυτό θέλω να πω.

Αρα βλέπεις ότι δεν χρειάζεται ένα σούπερ σύστημα για να ξεχωρίσει η καλή εγγραφή. Ετσι θα έπρεπε να είναι όλες, και όχι κλιπαρισμένες και ευνουχισμένες...

Ναι άλλο το καλό, άλλο το εντυπωσιακό (και στο τέλος κουραστικό).
Όσον αφορά το θέμα του κλιπαρίσματος.
Γιατί υπάρχουν και μη κλιπαρισμένες που είναι μούφα.
Έχουν π.χ τονισμένα άκρα ή συνήθως μόνο το κάτω άκρο...
Γενικά πέραν του loudness war επικρατεί και η smile curve...
Πολλές τέτοιες εγγραφές θεωρούνται audiophile...
Αντίθετα υπάρχουν και audiophile σωστές που όμως δεν κολακεύουν ένα θεωρητικά καλό σύστημα...
Δηλαδή λένε την αλήθεια!
Γενικά ο εντυπωσιασμός έχει κάνει πολλές ζημιές.
Με αποτέλεσμα να ψαχνόμαστε.
Είναι μεγάλη ιστορία το software.
Κάτι σαν τις μετρήσεις εναντίον των γούστων μας που έχουν συζητηθεί και στο παρελθόν.
Προσωπικά με ενοχλούν περισσότερο οι υπερβολές στο φάσμα και λιγότερο το κλιπάρισμα.

Ναι σαφώς και υπάρχουν μη κλιπαρισμένες εγγραφές που είναι μούφα.
Δεν σημαίνει ότι κάθε μη κλιπαρισμένη εγγραφή θα είναι και καλή.
Το αντίθετο όμως ισχύει πάντα: Κάθε κλιπαρισμένη εγγραφή είναι χάλια.

Τώρα όσον αφορά την καμπύλη ισοστάθμισης θα συμφωνήσω μαζί σου. Και εγώ απεχθάνομαι τις καμπύλες τύπου smile με τονισμένα τα άκρα και χαμηλωμένες τις μεσαίες. Ετσι ακούνε μόνο μερικοί με φτιαγμένα GTi και Cabrio έχοντας ρυθμίσει το equalizer κατ' αυτόν τον τρόπο ώστε να σείονται οι πλατείες με τις καφετέριες απ' όπου θα περνάει το φτιαγμένο Ascona ή Manta. ;)

Οι υπερβολές στο φάσμα σε ενοχλούν περισσότερο διότι είναι άμεσα αντιληπτές, ενώ αντίθετα το κλιπάρισμα (ειδικά όταν δεν είναι υπερβολικό) δεν το αντιλαμβάνεσαι άμεσα, αλλά σε κουράζει ύστερα από κάποια ώρα και θες να κλείσεις το στερεοφωνικό.