Βοήθεια Αδέλφια!! Επιλογή Κάρτας ήχου και DAC

SplFx

New member
2 June 2015
16
Καλησπερίζω και από εδώ το όμορφο forum! Μετά από πολλά χρόνια λοιπόν με κάτι άθλια ηχεία logitech αποφάσισα να κάνω το βήμα και να αγοράσω τα πρώτα μου monitor. Όλα ξεκίνησαν όταν έτυχε να ακούσω από φίλο hi-enda τα Fostex pm 3, αυτό ήταν τα αγόρασα κατευθείαν. Έχουν το ιδανικό μέγεθος για το μέγεθος του γραφείο μου μιας και είναι πολύ στενό (50cm) όποτε δεν ήθελα να κάνω υπερβολές. Από το Σάββατο λοιπόν έχω ακούσει ξανά την μισή μουσική μου. Πολύ ωραία ψηλά μεσαία, αυτό που με εξέπληξε ευχάριστα ήταν το βάθος που δίνουν. Έρωτας τι να πω!! Επειδή λοιπόν τρώγοντας έρχεται η όρεξη μου μπήκε να αναβαθμίσω όσο μπορώ και με βάση τα fostex τον ήχο του pc όσο το δυνατόν προς το καλύτερο. Το pc είναι προπολεμικό και κάποια στιγμή θα γίνει αγορά νέου, είναι ένα pentium 4 στα 2.8ghz και φοράει την creative emu10k2 audigy δυστυχώς ψάχνω στο νετ για πληροφορίες και δεν έχω καταφέρει να βρω χαρακτηριστικά της κάρτας. Αυτή την στιγμή βρίσκομαι σε δίλημμα για το τι να κάνω μιας και έχω μείνει πολύ πίσω τεχνολογικά και είμαι και άσχετος παντελώς με το θέμα κάρτας ήχου και Dac. Είμαι ανάμεσα στην focusrite scarlett 2i2 για εξωτερική και για PCI στην Asus Xonar D1 επίσης κάπου διάβασα και για την uca222 της Behringer πολύ καλά λόγια. Επίσης στο θέμα DAC είμαι μεταξύ του ifi nano και του musical fidelity v90. Να πω επίσης ότι το pc είναι συνδεδεμένο και με το ηχοσύστημα ενα technics se A1010 όπου παίζουν δύο BW 603 S3. Το αναφέρω απλά για το θέμα του Dac. Κατά κύριο λόγο ακούω jazz από αρχεία flac μέσω JRiver και θα ήθελα όσο γίνεται από τα fostex να πάρω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα εάν αυτό φυσικά είναι εφικτό. Το Budget μου κυμαίνεται περίπου στα 300-400 ευρώ max για όλα μαζί. Ευχαριστώ για όποια συμβουλή εκ των προτέρων!!

Νομίζω ότι με ένα DAC δεν χρειάζεται να αναβαθμίσεις και την κ.ήχου
Το βρίσκω υπερβολικό αλλά ας σου απαντήσουν και τα παιδιά που γνωρίζουν καλύτερα...
Εγώ παίζω με την onboard μαζί με το iFi nano και ενεργά Focal (Alpha 65).
Δεν έχω κάποιο παράπονο... Σε μένα η προσθήκη του DAC καθάρισε τον ήχο πολύ (δεν μπορώ να πω ότι τον άλλαξε όμως)...

Last edited:
δεν χρειάζεσαι κάρτα ήχου, αυτόν τον ρόλο θα τον αναλάβει το usb dac ... με περίπου 300 ευρώ παίρνεις από αγγλικό άμαζον το denon usb 300 που είναι μια εξαιρετική λύση ...

Καλημέρα παιδιά και σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας. Θα αρχίσω ακροάσεις για να καταλάβω τι παίζει. Τα Dac γενικότερα καλύπτουν έστω και λίγο την απόσταση μεταξύ βινύλιου και flac? Σε σύγκριση πάντα με ένα μικρομεσαίο σύστημα και όχι ένα Hi-End.

Φίλε Δημοκηδή ευχαριστώ πολύ για την πρόταση σου θα προσπαθήσω να το βρώ κάπου και να το ακούσω. Δηλαδή σε σχέση με τα ifi και τα musical fidelity θεωρείται καλύτερο ακουστικά?

Κατ' εμέ, ένα σωστό φλακ δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από βινύλια, cd, κλπ. σε οιοδήποτε σύστημα ... άλλοι φίλοι, βινυλιολάγνοι θα έχουν άλλη άποψη, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι για να φανεί η όποια υπεροχή του βινυλίου θα πρέπει το σύστημα αναπαραγωγής του να αγγίξει πολύ σημαντικά χρηματικά όρια και όχι βέβαια 300 ευρώ που στοιχίζει πχ. το ντένον ... μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος ότι θα έχεις πολύ καλό ήχο ...

Έχω ακούσει τα ντένον/ ifi και το πρώτο είναι σαφώς καλύτερο (αναμενόμενο, άλλωστε κανονικά στοιχίζει τα διπλά) ... το mf δεν το έχω ακούσει, οπότε δεν έχω άποψη ...

Απάντηση: Re: Βοήθεια Αδέλφια!! Επιλογή Κάρτας ήχου και DAC

Νομίζω ότι με ένα DAC δεν χρειάζεται να αναβαθμίσεις και την κ.ήχου
Το βρίσκω υπερβολικό αλλά ας σου απαντήσουν και τα παιδιά που γνωρίζουν καλύτερα...
Εγώ παίζω με την onboard μαζί με το iFi nano και ενεργά Focal (Alpha 65).
Δεν έχω κάποιο παράπονο... Σε μένα η προσθήκη του DAC καθάρισε τον ήχο πολύ (δεν μπορώ να πω ότι τον άλλαξε όμως)...

Και τα 2 κάρτες ήχου είναι!
Υπάρχουν εσωτερικές και εξωτερικές.Οι εξωτερικές προτιμούνται

Αυτό πιστεύω και γω, το έχω διαπιστώσει και ο ίδιος στην πράξη ακούγοντας δίσκους μου 180gr σε σύστημα φίλου με ηχεία panel martin logan που οδηγούνται από δύο monoblock λαμπάτους 120w έκαστος... η μέρα με την νύχτα. Τα περισσότερα flac που εχω είναι 16bit και παρατηρώ μεγάλη διαφορα όμως στο πώς τα αποδίδουν τα fostex σε σχέση με τα 24bit. Τα 24bit παρα είναι αναλυτικά σε σημείο που με κουράζουν ενω στα 16bit είναι ποιο ζεστος ο ήχος και με περισσότερο βάθος χωρίς να κουράζει ακόμα και όταν τα παίζω πάνω από την μέση. Αυτό συμβαίνει επειδή: 1. Ειναι μικρά τα ηχεία? 2. Φταίει η κάρτα ήχου? 3. Και τα δύο μαζί? Στα 24bit θα εχω να περιμένω διαφορές ηχητικά με ενα dac?

Εξαρτάται για τι dac μιλάμε!
Δεν παίζουν όλα καλά!
Το σίγουρο είναι ότι με 300-400 ευρά παίρνεις πολύ καλό dac,σου συστήνω το M2TECH

Ευχαριστω για την προταση! Για αυτο λεμε που ειναι usb?

www.athensproaudio.gr/el/#/product/52446

Ναι το ταβανι ειναι 400 για να κρατησει και σε μελλοντικη αναβαθμιση ειτε αυτη ειναι ηχειων ειτε hi-fi. Τεχνικοακουστικα το θεωρεις ανωτερο του denon? Το ΣΚ θα εχουμε ακροασεις αυτα ειναι!! Ξερετε αν δινουν dac για ακροαση στο σπιτι ή πρεπει να κουβαλισω τα ηχεια?

Όχι, το παραπάνω δεν είναι USB.
Είναι με σύνδεση Thunderbolt. Αν αναφέρεσαι στη σειρά Claret της Focusrite.

Δεν νομίζω να σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα.
Καθαρόαιμα επαγγελματικά με πολύ ενδιαφέρον (για μένα) σηματοδοτούν δυναμική ανανέωση της Focusrite.
Αλλά έχω κάποιες αμφιβολίες, αν ενδιαφέρουν και τόσο τους χομπίστες του forum...

Η συγκεκριμένη εταιρεία δίνει υπό προϋποθέσεις μηχανήματα για ακρόαση στο σπίτι, κυρίως εκείνα που αντιπροσωπεύουν οι ίδιοι. Βεβαιώσου με απ' ευθείας επαφή καλύτερα.

Ενθουσιάστηκα...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ναι ε? χαχαχ καλά μιλάμε για ΤΟΝ άσχετο... εχω στρωθεί στο διάβασμα... κατι θα μείνει στο τέλος που θα πάει? Ποιο είναι το Dac της m2tech ρε παιδια? :flipout:

Έγινε κάποιο λάθος στην αντιγραφή/επικόλληση από το κινητό...

Αυτο εννοούσα

http://www.athensproaudio.gr/el/m2tech-hiface-evo.html
Εντάξει, αλλά αν πρόσεξες, ούτε αυτό είναι DAC.
Είναι μόνο USB->S/PDIF Inteface, που σημαίνει ότι προορίζεται για να συνδεθεί με άλλο DAC για να παίξουν. Η διάκριση μεταξύ USB->S/PDIF Inteface και DAC είναι άλλη ιστορία, ας μην τη συζητήσουμε τώρα. Εδώ μέσα έχουν γραφτεί πλήθος σελίδες γι' αυτά τα θέματα.

Το DAC της ίδιας εταιρείας που θα μπορούσε (πιθανόν) να μας ενδιαφέρει είναι αυτό.

Ενθουσιάστηκα...
........................................
Με τα κομμάτια (πολύ ωραία πράγματι); Ή με την ιδέα της μουσικής αναπαραγωγής από υπολογιστή γενικότερα; Που είναι και ο πιο σύγχρονος τρόπος!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Έχεις τα Fostex PM0.3d.
Που είναι τα εισαγωγικά monitors της εταιρείας της κατηγορίας των 130 ευρώ,
Σημείωσε, έχω μεγάλη εκτίμηση στη Fostex, έχω στην κατοχή μου τα Fostex PM04 της παλιάς -και μάλλον καλύτερης- σειράς (όχι D) και ξέρω πολύ καλά πως παίζουν και τις δυνατότητες τους.

Το ερώτημα είναι: Δικαιολογούν τα συγκεκριμένα την αγορά DAC της τάξης των 300-400 ευρώ όπως σου έχει προταθεί; Κατά τη γνώμη μου όχι. Οι διαφορές δεν είναι και τόσο μεγάλες, μη νομίζεις.

Έχω χρησιμοποιήσει τα δικά μου Fostex (για τους δικούς μου λόγους) με κάρτα ήχου/DAC των 200 ευρώ και μe αντίστοιχο των 4500 ευρώ. Διαφορές υπάρχουν, αλλά δεν είναι τόσες, ούτε μπορούν να είναι, ώστε να σε οδηγήσουν να πάρεις κάρτα ήχου/DAC με κόστος δυσανάλογο των ηχείων σου.

Η γνώμη μου είναι να κατευθυνθείς σε κάρτα ήχου/DAC σε παρόμοιο (ή και λίγο πιο πάνω) κόστος και προς τα εκεί πρέπει να στρέψεις την αναζήτηση σου...

Με τα κομμάτια (πολύ ωραία πράγματι); Ή με την ιδέα της μουσικής αναπαραγωγής από υπολογιστή γενικότερα; Που είναι και ο πιο σύγχρονος τρόπος!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Έχεις τα Fostex PM0.3d.
Που είναι τα εισαγωγικά monitors της εταιρείας της κατηγορίας των 130 ευρώ,
Σημείωσε, έχω μεγάλη εκτίμηση στη Fostex, έχω στην κατοχή μου τα Fostex PM04 της παλιάς -και μάλλον καλύτερης- σειράς (όχι D) και ξέρω πολύ καλά πως παίζουν και τις δυνατότητες τους.

Το ερώτημα είναι: Δικαιολογούν τα συγκεκριμένα την αγορά DAC της τάξης των 300-400 ευρώ όπως σου έχει προταθεί; Κατά τη γνώμη μου όχι. Οι διαφορές δεν είναι και τόσο μεγάλες, μη νομίζεις.

Έχω χρησιμοποιήσει τα δικά μου Fostex (για τους δικούς μου λόγους) με κάρτα ήχου/DAC των 200 ευρώ και μe αντίστοιχο των 4500 ευρώ. Διαφορές υπάρχουν, αλλά δεν είναι τόσες, ούτε μπορούν να είναι, ώστε να σε οδηγήσουν να πάρεις κάρτα ήχου/DAC με κόστος δυσανάλογο των ηχείων σου.

Η γνώμη μου είναι να κατευθυνθείς σε κάρτα ήχου/DAC σε παρόμοιο (ή και λίγο πιο πάνω) κόστος και προς τα εκεί πρέπει να στρέψεις την αναζήτηση σου...

Καλημέρα!! Το έχω σκεφτεί και γώ αυτό που μου λές οτι ειναι δυσανάλογη η τιμή του DAC με τα ηχεία μου, αλλά, υπάρχουν δυο παράμετροι σημαντικοί πιστεύω. Ο πρώτος είναι ο χώρος που μένω τώρα, είναι περιορισμένος ώστε να εχω αναγκαστεί να κάνω κάποιες υποχωρήσεις ως προς τον χώρο εργασίας μου με αποτέλεσμα το γραφείο (όπου εργάζομαι) να είναι πολύ στενό 50cm δεν ήθελα λοιπόν να πάρω τα fostex 4 ή τα 5 και να μην χωράω πχ να δουλέψω, επίσης τα 4αρια είναι 3 watt παραπάνω και με διαφορά 80ευρω οπότε αν είχα να επιλέξω θα έπαιρνα τα 5αρια. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οτι έχω τραβήξει καλωδια από το pc στο hi-fi ώστε να ακούω και από εκει τα flacακια. Με αυτά τα δεδομένα σκέφτομαι να δώσω κάτι παραπάνω για DAC ώστε να αξιοποιηθούν και με το hi-fi, επίσης υπάρχει και το ενδεχόμενο μετακόμισης οπότε να έχω και μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας ώστε να πάρω και μεγαλύτερα ηχεία αργότερα, ποτέ δεν ξέρεις :operator: Γενικότερα δεν ειμαι της υπερβολής αλλά θα ήθελα να πάρω κάτι μια φορά και να μην αναγκάστω του χρόνου πχ να κάνω αναβαθμίσεις. Ειμαι όλος αφτιά!!

Απάντηση: Re: Βοήθεια Αδέλφια!! Επιλογή Κάρτας ήχου και DAC

Ναι ε? χαχαχ καλά μιλάμε για ΤΟΝ άσχετο... εχω στρωθεί στο διάβασμα... κατι θα μείνει στο τέλος που θα πάει? Ποιο είναι το Dac της m2tech ρε παιδια? :flipout:

Αυτό σου επιτρέπει μετατροπή usb σε coax,για dac που δεν έχουν usb θύρα

Re: Απάντηση: Re: Βοήθεια Αδέλφια!! Επιλογή Κάρτας ήχου και DAC

Σε πιο οικονομικό κοιτάω και το Audioengine D1 ποια είναι η γνώμη σας ??

Καλημέρα!! Το έχω σκεφτεί και γώ αυτό που μου λές οτι ειναι δυσανάλογη η τιμή του DAC με τα ηχεία μου, αλλά, υπάρχουν δυο παράμετροι σημαντικοί πιστεύω. Ο πρώτος είναι ο χώρος που μένω τώρα, είναι περιορισμένος ώστε να εχω αναγκαστεί να κάνω κάποιες υποχωρήσεις ως προς τον χώρο εργασίας μου με αποτέλεσμα το γραφείο (όπου εργάζομαι) να είναι πολύ στενό 50cm δεν ήθελα λοιπόν να πάρω τα fostex 4 ή τα 5 και να μην χωράω πχ να δουλέψω, επίσης τα 4αρια είναι 3 watt παραπάνω και με διαφορά 80ευρω οπότε αν είχα να επιλέξω θα έπαιρνα τα 5αρια. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οτι έχω τραβήξει καλωδια από το pc στο hi-fi ώστε να ακούω και από εκει τα flacακια. Με αυτά τα δεδομένα σκέφτομαι να δώσω κάτι παραπάνω για DAC ώστε να αξιοποιηθούν και με το hi-fi, επίσης υπάρχει και το ενδεχόμενο μετακόμισης οπότε να έχω και μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας ώστε να πάρω και μεγαλύτερα ηχεία αργότερα, ποτέ δεν ξέρεις :operator: Γενικότερα δεν ειμαι της υπερβολής αλλά θα ήθελα να πάρω κάτι μια φορά και να μην αναγκάστω του χρόνου πχ να κάνω αναβαθμίσεις. Ειμαι όλος αφτιά!!

α) Υπάρχει δυνατότητα να τοποθετήσεις τα ηχεία σε βάσεις εκατέρωθεν του γραφείου; Αν ναι, τότε θα μπορούσες να βάλεις και 4άρια, ή 5άρια.

β) Μία στοιχειώδης περιγραφή του χώρου σου και του συμβατικού Hi-Fi συστήματος θα ήταν χρήσιμη.

γ) Για να εξυπηρετήσει το DAC και τις δύο καταστάσεις (τα ηχεία monitor του γραφείου και το συμβατικό Hi-Fi σύστημα) θα πρέπει να έχει τουλάχιστον διπλές εξόδους. (Συνήθως ένα ζευγάρι Balanced XLR ή Jack και ένα ζευγάρι RCA). Θα πρέπει να το περιλάβεις στις προδιαγραφές σου.

δ) Να μη σου φανεί παράξενο, αν μετά από λίγο καιρό διαπιστώσεις, ότι προτιμάς να ακούς από τα monitor του γραφείου, παρά από το "κανονικό" σύστημα! :laugh:

α) Υπάρχει δυνατότητα να τοποθετήσεις τα ηχεία σε βάσεις εκατέρωθεν του γραφείου; Αν ναι, τότε θα μπορούσες να βάλεις και 4άρια, ή 5άρια.

β) Μία στοιχειώδης περιγραφή του χώρου σου και του συμβατικού Hi-Fi συστήματος θα ήταν χρήσιμη.

γ) Για να εξυπηρετήσει το DAC και τις δύο καταστάσεις (τα ηχεία monitor του γραφείου και το συμβατικό Hi-Fi σύστημα) θα πρέπει να έχει τουλάχιστον διπλές εξόδους. (Συνήθως ένα ζευγάρι Balanced XLR ή Jack και ένα ζευγάρι RCA). Θα πρέπει να το περιλάβεις στις προδιαγραφές σου.

δ) Να μη σου φανεί παράξενο, αν μετά από λίγο καιρό διαπιστώσεις, ότι προτιμάς να ακούς από τα monitor του γραφείου, παρά από το "κανονικό" σύστημα! :laugh:

Δυστυχώς ειμαι πολύ περιορισμένος στο θέμα του γραφείου και δέκα πόντους να έρθει πιο μπροστά ειναι πρόβλημα γιατι είναι στην αρχή διαδρόμου που οδήγεί σε υπνοδωμάτιο και μπάνιο.

Ο χώρος είναι ενιαια σαλονοκουζίνα περίπου 30τμ όπου απέναντι από τον καναπέ έχω την tv και το hi-fi, o ενισχυτής είναι αυτός http://www.efgadgets.com/technics-sl-ps7-cd-player-24-i976179/ το πικαπ ειναι ενα sl 1200 mk2 και από ηχεία εχω αυτά http://www.stereophile.com/floorloudspeakers/805bw/ μεγάλα για τον ενισχυτή αλλά δεν παίζουν και άσχημα, τα είχα δοκιμάσει κάποια στιγμή και με εναν rotel 2x200 όπου δεν με συγκίνησε και πολύ και τελικά δεν τον αγόρασα. Δίπλα ακριβώς είναι η tv με εναν egreat m34a media player (σκύλι το έχω απ'όταν βγήκε). Τα ήχεία από την θέση ακρόασης απέχουν 2,5 μέτρα και στην άλλη γωνία βρισκεται το γραφείο όπου με 20 μετρα κανάλι εχω δίκτυο τον υπολογιστή με το egreat για ταινίες και με το ηχοσύστημα (2πλό rca σε μονο jack), οπότε αν θέλω να ακούσω μουσική στο μεγάλο απλά αλλάζω καλώδια στην κάρτα ήχου.

Το ξέρω έχω αρχίσει ήδη να μην ασχολούμε με το μεγάλο. Δεν ξέρω μήπως στην πορεία όμως καταλήξω με το dac στο μεγάλο και με κανενα tablet-laptop δίπλα. Μπλέξαμε!! :operator:

Τι προτίνεις μετά από όλα αυτά? Το Audioengine D1 το έχεις ακούσει? Πιστεύεις να με καλύψει? Δεν σου κρύβω ότι με εχεις βάλει σε σκέψεις μήπως τελικά πάω να κάνω υπερβολή με το Denon. Όχι τπτ άλλο πάμε και για εκλογες να μείνει και κανα φράγκο! χαχαχ