Βοήθεια για αγορά κλιματιστικού...

Είμαι μεταξύ hitachi και fujitsu.
Δημήτρη πήγαινα και για daikin, στα δαπέδου (γερόντια=δαπέδου, τρέμουν τα "ρεύματα" αέρα) δεν είναι και τόσο μεγάλη η διαφορά, δεν έχω πάει όμως να δω τι γίνεται με το τοπικό αντιπρόσωπο. mitshubishi heavy industries Τρίπολη γιοκ.

Στέργιο όλο το διαμέρισμα είναι 75 τ.μ (μικρό τριάρι). Σκέφτομαι ένα 12άρι και ένα 9άρι (που μάλλον δεν χρειάζονται και έξτρα γραμμές, η 10άρα πρέπει να αρκεί).

Σας ευχαριστώ και τους 2 για τις πληροφορίες.

12άρι σε 10άρα έχω ήδη στο σπίτι και η έναυση κάνει ένα βύθισμα κάτσε καλά.
Ενώ αν έχει η μάνα σου ένα σίδερο στην ίδια γραμμή θα τη ρίχνει.
Μάλλον άλλαξε την ασφάλεια με αργής έναυσης. υπάρχουν νομίζω ειδικές για κλιματιστικά.

Με προβληματίζεις.. Κι εγώ έχω 12άρι σε 10άρα, αλλά δεν έχει άλλη κατανάλωση πάνω εκτός από μια λάμπα 40 βαττ.. Πρέπει να δω τι άλλο πιθανόν να μπει στην ίδια γραμμή..

Μέχρι στιγμής - πλην του Στέργιου τον οποίο ευχαριστώ για μια ακόμα φορά - εντόπισα κι άλλους 2 χρήστες σε κρύες περιοχές. Έναν με fujitsu κι έναν με mitsubishi. Και οι 2 διατήρησαν πέρυσι το χειμώνα 20 βαθμούς - εκτός ίσως από τη νύχτα που όπως φαίνεται όλοι το βάζουν σε sleep mode.
Ομολογώ ότι είχα τις αμφιβολίες μου, κάμπτομαι όμως..
Αρχικά είχα σκεφτεί να τραβήξω δυο γραμμές από τον πίνακα και να τους βάλω δυο κλασσικά λαδιού. Καίνε τα αντερά τους (4,4 kw και τα 2) είναι όμως τσάμπα η αγορά. Τώρα που βλέπω 6 kw σίγουρα με κατανάλωση 2,7 αρχίζει να φαίνεται καλή λύση..

το μόνο μειονέκτημα: Θέρμανση με ζεστό αέρα, κατά τη γνώμη μου υποδεέστερη της ακτινοβολίας θερμού σώματος.

Κουφ..λες που μας γυρίσατε στο '70.. είχαμε την κεντρική μας και ήμαστε κύριοι. Ομοιόμορφη ζέστη παντού, ανεφοδιασμός άνετος, περασμένα μεγαλεία δυστυχώς..
Θυμήθηκα τα νιάτα μου που ξύπναγε η έρμη μάνα χαράματα να βάλει κανένα ξύλο στη σόμπα να βρούμε το σπίτι σχετικά ζεστό με το ξύπνημα. Τι να σου κάνει όλη νύχτα το τελευταίο κούτσουρο στις 11 το βράδυ..

το στρίμωγμα θα βγει για καλό
κάποια στιγμή έπρεπε να απεξαρτητοποιηθούμε από το πετρέλαιο :tdown:
υπάρχουν καλύτερες λύσεις με καλύτερες ανέσεις. σωστή μόνωση, αντλία θερμότητας, γεωθερμία, ηλιακά κλπ
για καινούριες κατοικίες η επιβάρυνση είναι μικρή σε σχέση με κλασικό λέβητα, το κακό είναι η επιβάρυνση για υπάρχων συστήματα με λέβητα που είναι όντως σοβαρή επιβάρυνση σε δύσκολες εποχές
σε αυτές το μπάλωμα ακούει στο όνομα αρκουδίσιο :idea:

το στρίμωγμα θα βγει για καλό
κάποια στιγμή έπρεπε να απεξαρτητοποιηθούμε από το πετρέλαιο :tdown:
υπάρχουν καλύτερες λύσεις με καλύτερες ανέσεις. σωστή μόνωση, αντλία θερμότητας, γεωθερμία, ηλιακά κλπ
για καινούριες κατοικίες η επιβάρυνση είναι μικρή σε σχέση με κλασικό λέβητα, το κακό είναι η επιβάρυνση για υπάρχων συστήματα με λέβητα που είναι όντως σοβαρή επιβάρυνση σε δύσκολες εποχές
σε αυτές το μπάλωμα ακούει στο όνομα αρκουδίσιο :idea:

Ο διπλασιασμός του κόστους θέρμανσης σε μια 3ετία δεν είναι "για καλό". Για πες το αυτό στους 100άδες χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ.
Όσο για την "απεξάρτηση" από το πετρέλαιο, μην αρχίσω γιατί δεν μας ξεπλένει μετά ούτε ο ..διαχειριστής.
Επιδοτεί η γιαγιά και ο παππούς στο χωριό από το πενιχρό τους εισόδημα την "πράσινη" κιλοβατώρα που κοστίζει 4 φορές πάνω από τη συμβατική. Προς δόξαν των βιομηχανιών της κεντρικής Ευρώπης που κατασκευάζουν όλες αυτές τις αηδίες, φτερωτές και φωτοβολταϊκά.
Δημιουργούνται φυσικά και θέσεις εργασίας στην εγχώρια συναρμολόγηση/τοποθέτηση, οι οποίες πληρώνονται απευθείας από τον καταναλωτή. Βοήθα με φτωχέ μου να μη σου μοιάσω....
Καλύτερα να κράταγε τα χρήματα ο παππούς. Στο καφενείο θα τα χάλαγε και στο ταβερνάκι, θα έπαιρνε και κανένα κουλούρι στο εγγόνι και δε θα ασελγούσαμε κι από πάνω για πολλοστή φορά στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών.

Μας κουνάνε το δάχτυλο για το περιβάλλον που "θα ζήσουν τα παιδιά μας" αυτοί που το καταβρώμισαν εδώ κι 1,5 αιώνα (οι κεντροευρωπαίοι).
Και οι δικοί μας αγύρτες, αντί να τους γράψουν στα μην πω, κάνουν και τους περιβαλλοντικά ευαίσθητους. Με την επιδότηση του ηλίθιου πολίτη φυσικά.
Που του έριξαν κι ένα κόκκαλο - να βάλει φωτοαηδίες στην ταράτσα - και την είδε και επενδυτής.

Και για να είμαστε και ειλικρινείς: Ναι, είναι για καλό, μόνο για τους επαγγελματίες του κλάδου. Οι οποίοι οφείλουν την υπαρξή τους σε πολιτικές αποφάσεις (αναγκαστικό χαράτσωμα όλων των καταναλωτών υπέρ των εναλλακτικών - τρομάρα τους - τεχνολογιών και υπερφορολόγηση του πετρελαίου).
Πώς λέμε "ελεύθερη αγορά" που καλύπτει ανάγκες και λειτουργεί με προσφορά και ζήτηση (λέμε τώρα) ? Καμμία σχέση..

Ας πάνε να τα πουλήσουν αυτά χωρίς να αποζημιώνονται με 40 λεπτά την κιλοβατώρα και χωρίς να φορολογείται το πετρέλαιο με 150% από τους αγύρτες που παριστάνουν την κυβέρνηση

ξανακοίταξε το θέμα "μαύρος χρυσός"
δεν είναι θέμα πρασινίλας, είσαι σκλάβος του πετρελαίου που φέρνει μόνο πόλεμο
σαν πολλά δεν έχει πληρώσει ο παππούς για όπλα ?
όσο είσαι σκλάβος του και 300% θα φορολογείται, κάτι ξέρουν στην Βραζιλία

* διακρίνω έναν εκνευρισμό η μου φαίνεται ?

Last edited:
Μεγάλο εκνευρισμό, όντως καλά διακρίνεις. Μας τα έχουν σπάσει τα νεύρα οι απατεώνες με τα πράσσειν άλογα τα 2-3 τελευταία χρόνια. Βάλε μαζί και το απίστευτο γεγονός ότι ελληνική κυβέρνηση επιβαρύνει αυτόν που έχει 20.000 εισόδημα και ζει στη Φλώρινα με 40% για να ζεσταθεί το χειμώνα, κι έρχεται και δένει.

Πόλεμοι για τις ενεργειακές πηγές γίνονταν πάντα. Αν αύριο το πρωί η κύρια πηγή ενέργειας ήταν ο ήλιος, θα γίνονταν τα ίδια για τις περιοχές του πλανήτη με τις μεγάλες ηλιοφάνειες. Όσο θα κατείχαν οι παραγωγοί ενέργειας αυτές, δεν θα "σύμφερε" να στήσεις π.χ. φωτοβολταϊκά στη Δανία. Όπως καλή ώρα πριν τις αυξήσεις στο πετρέλαιο το '70, δεν "σύμφερε" να αντλήσεις από υποθαλάσσια κοιτάσματα σε μεγάλα βάθη.
Μια από τα ίδια δηλαδή..

ο εκνευρισμός είναι δεδομένος.
οι κυβερνήσεις παίζουν τον κουτοπόνηρο και ο έλληνας ξεγλυστράει σαν χέλι.
Αυτό που ξέρει να κάνει καλά (και δικαίως) χρόνια.
Ανεβάζεις το πετρέλαιο ?
θα σου μείνει στο ράφι.
Ανεβάζεις ξύλο ?
δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο στο δάσος. (και στη βουλγαρία).
το μόνο συμπέρασμα είναι ότι γίνεται πιό ευέλικτος ο πολίτης και πιό αδίστακτο το κράτος.

στα σπίτια σας έχετε ακόμα συμβατικές λάμπες ?
τριπλάσια τιμή δεν έχουν οι οικονομικές ?
η 50% στα πάγια έξοδα* οικονομία δεν μας ενδιαφέρει τελικά ?

*εδώ είναι ο πόλεμος πλέων, στα πάγια έξοδα και όχι στην κατανάλωση

καλά πετυχαίνει το κόλπο πάντως, να φάμε ο ένας τον άλλον

Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά κλιματιστικού...

στα σπίτια σας έχετε ακόμα συμβατικές λάμπες ?
τριπλάσια τιμή δεν έχουν οι οικονομικές ?
η 50% στα πάγια έξοδα* οικονομία δεν μας ενδιαφέρει τελικά ?

*εδώ είναι ο πόλεμος πλέων, στα πάγια έξοδα και όχι στην κατανάλωση

καλά πετυχαίνει το κόλπο πάντως, να φάμε ο ένας τον άλλον
μα η ΔΕΗ (μάλλον ΔΕΔΗΕ) δεν νοιάζεται για το πάγιο έξοδο που πληρώνεις εσύ.
Νοιάζεται να πέσει η κατανάλωση.

Δεν ξέρω αν εννοείς το δικό μου σχόλιο, μιας και εγώ έγραψα για τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά θέλω να το ξεκαθαρίσω (τόκανα που τόκανα σκορδαλιά το νήμα με τα off - topic..). Καμμία αντιπαλότητα προς θεού. αυτοί βρίσκουν έτοιμο διαμορφωμένο το τοπίο με τους κανόνες προκαθορισμένους και δρουν ανάλογα. Ο καθένας στη θέση τους το ίδιο θα έκανε και είναι θεμιτό και απολύτως φυσιολογικό. Αυτό έλειπε, να φταίει ο γάιδαρος και να βαράμε το σαμάρι.
Η κριτική μου είναι στην "πράσινη" τρομάρα της πολιτική της Ε.Ε και στους γλύφτες τους δικούς μας που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να προστατεύσουν τους πολίτες της ρημαδοχώρας. Ας μην ξεφύγουμε όμως κι άλλο..

Και κάτι εντός θέματος:
Τελικά στα χαρτιά τουλάχιστον - όσα καταλαβαίνω να ερμηνεύσω - οι γνωστοί κατασκευαστές είναι πολύ κοντά: Τουλάχιστον στα inverter μέχρι 4,5 kW, οι προδιαγραφές που ανακοινώνουν είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Και οι τιμές πολύ κοντά.
Τώρα πώς θα συμπεριφερθεί η κάθε συσκευή δουλεύοντας 4-5 μήνες σερί με διακοπή κανα μισάωρο τη μέρα - ίσα για να αεριστεί το σπίτι - θα πρέπει να το ανακαλύψω μάλλον στην πράξη....
Αν ο τοπικός της daikin έχει καλό όνομα σαν επαγγελματίας στην πόλη, μάλλον θα πάω για 2 δαπέδου - όχι τα πανάκριβα με το θερμαινόμενο μπροστινό πάνελ- τα κατά 400 ευρώ φθηνότερα αντίστοιχά τους.
Θα δείξει..

Σε κλιματιστικαδικο οχι ηλεκτραγορα μου δωσανε την εξης σειρα
μιτσου, τοσιμπα, φουτζιτσου, χιτατσι,τογιο
Νταικιν δεν εφερνε.
Παντως τα δαπεδου ειναι πιο ακριβα.
Επισης σιγουρα καλυτερα 2*9 παρα 1*18

Πάνασονικ είχα στο μαγαζί 14 ώρες 5 χρόνια σερί εκτος κανα 3 μηνο μεταβατικό απο εποχή σε εποχή ,, ποτε κανένα σερβις ,,, σκύλος

650 χιλιάρικα δρχ τα έβγαλε τα ψωμιά του ,,

σπίτι 3 τεμάχια μισουσβήσει 12 χρόνια τώρα ,, νο πρό (φτου φτου ,, δεν έχουμε πλέον ουτε για καμινέτο ,, ) φαρμάκι και αυτά όμως τότε ,, 1μιση εκατομύριο

να δούμε φέτος μετα απο τόσα χρόνια τι ψάρια πιάνει στα κρύα ,, γιατι ένα τόνο έχω απο πέρσι και μετά ,, παπαλά ,,

Σε κλιματιστικαδικο οχι ηλεκτραγορα μου δωσανε την εξης σειρα
μιτσου, τοσιμπα, φουτζιτσου, χιτατσι,τογιο
Νταικιν δεν εφερνε.
Παντως τα δαπεδου ειναι πιο ακριβα.
Επισης σιγουρα καλυτερα 2*9 παρα 1*18

Το επαναφερω το θεμα, γιατι οι δικοι μου θα χρειαστουν κλιματισμο φετος για το χειμωνα. Μενουν Τριπολη και εχουν ενα μεγαλο σαλονι να καλυψουν. Λογω πολης και παγετου, εχει κανεις εμπειρια απο κλιματιστικο στην Τριπολη; Μαλλον για 24 inverter πηγαινουν, με κοστος εως 1200 .

Με το χιτατσι ειχα καταναλωση 900 βατ την ωρα και ανετη θερμανση χωρου 45 τμ

Επειδη την hitachi την προλαβα μεσω του ηχοσυστηματος που ειχε αγορασει ο πατερας, μου πριν πολλα χρονια, ενισχυτη, πικαπ, κασετοφωνο και tuner, μια σειρα που λεγοταν η <<γκρι hitachi>>, απο αξιοπιστια τα κλιματιστικα να υποθεσω μια χαρα;

κι εγώ hitachi έχω βέβαια με light χρήση το καλοκαίρι και εδώ και δύο χρόνια κάποιο πρόβλημα δεν είχα. Βέβαια και carrefour να πάρεις πάλι θέμα αξιοπιστίας σε τόσο μικρό χρονιικό διάστημα δε θα έχεις.
η hitachi είναι η φτηνή από τις καλές (και όχι η καλή από τις φτηνές αν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω).
Σε οποιαδήποτε από τις μάρκες που σου πρότεινε θα προχωρούσα άφοβα.
Καλό είναι βέβαια για μια πιό ενδελεχή έρευνα αγοράς να συγκεντρώσεις τα μοντέλα για τα οποία εδιαφέρεσαι και να ψάξεις τεχνικά εγχειρίδια κυρίως για βαθμούς απόδοσης σε χαμηλές θερμοκρασίες αφού αυτό κυρίως θα σε απασχολήσει.