Βοηθεια για αγορα ψηφιακης φωτ μηχανης

k_dinos

New member
6 March 2009
21
Ειχα εδω και καποια χρονια την Sony DSC-P73 την οποια ομως δυστυχως μου κλεψανε προσφατα...
Αν ηταν και παλια, κρατουσε μια χαρα ακομα και τωρα, αφου ειχε πληθος ρυθμισεων (ειχε πολλες χειροκηνιτες ρυθμισεις οπως να ορισεις την ταχυτητα κλειστροου, το διαφραγμα κτλ) και εβγαζε καλες φωτογραφιες.
Θα ηθελα αν μπορειτε να μου προτεινετε κατι που να ειναι αξιος διαδοχος της..
Σκεφτομουν κατι κοντα στα 250ευρω αλλα μπορω να δωσω και κατι παραπανω αν πραγματικα το αξιζει...

Μετα απο λιγο ψαξιμο, εχω καταληξει στην Canon PowerShot SX200 IS, ομως δεν μου αρεσει στην εμφανιση..
Επισης σκεφτομαι για την Panasonic DMC-TZ7 για την οποια εχω ακουσει τα καλυτερα, ομως δεν εχει χειροκινητες ρυθμισεις..
Και μια τελευταια επιλογη ειναι η Sony DSC-WX1.

Τι μου προτεινετε? Μηπως υπαρχει κατι αλλο καλυτερο σε αυτη την κατηγορια?

Ρίξε μια ματιά σε Fuji F 100 fd ή τη νεώτερη F 200 EXR, Panasonic TZ6 ή δώσε ελάχιστα παραπάνω και πάρε μια εισαγωγική dSLR, εάν το μεγαλύτερο μέγεθος δεν σε πειράζει.

THN CANON SX200 IS την πηρα πριν λιγες μερες αλλα την εδωσα αμεσως, γιατι ηταν απαραδεκτη σε χαμηλο φωτισμο (φωτο και βιντεο).
Την panasonic tz7 την απεκλεισα λογω ελειψης manual ρυθμισεων , το ιδιο και την fuji f100fd.
Η μονη που μου μενει να δω (apo compact εννοω γιατι dslr μολις πηρα) ειναι η νεα fuji f200 kai f75 .

Για ψυχολογικους λογους κυριως ... και μερικες σπανιες περιπτωσεις που θελεις να κλειδωσεις τη ταχυτητα χαμηλα για εφφε (νερο - καταρακτες - συντριβανια κλπ).

Έχουν οι περισσότερες λειτουργία long shutter για πάνω απο 1s ακόμα και αν δεν έχουν manual ρυθμίσεις. Μετά έχει και διάφορα προγράμματα όπως για πυροτεχνήματα που κρατάνε κλειστό διάφραγμα και μεγάλους χρόνους. Και τέλος για τους χρήστες κάνον υπάρχει το CHDK

Για ψυχολογικους λογους κυριως ... και μερικες σπανιες περιπτωσεις που θελεις να κλειδωσεις τη ταχυτητα χαμηλα για εφφε (νερο - καταρακτες - συντριβανια κλπ).

Εάν είναι τόσο απαραίτητος ο απόλυτος έλεγχος στο αποτέλεσμα ώστε να αποκλείεις εξ αρχής μηχανές δίχως full manual έλεγχο, τότε θέλεις μόνο slr.

Η κύρια χρησιμότητα τέτοιων manual προγραμμάτων είναι ο έλεγχος του βάθους πεδίου, γι' αυτό και το πρόγραμμα που κατά κόρον χρησιμοποιούμε οι χρήστες slr's είναι η προτεραιότητα διαφράγματος. Σε κόμπακτ με αισθητήρα 1/2.5, τι βάθος πεδίου να ελέγξεις? Και οι χειροκίνητες ρυθμίσεις συνήθως περιορίζονται σε δύο διαφράγματα (πχ f/3.3 και f/8). Ε και να λείπει αυτή η επιλογή, δεν χάλασε κι ο κόσμος. Έλεγχος να υπάρχει πότε ανεβάζει iso η μηχανή, μερικά scenes, και όλα καλά.
Το βασικότατο σε μια κόμπακτ και το πρώτο που πρέπει να κοιτάμε, είναι να έχει "out of the box" σωστή έκθεση και σωστό χρώμα.

Για τις χειροκηνιτες ρυθμισεις απλως το ειχα συνηθισει απο την Sony DSC-P73.
Εκει αφηνα μεγαλο χρονο στο κλειστρο και εκανα εφε με "φαντασματα", ή σε περιοχες με ελαχιστο φωτισμο την εστηνα σε τριποδο και εβγαζα νυχτερινες ληψης της πολης απο μακρια.

Δεν ειμαι απαιτητηκος χρηστης, αν η ΤΖ7 εχει εστω λιγες επλογες για χειροκινητες θα την προτιμησω.

Επισης θα ηθελα μια γνωμη για την Sony DSC-WX1 που αναφερω στο δευτερο μηνυμα..

Κυριως ομως χρησιμοποιουσα την χειροκινητη εστιαση πχ στα 3μετρα οταν ηθελα να βγαλω φωτογραφιες με φλας σε χαμηλο φωτισμο (πχ μεσα σε ενα club), που εκει η αυτοματη εστιαση εχανε λιγο..

Απάντηση: Re: Βοηθεια για αγορα ψηφιακης φωτ μηχανης

Επισης θα ηθελα μια γνωμη για την Sony DSC-WX1

-έχει βγει ο νικητής στις κόμπακτ σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού (ξεπέρασε ακόμα και την fuji F31 - panasonic LX3)
- έχει φοβερό βίντεο στα 720p (για κόμπακτ) το καλύτερο που έχω δει μέχρι στιγμής
- έχει εξαιρετική πανοραμική λειτουργία

αλλά....
- σε συνθήκες καλού φωτισμού δεν έχει τόσο οξύτητα η φωτογραφία της...
- έχει χρώματα φυσικά και όχι τόσο vivid όσο άλλες κάμερες
- καθόλου χειροκίνητες ρυθμίσεις.

Εγώ πάντως έχω "κλείσει" μια TZ6 για να την έχω στην τσέπη μου καθημερινά σε αντικατάσταση (λέμε τώρα...) της FUJI F20.

Αυτό είναι ότι πρέπει Βλάση.

Και εγώ πρόσφατα προμηθεύτηκα μια IXUS 950 σε τιμή χώμα από στοκ (110 ευρώ) και την έχω πάντα μαζί μου πλέον.

Δεν ξερω αν εχω μεινει τοσο πισω, ή αν η τεχνολογια φροντιζει για ολα σημερα..

Απλως ειχα συνηθισει στην P-73 (την αναφερω στο 1ο μηνυμα του θεματος) και στις χειροκινητες ρυθμισεις που ειχε και μου φαινεται πολυ παραξενο να βγαινουν high-end compact που να μην εχουν αυτες τις επιλογες.

Πχ Στην περιπτωση που ηθελα να βγαλω προσωπα και υπηρχε εντονη πηγη φοτως στο backround (ηλιοβασιλεμα), με τις αυτοματες ρυθμισεις δεν εβγαζα ακρη, γιατι τα προσωπα ηταν πολυ σκουρα, ενω αν εστιαζα πανω τους το backround γινοταν ασπρο.
Ετσι απο τις χειροκινητες ρυθμισεις κλειδωνα την εστιαση στα 3μετρα, εβαζα τη φωτομετρηση να μετρησει ωστε να φαινεται καλα το backround και εβγαζα τη φωτογραφια με φλας και το αποτελεσμα ηταν ακρως ικανοποιητηκο.
Τωρα πραμγατικα προβληματιζομαι για το αν η Panasonic ΤΖ7 ειναι τοσο μπροστα ωστε να μπορει να βγαζει καλες φωτογραφιες υπο τετοιες συνθηκες απλα με το πατημα ενος κουμπιου..