Βοηθεια για αγορα ψηφιακης φωτ μηχανης

Δεν καταλαβαινω το σχολιο... οι φωτογραφιες αποτυπωνουν αυτο που ακριβως εβλεπα με τα ματια μου.
Δεν νομιζω οτι εχει να κανει αυτο με τις δυνατοτητες της μηχανησ (επιτηδες υποεκθετω κατα ενα στοπ , γιατι αλλιως αυτο που βγαζει η μηχανη , ειναι πιο φωτεινο απο αυτο που βλεπουν τα ματια μου).

Γιάννη ανοίγοντας τις φωτογραφίες στο PS βλέπω ότι DSC0304 έχει από το 195 ως το 255 άδειο, άρα είναι υποφωτισμένη. Η DSC0299 έχει άδειο περιεχόμενο από το 235-6 μέχρι το 255 άρα είναι ελάχιστα υποφωτισμένη, κατά 0,3 (;;) ή 0,5 στοπ (το πολύ). Η DSC0312 έχει περιεχόμενο σε όλο το φάσμα, άρα είναι εντάξει η έκθεσή της. Την DSC0327 δυσκολεύομαι να την κατεβάσω...

Tο ξερω αυτο Βλαση, επιτηδες ειναι ετσι... οταν αφηνεις τη καμερα να τραβηξει χωρις αυτη την υποεκθεση, η εικονα "βγαινει" πιο φωτεινη απο αυτη που βλεπουν τα ματια μου.
Προτιμω να εχω μια τετοια κατασταση, παρα να βγαινει οπως θελει η μηχανη ή τα διαγραματα.
Και στο σινεμα ετσι ακριβως τραβανε.
Ετσι κι αλλιως , πιο ευκολα βρισκεις λεπτομερεια στα χαμηλα, παρα στα υψηλα, που ετσι και "καει" η εικονα δεν φερνεις λεπτομερεια πισω με τιποτα.

Απάντηση: Re: Βοηθεια για αγορα ψηφιακης φωτ μηχανης

Tο ξερω αυτο Βλαση, επιτηδες ειναι ετσι... οταν αφηνεις τη καμερα να τραβηξει χωρις αυτη την υποεκθεση, η εικονα "βγαινει" πιο φωτεινη απο αυτη που βλεπουν τα ματια μου.
Προτιμω να εχω μια τετοια κατασταση, παρα να βγαινει οπως θελει η μηχανη ή τα διαγραματα.
Και στο σινεμα ετσι ακριβως τραβανε.
Ετσι κι αλλιως , πιο ευκολα βρισκεις λεπτομερεια στα χαμηλα, παρα στα υψηλα, που ετσι και "καει" η εικονα δεν φερνεις λεπτομερεια πισω με τιποτα.

πολυ σωστος
ευχαριστουμε για τις πολυ κατανοητες φωτογραφιες σου
τι τιμη η sony ? .

.

Last edited:
Re: Απάντηση: Βοηθεια για αγορα ψηφιακης φωτ μηχανης

η σταθεροποίηση έγινε και μέσω προγράμματος? γιατι είναι πολύ καλή...

Οχι, κανενα προγραμμα δεν χρησιμοποιησα.
Παντως μια ποιο ευρυγωνια, θα ειναι ποιο βολικη για την δουλεια αυτη.

.....

Τί εννοείς "βρίσκεις" και "φέρνεις" πίσω? Με ψηφιακό τρόπο? Αν εννοείς αυτό, είναι λάθος..... εκεί που έχεις υποεκθέση κατά 1 στοπ έχεις χάσει τη μισή (!!!) δυναμική περιοχή....πρόσεξε....τη ΜΙΣΗ!!!! Είχα φτιάξει τοπικ πριν λίγο καιρό....διάβασέ το και δες και αυτό.....

Καλά στα λέει ο Βλάσσης.....

EDIT: Αυτός είναι και ο λόγος που η Canon υπερ-εκθέτει κατά τι στις DSLR, το είχε πει κάποιος rep της εταιρείας σε μια συνέντευξη που είχα διαβάσει..... αν θυμάμαι καλά....

Λοιπον, κοιτα απως εχει το πραγμα...
Εισαι σε εσωτερικο χωρο, οπως στις φωτο παραπανω και θελεις να βγαλεις μια φωτογραφια .
Για μενα, σωστη φωτογραφια ειναι αυτη που αποτυπωνει οτι βλεπει το ματι μου.
Αν αφησω τη μηχανη να βγαλει οπως θελει, θα επιλεξει αναγκαστικα το μεγαλυτερο διαφραγμα και φυσικα μικρη ταχυτητα , που συνηθως θα ειναι ακαταλληλη για τραβηγμα στο χερι.
Επισης ειναι σιγουρο οτι η φωτο που θα βγαλει θα ειναι πολυ πιο φωτεινη απο αυτη που πρεπει (βλεπουν τα ματια μου) και συνηθως κουνημενη - ειδικα για κομπακτ που εχουν και μικρο αισθητηρα.

Ετσι λοιπον, προτιμω να κατεβαζω ενα στοπ, κερδιζοντας σε ταχυτητα κλειστρου και φυσικα να διορθωνω ελαφρα στο photoshop.
Eτσι εκανα και παραπανω και δεν ειχα το παραμικρο προβλημα

Και τελος, αυτο που διαβασες , ειναι σιγουρα λαθος !
Οταν υπερεκθετεις , χανεις πληροφορια στα φωτεινα που δεν επανερχεται ευκολα (ισως μονιο αν τραβηξεις σε raw) , αλλα και παλι οι περισσοτεροι επαγγελματιες φωτογραφοι , υποεκθετουν .

Last edited:
Και για του λογου το αληθες, δες ενα δειγμα που μολις τραβηξα για να σου το αποδειξω.
Πηρα μια φωτο στο γραφειο μου, η μια με 0 ev kai mia me -1 ev .
Δες οτι στην 0ev εκθεση εχεις χασει πληροφορια στα υψηλα που δεν τη "βρισκει" ουτε ψηφιακα (το δοκιμασα στο photoshop).
Aντιθετως με -1 ev , η φωτο δειχνει πιο "σωστη" και δεν εχεις χασει ουτε στα υψηλα ουτε στα χαμηλα (που τα σηκωσα λιγο επισης στο photoshop).

attachment.php

attachment.php

Attachments

• DSC00398.jpg
    DSC00398.jpg
    89.6 KB · Views: 76
  • DSC00397.jpg
    DSC00397.jpg
    106.9 KB · Views: 76
Έχουμε ξεφύγει νομίζω λιγάκι από το λόγο που άνοιξε το νήμα?

Μπορεί να συζητηθεί αλλού για να μη χαθεί κι όλας...

Γιάννη ανοίγοντας τις φωτογραφίες στο PS βλέπω ότι DSC0304 έχει από το 195 ως το 255 άδειο, άρα είναι υποφωτισμένη. Η DSC0299 έχει άδειο περιεχόμενο από το 235-6 μέχρι το 255 άρα είναι ελάχιστα υποφωτισμένη, κατά 0,3 (;;) ή 0,5 στοπ (το πολύ). Η DSC0312 έχει περιεχόμενο σε όλο το φάσμα, άρα είναι εντάξει η έκθεσή της. Την DSC0327 δυσκολεύομαι να την κατεβάσω...

Βλάση, μην βλέπεις μόνο το luminocity το οποίο βγαίνει ως μέσος όρος των τριών καναλιών, δες τα κανάλια ξεχωριστά (καλύτερα κροπάροντας στην φωτεινή περιοχη στον ήλιο(DSC0299). Το κόκκινο έχει πολύ περιεχόμενο και καμμένο (1500 pixel) και πάνω από 240. Και ήδη έχει χάσει τονικότητα λόγω του καψιματος στη περιοχή εκείνη.

Λοιπον, κοιτα απως εχει το πραγμα...
Εισαι σε εσωτερικο χωρο, οπως στις φωτο παραπανω και θελεις να βγαλεις μια φωτογραφια .
Για μενα, σωστη φωτογραφια ειναι αυτη που αποτυπωνει οτι βλεπει το ματι μου.
Αν αφησω τη μηχανη να βγαλει οπως θελει, θα επιλεξει αναγκαστικα το μεγαλυτερο διαφραγμα και φυσικα μικρη ταχυτητα , που συνηθως θα ειναι ακαταλληλη για τραβηγμα στο χερι.
Επισης ειναι σιγουρο οτι η φωτο που θα βγαλει θα ειναι πολυ πιο φωτεινη απο αυτη που πρεπει (βλεπουν τα ματια μου) και συνηθως κουνημενη - ειδικα για κομπακτ που εχουν και μικρο αισθητηρα.

Ετσι λοιπον, προτιμω να κατεβαζω ενα στοπ, κερδιζοντας σε ταχυτητα κλειστρου και φυσικα να διορθωνω ελαφρα στο photoshop.
Eτσι εκανα και παραπανω και δεν ειχα το παραμικρο προβλημα

Και τελος, αυτο που διαβασες , ειναι σιγουρα λαθος !
Οταν υπερεκθετεις , χανεις πληροφορια στα φωτεινα που δεν επανερχεται ευκολα (ισως μονιο αν τραβηξεις σε raw) , αλλα και παλι οι περισσοτεροι επαγγελματιες φωτογραφοι , υποεκθετουν .

Κοίταξε, έτσι είναι αν έτσι νομίζεις......

Επειδή όμως ξέρω ότι έχεις στο μυαλό σου κάτι τέτοιο, θα σου έλεγα να διαβάσεις προσεκτικά και τα 2 άρθρα......

Οι φωτογράφοι υπο-έκθεταν...επί φιλμ...στο ψηφιακό είναι ανάποδα....είπαμε Expose to the right (ETTR).... google it..........

Ξανα-μανα-λέω....ο Βλάσσης έχει δίκιο....κανείς δε σου είπε να κάψεις τα λευκά (>255 --> clipping).....έτσι δεν είναι? -bye-

Εγω σου εδειξα ενα παραδειγμα καθημερινο.

Δεν τα καιω εγω τα λευκα, οι μηχανες το κανουν!!!

Οταν αφηνεις τη μηχανη να βαλει αυτοματα την εκθεση , τοτε τις περισσοτερες φορες , θα "καψει" τις φωτεινες περιοχες .
Αυτο ειναι για μενα το προβλημα, και γι αυτο υποεκθετω , δεν λεω οτι πρεπει να συμπιεσεις τη χρησιμη περιοχη , το αντιθετο.

Last edited:
Άλλο λέει ο Γιάννης.
Ότι η μηχανή θα προσπαθήσει να βγάλει τη "σωστή" κατ' αυτήν έκθεση (δλδ κάτι που να αντιστοιχεί 18% grey), ενώ ο Γιάννης θέλει να αποδώσει την εικόνα του ημιφωτισμένου δωματίου ως έχει, δλδ ημιφωτισμένου.

Sorry από τη βιασύνη μου (είμαι στο γραφείο) έγραψα ότι οι Canon υπερ-εκθέτουν ενώ στη πραγματικότητα υπο-εκθέτουν...... για να προστατευτούν από το clipping... επίσης να ξέρουμε ότι αυτό που βλέπουμε στη μηχανή δεν είναι το RAW ιστόγραμμα αλλά το JPEG..... έχει μεγάλη διαφορά....

Εγω σου εδειξα ενα παραδειγμα καθημερινο.

Δεν τα καιω εγω τα λευκα, οι μηχανες το κανουν!!!

Οταν αφηνεις τη μηχανη να βαλει αυτοματα την εκθεση , τοτε τις περισσοτερες φορες , θα "καψει" τις φωτεινες περιοχες .
Αυτο ειναι για μενα το προβλημα, και γι αυτο υποεκθετω , δεν λεω οτι πρεπει να συμπιεσεις τη χρησιμη περιοχη , το αντιθετο.

Κάτσε να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.....

Το παράδειγμα που έδωσες μόνο καθημερινό δεν είναι..... δεν νομίζω να βγάζει κάποιος φωτογραφίες με τόσο έντονες αντιθέσεις (5-6 ή και παραπάνω στοπ), εκτός αν τραβάει μόνο καλοκαίρι με ντάλα ήλιο......

Προφανώς και άν έχεις μια φωτογραφία με δυναμικό εύρος 5-6 στοπ και προσπαθήσεις να κάνεις ETTR θα κάψεις τα φωτεινά (clipping)... αυτό είναι δεδομένο....όπως επίσης είναι δεδομένο ότι σε νορμάλ συνθήκες (φωτογραφία 2-4 στοπ) αν κάνεις ETTR τότε και μεγαλύτερο δυναμικό εύρος θα έχεις και ως επακόλουθο καλύτερο S/N ratio..... οπότε με την τεχνική σου σε αυτή τη περίπτωση έχεις εισαγάγει μεγαλύτερο θόρυβο....... αυτό λεω εγώ....
όταν λοιπόν αφήνεις τη μηχανή μόνη της (φαντάζομαι εννοείς 0EV) και φωτομετρείς στα σκοτεινά, ναι τότε θα παρουσιαστεί clipping και ναι τότε η τεχνική σου είναι σωστή για να "σώσεις" κάτι...αν όμως φωτομετρήσεις στα φωτεινά (ή λίγο έξω από αυτό) η φωτογραφία θα βγει με λιγότερο θόρυβο και πιο "σωστή".....

Ειλικρινά δεν ξέρω με ποιο άλλο τρόπο να το πω......

Στις πρώτες φωτογραφίες που έβαλες με το γραφείο, στα σκοτεινά έχει χαθεί πληροφορία που θα μπορούσες να έχεις πιστεύω χωρίς να κάψεις τα φωτεινά.... αυτό θεωρώ είπε ο Βλάσσης, αυτό λέω και εγώ......

Oχι ακριβως, στο γραφειο , αν αφηνα να τραβηξει με 0 ev , οπως και στο παραδειγμα που εβαλα, θα εκαιγε τα μονιτορ (φωτεινα)...

Δεν λεω να συμπιεσουμε τη δυναμικη περιοχη, αλλα σε δυσκολες καταστασεις, ειναι προτιμοτερο να υποεκθετεις .

Δεν διαφωνουμε , εγω απλα αναφερομαι σε ακραιες συνθηκες, σε νορμαλ καταστασεις δεν χρειαζεται να κανεις και πολλα πραγματα.

Και για του λογου το αληθες, δες ενα δειγμα που μολις τραβηξα για να σου το αποδειξω.
Πηρα μια φωτο στο γραφειο μου, η μια με 0 ev kai mia me -1 ev .
Δες οτι στην 0ev εκθεση εχεις χασει πληροφορια στα υψηλα που δεν τη "βρισκει" ουτε ψηφιακα (το δοκιμασα στο photoshop).
Aντιθετως με -1 ev , η φωτο δειχνει πιο "σωστη" και δεν εχεις χασει ουτε στα υψηλα ουτε στα χαμηλα (που τα σηκωσα λιγο επισης στο photoshop).

attachment.php

attachment.php

σε αυτό έχεις δίκιο. Από την άλλη το να ανοίγεις σκοτεινές περιοχές δεν είναι ότι καλύτερο για τη φωτογραφία, ειδικά όταν είναι μεγάλες επιφάνειες. Προσωπικά προτιμώ μια μικρή καμμένη περιοχή (π.χ. λάμψη από φωτιστικό), παρά υποφωτισμένη μια πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια. Βέβαια γούστα είναι αυτά. Και η μηχανή δείχνει ικανή.

Η ιδανική λύση βέβαια στο παραπάνω πρόβλημα δεν είναι να υποεκθέσουμε ώστε να μην κάψουμε τα σκοτεινά, αλλά να τραβήξουμε σε raw και να χρησιμοποιήσουμε recovery ή να κάνουμε ανασύνθεση της φωτογραφίας με δύο "εμφανίσεις" από το ίδιο raw και μίξη τους σε HDR

Αυτη η μηχανη Βλαση , με εχει προβλιματισει.
Δειχνει ικανη για το καλυτερο , αλλα και για το χειροτερο.
Αν την αφησεις στο εντελως αυτοματο , τα κανει ψιλομανταρα.
Δεν εχει πολλες ρυθμισεις, αλλα αν πειραξεις το white ballanse και δωσεις 1 στοπ υποεκθεση (απο αυτο ποε εννεοι σωστο) , τοτε παιρνεις πολυ καλες φωτογραφιες.
Ειδικα αν χρησιμοποιησεις το twilight hand-held (6 φωτο με μια ληψη) , κανει θαυματα.
Χωρις υπερβολη, σε σχεδον σκοτεινο δωματιο, εβγαλε καλυτερη φωτο απο την dslr μου.