Καλημέρα!
Μιας και έχεις προίκα Μ φακών, ξέχνα τις DSLR και κοίτα μόνο mirrorless. Μπορείς με την χρήση ενός αντάπτορα να χρησιμοποιείς τους φακούς σου εκεί, και (εκτός μερικών εξαιρέσεων) να έχεις πολύ καλά αποτελέσματα.
Και εγώ κυρίως με φακούς Μ την βγάζω σε δυο σώματα, ψηφιακό στην Sony A7 και αναλογικό στην M6.
Δεν μας ξεκαθάρισες το budget σου οπότε θα κάνω δυο τρεις προτάσεις σε διάφορα επίπεδα μαζί με τα καλά και τα κακά τους.
Μιας και έρχεσαι απο το φιλμ θεωρώ δεδομένο οτι θέλεις μια μηχανή με σκόπευτρο και όχι μόνο με οθόνη, γιαυτό ολες οι προτάσεις μου έχουν αυτήν την προυπόθεση.
Η πρώτη πρόταση είναι η Sony NEX6 είτε η ΝΕΧ7. Εγώ προσωπικά είχα την ΝΕΧ7 και την θεωρώ καλύτερη μηχανή απο την 6 στους περισσότερους τομείς εκτός απο έναν. Η ΝΕΧ7 έχει καλύτερη κατασκευή (άντεξε χιόνια, βροχές, παραλίες, ιστιοπλοϊες χωρίς κιχ), είναι εργονομικά καλύτερη, και μπορείς να την στήσεις όπως το θές έχοντας πραγματικά ξένοιαστη εμπειρία φωτογράφισης σαν αυτή που έχεις σε μια Leica M. Τα 24ΜΡ της ανάλυσης επιτρέπουν μεγάλες εκτυπώσεις ή cropping, και σε καλό φώς η ποιότητα εικόνας ήταν η καλύτερη σε κροπ αισθητήρα όταν κυκλοφόρησε. Το μόνο της πρόβλημα ήταν τα άκρα με τους υπερευρυγώνιους φακούς. Όχι σε ανάλυση (δες πχ
εδώ για τον Voigtlander 21mm f/4), αλλά έχουν μια μωβ βινιέτα τα άκρα που χρειάζεται διόρθωση στον υπολογιστή μετά. Δεν είναι πολύπλοκη διαδικασία, δυο κλικ ιστορία είναι, αλλά είναι σε αρκετές στιγμές απαραίτητο. Εγώ έφτιαξα μια φορά κάποια έτοιμα προφιλ και μετά απλά τα επέλεγα και διορθώνονταν αυτόματα. Ή τραβαγα Ασπρόμαυρο και δεν με ένοιαζε.
Η NEX6 είναι λίγο καλύτερη σε αυτόν τον τομέα. Έχει λιγότερα MP, και λίγο λιγότερο θόρυβο στα υψηλά iso. Και είναι και λίγο φθηνότερη. Βέβαια η ΝΕΧ7 είναι κοντά στο νέο μοντέλο οπότε οι τιμές πέφτουν αρκετά.
Η εστίαση με τους manual φακούς είναι στις ΝΕΧ πανεύκολο πράγμα, γρήγορο και πολύ συχνά (σε φακούς με πολύ μεγάλα διαφράγματα) ακριβέστερη ακόμα και την rangefinder εστίαση. Ειδικά απο την στιγμή που λόγω επειδή εστιάζεις με την πραγματική εικόνα (live view) δεν σε νοιάζει καθόλου το focus shift. Το Focus Peaking είναι ενα τρομερό βοήθημα σε αυτόν τον τομέα (ένα χρωματιστό περίγραμμα/Άλως γύρω απο αυτά που είναι κάθε φορά εστιασμένα. Βάλε στο YouTube Focus Peaking NEX να δείς για τί πράγμα μιλάμε)
Η δεύτερη επιλογή, είναι μια απο τις Fuji XE1, XE2, X-Pro 1. Όποια απο τις τρείς σηκώνει η τσέπη σου. Σε σχέση με τις ΝΕΧ έχουν πολύ πιο ωραία σχεδίαση (είναι σαν παλιές rangefinder), ειδικά ερχόμενος απο Leica θα σου αρέσουν πιο πολύ. Έχουν πολύ καλύτερο JPEG απο τις ΝΕΧ, το οποίο μάλιστα εχει και mode για προσομείωση των διάσημων φιλμ της Fuji, Astia, Provia, Velvia. Δεν έχουν την απόλυτη ευκρίνεια της ΝΕΧ7, αλλά αρκετά καλύτερη συμπεριφορά στον θόρυβο, και όπως είπα πολύ καλύτερα και ζωντανότερα χρώματα απο την ίδια την μηχανή. Χρειάζεται δλδ μετά λιγότερη επεξεργασία, η σχεδόν καθόλου. Στα θετικά οτι η Fuji έχει τον δικό της αντάπτορα για φακούς Μ που αν δεν κάνω λάθος προσφέρει και κάποιες επιπλέον πληροφορίες στην μηχανή όταν έχεις 6-bit coded Leica M φακούς.
Στα αρνητικά, το οτι η εστίαση δεν είναι τόσο εύκολη όσο στις ΝΕΧ, η τιμή είναι γενικά πιο τσιμπημένη, είναι σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερες και η εργονομία/παραμετροποίηση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στις ΝΕΧ.
Και οι δύο παραπάνω προτάσεις είναι APSC μηχανές. Έχουν δλδ αισθητήρα μικρότερο του φιλμ. Συγκεκριμένα 1.5 φορά μικρότερο. Δλδ απο την εικόνα που προβάλει ενας φακός χρησιμοποιείται μόνο το κεντρικό κομμάτι. Αυτό έχει ενα καλό και ενα κακό. Απο την μια χρησιμοποιείς μόνο το κέντρο του φακού που είναι και το καλύτερο του σημείο, οποτε κερδίζεις σε οξύτητα και έχεις και πιο καλά άκρα. Απο την άλλη όμως δεν παίρνεις το ίδιο εύρος πεδίου με αυτό που θα πάρεις σε αισθητήρα με μέγεθος σαν τον φιλμ (full frame). Δλδ ένας 35αρης φακός θα έχει το έυρος που έχει ένας 50αρης στο Full frame. Αυτό είναι προβλημα με τους ευρυγώνιους κυρίως. Οι 21μμ πχ δεν είναι πια τόσο ευρυγώνιοι, διότι σου δίνουν μόλις 28μμ εύρος. Έχεις κέρδος στους τηλεφακούς βέβαια όταν με τον 135μμ θα πάρεις κάδρο σαν 200αρη.
Η μοναδική σου επιλογή για Full Frame σε mirrorless (δεν υπολογίζω εδώ τις ψηφιακές Leica που ακόμα και μεταχειρισμένες δεν βρίσκονται κάτω απο 2500Ε...) είναι οι καινούργιες Sony A7 και Sony A7R. Οι τιμές τους είναι στα 1500Ε για την Α7 και 2100 για την Α7R. Εγω χρησιμοποιώ την Α7 εδώ και κοντά δυο μήνες και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος απο την μηχανή. Αν θες δες τ
ο σύντομο review μου στο νήμα για την Α7 εδώ.
Αν τραβάς κυρίως σε μήκη μικρότερα του 50μμ με τις Leica M θα σου πρότεινα να πας στην Α7. Η απώλεια εύρους απο τους κροπ αισθητήρες είναι μεγάλη σε αυτά τα μήκη. Εγώ τραβάω το 95% των φωτογραφιών μου μεταξύ 21 και 50 και γιαυτό το FF ήταν μεγάλη επιθυμία μου. Αν τραβάς γενικά πάνω απο τα 35 και 50, και με έναν κροπ θα είσαι ευχαριστημένος.