Βοήθεια για LAN

Georg_

Established Member
24 February 2012
128
Το m/b μου (Gigabyte GA-Z77X-UD5H) έχει 2 LAN controller. Έναν Intel και έναν Atheros με αντίστοιχα 2 RJ45 πρίζες πίσω. Μέσω του Intel είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο (εγκατάσταση αστέρα με switch στο κέντρο, utp προς κάθε άκρο, ένα από τα οποία είναι το modem). Έχω ένα δικτυακό εκτυπωτή τον οποίο μέχρι τώρα είχα σε μία τερματική θέση μαζί με ένα υπολογιστή πάνω σε δευτερεύον switch. Τώρα μετεφέρθη σε θέση προσβάσιμη για απευθείας σύνδεση με τον προαναφερθέντα υπολογιστή με utp. Για να αποφύγω τη μεταφορά του switch (να μην έχω πλέον 2ο switch) υπολόγιζα να συνδέσω τον εκτυπωτή απευθείας στον Atheros και μετά να τον κάνω shared στο βασικό δίκτυο (τον αστέρα όπου ο υπολογιστής συνδέεται μέσω του Intel controller), ώστε να μπορούν να τυπώνουν οι υπολογιστές όλου του δικτύου.

Αφού σύνδεσα τα πάντα, τα 7 (W7 Ult 64) βλέπουν multiple networks, αλλά σε εκείνο του Atheros (unidentified public network) δεν έχω πρόσβαση (no network access).

Κάνοντας τράμπα τα καλώδια (του βασικού δικτύου στον Atheros και του εκτυπωτή στον Intel) η συμπεριφορά είναι πανομοιότυπη (με τον Atheros και το βασικό δίκτυο όλα ΟΚ, με τον Intel πάλι τα ίδια).

Από ότι κατάλαβα, το setup σου είναι:

Code:
pc __ switch __ router
         \_ printer
[/FONT]

ενώ θέλεις να το κάνεις: 

[FONT=Courier New]
pc __ switch __ router
 \_ printer
[/FONT][FONT=Courier New]

Δηλαδή θέλεις ουσιαστικά να κάνεις το pc να συμπεριφέρεται σαν switch (εφόσον μιλάμε για το ίδιο subnet). Δεν ξέρω κατά πόσο, κάτι τέτοιο είναι εύκολα εφικτό (αμφιβάλλω μάλιστα, αν όντως μπορεί να γίνει). Η microsoft πάντως έχει ενστάσεις για τέτοιο setup:

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;175767

Εναλλακτικά θα μπορούσες να set-άρεις τη δεύτερη κάρτα δικτύου και τον εκτυπωτή σε διαφορετικό δίκτυο και να αφήσεις το pc να παίζει το ρόλο του router μεταξύ των 2 δικτύων. Νομίζω ότι είναι πιο απλή και σίγουρη λύση.

Από ότι κατάλαβα, το setup σου είναι:

Code:
pc __ switch __ router
         \_ printer
[/FONT]

ενώ θέλεις να το κάνεις: 

[FONT=Courier New]
pc __ switch __ router
 \_ printer
[/FONT][FONT=Courier New]

Δηλαδή θέλεις ουσιαστικά να κάνεις το pc να συμπεριφέρεται σαν switch (εφόσον μιλάμε για το ίδιο subnet). Δεν ξέρω κατά πόσο, κάτι τέτοιο είναι εύκολα εφικτό (αμφιβάλλω μάλιστα, αν όντως μπορεί να γίνει). Η microsoft πάντως έχει ενστάσεις για τέτοιο setup:

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;175767

Εναλλακτικά θα μπορούσες να set-άρεις τη δεύτερη κάρτα δικτύου και τον εκτυπωτή σε διαφορετικό δίκτυο και να αφήσεις το pc να παίζει το ρόλο του router μεταξύ των 2 δικτύων. Νομίζω ότι είναι πιο απλή και σίγουρη λύση.

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια. Αν ακολουθήσω τη λύση που προτείνεις:
- θα μπορεί κάθε pc του βασικού δικτύου να τυπώνει απευθείας στον εκτυπωτή ή θα απαιτείται ειδική διαδικασία κάθε φορά;
- υποθέτω ότι θα πρέπει να έχω μονίμως ανοικτό το pc για να είναι προσβάσιμος ο εκτυπωτής από τα άλλα τερματικά;
- τι default gateway, dhcp server, dns server πρέπει να δώσω; Την IP με 4ο αριθμό το 1;

- Για να μην παιδεύεσαι, μπορείς απλά να κάνεις bridge τα 2 δίκτυα. Αυτό το κάνεις μια φορά εφάπαξ. Δες εδώ:
http://windows.microsoft.com/en-US/windows-vista/Create-a-network-bridge

- Ναι, το pc που κάνει το bridge, πρέπει να είναι μονίμως ανοιχτό. Αυτό όμως δεν το γλιτώνεις, από τη στιγμή που θέλεις να πας στο σχήμα 2.

- Οι ρυθμίσεις για αυτά τα πράγματα, εξαρτώνται από το δίκτυό σου, π.χ. αν έχεις στατικές ip ή αν παίρνεις δυναμικά ip από το router ή από άλλο pc. Ας δώσω ένα απλό παράδειγμα με στατικές ip:
Δίκτυο Α
Router: IP :192.168.0.1 και subnet mask 255.255.255.0
PC: IP :192.168.0.2, subnet mask 255.255.255.0 με default gateway και dns την IP του router (δηλαδή 192.168.0.1)
Όλα τα υπόλοιπα μηχανάκια μπορούν να έχουν στατικές IP ή να παίρνουν διευθύνσεις από κάποιο dhcp server (π.χ. του router) στο range 192.168.0.3 - 192.168.0.254.

Δίκτυο Β
PC: IP :192.168.1.1, subnet mask 255.255.255.0
Printer: IP :192.168.1.2, subnet mask 255.255.255.0

Όπως είσαι τώρα, το pc θα πρέπει να βλέπει και να μπορεί να τυπώσει στον printer. Μόλις κάνεις bridge τα 2 δίκτυα, ο εκτυπωτής θα πρέπει να εμφανίζεται πλέον και στο δίκτυο A.

Μικρή διόρθωση στον εαυτό μου! :idea:

Στην περίπτωση που θα κάνεις bridge, θα πρέπει ο printer να έχει IP, στο range 192.168.0.3 - 192.168.0.254 (αφού μπαίνει εικονικά πλέον στο δίκτυο A).
Αυτό που έγραψα πιο πριν, είναι για την περίπτωση του routing, που γενικά είναι λίγο πιο δύσκολο να στηθεί.

Αν αφήσω να πάρει δυναμικά από dhcp και βαλω μόνο το subnet θα πάρει ή αποτελεί πρόβλημα ότι είναι σς άλλο controller; Θα δοκίμαζα αλλά φοβάμαι μην τον χάσω...

Στην περίπτωση του bridge, μπορείς να αφήσεις να παίρνει δυναμικά ip.

Υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης του εκτυπωτή με usb στο pc;
Αν ναι, δεν χρειάζεται να μπλέξεις με το δίκτυο, απλά τον κάνεις διαμοιρασμό και τελειώνεις.
Σε κάθε περίπτωση για να τον χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να έχεις ανοικτό το pc.

Σωστή παρατήρηση. Αν συνδέεται με usb ή παράλληλη, απλώς τον κάνεις shared και τελειώνει η υπόθεση.

Η απόσταση pc-printer είναι 10μ, οπότε θέλω ακριβό USB καλώδιο. Και εφόσον έχω τη δικτυακή δυνατότητα το έκανα έτσι. Η ανεξάρτητη πρόσβαση σε εκτύπωση από άλλα σημεία του δικτύου δεν είναι και το Άγιο Δισκοπότηρο, αλλά αν το 'χα δεν θα με χαλούσε. Δοκίμασα και την προηγούμενη κατάσταση (με δευτερεύον switch), αλλά πολλές φορές από ξύπνημα ή εκκίνηση το 1000ρι switch (Netgear μπλε) έβλεπε και τον Intel controller του motherboard ως 100ρι. Αν έβγαζα και ξαναέβαζα το ρεύμα στο switch τον έβλεπε σωστά ως 1000ρι. Τη σύνδεση προς το κεντρικό switch τη βλέπει πάντα ως 1000ρα. Στην προηγούμενη τερματική θέση δεν δούλευα ποτέ και δεν είχα προσέξει ταχύτητες σύνδεσης.

Έβαλα με το χέρι IP, subnet κλπ και πάλι τα ίδια. Ίσως να έφταιγε ότι βλέπει το δευτερεύον δίκτυο ως Unidentified Network, το θεωρεί public, δεν μπορώ να το αλλάξω αυτό (ενώ από πάνω το home είναι clickable, το public δεν είναι), άλλαξα την ορατότητα όλων των public δικτύων (sharing options) και πάλι τα ίδια. Τελικά, έκανα bridge τα 2 δίκτυα και όλα ΟΚ (μάλλον):

Οι δύο controller του motherboard είναι 1000ρηδες. Η κάρτα του εκτυπωτή είναι 100ρα. Όταν ήταν 2 ανεξάρτητα δίκτυα έβλεπα του Intel (από το κεντρικό switch) ως 1000ρι και του Atheros (προς τον εκτυπωτή) ως 100ρι. Τώρα το ενιαίο bridged δίκτυο μου εμφανίζεται στο control panel ως 1000ρι. Υπάρχει περίπτωση η αργή κάρτα του εκτυπωτή να καθυστερεί και την επικοινωνία με το υπόλοιπο δίκτυο (πλην εκτυπώσεων); Υπενθυμίζω ότι από 1000ρι switch πάει καλώδιο στον 1000ρι Intel controller και από τον 1000 Atheros controller καλώδιο στον 100ρι εκτυπωτή.

Δεν έχω δοκιμάσει να δω προσβασιμότητα στον εκτυπωτή από άλλα τερματικά, αλλά, όπως είπα, κι αν δεν το 'χω, δεν χάθηκε κι ο κόσμος.

Last edited:
Οι ταχύτητες δεν άλλαξαν, δηλαδή πρέπει να είναι:
pc-switch: 1Gbps
pc-printer: 100Mbps

Τα pc τοπικά πάνω στο switch παίζουν στο 1Gbps (όσα έχουν gbit lan).
Εάν το switch συνδέεται σε 100αρι modem/router τότε ουσιαστικά και η (κάθε) pc-switch δίνει (max) όσο το router.

Last edited:
Τελικά τα έκανα bridge χρησιμοποιώντας μόνο τις θύρες του motherboard και όλα καλά. Με μία μόνο προσπάθεια με 2 δίκτυα δεν μου κατσε και αφού δουλεύει άψογα με bridge ακόμα καλύτερα. Το δίκτυο αναφέρεται 1000ρι, οπότε μόνο το Atheros-printer είναι 100ρι. Το μόνο μειονέκτημα που εχω δει είναι ότι δεν τυπώνουν απευθείας στον εκτυπωτή οι άλλοι υπολογστές, αλλά μικρό το κακό. Αφενός σπάνια τίθεται τέτοιο θέμα, αφετέρου η εργασία μένει στο σπούλερ τους μέχρι να μπουν στο δίκτυο pc/printer. Ευχαριστώ πολύ!