βοήθεια για τα ηχειάκια ρε παλληκάρια

Αυτο που εχω απορια ειναι η θεση του σωληνα γιατι εδω προτιμαμε περισσοτερο εμπρος και οι αμερικαν πισω?Θυμαμαι ακομη και στο babybass μπηκε ζορικα εμπρος.
Εκτος απο την αποσταση απο τον πισω τοιχο σε τι αλλο πλεονεκτει?

οι αμερικάνοι εχουν πιο μεγάλα σπίτια και δεν τους απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της απόστασης απο τον τοιχο όσο εμάς. Aπο τον σωλήνα βγαινουν και προϊόντα μεσαίας συχνότητας που αν δεν γινει προσεκτικός σχεδιασμός αυτά ειναι εντονα και λερώνουν το απ ευθείας σήμα. Οταν το port μπει πίσω, το φαινόμενο αυτό ειναι λιγότερο αισθητό και η τοποθέτηση αυτή βολεύει αν δεν υπαρχει δυνατότητα μελέτης των παραπροϊόντων του port. Απο την άλλη, εκτός απο την απόσταση με τον πισω τοιχο, υπάρχουν κι αλλοι λόγοι που το port προτιμάται μπροστά, που δεν τους εχω ψάξει ιδιαιτερα ως τωρα (υποθέτω ότι πρέπει να εμπλέκεται κάπως και το θέμα της αμοιβαίας σύζευξης), όντας ακόμα στην λίστα μου με τα "things to do". Ισως μπορει να πει ο ΜΤζ περισσότερα αν εχει τον χρόνο και να μας φωτίσει λίγο περί του θέματος.

οι αμερικάνοι εχουν πιο μεγάλα σπίτια και δεν τους απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της απόστασης απο τον τοιχο όσο εμάς. Aπο τον σωλήνα βγαινουν και προϊόντα μεσαίας συχνότητας που αν δεν γινει προσεκτικός σχεδιασμός αυτά ειναι εντονα και λερώνουν το απ ευθείας σήμα. Οταν το port μπει πίσω, το φαινόμενο αυτό ειναι λιγότερο αισθητό και η τοποθέτηση αυτή βολεύει αν δεν υπαρχει δυνατότητα μελέτης των παραπροϊόντων του port. Απο την άλλη, εκτός απο την απόσταση με τον πισω τοιχο, υπάρχουν κι αλλοι λόγοι που το port προτιμάται μπροστά, που δεν τους εχω ψάξει ιδιαιτερα ως τωρα (υποθέτω ότι πρέπει να εμπλέκεται κάπως και το θέμα της αμοιβαίας σύζευξης), όντας ακόμα στην λίστα μου με τα "things to do". Ισως μπορει να πει ο ΜΤζ περισσότερα αν εχει τον χρόνο και να μας φωτίσει λίγο περί του θέματος.

Για τα μεγάλα ηχεία απο ΗΠΑ , είναι συνηθης τακτική μιά και τα παραπροϊόντα του σωλήνα μέχρι τούς 800Hz ελάχιστοι κατασκευαστές τα ελάμβαναν υπ οψιν τους και εφόσον τα μέτραγαν , αντί να γίνει αλλο κουτί , μετακινούσαν των σωλήνα πισω και τελείωναν , ούτως ή άλλως οι κατασκευαστές ξέρουν για το στήσιμο το σύνηθες οποτε έχουν τήν εμφανή άποψη περί αποδοσης χαμηλού ...να μην τα ξαναλέμε
Για τα μικρά ηχεία , οπως και να ήταν το θέμα , η μούρη είχε πρώτο λογο και στίς περισσότερες τών περιπτώσεων απο 6 ιντσες και κάτω πολλες φορές ο σωλήνας ΔΕΝ ΧΩΡΑΓΕ μπροστά
Σαφώς και υπήρχαν κάποιοι που μέτραγαν μερικά πράγματα και έβαζαν μετά απο πειραματισμό
τών σωλήνα σε περίπου σωστή θέση , αλλα πίσω , γι αυτό κι αν παρατηρήσει κανείς , πολλά ηχεία που έχουν τον σωλήα πίσω τον έχουν σε ΣΩΣΤΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ απο τοι κάποια αντίσοιχου μεγέθους που τον έχουν μπροστά , οπως αντίστοιχα μπορεί να παρατηρήσει κανείς κολωνάτα ηχεία που οταν έχουν πισω τον σωλήνα είναι περίπου στο μέσο ή στα 2/3 τής αποστασης ´´η πισω απο τα γυφεράκι , ενώ οταν είναι μπροστά είναι κοντά στο πάτωμα , κι εδώ βασίλεψε το μαρκετίστικο κολπο

Τώρα σεσχέση με τήν αμοιβαία ζεύξη , σαφώς και οι σοβαροί μηχανικοί τήν γνωρίζουν , αλλα είναι τόσα τα αλλα προβλήματα και ιδιαιτερως τα προβληάματα που προκύπτουν απο το τμήμα μάρκετινγκ που αυτό ειλικρινά είναι σταγόνα εν τω ωκεανώ
Πάντως τήν αμοιβαία ζεύξη είτε μπροστά είτε πισω δέν την αποφεύγει κανείς σε αυτές τίς συχνότητες , βέβαια , ανάλογα τήν σχεδίαση μπορεί να βελτιστοποιήσει πολλά πράγματα
Ας είναι μουγκή απο το σωλήνα η περιοχή 120-1ΚΗz και τα άλλα μεθοδεύονται
Δυστυχως η εμπειρία οι μετρήσεις και οι εξομοιώσεις έχουν δείξει οτι είναι πολύ λιγα , έως ελάχιστα τα σχήματα αυτά των καμπινών , καθώς και οι θέσεις μονάδας/ων σωλήνα που μπορούν να αντεπεξέλθουν με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα τα οποια προβλήματα
Ομως το τμήμα μάρκετινγκ έχει τα "πραγματικά" κριτήρια (κέρδους) και ξέρει το πώς ακούει η μερίδα του λέοντος τών ακροατων/αγοραστών , οποτε δέν δίνει φράγκο για το τι είναι ...και πως είναι ...κλπ , κλπ , κλπ , οσο πράξενο κι αν ακούγεται . ΞΕΡΕΙ οτι οι αγοραστές θα αγοράσουν απο όνομα , μούρη , κριτική περιοδικού ...

Γειά σας παλληκάρια.Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων το ηχειάκι έμεινε λίγο πίσω αλλά συνεχίζω .Οι καμπίνες έχουν εσωτερικές διαστάσεις 28,2χ16,7χ22.1 (υψος πλάτος βάθος) απο 19mm mdf η μπάφλα είναι 22mm. Σύμφωνα με τις οδηγίες του συντρόφου ΜΤΖ το woofer to έβαλα όσο πιο ψηλά γινότανε και το tweeter παράκεντρα. Η καμπίνα έχει ήδη επενδυθεί με ρικοφον 1cm πλάι και πίσω. Τωρα μένει ο σωλήνας το κρος και το υπόλοιπο μονωτικό.(Εχει ήδη αγοραστεί ακρυλική βάτα και αναμένει).Πάμε λίγο στο κρος τώρα (δεύτερης τάξης αό ότι κατάλαβα).Το σχέδιο που βρήκα από τη mandisoud που μου πρότεινε ο φίλος johnjohn e;inai gia to tweeter vifa d25ag05-06 το οποίο έχει
fs=1500 Hz Zn=6 ohm Re=4,6 ohm.
Εγώ όμως έχω το peerles D27tg05-06 που έχει Ζη=8 οημ Re=5,4 ohm και fs=940 Hz Ti πρέπει να αλλάξω στις τιμές του κροσ στα υλικά που σχετίζονται με το τweeter ή μήπως πρέπει να αλλάξω και τίποτα στis τιμές του woofer.Oyffff.
YΓ1. Φίλε ΜΤΖ αν έχεις και έτοιμο σχέδιο cross ρίχτο μπας και ηρεμήσω...
ΥΓ2. Αντε γιατί η γυναίκα μου είναι όλο γκρίνια από τα ροκανίδια..

Γειά σας παλληκάρια.Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων το ηχειάκι έμεινε λίγο πίσω αλλά συνεχίζω .Οι καμπίνες έχουν εσωτερικές διαστάσεις 28,2χ16,7χ22.1 (υψος πλάτος βάθος) απο 19mm mdf η μπάφλα είναι 22mm. Σύμφωνα με τις οδηγίες του συντρόφου ΜΤΖ το woofer to έβαλα όσο πιο ψηλά γινότανε και το tweeter παράκεντρα. Η καμπίνα έχει ήδη επενδυθεί με ρικοφον 1cm πλάι και πίσω. Τωρα μένει ο σωλήνας το κρος και το υπόλοιπο μονωτικό.(Εχει ήδη αγοραστεί ακρυλική βάτα και αναμένει).Πάμε λίγο στο κρος τώρα (δεύτερης τάξης αό ότι κατάλαβα).Το σχέδιο που βρήκα από τη mandisoud που μου πρότεινε ο φίλος johnjohn e;inai gia to tweeter vifa d25ag05-06 το οποίο έχει
fs=1500 Hz Zn=6 ohm Re=4,6 ohm.
Εγώ όμως έχω το peerles D27tg05-06 που έχει Ζη=8 οημ Re=5,4 ohm και fs=940 Hz Ti πρέπει να αλλάξω στις τιμές του κροσ στα υλικά που σχετίζονται με το τweeter ή μήπως πρέπει να αλλάξω και τίποτα στis τιμές του woofer.Oyffff.
YΓ1. Φίλε ΜΤΖ αν έχεις και έτοιμο σχέδιο cross ρίχτο μπας και ηρεμήσω...
ΥΓ2. Αντε γιατί η γυναίκα μου είναι όλο γκρίνια από τα ροκανίδια..

Συγγνώμη για πιο κρός μιλάμε ?

Συγγνώμη για πιο κρός μιλάμε ?
Eiναι το cross της madisound που μου πρότεινε ο johnjohn σε ένα προηγούμενο post . Αν δε σου κάνει κόπο ρίξε μια ματιά και πές μου τη γνώμη σου για τίποτα αλλαγές στις τιμές... Αν πάλι έχεις καμμιά καλύτερη πρόταση είμαι όλος αυτιά ,μάτια και καλή κατασκευαστική διάθεση:operator:

Eiναι το cross της madisound που μου πρότεινε ο johnjohn σε ένα προηγούμενο post .

moi ?? σε ποιό ποστ?... δε θυμάμαι να πρότεινα συγκεκριμένο πόστ... :hmmmm2:

(εχω αρχισει να παθαίνω αλσχάιμερ?? ):motz:

Last edited:
moi ?? σε ποιό ποστ?... δε θυμάμαι να πρότεινα συγκεκριμένο πόστ... :hmmmm2:

(εχω αρχισει να παθαίνω αλσχάιμερ?? ):motz:

sorry ο θοδωρης Κ μου το πρότεινε... Μάλλον εγω παθαίνω αλτσχάιμερ....

sorry ο θοδωρης Κ μου το πρότεινε... Μάλλον εγω παθαίνω αλτσχάιμερ....

Φιλε mitsnas,εγω σου προτεινα το madisound-swifty, αλλα για το woofer οχι για το tweeter αφου εσυ εχεις διαφορετικο.

Δηλαδη ετοιμη καμπινα για να παιξει το woofer.

Tώρα η απορία μου είναι το σωλήνα να τον βάλω δίπλα στο tweeter ή κάτω απο το Woofer? Παίζει ρόλο αν είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο woofer?Μιλάω για σωλήνα Φ50 μήκους 12 cm

το ενα πηνίο βάλτο να σχηματίζει γωνία 90° με το άλλο για να μην επάγονται ρεύματα. Βαλε το ένα όρθιο.

Για τον σωλήνα υπάρχουν δυο θέματα, τα στάσιμα που δημιουργούνται στο εσωτερικό (κάτι που θελει μελέτη εκ των προτερων) και οι περιθλάσεις που θα προκαλέσεις αν το βάλεις κολλητα στο tweeter. Φαντάσου ένα κύμα που ταξιδεύει εφαπτομενικά με την επιφάνεια της μπάφλας και ξαφνικά συναντάει διακοπή (ακμή μπάφλας, απλός σωλήνας bass reflex, σωλήνας bass reflex με χειλάκι κτλ). Αν δεν εχεις στρογγυλεμένο σωλήνα που μπαινει σε πατουρα για να ερχεται πρόσωπο με την μπάφλα θα πρότεινα να μην το βαλεις στο tweeter. Τωρα δεν ξερω αν εχεις χωρο κατω απο το woofer.

Οι πυκνωτές που πήρες έχε υπόψη σου ότι συνήθως έχουν λίγο χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική χωρίς αυτό να είναι απόλυτο (έχω μετρήσει πολλούς) και χωρίς αυτό να ειναι και απαραίτητα κακό (με εχουν βολέψει σε περιπτώσεις που χρειαζόμουν πυκνωτή πχ 6.5μF αντί για 6.8μF για να μου έρθουν άψογα οι φάσεις)

μπορείς να μου πείς με ακρίβεια χιλιοστού τις εσωτερικές διαστάσεις κουτιού και σωλήνα, καθώς και την απόσταση του κέντρου της τρύπας του woofer από το "ταβάνι" της κούτας ?

το ενα πηνίο βάλτο να σχηματίζει γωνία 90° με το άλλο για να μην επάγονται ρεύματα. Βαλε το ένα όρθιο.

Για τον σωλήνα υπάρχουν δυο θέματα, τα στάσιμα που δημιουργούνται στο εσωτερικό (κάτι που θελει μελέτη εκ των προτερων) και οι περιθλάσεις που θα προκαλέσεις αν το βάλεις κολλητα στο tweeter. Φαντάσου ένα κύμα που ταξιδεύει εφαπτομενικά με την επιφάνεια της μπάφλας και ξαφνικά συναντάει διακοπή (ακμή μπάφλας, απλός σωλήνας bass reflex, σωλήνας bass reflex με χειλάκι κτλ). Αν δεν εχεις στρογγυλεμένο σωλήνα που μπαινει σε πατουρα για να ερχεται πρόσωπο με την μπάφλα θα πρότεινα να μην το βαλεις στο tweeter. Τωρα δεν ξερω αν εχεις χωρο κατω απο το woofer.

Οι πυκνωτές που πήρες έχε υπόψη σου ότι συνήθως έχουν λίγο χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική χωρίς αυτό να είναι απόλυτο (έχω μετρήσει πολλούς) και χωρίς αυτό να ειναι και απαραίτητα κακό (με εχουν βολέψει σε περιπτώσεις που χρειαζόμουν πυκνωτή πχ 6.5μF αντί για 6.8μF για να μου έρθουν άψογα οι φάσεις)

μπορείς να μου πείς με ακρίβεια χιλιοστού τις εσωτερικές διαστάσεις κουτιού και σωλήνα, καθώς και την απόσταση του κέντρου της τρύπας του woofer από το "ταβάνι" της κούτας ?

Γεια σου johnjohn και σευχαριστώ για τη βοήθειά σου.
Η απόσταση του woofer από την πάνω άκρη της κούτας είναι 195 mm και απο την κάτω 125
O σωλήνας ακόμη δεν έχει αγοραστεί και γιαυτό περιμένω τις προτάσεις
σου για διάμετρο, μήκος και θέση τοποθέτησης. Δυστηχώς δεν έχω εξοπλισμό για να μετρήσω τις φάσεις οπότε αν μπορείς να μου δώσεις πρακτικές συμβουλές.
Οι εσωτερικές διαστάσεις του κουτιού είναι 292mm X167 mm X 221 mm (υψος πλάτος βάθος)
Στο tweeter η πατούρα έγινε με το χέρι (εξωτερικό ποτηροτρύπανο 104 mm) και μετά σκαρπέλο. Δυστυχώς όμως στο woofer δεν μπορώ να την κάνω.
Η κούτα μέσα έχει 1cm ρικοφον και θα μπεί και ακρυλική βάτα.

....Αναμένω φίλε μου οδηγίες..

30 ευρώ έχει ένα κινέζικο ρουτερ βρε παιδιά και κάνει παπάδες (πατουρες, στρογγυλές τρύπες κτλ.. ).. ξέρω τι τράβηξες με το σκαρπέλο γι αυτό στο λέω... έχω κάνει πατούρες σε mdf με φαλτσέτα.. δε σου λέω τίποτα άλλο.. ρούτερ και πάλι ρούτερ έστω και κινέζικο..anyway..

δεν πιστεύω να αφήσεις τις ακμές της μπάφλας έτσι ?????????

Υπάρχουν 3 λύσεις, να πας σε σωλήνα pvc (αρα όχι με στρογγυλεμένες ακρες) συνεπώς σε Φ50 (εξωτερικο 50, εσωτερικό 47 αλλά σε καμια περίπτωση μην πας σε κατι μεγαλύτερο) ή σε έτοιμο με στρογγυλεμένες άκρες :

παράδειγμα 1

παράδειγμα 2

(ο TR45 όμως εχει φαρδυ χειλος ~7.5cm και πρεπει να υπολογίσεις αν χωράει οπως και οποιοδήποτε μοντέλο διαλέξεις.. ισως αναγκαστείς να βαλεις τον σωλήνα πισω αν τελικά εμπρός δεν χωράει κανένας)

τώρα το μήκος θα το ρυθμίσεις τελευταίο.

Πάντως σε όσες δοκιμές έκανα (σωληνες εσωτερικα Φ35 - Φ50) η συμπεριφορά των στασίμων ήταν καλή με θέση σωλήνα κοντά στο woofer και δεν αλλαζε δραματικά πειράζοντας το υψος της θέσης (οσο πιο κοντά στο woofer ομως τοσο πιο καλά) με την συμπεριφορα να καλυτερευει όσο μικραινει η διάμετρος του σωλήνα. Το μικρό Φ35 ήταν απλά άψογο στο θέμα στασίμων, όμως θα υπάρχει καποιος θόρυβος στις ψηλές εντάσεις (αν και στα δικά μου 11λιτρα με 16.5αρι 100watt woofer και 3.5cm σωλήνα δεν εχω ακουσει κατι ενοχλητικό, εχει ομως πολυ μελετημένες στρογγυλεμένες ακρες και στα δυο άκρα με μεγαλο ομαλό ανοιγμα). Οσο μεγαλώνει η διάμετρος σωλήνα μικραινει ο θορυβος από την κίνηση του αέρα αλλά τα παραπροϊόντα που εξέρχονται απο τον σωλήνα γίνονται χειρότερα. Αρα μια μεση λύση με στρογγυλεμενη ακρη νομιζω είναι η καλύτερη.

Εγω θα διάλεγα ενα απο τα δυο στρογγυλεμένα (γιατι ειναι και πιο μουρη συν τοις άλλοις) κι εννοείται οτι αγοράζεις τουλάχιστον 4 κομμάτια μην τυχόν κόψεις λάθος μήκος

Τωρα αν αρκεισαι σε μικρές ή μεσαίες εντάσεις μπορεις να την βγαλεις καθαρή και με 3.5αρι σωλήνα

Last edited:
με 3.5cm χωρίς στρογγύλεμα, 0.4 series resistance (αν και το πηνίο που πηρες για το woofer αν είναι 1.5mH σε τοσο μικρό μέγεθος, το κόβω λιγάκι παραπάνω σε αντισταση) και 60 watt σήμα παίρνεις ταχύτητα αέρα 0.19mach (με υποτιθέμενο όριο ακουστού θορύβου το 0.16)

Υπολογίζω υπολογίζω και τεντώνω τα νεύρα μου....
Το πηνίο είναι 1mH.
Να την βάλω κάτω απο το woofer εφαπτομενικά Φ46? Kαι το μήκος της?