Βοήθεια παιδιά???

Τωρα διαβασα ,ο ιδιοκτητης παραπονεθηκε για ενταση, οχι για οδηγηση! οτι τελικο και να βαλει το ιδιο σε ενταση θα ακουει, ενα λαθος που κανουν πολλοι και μετα τους βαζουν στις αγγελιες τους πολυκαναλους τελικους....

Re: Απάντηση: Βοήθεια παιδιά???

καταρχήν χαιρετίσματα σε αυτόν που μπήκε στο κόπο να κάνει τους υπολογισμούς επι της υπόθεσης -bye-

δεύτερον, το διάγραμμα που ανέβασες (ή σου είπε άλλος να ανεβάσεις) είναι από άλλο ηχείο του 2003 :flipout: Δλδ έλεος. Απάτη τεκμηρίωση με στοιχεία άλλου ηχείου, όταν η ίδια εταιρεία δίνει προτεινόμενο ενισχυτή άνω των 60Watt!!!

τρίτον, το ηχείο δεν κατάπιε τίποτα. Ούτε προστασίες μπήκαν μπροστά ούτε τίποτα. Ο φίλος μας είχε πρόβλημα με το ρυθμιστικό καθώς δεν ήταν γνώστης του τρόπου λειτουργίας του.

τέταρτον, είναι αγνωστο πόση ισχύ παραδίδει ο Yamaha στην ευρύτερη περιοχή χαμηλότερης αντίστασης και μεγαλύτερης φάσης... και προφανώς στα 6Οhm αυτή είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη στα 8Οhm...

πέμπτον, πες σε αυτόν που σου υπαγορεύει να βρει μια απαντηση και για την άλλη ματσόλα περί αναλογίας 1:1 τελικού /πρε και ακόμα ψάχνει να βρει τέτοιο πράγμα ο ενδιαφερόμενος. :flipout::flipout::flipout:

YΓ Και άλλη φορά ρε συ, κόβε τα "β" στην αντιγραφή... καρφώνεσαι...-bye-

Απο αερολογίες καλά πάς. Το ότι οι υπολογισμοί αναφέρονται στο συγκεκριμένο παράδειγμα και μόνο και ότι προτρέπω να βάλει ο ενδιαφερόμενος τις δικές του τιμές από τον ενισχυτή και το ηχείο ούτε που το διάβασες....

Επίσης το ότι έχεις απορρίψει συλλήβδην νόμους φυσικής που αναφέρονται στην βιβλιογραφία χωρίς αντεπιχείρημα μαθηματικό σε ενα τεχνικό/τεχνολογικό φόρουμ , κάτι λέει για το ρετιρέ της άγνοιάς σου.

Αλήθεια, εσύ έβαλες τα νούμερα κάτω να δείς τί γίνεται? Φυσικά και όχι και έρχεσαι και αμολάς ότι σου κατέβει επειδή έτυχε να έχεις τρείς ενισχυτές yamaha με ηχεία που ούτε καν προσεγγίζουν αυτά που έχει ο ενδιαφερόμενος εδώ.

Κάνε μια επανάληψη στα μαθηματικά πρώτης Λυκείου, καλό θα σου κάνει, πρίν βάλεις άλους να μετακινούν σαλόνια και πολυθρόνες .....

Πάντως και τα τεχνικά του αλλά και οι προτεινόμενοι ενισχυτές από κατόχους (το πιο σημαντικό ) δείχνουν ηχείο εύκολο και βολικό.
Όλοι μα όλοι αναφέρονται στην ποιότητα της ενίσχυσης και όχι στην ισχύ.Οι προτάσεις αφορούν συνήθως ενισχυτικά 2χ50-2χ80.

Από ότι έχει βγει από την κουβέντα πάντως,το πρόβλημα του φίλου είναι μάλλον ψυχολογικό κι αφορά την θέση του ποτ.
Πράγμα που επιβεβαιώνουν και οι κάτοχοι.
Πάντως,ακόμα και οι δικάναλοι Yamaha-αν κρίνω από τον μικρό που ήμουν κάτοχος αλλά και μεγάλα μοντέλα που έχω ακούσει σε φίλους- θέλουν αρκετό τσίμπημα στο ποτ για να αρχίσουν να ακούγονται.

Έχω ένα Yamaha RX-757 (7.1) παλιό.
Και έχω συνδέσει πάνω ένα ζευγάρι ηχεία Tannoy 601p, τα οποία θεωρούνται εύκολα φορτία. Για Home Cinema μεν, αλλά με αυστηρά δικάναλη σύνδεση και με μουσικό προσανατολισμό.

Χώρος: 20-25 m2 περίπου. (Ο χώρος είναι μεγαλύτερος περίπου 40 m2, αλλά το σαλόνι χωρίζει κάπως σε δύο και το Home Cinema είναι τοποθετημένο ώστε να βλέπει το μικρότερο μέρος, σε μικρότερη διάσταση. Ενώ για ολόκληρο το χώρο, από τις κύριες διαστάσεις είναι τοποθετημένο ανεξάρτητα το άλλο, το "μεγάλο" κύριο δικάναλο σύστημα).

Απόσταση ηχείων από θέση ακρόασης: 3,50-4 m περίπου.

Έχουμε δηλαδή περίπου μία παρόμοια κατάσταση, όσον αφορά το Home Cinema.

Στην Πράξη τώρα και Χωρίς πολλή Θεωρία.

1. Ξεκινάμε από την αρχή. Προς αποφυγή λαθών από προηγούμενα set-up και δοκιμές, καλό είναι να κάνουμε ένα reset στον AVR Ενισχυτή μας, να τον φέρουμε δηλαδή σε εργοστασιακή κατάσταση (δες σχετικά το manual του).

2. Ελέγχουμε τη σύνδεση των ηχείων. Από τον AVR συνδέουμε τα δύο Front L, Front R μόνο. Προσέχουμε να μπούν σώστα οι πολικότητες. Το συν + (κόκκινο), το πλήν - (μαύρο) για κάθε καλώδιο αντίστοιχα.
Κάνουμε το ίδιο με τα ηχεία. Το + και το - στα αντίστοιχα τους. Δες και το manual των ηχείων για να μη γίνει λάθος. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν γίνει λάθος στις πολικότητες αυτό θα "ακούγεται" ως πιο αδύναμα χαμηλά και ως αόριστη στερεοφωνική εικόνα. Εφ' όσον είναι όλα εντάξει, πάμε στο επόμενο βήμα.

3. Ξεκινάμε το set-up του ενισχυτή.

-Ορίζουμε τα δύο ηχεία μας ως Large (Front L και Front R).

-Δηλώνουμε ότι δεν διαθέτουμε άλλα ηχεία. Ούτε subwoofer. (Στα αντίστοιχα ερωτήματα δηλαδή απαντάμε "0"). Βεβαιωνόμαστε δηλαδή ότι το set-up μας είναι 2.0. Βεβαιώνόμαστε επίσης ότι το ηχητικό περιεχόμενο του subwoofer κατευθύνεται αποκλειστικά στα δύο κύρια ηχεία μας. (Δες το manual του AVR για τις λεπτομέρειες, κάθε μοντέλο AV Ενισχυτή είναι λίγο διαφορετικό).

-Ορίζουμε τις πηγές μας στις αντίστοιχες εισόδους (Blu-ray/DVD/CD, Satelite, DVD-R, κλπ).

4. Ξεκινάμε τις δοκιμές μας. Σε αυτές:

-Δεν χρησιμοποιούμε το YPAO.

-Χρησιμοποιούμε ένα καλογραμμένο μουσικό CD που το γνωρίζουμε καλά με αρκετά μπάσα-μεσαία-πρίμα (π.χ. Dire Straits) :smile:
ΔΕΝ χρησιμοποιούμε ραδιόφωνο. Διότι η μέση ένταση διαφέρει πολύ από σταθμό σε σταθμό. Ούτε κάποιο δίσκο με κιν/κή ταινία. Και εκεί ισχύουν τα ίδια.

-Για καλύτερα αποτελέσματα και για να είμαστε και πιο σίγουροι ενεργοποιούμε τη λειτουργία Pure Direct. (Πάντα σε Stereo Mode).

5. Εφ' όσον όλα έχουν συνδεθεί και ρυθμιστεί σωστά, τότε (με βάση και την εμπειρία μου με τα Tannoy):
-Τα ηχεία θα αρχίσουν μόλις να διεγείρονται όταν η ένταση θα αρχίσει ν' ανεβάινει από το -30 dB και πάνω, όσο ανεβαίνουμε προς τα 0 dB. Λογικά τώρα αναμένουμε:

Στα -24-20 dB θα ακούς χαμηλά.

Στα -18-12 dB θα ακούς μέτρια, αλλά όχι δυνατά (πότε-πότε θα λείπει "γκάζι")!

Στα -12-6 dB θα ακούς ικανοποιητικά και δυνατά.

Στα 0 dB θα ακούς δυνατά μεν, αλλά όχι εκκωφαντικά. Φρόντισε ωστόσο να μην τα ξεπερνάς. Θα υπάρξουν πάντως πολλές φορές που θα χρειαστεί να ρυθμίζεις την ένταση στο 0 dB ή κοντά στο 0. Ειδικά όταν το πρόγραμμα είναι γραμμένο σε χαμηλή στάθμη (συνηθέστατο).

Κάποια ελαφριά αδυναμία, κρέμασμα ή ασάφεια στο χαμηλό των ηχείων είναι αναμενόμενη. Ελαφριά, όχι δραματική. Κάπου γύρω από τα 90 Hz. Αν διαβάζω σωστά το διάγραμμα που προαναφέρθηκε. Βεβαίως το διάγραμμα αφορά πρόγονο και όχι το σημερινό μοντέλο, το λαμβάνω όμως υπ' όψη ενδεικτικά και μόνο με βάση τη γενικότερη εμπειρία από τη συμπεριφορά των AV Ενισχυτών σ' αυτές τις κατηγορίες. Γι' αυτόν, όχι γι' άλλο λόγο.
Μία ελαφριά επίσης "σκληρότητα" ή "μεταλλικότητα" στον ήχο γίνεται κάποιες φορές αντιληπτή. Τυπικό γνώρισμα και αυτή.

Εάν ισχύουν όλα τα παραπάνω, έστω με απόκλιση της τάξης των 3-5 dB λόγω διαφορών ανάμεσα στο δικό μου και στο δικό σου set-up, τότε ακούς έτσι όπως ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ να ακούς. Για οποιαδήποτε σημαντική βελτίωση (ειδικά ως προς την ποιότητα του ήχου) θα πρέπει να προσθέσεις στο μέλλον καί ένα αποκλειστικά δικάναλο ενισχυτή με δυνατότητα HT Passthrough. Γι' αυτό έχεις καιρό, όταν και όποτε το αποφασίσεις.
Καταλαβαίνω επίσης ότι είναι στις προτεραιότητες σου να συμπληρώσεις το σύστημα και να το κάνεις σιγά-σιγά 5.1 ή παραπάνω. Μη βιαστείς. Απόκτησε εμπειρία πρώτα και μάθε το σύστημα σου.

Σε καταλαβαίνω επίσης, διότι έδωσες 2500 ευρώ περίπου και να ακούς μουσική και να βλέπεις ταινίες, τώρα κάθεσαι και παιδεύεσαι! Μη δυσανασχετείς. Κάθε αρχή και δύσκολη! Δυστυχώς στην κατηγορία που κινείσαι απαιτείται εμπειρία και γνώση προκειμένου να παίρνεις τα μέγιστα από το σύστημα σου και να το απολαμβάνεις. Αποκτιούνται όμως με τον καιρό..

Επίσης άφησε το σύστημα να δουλέψει καμμιά 100αριά ώρες μέχρι να στρώσει (τα ηχεία, αλλά και ο ενισχυτής). Θα τις παρατηρήσεις τις διαφορές, θα δεις!

Λίγη-λίγη υπομονή και καλές ακροάσεις εύχομαι! -bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βοήθεια παιδιά???

Απο αερολογίες καλά πάς. Το ότι οι υπολογισμοί αναφέρονται στο συγκεκριμένο παράδειγμα και μόνο και ότι προτρέπω να βάλει ο ενδιαφερόμενος τις δικές του τιμές από τον ενισχυτή και το ηχείο ούτε που το διάβασες....

Επίσης το ότι έχεις απορρίψει συλλήβδην νόμους φυσικής που αναφέρονται στην βιβλιογραφία χωρίς αντεπιχείρημα μαθηματικό σε ενα τεχνικό/τεχνολογικό φόρουμ , κάτι λέει για το ρετιρέ της άγνοιάς σου.

Αλήθεια, εσύ έβαλες τα νούμερα κάτω να δείς τί γίνεται? Φυσικά και όχι και έρχεσαι και αμολάς ότι σου κατέβει επειδή έτυχε να έχεις τρείς ενισχυτές yamaha με ηχεία που ούτε καν προσεγγίζουν αυτά που έχει ο ενδιαφερόμενος εδώ.

Κάνε μια επανάληψη στα μαθηματικά πρώτης Λυκείου, καλό θα σου κάνει, πρίν βάλεις άλους να μετακινούν σαλόνια και πολυθρόνες .....

Aν και δεν είμαι σίγουρος σε ποιόν απαντώ, να πω δυο πράγματα...
Το θεωρητικό παράδειγμα που αναφέρθηκε (o νόμος του Ohm και ο υπολογισμός ισχύος) δεν έχουν καμία σχέση με τα δεδομένα του φίλου μας.
Και εξηγούμαι,,, βασιζόμενος σε 40V στάθμη εξόδου που δεν είναι πραγματική για τον 1050... υπολογίστηκε μια λανθασμένη καταναλωση ισχύος και επιπλέον επιβαρύνθηκε από τη φάση ~30deg στην ίδια συχνότητα βάσει διαγράμματος ΑΛΛΟΥ ηχείου. Όπως το γράφω. ΑΛΛΟΥ ηχείου διάγραμμα αναρτήθηκε για να τεκμηριωθεί ότι ο ενισχυτής γονατίζει γύρω στα 100Ηz φάσης στις 30deg!!!

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά θα έπρεπε να βάλουμε τα στοιχεία του συγκεκριμένου ενισχυτή (στοιχεία που απλά δεν υπάρχουν!), αφού δεν διατίθενται μετρήσεις!
Ούτε καν τα VA του μετασχηματιστή δεν δίνουν οι εταιρείες.

Και πέραν από αυτά μιλάμε για ρεύματα τη στιγμή που το σημείο προβληματισμού του κατόχου είναι η ΕΝΤΑΣΗ!

Πραγματικά ότι να ναι, απλά για να τρολλάρει και να δημιουργήσει προβλήματα (και ο φίλος του...)
Αγένεια και αδικαιολόγητη αλλαζονεία προς ανυποψίαστο μέλος του φόρουμ, κατεξακολούθηση, προβληματίζουν για τους σκοπούς τους.

Το κλείνω εδώ. Όποιος έχει μάτια βλέπει.
Εξ άλλου η ουσία γράφτηκε και επιβεβαιώθηκε και από τον sonus, όπως και απ'όλους μας χτες.
Θέμα λειτουργίας ποτενσιόμετρου είναι και τίποτε άλλο.

Σαφώς υπάρχουν και τρόποι βελτίωσης. Είναι γνωστά τα θέματα των AV RECEIVERS σε αναπαραγωγή δικάναλου περιεχομένου.
Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας για όλα αυτά χρόνια τώρα!

Θα φαγωθούμε για τα μηχανάκια τώρα;
Δόξα τω Θεώ,υπάρχουν και κάτοχοι που τεκμηρίωσαν μια χαρά.

Κι αυτό να μην ήταν όμως,αν ένα ηχείο 90 ευαισθησία,5 ohm ελάχιστη δεν είναι εύκολο,τι να πουν άλλα...
Αν είχαμε και τα πραγματικά του στοιχεία κι αυτού και του ενισχυτή θα ήταν πιο απλό.
Αλλά όταν μπαίνουμε σε φόρουμ κατόχων και βλέπουμε να τα οδηγούν με 2χ50 (κι όχι τέρατα τροφοδοσίας,το αντίθετο ) μια χαρά;

Αυτό που ενοχλεί τον φίλο δεν είναι ούτε η οδήγηση,ούτε η ένταση,αφού μας λέει πως τερματίζει ο χώρος όταν γκαζώνει....
Η θέση του ποτ είναι που τον ενοχλεί η οποία από ότι λένε και οι υπόλοιποι κάτοχοι έτσι λειτουργεί σε αυτά τα μαραφέτια.

(Αμ όταν λέμε για αυτά με τα παραπάνω από τα δυο χρήσιμα κανάλια,αυτά παθαίνουμε :flipout: )

Πάντως και τα τεχνικά του αλλά και οι προτεινόμενοι ενισχυτές από κατόχους (το πιο σημαντικό ) δείχνουν ηχείο εύκολο και βολικό.
Όλοι μα όλοι αναφέρονται στην ποιότητα της ενίσχυσης και όχι στην ισχύ.Οι προτάσεις αφορούν συνήθως ενισχυτικά 2χ50-2χ80.

Από ότι έχει βγει από την κουβέντα πάντως,το πρόβλημα του φίλου είναι μάλλον ψυχολογικό κι αφορά την θέση του ποτ.
Πράγμα που επιβεβαιώνουν και οι κάτοχοι.
Πάντως,ακόμα και οι δικάναλοι Yamaha-αν κρίνω από τον μικρό που ήμουν κάτοχος αλλά και μεγάλα μοντέλα που έχω ακούσει σε φίλους- θέλουν αρκετό τσίμπημα στο ποτ για να αρχίσουν να ακούγονται.

άλλο ένα ψυχολογικό και από εδώ με τον 661 σε στέρεο (2 ηχεία + sub). όποτε έχω πάει στο σαλόνι που είναι ο προβολέας να ακούσω μουσική πρέπει να παίζω στο -5-10 και σε κάποιες περιπτώσεις ανεβαίνω και στα θετικά. μάλιστα αν θυμάμαι καλά ο ενισχυτής από μαμά είναι ρυθμισμένος να τερματίζει στο 0 και το έχω παρακάμψει να πηγαίνει μέχρι +15 που είναι το τέρμα. Σε χαμηλές ηχογραφήσεις εύκολα μπορείς να μπείς στα θετικά. αυτή η αίσθηση του σχεδόν τερματισμένου ενισχυτή δεν μου κάθεται καλά. Σε ταινίες σε 5καναλο στο -15 είναι καλά.

Έχω δε και την εντύπωση ότι όταν δεν χρησιμοποιείς τα dac του ενισχυτή (passthrough) και συνδέεις αναλογικές το πρόβλημα της έντασης είναι ακόμα πιο έντονο αλλά μπορεί και να είναι η ιδεά μου η και κάποια ρύθμιση του ενισχυτή.

Στον ίδιο χώρο με τα ίδια ηχεία ο rxv-540 βγάζει την ίδια ένταση με το ποτ στο -40. προφανώς το θέμα έχει να κάνει με την γραμμικότητα του ποντεσιομέτρου στα νέα μοντέλα.

Βας,αν βρεις ένα true RMS πολύμετρο πουθενά,μέτρα πίσω στις μπόρνες με το πολύμετρο στην θέση AC που παίζουν τα Volt σε μια συνηθισμένη ακρόαση.

Δεν ξέρω για το συγκεκριμένο Yamaha, ο δικός μου ειναι διαβαθμισμένος με το ποτενσιόμετρο να λειτουργεί σε βήματα των 0,5 dB από 0 dB έως -80 dB μειώνοντας. Αν μειωθεί περαιτέρω το θεωρεί Mute.
Ανεβαίνοντας ένταση από τα 0 dB και πάνω φτάνουμε ως τα +16 dB.
Έχουμε δηλαδή 80+16=96 dB εκ των οποίων τα 16 φαίνεται να κρατούνται ως Headroom. Και το ίδιο το Volume προκύπτει ψηφιακό, όχι αναλογικό.

Υποθέτω, τονίζω, υποθέτω ότι και ο άλλος Yamaha θα έχει μία παρόμοια συμπεριφορά.

Οι αδυναμίες στην τροφοδοσία των AV Ενισχυτών είναι δεδομένες και αναμενόμενες. Και η συμπεριφορά τους εξ αυτού του λόγου μάλλον προβλέψιμη. Γι' αυτό και συνέστησα να αποφέυγει το ανέβασμα του Volume πάνω από τα 0 dB και να μη χρησιμοποιήσει τοYPAO, το οποίο μπορεί να αλλάξει πολύ το EQ. Υπάρχει κίνδυνος να κάψει κανένα tweeter από πιθανές αστάθειες του ενισχυτή.

Βέβαια αυτά τα λέμε με βάση την υπάρχουσα πείρα, το συγκεκριμένο ενισχυτή δεν τον ξέρουμε...

Ετσι ακριβως ειναι και σε οποιον yamaha ειχα και εχω εως τωρα Sonus Naturalis. Απο τον rxv 365 που αγορασα πριν μια δεκαετια περιπου στον rxv 465 μεχρι τον rxv-779 μονο μια φορα επαιζα μουσικη για περιπου ενα δυωρο πανω απο τα -10db. Για την ακριβεια το ειχα στο -8db και εκαψα το αριστερο tweeter. Παντως σε αποσταση 3 μετρων στα -15db η ενταση ειναι παραπανω απο δυνατα....μιλαμε για ενταση παρτυ οπου για να σε ακουσει ο διπλανος σου πρεπει να φωναξεις. Τα -15 με -10db ειναι υπεραρκετα για μενα και απο τοτε που εκαψα το tweeter δεν το βαζω πιο δυνατα.

Η ένταση εξαρτάται από την ευαισθησία των χρησιμοποιούμενων ηχείων με μία απόκλιση 4-5 dB.

Ακριβώς όμως για προστασία συνέστησα να ΜΗΝ χρησιμοποιηθεί το YPAO. Ούτε μετά το αρχικό set-up. Ούτε EQ.

Μιχάλη υπερθεματίζοντας σε αυτά που γράφεις, να πω ότι η ένταση εξαρτάται και από την απόσταση ακρόασης αλλά και την τοποθέτηση των ηχείων κοντά σε τοίχους, γωνίες κτλ

Επίσης μιας και το θέμα πήρε πιο γενική - εγκυκλοπαιδική μορφή, να προσθέσω ότι όσοι ακούτε μουσική από πολυκάναλο, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να δοκιμάσετε διάταξη 2.1 με τα front L/R ορισμένα ως small.
Με την αποκοπή της διαχείρισης από τον AVR των συχνοτήτων κάτω των 80-120Hz το όφελος σε αρκετές περιπτώσεις είναι διπλό.
1) απελευθερώνεται ο AVR από σημαντικό μέρος του φορτίου (όπως είπαμε δεν είναι ότι καλύτερο σε ρεύματα οι AVR)
2) μπορούμε να ρυθμίσουμε την ένταση των χαμηλών συχνοτήτων ανεξάρτητα, διορθώνοντας πιθανές ατέλειες και / ή πλησιάζοντας κατά πολύ περισσότερο στην απόδοση της μουσικής σύμφωνα με τα γούστα μας.

Στη παραπάνω περίπτωση η χρήση του YPAO είναι επιθυμητή, αν και η προσωπική επέμβαση μετά το τέλος της αυτόματης στη δική μου περίπτωση τουλάχιστον είναι απαραίτητη. imo το εργόχειρο είναι απαραίτητο. το μηχανάκι δεν μπορεί να κρίνει τι μας αρέσει. Απλά φτιάχνει τον ήχο βάση συγκεκριμένων προεγκαταστημένων καμπυλών.

Φυσικά, όπως ξαναγραψα, σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αποφεύγονται τα παραπανήσια db στο speaker set up, μιας και σε ξεσπάσματα της έντασης της μουσικής είναι πιθανό να περάσει σημαντική παραμόρφωση και να έχουμε φαινόμενα με κατεστραμμένα τουίτερ (λόγω παραμόρφωσης και όχι watt!), όπως στη περίπτωση του teddy.

Σωστά τα παραπάνω όσον αφορά τη 2.1 διάταξη, αλλά εξαρτάται κιόλας.

Εάν έχουμε ένα καλό ποιοτικό ζευγάρι κύριων (Front L,R) ηχείων που κατεβαίνουν χαμηλά, ενδεχομένως να τα προτιμήσουμε για μουσική και ν' αναθέσουμε στο Sub μόνο τα εφέ.

Αν δεν κατεβαίνουν πολύ χαμηλά, τότε προτιμούμε τη διάταξη 2.1 πλήρως, όπως την περιγράφεις.

Αν πάλι τα κύρια ηχεία κατεβαίνουν χαμηλά, αλλά τυχαίνει να διαθέτουμε ένα ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ sub, τότε μπορεί να το κάνουμε πάλι όπως λες και να του αναθέσουμε ολόκληρο το φάσμα κάτω από τη συχνότητα αποκοπής.
Θα πρέπει το sub μεταξύ των άλλων χαρακτηριστικών του να ρυθμίζει και τη φάση. Αυτό έχω κάνει για το κύριο σύστημα ακρόασης (ενεργά ηχεία + sub, διάταξη 2.1).
Ενώ για το Home Cinema εξαπέστειλα στο χωριό Sub και δορυφόρους!
Είναι και οικονομικό το ζήτημα (πάντα)!
Ένα καλό sub είναι ακριβό και μπορεί να κοστίζει περισσότερο (συνήθως) από τον ίδιο τον AV Ενισχυτή.

Με λίγα λόγια εξαρτάται από το τι έχουμε στη διάθεση μας και φυσικά χρειάζονται δοκιμές και πειραματισμοί προκειμένου να πάρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. :smile:

image.jpgimage.jpgimage.jpgimage.jpgΧρωστουσα κάποιες φωτό στο φόρουμ. Είμαστε λίγο ακαταστατοι λόγω σκύλου αλλά άλλο είναι το θέμα.Να ενημερώσω και να εξηγήσω όλη αυτήν την ανησυχία. Τοσα χρόνια τώρα άκουγα μουσική από τα ηχεία του πατέρα μου. Το σύστημα αποτελούνταν από 4 roister δαπέδου 6Ω 2*200 και 2*150 vocal της ίδιας σειράς και γουφερ Yamaha κάτι. Με ενισχυτη Yamaha dsp-a2 7.1 7*90watt. To λέω αυτό γιατί ποτέ δεν πήγα ούτε μέχρι την μέση το ρυθμιστικό. Γι αυτό το λόγο ανησύχησα ότι ο δικός μου Yamaha ζοριζεται ανησύχησα ότι θα μου καεί και ότι θα κάνω ζημιά. Ετσι έστειλα μην στο φόρουμ να ενημερώθω να προλάβω καταστάσεις και στην χειρότερη να τον αλλάξω τώρα που προλαβαίνω. Το "άκου τώρα έτσι και μην ψάχνεις τίποτα άλλο" δεν είναι απάντηση φίλε fragouli supreme member.

Το "άκου τώρα έτσι και μην ψάχνεις τίποτα άλλο" όταν αναφέρομαι σε αγορές τελικών που έχεις αναφέρει ότι προτίθεσαι να κάνεις, είναι κατ εμέ η πιο κατάλληλη απάντηση που μπορώ να σου δώσω, η οποία επιβεβαιώνεται από την διάταξη που έχεις στο σαλόνι , όπως απεικονίζεται στις φωτογραφίες που έχεις ανεβάσει. Το να δαπανήσεις περισσότερα χρήματα για μένα είναι πεταμένα από το παράθυρο.

Σε αυτό το χώρο, με αυτή την διάταξη, ότι μηχάνημα και να βάλεις δεν θα πάρεις το 100% της απόδοσης. Μπορείς να παίξεις με το software για να μαζέψει λίγο το πράγμα, αλλά την διαφορά που θές δεν θα την πάρεις.

Εγώ επειδή καταλαβαίνω τί γίνεται, δεν σου λέω να γκρεμίσεις και να στήσεις ξανά το σαλόνι σου. Απλά σου λέω να απολαύσεις τα 2500Ε που έδωσες σε μια δύσκολη συγκηρία σαν την σημερινή.

Και έλεγα ότι εγώ πέφτω πάντα σε δύσκολους χώρους...
Έχω κάνει δύο τσιγάρα από την ώρα που τα είδα φιλαράκι και δεν λέω να συνέλθω.

Λοιπον. Κρατάμε ότι
1) Ενισχυτής και ηχεία είναι πολύ καλά κομμάτια και μπορούν να συνεργαστούν.
2) Η ακρόαση μουσικού προγράμματος με πολυκάναλο υστερεί σημαντικά από αυτήν με δικαναλο ενισχυτή.
3) Τα ηχεία είναι μάλλον πολύ κοντά μεταξύ τους (το κόβω για λιγότερο από 2μ, κέντρο με κέντρο μονάδων) και δεν έχεις περιθώρια να τα απομακρύνεις (χωρίς να γκρεμίσεις το τζάκι)
4) Η απόσταση ακρόασης είναι πολύ μεγάλη και ακούς περισσότερο το χώρο παρά τα ηχεία.
5) ...άς αφήσουμε τα υπόλοιπα προς το παρόν.

Να δούμε τι μπορούμε να διορθώσουμε από αυτά για αρχή?
α) Μπορείς να βάλεις τα ηχεία καμια 40-50ριά πόντους από τον πίσω τοίχο και καμια 30ριά από τον πάγκο και το τζάκι?
β) Μπορείς να κλείσεις το τζάκι με κάποια φορητή κατασκευή (πχ διάφανο πλεξιγκλάς που δεν θα φαίνεται άσχημο και θα βοηθά και την απόσβεση των χαμηλών)?
γ) Μπορείς να απομακρύνεις (όσο είναι εφικτό!) το καναπεδάκι μπροστά απο το αριστερό ηχείο?
δ) Μπορείς να έχεις θέση ακρόασης στα 2,5-3.0m?
Αν ναι, δίνεις και μια κλίση προς τα μέσα στα ηχεία (ας πούμε από το να βλέπουν τους ώμους σου μέχρι να βλέπουν τα αυτιά σου - όπως θα σου αρέσει καλύτερα), και θα είσαι αρκετά καλά. Σε σχέση με τώρα σίγουρα πολύ καλύτερα.

Τι λες? δύσκολα?

Η δική μου ανησυχία όταν βλέπω τον χώρο,είναι πως το τζάκι δείχνει να είναι λειτουργικό.
Αν είναι έτσι ελπίζω να μετακινείς το ηχείο από κει όταν το ανάβεις.
Αν και δείχνει κι επικίνδυνα κοντά στον AV...
Κατά τα άλλα συμφωνώ για την τοποθέτηση,κάνε ότι σου λέει ο αποπάνω έστω και για δοκιμή.

Λειτουργικό είναι, έχει και στάχτη και εργαλεία και αντιπυρικό χαλάκι μπροστά.
Δεν είναι μούφα σαν το δικό μου.

Θείο δύσκολο ε?

H μόνη μετακίνηση που μπορώ να σκεφτώ ειναι να πάς το δεξί ηχείο εκεί που είναι ο άγιος βασιλης τώρα, να φύγει η κουνιστή πολυθρόνα και να πάει απέναντι κάτωγωνία και το αριστερό ηχείο να πάει στην γωνία του συνθέτου, και ο καναπές αριστερά όσο πιο κοντά πάει δίπλα στην πολυθρόνα (που θα έχεις ήδη μετακινήσει από δεξιά.)

Λειτουργικό είναι, έχει και στάχτη και εργαλεία και αντιπυρικό χαλάκι μπροστά.
Δεν είναι μούφα σαν το δικό μου.

Θείο δύσκολο ε?
Το τζάκι σταμάτησε να ειναι λειτουργικό παίδες την ημέρα που πήρα τα ηχεια. Κοιτούσε λάθος μεριά για τα μάτια του κόσμου το άναβα. Ενοχλεί ετσι ανοιχτό. Μου ειναι δύσκολο να το πείραξω είμαι στο νοίκι. Το σκαμπό περνει πόδι άνετα ,τα ηχεια έρχονται πιο μπροστα επιςης. Να τα ανοίξω κι άλλο δεν ξέρω αν θα βοηθήσει γιατι θα κολλήσω. Αυτά μπορω μόνο.