Βόλος & ψηφιακή TV

Απάντηση: Re: Βόλος & ψηφιακή TV

Το ΡΙΚ βγαίνει από τη 2η mux (πολυπλεξία) της ΝΕΡΙΤ και όπως γνωρίζουμε από το Πήλιο (άρα και στο Βόλο) η ΝΕΡΙΤ θα βγει και με τις δύο πολυπλεξίες. (σε άλλα κέντρα όχι αρχικά η 2η mux αλλά σε δεύτερο χρόνο). Επίσης ΡΙΚ τώρα ψηφιακά βγαίνει και από το Δοβρούτσι.

Φίλε midas, από το ανωτέρω κείμενο που έγραψες προκύπτει ότι εκπέμπεται το πρόγραμμα του ΡΙΚ, αν καταλαβαίνω καλά;
Τελικά ο Βόλος θα δει ΡΙΚ ή όχι; Υπάρχει κάνα κόλπο για να δεις ΡΙΚ; Τι λένε οι πιο έμπειροι; Ευχαριστώ

Κι εγώ δεν έχω ενημέρωση γι αυτό, δεν ξέρω και τι πρόβλημα υπήρξε στην εκπομπή της 2ης mux στα δύο κέντρα ενώ είχε προγραμματιστεί. Φαντάζομαι κάτι αντίστοιχο με της Πάτρας

Η 37 με το ΡΙΚ κλπ βγήκε στο Πήλιο χθες το απόγευμα πάνω που το συζητάγαμε, λίγο το προσωπικό των τεχνικών, ότι προλαβαίνουν κι αυτοί.

κ.ε ΠΗΛΙΟ
ΝΕΡΙΤ 21-37

Απο ένα ελεγχο που έκανα σήμερα στο Βόλο (λήψη απο Σωρο) είδα ότι η ΝΕΡΙΤ βγάζει μόνο το ένα mux (με τα 4 TV + 4 Radio) και μάλιστα στο 44.
Δηλαδη λογικά κάποια στιγμη θα το μετακινήσει στο 21 η στο 37 και θα πρέπει να βγάλει και το αλλο mux στο άλλο κανάλι.
Μια χαρά ... περίφημα ... να ειναι καλά να πληρώνουν οσοι θα πρέπει να ξαναφέρνουν τεχνικο να τους τα ξαναρυθμίσει ....

Από Σωρό η ΝΕΡΙΤ βγαίνει από το 4ο mux της Digea κι όχι από δικό της πομπό. Δηλαδή δεν πήγε καν τεχνικός της ΝΕΡΙΤ στον Σωρό. Όταν θα προμηθευτεί η ΝΕΡΙΤ πομπούς και τον τοποθετήσει θα ενεργοποιηθεί η 21 και θα σβήσει η 44. Το ίδιο συνέβει και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σε δεύτερο χρόνο θα τοποθετηθεί πομπός για το 2ο mux της ΝΕΡΙΤ στη 37.

Υπαρχει καποιος που λαμβανει και απο τα δυο κεντρα εκπομπης, και απο Πηλιο και απο Σωρο, ωστε να μας διαφωτισει αν τα οποια προβληματα αποσυγχρονισμου του ηχου-εικονας σε διαφορα καναλια και ανα διαστηματα, υπαρχουν και στα δυο κεντρα?

Προσωπικα λαμβανω απο Σωρο και υπαρχει εντονο προβλημα σχεδον σε ολα. Αν πιθανολογω σωστα, και το Πηλιο και ο Σωρος λαμβανουν δορυφορικα το σημα (μαλλον απο Nova και οχι απο Digea) και θεωρητικα λαμβανουν κι εκπεμπουν το ιδιο αυτουσιο σημα.

Αρα (βασει της ανωθι συλλογιστικης) δεν εχει καποιο κεντρο εκπομπης καποιο "προβαδισμα" τεχνικο, ωστε να εκπεμπει καλυτερα το ενα απο το αλλο. Διερωτωμαι λοιπον. Προβληματα συγχρονισμου, υπαρχουν και στο Πηλιο? ή εχουμε αυτο το "προνομιο" οι Βολιωτες?

Εγώ πάντως από τον Σωρό δεν έχω κανένα πρόβλημα, με ένταση σήματος 100% σε όλα.

Το Πήλιο δεν τον λαμβάνω, είναι "πλάτη" στην κεραία μου, και ενώ το σήμα του λέει 70% η ποιότητα είναι μόλις στο 10% και δεν κλειδώνει.

Ο αποσυγχρονισμός ήχου-εικόνας μήπως οφείλεται στον δέκτη σου;

Το εχω αναρωτηθει κι εγω αυτο...Ferguson Ariva T650i...γενικα, μονο καλα λογια ακουγονται...ξερεις τι λεω...απο την αλλη...αυτο που σκεφτομαι ειναι οτι δεν πειραξα τιποτε στην εγκατασταση, μετα τη μεταβαση στη ψηφιακη. Δηλαδη το σημα περναει απο την Televes DAT 45 και μεσω του ομωνυμου ενισχυτη σηματος. Αναρωτιεμαι μηπως εχει να κανει με αυτο (υπερβολικη ενισχυση σηματος) αλλα δεν τερματιζουν οι ενδειξεις στις μπαρες ποιοτητας-εντασης σηματος.

Αυτο που με κανει να σκεφτομαι οτι φταιει η εκπομπη κι οχι ο δεκτης, ειναι το απλο γεγονος οτι ΔΕΝ αποσυγχρονιζει σε ολα τα καναλια. Χοντρικα μιλωντας, σε ολα τα τοπικα-περιφερειακα ΔΕΝ το εμφανιζει ποτΕ το προβλημα, στο Mega πχ που παιζει τωρα ΔΕΝ το κανει αυτη τη στιγμη (αλλες φορες ομως ναι) στον Σκάι το βλεπω τακτικα, στο Star και στα κρατικα ΕΡΤ.

Υπαρχει καποιος που λαμβανει και απο τα δυο κεντρα εκπομπης, και απο Πηλιο και απο Σωρο, ωστε να μας διαφωτισει αν τα οποια προβληματα αποσυγχρονισμου του ηχου-εικονας σε διαφορα καναλια και ανα διαστηματα, υπαρχουν και στα δυο κεντρα?

Προσωπικα λαμβανω απο Σωρο και υπαρχει εντονο προβλημα σχεδον σε ολα. Αν πιθανολογω σωστα, και το Πηλιο και ο Σωρος λαμβανουν δορυφορικα το σημα (μαλλον απο Nova και οχι απο Digea) και θεωρητικα λαμβανουν κι εκπεμπουν το ιδιο αυτουσιο σημα.

Αρα (βασει της ανωθι συλλογιστικης) δεν εχει καποιο κεντρο εκπομπης καποιο "προβαδισμα" τεχνικο, ωστε να εκπεμπει καλυτερα το ενα απο το αλλο. Διερωτωμαι λοιπον. Προβληματα συγχρονισμου, υπαρχουν και στο Πηλιο? ή εχουμε αυτο το "προνομιο" οι Βολιωτες?

Όλα τα ψηφιακά κέντρα εκπομπής τροφοδοτούνται αυτούσια μέσω δορυφόρου από το mux της Digea στις 3.1 μοίρες ανατολικά και το αναμεταδίδουν αυτούσιο. Η όποια αλλαγή γίνεται στον δορυφόρο γίνεται αυτόματα και στα κέντρα εκπομπής. Από κει και πέρα υπάρχουν κάποια κέντρα εκπομπής που εκπέμπουν το σήμα με μία χρονοκαθυστέρηση μερικών μsec για να μπορεί το σήμα που έρχεται να παραμείνει συγχρονισμένο. Για παράδειγμα στον Βόλο επειδή ο Σωρός είναι δίπλα και το Πήλιο είναι πιο μακριά δίνουν μιά καθυστέρηση μερικών μsec στον Σωρό όσο είναι και η καθυστέρηση που προκαλείται από το "ταξίδι" του ηλεκτρομαγνητικού κύματος από το Πήλιο στον Βόλο. Υπενθυμίζω ότι το ηλεκτρομαγνητικό κύμα ταξιδεύει με τη ταχύτητα του φωτός που είναι 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (ταχύτητα του φωτός στο "κενό").

Τα όποια προβλήματα αποσυγχρονισμού μεταξύ ήχου και εικόνας σε διάφορα κανάλια και ανά διαστήματα δεν οφείλεται όμως σε αυτό αλλά αποκλειστικά από τον δέκτη. Συνήθως εμφανίζεται το φαινόμενο αυτό όταν ο δέκτης είναι συντονισμένος σε ένα κανάλι για πάρα πολλή ώρα, όσο περνάει η ώρα τόσο θα αποσυγχρονίζεται ο ήχος. Στο zapping δεν θα δεις το πρόβλημα. Πολλοί δέκτες για το σκοπό αυτό έχουν ρύθμιση lip sync.

Last edited:
Πολυ ενδιαφεροντα ολα τα παραπανω. Παραμενει η απορια μου βεβαια, οσον αφορα την ΜΗ υπαρξη προβληματος στα τοπικα-περιφερειακα καναλια, που υποθετω δεν ειναι "ανεβασμενα" σε καποιον δορυφορο και αρα η ληψη τους απο τα κεντρα εκπομπης (Πηλιο, Σωρος) γινεται μαλλον επιγεια και οχι δορυφορικα, και τα οποια ολως τυχαιως δεν αντιμετωπιζουν κανενα προβλημα και ποτέ.

Επισης, θα επαιρνα ορκο, πως καθε φορα που "χανεται" καποιο καναλι ξαφνικα (πεφτει μαυρο) και μετα απο λιγα δευτερολεπτα εμφανιζεται, πρωτα το εναρκτηριο σημα του δορυφορικου δεκτη του κεντρου εκπομπης (SAB στην προκειμενη βλεπω εγω, εννοω κατα το reboot του δεκτη) αμεσως μετα εμφανιζεται η κλασσικη μπαρα πληροφοριων ενος δορυφ. δεκτη και εκει βλεπω -στιγμιαια- (μεχρι να ξεκλειδωσει η καρτα προσβασης) κωδικοποιηση Irdeto και δορυφορος Hotbird 13, και κλασσικα μετα επανερχεται η εικονα στο καναλι που παρακολουθουσα στην τηλεοραση μου. Αρα, κατα πασα πιθανοτητα, ο Σωρος τουλαχιστον, τα πανελλαδικα καναλια (mega, star, skai, ant1, alpha, ert,) τα "κατεβαζει" μεσω Nova και μας τα αναμεταδιδει επιγειως μεσω Σωρου. Νομιζω πως αυτο μπορουν να το επιβεβαιωσουν και αλλοι Βολιωτες που βλεπουν μεσω Σωρού.

Τελος, επαναλαμβανω, αυτο το φαινομενο ΔΕΝ συμβαινει παντα, για καποιο λογο που δεν γνωριζω και δεν κατανοω, και οπως ανεφερα δεν συμβαινει στα τοπικα-περιφερειακα. Εαν το προβλημα ηταν καθολικο και διαρκες-μονιμο, θα ειχα ηδη επιστρεψει τον δεκτη για ελεγχο και ενδεχομενη αλλαγη, αλλα δεν μπορω να ισχυριστω οτι εχει "προβλημα" απο την στιγμη που διαπιστωνω οτι το προβλημα ειναι μεμονωμενο. Για αυτο και καταληγω στην εικασια οτι ευθυνεται το κεντρο εκπομπης, αλλωστε αυτο το φαινομενο υπηρχε (σπανιοτερα) και επι αναλογικης μεταδοσης...

Το εχω αναρωτηθει κι εγω αυτο...Ferguson Ariva T650i...γενικα, μονο καλα λογια ακουγονται...ξερεις τι λεω...απο την αλλη...αυτο που σκεφτομαι ειναι οτι δεν πειραξα τιποτε στην εγκατασταση, μετα τη μεταβαση στη ψηφιακη. Δηλαδη το σημα περναει απο την Televes DAT 45 και μεσω του ομωνυμου ενισχυτη σηματος. Αναρωτιεμαι μηπως εχει να κανει με αυτο (υπερβολικη ενισχυση σηματος) αλλα δεν τερματιζουν οι ενδειξεις στις μπαρες ποιοτητας-εντασης σηματος.

Αυτο που με κανει να σκεφτομαι οτι φταιει η εκπομπη κι οχι ο δεκτης, ειναι το απλο γεγονος οτι ΔΕΝ αποσυγχρονιζει σε ολα τα καναλια. Χοντρικα μιλωντας, σε ολα τα τοπικα-περιφερειακα ΔΕΝ το εμφανιζει ποτΕ το προβλημα, στο Mega πχ που παιζει τωρα ΔΕΝ το κανει αυτη τη στιγμη (αλλες φορες ομως ναι) στον Σκάι το βλεπω τακτικα, στο Star και στα κρατικα ΕΡΤ.

Φίλε μου, το ίδιο πρόβλημα είχα κι εγω με τον συγκεκριμένο δέκτη. Σε κάποια κανάλια είχα αποσυχρονισμό εκόνας - ήχου και σε άλλα όχι. Ποιότητα και δύναμη σήματος χαμηλά και κακή εικόνα σαν να ζουμάρει ο δέκτης..
Τον έδωσα πίσω αμέσως (e-shop.gr) και στην θέση του πήρα εναν Crystal HD. Σήμα 100%, εικόνα πολύ καλή και χωρίς αποσυχρονισμούς..
Το e-shop μου έστειλε sms επιβεβαίωσης για τον όντως προβληματικό δέκτη. Λαμβάνω απο Σωρό.

Πολυ ενδιαφεροντα ολα τα παραπανω. Παραμενει η απορια μου βεβαια, οσον αφορα την ΜΗ υπαρξη προβληματος στα τοπικα-περιφερειακα καναλια, που υποθετω δεν ειναι "ανεβασμενα" σε καποιον δορυφορο και αρα η ληψη τους απο τα κεντρα εκπομπης (Πηλιο, Σωρος) γινεται μαλλον επιγεια και οχι δορυφορικα, και τα οποια ολως τυχαιως δεν αντιμετωπιζουν κανενα προβλημα και ποτέ.

Όντως τα κανάλια περιφερειακής εμβέλειας δεν είναι "ανεβασμένα" σε κάποιον δορυφόρο. Το mux αυτών των καναλιών έρχεται αυτούσιο μέσω οπτικής ίνας σε ένα από τα κέντρα εκπομπής κι από κει αναδιανέμεται πάλι αυτούσιο μέσω ψηφιακών link στα υπόλοιπα κέντρα εκπομπής. Πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν στον δέκτη σου μάλλον γιατί έχουν διαφορετικά στοιχεία εκπομπής έχουν constellation 16QAM εν αντιθέσει με τα εθνικής εμβέλειας που έχουν 64QAM. Κι αυτό για να έχουν ποιο υψηλό bitrate τα εθνικής εμβέλειας. Ίσως κιόλας το υψηλό bitrate να δυσκολεύει τον δέκτη σου στην αποκωδικοποίηση της εικόνας.

Επισης, θα επαιρνα ορκο, πως καθε φορα που "χανεται" καποιο καναλι ξαφνικα (πεφτει μαυρο) και μετα απο λιγα δευτερολεπτα εμφανιζεται, πρωτα το εναρκτηριο σημα του δορυφορικου δεκτη του κεντρου εκπομπης (SAB στην προκειμενη βλεπω εγω, εννοω κατα το reboot του δεκτη) αμεσως μετα εμφανιζεται η κλασσικη μπαρα πληροφοριων ενος δορυφ. δεκτη και εκει βλεπω -στιγμιαια- (μεχρι να ξεκλειδωσει η καρτα προσβασης) κωδικοποιηση Irdeto και δορυφορος Hotbird 13, και κλασσικα μετα επανερχεται η εικονα στο καναλι που παρακολουθουσα στην τηλεοραση μου. Αρα, κατα πασα πιθανοτητα, ο Σωρος τουλαχιστον, τα πανελλαδικα καναλια (mega, star, skai, ant1, alpha, ert,) τα "κατεβαζει" μεσω Nova και μας τα αναμεταδιδει επιγειως μεσω Σωρου. Νομιζω πως αυτο μπορουν να το επιβεβαιωσουν και αλλοι Βολιωτες που βλεπουν μεσω Σωρού.

Κι εγώ θα έπαιρνα όρκο, πως αυτό γινόταν στην αναλογική εκπομπή των καναλιών από Σωρό πριν σβήσουν και γίνει ψηφιακή εκπομπή μέσω Digea! Κι αυτό μέχρι τα τέλη της άνοιξης του 2013 γιατί από τότε μέχρι τώρα πρόσφατα, που έγινε το ASO, μόνο ο ΣΚΑΪ και η ΝΕΡΙΤ συνέχιζαν να έχουν τροφοδοσία από Nova στον Σωρό, τα υπόλοιπα είχαν τροφοδοσία από το δορυφόρο Eutelsat 3D στις 3,1 μοίρες ανατολικά ή από Πήλιο. Από Nova έπαιρναν τροφοδοσία μόνο αναλογικές εκπομπές καναλιών! Σε όλη την Ελλάδα! Ποτέ ψηφιακών. Για του λόγου το αληθές η Nova περιμένει πότε θα γίνουν όλα τα κέντρα εκπομπής ψηφιακά για να μετατρέψει και το τελευταίο αναμεταδότη της που έχει στον Hotbird (αυτόν που έχει τα ελληνικά κανάλια) από MPEG-2 σε MPEG-4!!!

Τελος, επαναλαμβανω, αυτο το φαινομενο ΔΕΝ συμβαινει παντα, για καποιο λογο που δεν γνωριζω και δεν κατανοω, και οπως ανεφερα δεν συμβαινει στα τοπικα-περιφερειακα. Εαν το προβλημα ηταν καθολικο και διαρκες-μονιμο, θα ειχα ηδη επιστρεψει τον δεκτη για ελεγχο και ενδεχομενη αλλαγη, αλλα δεν μπορω να ισχυριστω οτι εχει "προβλημα" απο την στιγμη που διαπιστωνω οτι το προβλημα ειναι μεμονωμενο. Για αυτο και καταληγω στην εικασια οτι ευθυνεται το κεντρο εκπομπης, αλλωστε αυτο το φαινομενο υπηρχε (σπανιοτερα) και επι αναλογικης μεταδοσης...

Εγώ στη θέση σου θα τον άλλαζα λόγω διαλειπτικής βλάβης!

Φιλε arva...δε ξερω τι παραπλευρες επιπτωσεις ειχε η κουβεντα μας...δε γνωριζω την ιδιοτητα σου και τις ικανοτητες αυτης...παντως τουτη την στιγμη που γραφω (01:48)...ζαπάροντας ολα τα πανελαδικα με παρακολουθηση 10+ λεπτα καθ' εκαστο...για πρωτη φορα σε αυτον τον μηνα της ψηφιακης...ολα τα καναλια παιζουν αριστα (συγχρονισμενα). Ολα ομως! Αυτο -για τα δικα μου δεδομενα- ειναι πρωτοφανες.

Πολυ αποδοτικος ο διαλογος μαζι σου, και δεν το λεω ειρωνικα, κυριολεκτω.:music-smiley-005: Ευχομαι να παραμεινει ως εχει...

Οσον αφορα τη Nova ή Digea για την ληψη στο κεντρο εκπομπης, η αληθεια ειναι οτι αυτο συνεβαινε συχνοτερα στην κρατικη NΕΤ (συχνοτητα 28 αναλογικη)...διοτι αυτην παρακολουθουσα περισοοτερο κι εκει το παρατηρουσα, οπου υπηρχαν στιγμες που αυτος ο SAB εκανε και 3 rebbot σε 5 λεπτα! Για να ειμαι ειλικρινης θυμαμαι και μια αλλη μαρκα δεκτη να προλαβαινει να εμφανιζεται στην οθονη καθως (ξανα)αναβει -γερμανικος ηταν- και νομιζω στο καναλι STAR (συχνοτητα 23 αναλογικη). Τελος παντων. Αυτο που θελω να τονισω ειναι πως ειμαι 99% σιγουρος οτι οποιο (αναλογικο) καναλι "επεφτε" για λιγο και μεχρι να "ξανανεβει"...ποτέ...δεν ειχα παρατηρησει την στιγμιαια μπαρα πληροφοριων να αναφερει Digea 3.1 East.

Οπως καταλαβαινεις, δεν προσπαθω να σε πεισω για οτιδηποτε, αλλωστε ειναι τοσο ασημαντη αυτη η διαφωνια μας -επι της ουσιας- για να επιμενει ο καθενας μας τοσο σθεναρα. Απλως, πραγματικα, εκπλησσομαι που εμφανιζεσαι κι εσυ -αντιστοιχως- τοσο σιγουρος. Για να τελειωνει παντως ολο αυτο (δεδομενου οτι δεν υφισταται πλεον το ολο θεμα της αναλογικης) ευχομαι τα οποια προβληματα μεταδοσης υπαρχουν στην περιοχη μας, να ειναι παιδικες ασθενειες του πρωτου μηνα και τελικα πραγματι να καταφερουν να βλεπουνε και στο τελευταιο δυσκολο σημειο οι ανθρωποι το καναλι που τους ενδιαφερει και εν πολλοίς πληρωνουν, ειτε αμεσα, ειτε εμμεσα.