Bosch gbh 5-38

Δεν μου φαίνεται παράξενο ούτε η λύση στο πρόβλημα ούτε το γρασαρισμα-συντήρηση σε ενα τέτοιο εργαλείο . Σε αυτή την κατηγορία βαρέων επαγγελματικών εργαλείων χρειάζεται αλλαγή-συντήρηση γρασων κλπ.
Σε αυτή την κατηγορία εργαλειων τα μισά εργαλεια έχουν υποδοχή για λαδι λιπανσης των γραναζιων .
Μου εχει τύχει να εχει "πέσει" η στάθμη λαδιού και να μην δουλεύει η κρούση . Με το ανάλογο λαδι πεταγε πάλι το εργαλείο .

Δεν μου φαίνεται παράξενο ούτε η λύση στο πρόβλημα ούτε το γρασαρισμα-συντήρηση σε ενα τέτοιο εργαλείο . Σε αυτή την κατηγορία βαρέων επαγγελματικών εργαλείων χρειάζεται αλλαγή-συντήρηση γρασων κλπ.
Σε αυτή την κατηγορία εργαλειων τα μισά εργαλεια έχουν υποδοχή για λαδι λιπανσης των γραναζιων .
Μου εχει τύχει να εχει "πέσει" η στάθμη λαδιού και να μην δουλεύει η κρούση . Με το ανάλογο λαδι πεταγε πάλι το εργαλείο .

Το παρακατω πνευματικο,και ιδίου τύπου κλωνων εχουν μια τάπα πανω στην κορυφη την ανοιγεις και συμπληρωνεις γρασσο αν χρειαζεται,το γράφει το manual εξάλου.

http://www.blackanddecker.gr/powertools/productdetails/catno/KD1250K/

http://fast.ulmart.ru/manuals/697789.pdf

Aναφέρει το manual

Γέμισμα του δοχείου γράσου
Κατά περιόδους να θέτετε εκτός λειτουργίας το μηχάνημα και
να ελέγχετε τη στάθμη γράσου, αν είναι γεμάτο λιγότερο από
ένα τέταρτο, αναπληρώστε το δοχείο με το σωστό γράσο.
Πρόσθετο γράσο διατίθεται από αντιπροσώπους επισκευών
της Black & Decker.
u
Αφαιρέστε το κάλυμμα γράσου (8) χρησιμοποιώντας το
κλειδί που παρέχεται και γυρίζοντας αριστερόστροφα.
u
Γεμίστε το δοχείο με το συνιστώμενο γράσο.
u
Τοποθετήστε ξανά το κάλυμμα γράσου (8)

Toυ Νεκταριου το πνευματικο διαβαζοντας το manual στις οδηγιες χειρισμου αναφερει

http://www.bosch-professional.com/gr/el/gbh-5-38-d-8472-ocs-p/

Λίπανση
Το ηλεκτρικό εργαλείο λιπαίνεται με λάδι. Το άλλαγμα του λαδι-
ού είναι απαραίτητο μόνο μέσα στο πλαίσιο μιας συντήρησης
ή/και επισκευής από ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο Service
για ηλεκτρικά εργαλεία της Bosch. Χρησιμοποιήστε οπωσδήπο-
τε το λάδι που προβλέπει γι’ αυτό η Bosch

Aρα εδω το αναφερει ο κατασκευαστης οτι χρειαζεται αντικατασταση λαδιου μόνο στά πλαίσια τής συντήρησης.

Αρα πολυ σωστα ο Χιωτης,ανεφερε σε προηγουμενο post οτι αν αναφερει κατι στην συντηρηση το manual το πρατουμε,και στην περιπτωση του Νεκταριου το αναφερει το manual ρητως και κατηγορηματικως.

Last edited:
Με λιγα λογια καθε καποιες ωρες χρησης χρειαζεται το σερβις το εργαλειο. Το ποσο χρονο ομως δεν αναφερει.

Παιδιά πέρα από την πλάκα επειδή μας διαβάζουν πολλά άτομα και δεν θέλω να γίνει κάποια παρεξήγηση, ότι κάνω το κάνω για μένα.

Εγώ νομίζω ότι ανά 2-3 χρόνια καλό είναι να προσθέτουμε γράσσο στο μηχάνημα μας αλλά από εκεί και πέρα ο καθένας πράττει αναλόγως.
Έχω την εντύπωση ότι μόνο καλό κάνουμε στο εργαλείο και όχι κακό με αυτό που κάνουμε, αρκεί βέβαια να ξέρουμε τι κάνουμε.

Ειχα παρει παλια ενα budget απο τοpraktiker και ειχε συμπαραδιδομενο ενα βαζακι με γρασσο. Ειχε και κια ταπα,οπως το b&d που παρεθεσε ο φιλος. Επισης εχω και ενα hitachi ολο μεταλλικο παλιο πνευματικο που ειχε ενα δοχειο με λαδι για προσθεση καθως επισης εχει και μια θυριδα διαφανη για ελεγχο της σταθμης...
Μετα απο αυτα, οσα συγχρονα εργαλεια εχω ή ειδα σε αλλους δεν ειδα κανενα να περιεχει κατι αντιστοιχο ουτε να αναφερεται,τουλαχιστον καπου εμφανως η προσθηκη λαδιου/γρασσου καπως. Ισως μονο να αναγραφεται αυρο "σχετικα σταμπλαισια της συντηρηςης". Το ποτε θα γινετε η συντηρηση ομως δεν υπαρχει καπου γραμμενο. Το δικομμου επαθε βλαβη και τομπηγα για σερβις. Αλλα δε ξερω αν και ποση ζημια προκληθηκε σε αυτο και τα γραναζια του.
Οποτε αυτο που κανει ο Νικολας, ειναι επι δικη του ευθηνη καιμσιγουρα κακο δεν κανει. Επισης ομως δεν κανει οτι μπορει να κανει ενα εξιδικευμενο σερβις, μιας και δεν νομιζω να φτανει στα αδυτα καθε εργαλειου και να αντικαθιστα πχ τσιμουχακια.

Re: Απάντηση: Bosch gbh 5-38

Ειχα παρει παλια ενα budget απο τοpraktiker και ειχε συμπαραδιδομενο ενα βαζακι με γρασσο. Ειχε και κια ταπα,οπως το b&d που παρεθεσε ο φιλος. Επισης εχω και ενα hitachi ολο μεταλλικο παλιο πνευματικο που ειχε ενα δοχειο με λαδι για προσθεση καθως επισης εχει και μια θυριδα διαφανη για ελεγχο της σταθμης...
Μετα απο αυτα, οσα συγχρονα εργαλεια εχω ή ειδα σε αλλους δεν ειδα κανενα να περιεχει κατι αντιστοιχο ουτε να αναφερεται,τουλαχιστον καπου εμφανως η προσθηκη λαδιου/γρασσου καπως. Ισως μονο να αναγραφεται αυρο "σχετικα σταμπλαισια της συντηρηςης". Το ποτε θα γινετε η συντηρηση ομως δεν υπαρχει καπου γραμμενο. Το δικομμου επαθε βλαβη και τομπηγα για σερβις. Αλλα δε ξερω αν και ποση ζημια προκληθηκε σε αυτο και τα γραναζια του.
Οποτε αυτο που κανει ο Νικολας, ειναι επι δικη του ευθηνη καιμσιγουρα κακο δεν κανει. Επισης ομως δεν κανει οτι μπορει να κανει ενα εξιδικευμενο σερβις, μιας και δεν νομιζω να φτανει στα αδυτα καθε εργαλειου και να αντικαθιστα πχ τσιμουχακια.

Νεκτάριε, μέχρι στιγμής αλλάζω καμιά φορά γράσσο σε σέγες, δράπανα ρεύματος, κουρετικές μηχανές (σε επαγγελματική για ζώα ενός φίλου!!) και τώρα λέω να δοκιμάσω σε γωνιακό τροχό.
Σίγουρα δεν φτάνω στα άδυτα αλλά όσο να ναι στα εργαλεία που ασχολούμαι μόνο το μοτέρ υπάρχει και άντε κάποιος μειωτήρας ή διαφορικό. Από εκεί και πέρα δεν βάζω το χέρι μου σε πνευματικά ή μπαταρίας...

Νεκταριε τι να σου γράψει η εταιρία ; Καθε δέκα χρόνια ή καθε 1500 ώρες λειτουργίας ;
Και σε τι συνθήκες λειτουργίας ; Τι συνθήκες αποθήκευσης ; Για ποια χώρα και για ποιες κλιματολογικές συνθήκες ;

Το εργαλείο που δούλευα ήταν ενα παλιο πνευματικό Hilti και είχε δοχείο για λαδι . Το φανταστικά ότι ήθελε συμπλήρωμα μονο και μονο απο τον ήχο λειτουργίας του εργαλείου .
Τι θέλω να πω , στα εργαλεια τις περισσότερες φορές ακούγεται το πρόβλημα .
Οσο πιο πολυ τα δουλεύουμε τόσο πιο οικείοι γινόμαστε με τα ιδια τα εργαλεια μας .
Αυτό που κανει ο Diabolic ειναι θεμιτό και μονο κακο δεν τους κανει αλλα ποιος κάθεται να το κανει...μονο οταν χρειαστει ...

Νεκταριε τι να σου γράψει η εταιρία ; Καθε δέκα χρόνια ή καθε 1500 ώρες λειτουργίας ;
Και σε τι συνθήκες λειτουργίας ; Τι συνθήκες αποθήκευσης ; Για ποια χώρα και για ποιες κλιματολογικές συνθήκες ;

Το εργαλείο που δούλευα ήταν ενα παλιο πνευματικό Hilti και είχε δοχείο για λαδι . Το φανταστικά ότι ήθελε συμπλήρωμα μονο και μονο απο τον ήχο λειτουργίας του εργαλείου .
Τι θέλω να πω , στα εργαλεια τις περισσότερες φορές ακούγεται το πρόβλημα .
Οσο πιο πολυ τα δουλεύουμε τόσο πιο οικείοι γινόμαστε με τα ιδια τα εργαλεια μας .
Αυτό που κανει ο Diabolic ειναι θεμιτό και μονο κακο δεν τους κανει αλλα ποιος κάθεται να το κανει...μονο οταν χρειαστει ...

Μέχρι στιγμής τα εργαλεία που πείραξα ήταν 10 ετών ίσως και 15...