Bosch pts10

Re: Απάντηση: Bosch pts10

Και απείρως πιο επικίνδυνο ειδικά όταν δουλεύεται χωρίς προστατευτικό και knife...
Ακριβώς κ για αυτό έχουμε πει πολλές φορές εδώ μέσα, ότι το επιτραπέζιο είναι πιο expert εργαλείο κ δεν κάνει για όλους. Φυσικά κ το f16 είναι πιο επικίνδυνο από το ποδήλατο, αλλά στα κατάλληλα χέρια κάνει αααααλλα πράγματα!

Ναι εντάξει. Λοιπόν τα αντίστοιχα παγκοπριονα που προορίζονται για αμερικη προβλέπουν dado. Στην Ευρώπη για λόγους ασφαλείας δεν προσφέρεται η δυνατότητα. Οπότε, αν κάποιος βρει αμερικάνικο -και παρακάμψει το πρόβλημα του ρεύματος- ας το τσιμπήσει!

Φυσικά κ το f16 είναι πιο επικίνδυνο από το ποδήλατο, αλλά στα κατάλληλα χέρια κάνει αααααλλα πράγματα!

Μην το λες αυτό. Εχω φάει κάτι τούμπες με ποδήλατο εγώ...

Όσο για τους dado δίσκους, μπορεί όντως κανείς να προμηθευτεί από κάπου εντός Ευρώπης τέτοιον? Δε νομίζω. Προσωπικά τους βλέπω στα video και ανατριχιάζω...

Όχι. Μόνο στην Αμερική το επιτρέπουν οι προδιαγραφές. Ακόμα κ το μηχάνημα, φαντάζομαι ότι αφού είναι ευρωπαϊκο, δεν τους δέχεται.

Τι ειναι οι dado?
Ειναι ειδικοι δισκοι για παγκοπριονα. Σκεψου σαν δυο και παραπανω δισκους στιβαγμενους συνδιαστικα για ειδικες κοπες.
dadoiconnew.jpg

Εγω πιστευω οτι τετοιες κοπες γινονται πιο ευκολα με ενα επιτραπεζιο ρουτερ....

Εγω πιστευω οτι τετοιες κοπες γινονται πιο ευκολα με ενα επιτραπεζιο ρουτερ....
Το ρούτερ έχει μεγάλο περιορισμό στο βάθος και επιπλέον χρειάζονται πολλαπλά περάσματα για μια βαθιά κοπή. Και το dado είναι και πιο fail-proof για μας τους ερασιτέχνες.

Να συμπληρώσω ότι οι δίσκοι αυτοί, έχουν παρα πολλές ακόμα εφαρμογές.
Η επικίνδυνοτητα σχεδόν εξαφανίζεται, γιατί χρησιμοποιείται μια τράπεζα από κόντρα πλακέ που πάνω σε αυτή τοποθετείται το κοματι που επεξεργαζόμαστε. Γενικά ο τρόπος αυτός αυξάνει την χρηστικότητα του προονιου αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κινέζικα (με πολλούς τζόγος) η πρόχειρες ιδιοκατασκευες. Πάντως, για να ακριβολογούμε, αν κάποιος έχει σκοπό απλώς να κόβει ξύλα στο περίπου, και όχι να ασχοληθεί με κατασκευή παραδοσιακών επίπλων, ή αν χρησημοποιει βίδες καβιλιες πρόκες κ λοιπά, το δισκοπριονο πάγκου δεν του είναι απαραίτητο.

Κύριοι, το riding knife δεν έχει σκοπό να προστατεύσει τα χέρια σας αλλά να χώρισει τα κομμάτια του κομμενου ξύλου μεταξύ τους ώστε να μην βρει η πίσω πλευρά στον δίσκο και εκτοξευθει.
Για τον λόγο αυτό δεν χρειάζεται ένα μαχαίρι 10 πόντους και όπως έχετε δει και τα μικρά των 3 πόντων σέ ένα βίντεο κάνουν την δουλεια τους.

Το δισκοπρίονο παγκου ειναι ναι μεν ενα επικίνδυνο εργαλειο (αλλα ολα ειναι το εχουμε πει πολλάκις) αλλα απαραίτητο εργαλειο για όποιον μπορει να διαθέσει για την αγορα του (ο καθείς με την τςεπη που διαθέτει) καθως και τον χώρο για να χρησιμοποιηθεί αυτο ακομα ποιο δυςκολο...
Δεν εχει να κανει μόνο με την καταςκευη παραδοσιακών επίπλων...
σίγουρα καλυτερο εργαλειο καλύτερες και πιο ακριβείς κοπές (αλλα τα μαρούλια φυτρώνουν δυςκολα στις εποχές μας δυςτηχως) αλλα ακομα και συρτάρια αν θέλεις να κανεις συρτάρια και δεν θέλεις να τα κανεις κάρφωτα στον πάτο τοτε ενα διςκοπροιονο παγκου σου λύνει τα χέρια...και ποσα ακομα...

Όσον αφορά το riving knife...ο ΚΥΡ για άλλη μια φορα μιλά ορθώς...

Το δισκοπρίονο παγκου ειναι ναι μεν ενα επικίνδυνο εργαλειο (αλλα ολα ειναι το εχουμε πει πολλάκις) αλλα απαραίτητο εργαλειο για όποιον μπορει να διαθέσει για την αγορα του (ο καθείς με την τςεπη που διαθέτει) καθως και τον χώρο για να χρησιμοποιηθεί αυτο ακομα ποιο δυςκολο...
Δεν εχει να κανει μόνο με την καταςκευη παραδοσιακών επίπλων...
σίγουρα καλυτερο εργαλειο καλύτερες και πιο ακριβείς κοπές (αλλα τα μαρούλια φυτρώνουν δυςκολα στις εποχές μας δυςτηχως) αλλα ακομα και συρτάρια αν θέλεις να κανεις συρτάρια και δεν θέλεις να τα κανεις κάρφωτα στον πάτο τοτε ενα διςκοπροιονο παγκου σου λύνει τα χέρια...και ποσα ακομα...

Όσον αφορά το riving knife...ο ΚΥΡ για άλλη μια φορα μιλά ορθώς...
Εγώ συμφωνώ απολύτως! Επίσης με τα χρήματα ενός φαλτσοπριονου κ ενός δισκοπριονου σχεδόν αγοράζεις σταθερό κ κανείς τα ίδια κ περισσότερα! Είναι αντίστοιχο με την πλάνη χειρός κ τον ξςχονδριστηρα. Ο χωρος είναι όντως πρόβλημα. Ά και δεν νοείται τέτοιο εργαλείο χωρίς σκούπα!

Αν δεν έχεις αρκετό χώρο και κάνεις σχετικά μικρές κατασκευές το πάγκου είναι λύση.
Διαφορετικά, ένα καλό χεριού σε συνδυασμό με μεγάλο πάγκο είναι το ιδανικό. Ο μεγάλος πάγκος είναι το μυστικό, εκεί είναι όλα τα λεφτά, μη γελιώμαστε.
Εκεί θα βάλεις το δισκοπρίονο, εκεί τη σέγα, εκεί το router.... Εκεί θα δουλέψειις μεγάλα κομάτια ξύλου. Δοκίμασε να δουλέψεις καδρόνι 7χ15 μήκους 1,5 μέτρου πχ σε πάγκου και θα δείς....

Ευγενιε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Έτσι είναι, προσοχή χρειάζεται είτε έχεις riving knife είτε δεν έχεις.
Προσοχή και σεβασμός.
Πάντως το δισκοπριονο πάγκου αναμφισβιτητα είναι εργαλείο που δύσκολα αναπληρωνεται.

Φίλε toasted, ξεχνάω το όνομά σου, μετά από τόσο καιρό που το έχεις μπορείς να μου πεις την συνολική σου εκτίμηση, με στόχευση κυρίως στα αρνητικά.

Ο οδηγός παράλληλων με το που ασφαλίζει, έχει την τάση να μετακινείται στο άλλο άκρο, με αποτέλεσμα να μην είναι παράλληλος με τον δίσκο του πριονιού?

Το πράσινο κομμάτι που συγκρατεί τη λαβή προεξέχει λίγο στα αριστερά, με αποτέλεσμα κομμάτια μεγάλου μήκους να μην εφάπτονται τέλεια στον οδηγό παράλληλων?

είναι κατασκευασμένο στην Κίνα?

Κίνα είναι φτιαγμένο. Τόχει ένας γνωστός μου , και είναι γενικώς ευχαριστημένος . Αν και την άποψή μου την έχω ξαναγράψει , για να βρεις σε παγκοπρίονο κάτι πραγματικά καλό , πας για πάνω από 700 ευρώ , οπότε το ποσό γίνεται απαγορευτικό . Αν δεν σε ενδιαφέρει η τέλεια ακρίβεια και κοπή και με ένα φτηνό συμβιβάζεσαι. Εντάξει δεν είμαστε και μαραγκοί , για να θέλουμε όλοι από μια mafel Erika (λέμε τώρα για να περνάει και η ώρα ....)

υπάρχει δηλαδή κάποια ουσιαστική διαφορά στα μοντέλα κάτω των 700 ή όχι?
γιατί υπάρχει τεράστια γκάμα σε παγκοπρίονα κάτω των 700 με τεράστια διαφορά τιμής η οποία δικαιολογείται ή είναι μόνο θέμα φίρμας?

Φίλε toasted, ξεχνάω το όνομά σου, μετά από τόσο καιρό που το έχεις μπορείς να μου πεις την συνολική σου εκτίμηση, με στόχευση κυρίως στα αρνητικά.

Ο οδηγός παράλληλων με το που ασφαλίζει, έχει την τάση να μετακινείται στο άλλο άκρο, με αποτέλεσμα να μην είναι παράλληλος με τον δίσκο του πριονιού?

Το πράσινο κομμάτι που συγκρατεί τη λαβή προεξέχει λίγο στα αριστερά, με αποτέλεσμα κομμάτια μεγάλου μήκους να μην εφάπτονται τέλεια στον οδηγό παράλληλων?

είναι κατασκευασμένο στην Κίνα?
Νίκο με λένε. Για την Κίνα δεν το γνωρίζω. Ο φράχτης είναι απόλυτα σταθερός κ δεν ενοχλεί καμία λαβή κλπ. Αρνητικά είναι ότι δεν παίρνει dado δίσκους, κ ότι η αριστερή μεριά της τράπεζας (που κινείται) είναι 2 χιλιοστά ψηλότερη από το τραπέζι, οπότε θέλει προσοχή όταν κόβεις ώστε να εφαπτεται καλά το κομμάτι. Αυτό ρυθμίζεται, αλλά δεν με έχει δυσκολέψει ώστε να το κάνω.
Επίσης πολύ θόρυβο κ σκόνη (το σύστημα απορρόφησης δεν είναι αρκετό) .
Έχω κόψει κ σε einhell. Δεν το συζητάμε. Μακριά. Γενικά πάντως το θεωρώ απαραίτητη αγορά για όποιον ασχολείται με το ξύλο.

οι διαφορές βρίσκονται στο μοτέρ, στο φινίρισμα (τραπέζι , τελειώματα , ζυγοστάθμιση δίσκου , πλαινή μπάρα ) και κυρίως στην ακρίβεια της κοπής .Να όπως γράφει και ο συμφορουμίτης Νίκος το συγκεκριμένο έχει μια διαφορά 2 χιλιοστών στο τραπέζι , σε άλλο προιόν ίδιας σειράς μπορεί να μην βρεις αυτή τη διαφορά , αλλά κάτι άλλο ,π.χ. ο δίσκος να μην είναι απόλυτα κάθετος στις 90 μοίρες , etc .etc . Γιαυτό είπα ότι αν δεν είσαι μαραγκός , που υποτίθεται σε ενδιαφέρει η απόλυτη ακρίβεια , μπορείς να ανεχθείς κάποιες αστοχίες . Και το σύστημα απορρόφησης είναι πολύ βασικό , αν και προσωπικά όλα αυτά τα μηχανήματα τα δουλεύω έξω , ούτε καν στο γκαράζ.

Μάλλον δεν έγινα κατανοητός. Η διαφορά ανάμεσα στο κινητό και σταθερό τμήμα του τραπεζιού, ρυθμίζεται. Εγώ δεν το έχω κάνει επειδή δεν έχει τύχει να κόψω φύλλο στη μέση. Τότε θα δημιουργήσει πρόβλημα. Μην πληρώνουμε. Για κάθε εργαλείο, Αυτό που μετρά είναι να κόβεις ίδια κομμάτια πάντα. Με το Bosch, αυτό συμβαίνει. Όποιος έχει einhel παρκσιντ κλπ, χρήσιμο θα ήταν να μας ενημερώσει για την ακρίβεια στην επανάληψη.