Βραδινά προβλήματα με Deluxe Music, imusic, κλπ

dpani

Senior Member
24 July 2008
608
Αθήνα
Παρατήρησα ότι το βράδυ μετά τις 9.00 το σήμα καναλιών (π.χ. DELUXE MUSIC, imusic, JAMBA) από τις συχνότητες 12246 και 12460 του ASTRA χάνεται απότομα και δεν μπορεί να γίνει καθόλου λήψη.
Γνωρίζει κανείς γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;
Το σήμα τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας σε αυτές τις συχνότητες βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και δεν υπάρχει πρόβλημα στη λήψη των παραπάνω μουσικών καναλιών. Λαμβάνω τον ASTRA 19.2E κέντρο με πιάτο 1.20m από Αθήνα.

Δεν παρατηρώ τίποτα το ιδιαίτερο στις 2 συχνότητες του astra στις 19Ε που αναφέρεις η 12246 έρχεται σχετικά καλά στα 9.9 db και η 12460 έρχεται κατά 1.5 db χαμηλότερα , θα το κοιτάξω και μετά τις 9 το βράδυ όπως αναφέρεις για να δω αν υπάρξει κάποια πτώση στο σήμα .

Attachments

• DSC02534.JPG
    DSC02534.JPG
    74.4 KB · Views: 10
  • DSC02535.JPG
    DSC02535.JPG
    56.1 KB · Views: 10
Ωραία κάνε ένα τεστ μεταξύ 9-12 το βράδυ γιατί λογικά θα πρέπει να υπάρχει σημαντική πτώση του σήματος.

Αυτό που παρατηρώ ήδη εδώ και λίγα λεπτά στο δέκτη μου είναι συχνές περιοδικές αυξομειώσεις στο σήμα μεταξύ 0 και 85% με αποτέλεσμα το DELUXE να έχει ήδη χαθεί και το imusic και JAMBA να κάνουν σπασίματα.

Σταθερό και σε μένα..... ίσως χρειάζεται κάποια μικρορύθμιση το lnb σου...

Τι είδους ρύθμιση να χρειάζεται το LNB που να παρουσιάζει πρόβλημα μόνο το βράδυ;
Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο google είδα ότι οι συγκεκριμένες δύο συχνότητες έχουν αναφερθεί στο παρελθόν από χρήστες στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως προβληματικές λόγω παρεμβολών από ισχυρότερες γειτονικές και ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση ενός περισσότερου "αναίσθητου" LNB (με ότι άλλο μπορεί να συνεπάγεται μια τέτοια κίνηση).
Adonis μήπως μέτρησες κάποια διαφορά στο σήμα;

Μαρούσι και δεν έχω καμία πτώση στο σήμα, είναι σταθερό.

Είναι και από τα αγαπημένα μου κανάλια και παίζει αρκετές ώρες οπότε έχω και γνώση της στάθμης !!!!:D

Και γω ειχα καποια κολληματα στο συγκεκριμενο καναλι. Με 1,10 πιατο, Λαμια. Ενω ολα τα αλλα του Αστρα τα λαμβανα κανονικα.
Τωρα επειδη εχω "χαλασει" λιγο την εγκατασταση δεν μπορω να σου πω!

Καμία σχέση όλα τα παραπάνω με το πρόβλημα το συγκεκριμένο!
Έχει να κάνει καθαρά με το τάπωμα των πιο αδύναμων συχνοτήτων του Astra 1H από τους ισχυρούς Astra της ίδιας θέσης! Αυτό γίνεται γιατί σε κάποια LNBs δημιουργούνται παράγωγα μέσα στη μπάντα ικανά για να ταπώσουν μία περιοχή, ειδικά όπου βρίσκονται οι συγκεκριμένες συχνότητες!
Σε αυτό το βασικό ρόλο παίζει το LNB και η στροφή του! Αν το κάτοπτρο δεν είναι κινητό μία μικρή στροφή του LNB γενικά λύνει το πρόβλημα, αλλιώς πρέπει να γίνει αλλαγή του LNB με ένα άλλο!
Γενικά τα πιο αναίσθητα LNBs μη ενισχύοντας υπερβολικά τα πανίσχυρα σήματα των δυνατών Astra δεν δημιουργούν παράγωγα και παρεμβολές με αποτέλεσμα να φορτώνονται όλες οι συχνότητες!
Επειδή λοιπόν σε κάθε εγκατάσταση η κατάσταση είναι διαφορετική, δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε εγκαταστάσεις μεταξύ τους!
Το ότι κάποιος με την ίδια διάμετρο βγάζει τα κανάλια στη δικιά του εγκατάσταση, δεν σημαίνει ότι θα τα βγάζει και ο άλλος!
Οπότε φίλε κοιτάς πρώτα λίγο τη στροφή, κάποιες μικρορυθμίσεις στο κάτοπτρο και αν αυτά δεν δουλέψουν θα αλλάξεις LNB!

Ωραία κάνε ένα τεστ μεταξύ 9-12 το βράδυ γιατί λογικά θα πρέπει να υπάρχει σημαντική πτώση του σήματος.

Το κοίταξα χθες βράδυ γύρω στις 11.30 υπήρχε όντως μια πτώση στο σήμα της τάξεως του 0.7db και για τις 2 συχνότητες που όμως σε μένα είναι άνευ σημασίας αφού το threshold του δέκτη μου είναι στα 4.0 db περίπου .

Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση!
Αυτό που δεν καταλαβαίνω όμως είναι πως εξηγείται το "τάπωμα" των συχνοτήτων να γίνεται μόνο ορισμένες βραδινές ώρες και όχι συνεχώς.
Όταν λες στροφή υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η σκόπευση; Πως ακριβώς γίνεται η στροφή του LNB?

Απάντηση: Re: Βραδινά προβλήματα με Deluxe Music, imusic, κλπ

Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση!
Αυτό που δεν καταλαβαίνω όμως είναι πως εξηγείται το "τάπωμα" των συχνοτήτων να γίνεται μόνο ορισμένες βραδινές ώρες και όχι συνεχώς.
Όταν λες στροφή υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η σκόπευση; Πως ακριβώς γίνεται η στροφή του LNB?
Το τάπωμα φίλε μου γίνεται συνέχεια! Απλά όπως όλοι οι δορυφόροι και ο Astra έχει ημερήσια διακύμανση σήματος! Μπορεί στις υπόλοιπες συχνότητες αυτό να μην γίνεται αντιληπτό στο χρήστη γιατί ακόμα και όταν οι συχνότητες αυτές είναι πιο αδύναμες δεν πέφτουν κάτω από το όριο σπασίματος, όμως σε σένα σε αυτές τις δύο το σήμα αδυνατίζει τόσο που υπερισχύει το τάπωμα!
Τι να πω κι εγώ πάντως που χάνω σχεδόν όλο τον 1Η?:slapface:
Πάντως πιστεύω ότι με μια μικρορύθμιση του lnb σου θα φτιάξουν!