Bridge of Spies

Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Total voters
    48

airb

Super Moderator
Staff member
25 May 2008
15,717
Λιβαδειά
ridge_of_Spies.jpg

Η Γέφυρα των Κατασκόπων
Bridge of Spies

» Σκηνοθέτης: Στίβεν Σπίλμπεργκ
» Παίζουν: Τομ Χανκς, Μαρκ Ράιλανς, Έιμι Ράιαν, Άλαν Άλντα, Σεμπάστιαν Κοχ, Όστιν Στόουελ

» Διάρκεια: 141' λεπτά
» Κατηγορία: Δράμα, Ιστορικό

» Έτος παραγωγής: 2015
» Γλώσσα ταινίας: Αγγλικά

» Imdb Rating: 8.1 /10

» Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 26 Νοεμβρίου 2015

» Υπόθεση:
Πρόκειται για την ιστορία του Τζέιμς Ντόνοβαν, ενός δικηγόρου από το Μπρούκλιν που βρίσκεται
στο επίκεντρο του Ψυχρού Πολέμου όταν η CIA τον στέλνει σε μια σχεδόν αδύνατη αποστολή για
την διαπραγμάτευση της απελευθέρωσης ενός κρατούμενου Αμερικανού πιλότου.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Απάντηση: Bridge of Spies (2015)

"Εντιμη προσπαθεια" σε πολιτικα (μη πω προπαγανδιστικα) φιλμ, δεν θα το ελεγα. Αν και δεν το βρηκα πολυ αντισοβιετικο, ωστοσο ειχε τα δικα του "κολπακια", δειτε πχ τον μη χαιρετισμο του αμερικανου πρακτορα στον ανατολικογερμανο οταν του παρεδωσε τον Πράιορ: θα ανατριχιασαν απο υπερηφανεια οι αμερικανοι πατριωτες! Αν και δεν ειμαι βεβαιος οτι δεν προκειται για σκηνοθετικο κολπο, μιας και ολοι οι επαγγελματιες πρακτορες εχουν ενα σεβασμο στον αντιπαλο (ετσι λενε), οποτε η μη χαιρετουρα μαλλον αποκλειεται.
Κατα τα αλλα, μια ταινια χωρις αγωνια μα απλα μια "εκονογραφηση" (με αριστη φωτογραφια) και μια αριστη αφηγηση συμβαντων. Φεεετααα... και ημιαπογοητευση λογω του ονοματος Σπιλμπεργκ

Θαυμάσια ταινία. Εξαιρετική αναπαράσταση του ψυχροπολεμικού κλίματος της εποχής αλλά και των 60's γενικότερα. Σπουδαίες ερμηνείες από όλο το cast και ιδιαιτερα από την "ήρεμη δύναμη" επονοματι Tom Hanks. Ο Spielberg κινηματογραφεί με πολύ καλό ρυθμό, χωρίς πολλές εξάρσεις, όπως ταιριάζει σε ένα κατασκοπευτικο θρίλερ.
Τρομερά ενδιαφέρον το σενάριο, ειδικά αν αναλογιστεί κανεις ότι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.
Από τις καλύτερες του 2015.

Re: Bridge of Spies (2015)

Βασισμενο σε πραγματικα γεγονοτα που αγνοουσα. Ξερω την ιστορια με την καταρριψη του powers, αλλα ολο το παιχνιδι που στηθηκε γυρω του μου ειχε διαφυγει. Καλος ο Τομ Χανκς, αλλα την παρασταση κλεβει ο ρωσος κατασκοπος (που νομιζω οτι ειναι και υποψηφιος για οσκαρ β' ανδρικου) και η cinematography της ταινιας, που ειναι φανταστικη! Πολυ καλος (ως συνηθως) και ο Sebastian Koch.

Όντως o Mark Rylance ειναι εκπληκτικός στον ρολο του Rudolph Abel αλλα ο ρόλος του είναι και πιο αβανταδόρικος νομίζω.

Κλασικός Spielberg. Άψογη σαν ταινία, αλλά θα έπρεπε να του απαγορεύεται να σκηνοθετεί έργα με ιστορικό περιεχόμενο. Ειδικά εκεί που τον αμερικάνο δεν τον άφηναν να κοιμηθεί και του έριχναν νερά και τον έβαζαν κάτω από προβολείς γηπέδου και τον Ρώσο μόνο που δεν του χάιδευαν την πλατουλα του για να ξυπνήσει. Αγαπητέ Spielberg ξέρω οτι ξέρεις ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα... Ψηφίζω απλά καλή λοιπόν (αν δεν είχε ιστορικό περιεχόμενο θα ψήφιζα εξαιρετική).

Re: Απάντηση: Bridge of Spies (2015)

Θαυμάσια ταινία. Εξαιρετική αναπαράσταση του ψυχροπολεμικού κλίματος της εποχής αλλά και των 60's γενικότερα. Σπουδαίες ερμηνείες από όλο το cast και ιδιαιτερα από την "ήρεμη δύναμη" επονοματι Tom Hanks. Ο Spielberg κινηματογραφεί με πολύ καλό ρυθμό, χωρίς πολλές εξάρσεις, όπως ταιριάζει σε ένα κατασκοπευτικο θρίλερ.
Τρομερά ενδιαφέρον το σενάριο, ειδικά αν αναλογιστεί κανεις ότι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.
Από τις καλύτερες του 2015.

Συμφωνώ 100% , εξαιρετική ταινία.

Το ειδα στο σινεμα και για (πανω-κατω) μιαμιση ωρα χαμογελουσα μεσα απο τα μουστακια μου (που δεν εχω) απο τη χαρα μου με αυτα που εβλεπα-ενα εν δυναμει αριστουργημα,το δευτερο καπακι μετα το σπουδαιο Lincoln.
Εξαιρετικη κλιμακωση της ιστοριας,χτισιμο χαρακτηρων,διαλογοι-καποιες "κορωνες" που υπαρχουν δεν ενοχλουν και ειναι και καπου αναποφευκτες,ας μην ξεχναμε απο ποιους φτιαχτηκε και σε ποιους απευθυνεται η ταινια-εξαιρετικη ατμοσφαιρα και αναπαρασταση της εποχης,αν και αυτο ειναι ρουτινα οταν μιλαμε για Σπηλμπεργκ.
Στο υπολοιπο της ταινιας ειναι που μου τα χαλασε,καθως δεν καταφερε να κρατησει το ρυθμο στο ιδιο επιπεδο,χωρια που η ιστορια εξελιχθηκε εντελως συμβατικα και προβλεψιμα.Κατανοω βεβαια οτι προκειται για πραγματικα γεγονοτα,οποτε τα περιθωρια να επεμβει ο σκηνοθετης στο υλικο και στην ιστορια δεν ειναι πολλα,απο την αλλη μου ερχεται στο μυαλο το Lincoln και αυτα που εκανε εκει και γι'αυτο απογοητευτηκα,ισως να φταινε και οι υπερβολικες προσδοκιες μου.
Κατα τ'αλλα ο τιτλος ξεγελαει καθως δεν προκειται για ψυχροπολεμικο θριλερ στην παραδοση του Spy Who Came In From The Cold ή του Tinker Taylor Soldier Spy.
Eδω εχουμε την ιστορια ενος συνηθισμενου ανθρωπου που εμπλεξε σε ασυνηθιστες (γι'αυτον) συνθηκες και επικεντρωνεται στις ψυχολογικες επιπτωσεις σ'αυτον και στους γυρω του.Πολυ περισσοτερο λοιπον ενα,ας πουμε, ψυχογραφημα χαρακτηρων παρα ενα ιστορικο και πολιτικο σχολιο της εποχης,ποσο μαλλον ενα κατασκοπικο θριλλερ με "καλους και κακους".
Αναπαριστα αριστα την παρανοια της εποχης του ψυχρου πολεμου (το Αμερικανικο κρατος που δεν θελει να φαινεται οτι εμπλεκεται αμεσα,οι Σοβιετικοι που δεν θελουν να παραδεχτουν οτι ο κατασκοπος ειναι δικος τους) ολοι προτιμουν το φαινεσθαι απο την ουσια και ολα εξαρτωνται απο την κοινη λογικη ενος ανθρωπου που προσπαθει να "κανει τη δουλεια" αγνοωντας ηθελημενα τις πολιτικες ατζεντες και την τρελλα.
Ο Σπηλμπεργκ κανει μια ταινια για να θυμησει στους συμπατριωτες του την κοινη λογικη,σε μια εποχη που η παρανοια και η ξενοφοβια στην Αμερικη ξαναχτυπαει κοκκινα,κουοταροντας το συνταγμα τους και στα βασικα δικαιωματα του ατομου.Γι'αυτο ισως και σε μας ξενιζουν καποια πραγματα,θεωρωντας τα αμερικανιες και υπερβολες,ακριβως επειδη ο Σπηλμπεργκ κανει μια ταινια που απευθυνεται καθαρα στους Αμερικανους.
Ο Τομ Χανκς ειναι ο ιδανικος πρωταγωνιστης,μπορει να παιξει το μεσο Αμερικανο μακραν καλυτερα απο τον καθενα,οπως καποτε εκανε το ιδιο ο James Stewart στις ταινιες του Φρανκ Καπρα και αυτη η ταινια εχει πολυ Καπρα στην ψυχη της.Γενικα ο υστερος Σπηλμπεργκ θελει να γινει ενας συγχρονος Καπρα καποιες φορες πετυχαινει διανα,αλλες οχι τοσο κυριως γιατι του λειπει η ικανοτητα (και η μορφωση) να αντιλαμβανεται σε βαθος τις πτυχες της Ιστοριας.Ο Καπρα ηταν διαννοουμενος,ο Σπηλμπεργκ οχι.
Εξαιρετικος ο Αγγλος συμπρωταγωνιστης και θα ηθελα να ειχε περισσοτερο χρονο στην ταινια.
Παντως με τα οποια μειονεκτηματα της προκειται για μια απο τις καλυτερες mainstream ταινιες που βγηκαν φετος.

Υ.Γ. Εχει γερασει πολυ ο Αλαν Αλντα...

Last edited:

Μεχρι ρανιδος συμφωνω με την ανωθεν κριτικη,προσωπικα με χαλασε αρκετα παντως που ηταν αφορητα προβλεψιμο το στορυ..

Πολύ καλή ταινία.

Δεν υπάρχει η πλοκή που σε καθηλώνει , αλλά υπάρχουν χαρακτήρες , τρομερή κινηματογράφηση , ασύλληπτη ανάπλαση της εποχής (αλλά και της ψυχολογίας) του Ψυχρού Πολέμου σε ΗΠΑ και Βερολίνο .

Ρούχα – έπιπλα – αυτοκίνητα – μετρό - σταθμοί - αντικείμενα – συμπεριφορές - διάλογοι όλα αψεγάδιαστα. Ακόμη και το κατασκοπευτικό U2 ακριβώς το ίδιο για όσους ξέρουν την υπόθεση.
Η ανάπλαση του μεταπολεμικού Βερολίνου του ψυχρού πολέμου είναι να την χαζεύεις. Ατμόσφαιρα που σε καθηλώνει , σαρκασμός εκεί που πρέπει και σε αφήνει να χαμογελάς.

Η ταινία έχει τόσο σαρκασμό και υπονοούμενα σε λεπτομέρειες που είναι άλλη μία ταινία ..κρυμμένη. (..θέλω να την ξαναδώ για τον λόγο αυτό..).

Αντικειμενική οπτική γωνία από όλες τις πλευρές Αμερικανών - Ρώσων Α. Γερμανών - εξαιρετική η φιγούρα του Ρώσου επικεφαλής της KGB.

Κερασάκι στην τούρτα το αυτοκίνητο του Ανατολικο- Βερολινέζου δικηγόρου το Volvo P1800 με τσίτα τα γκάζια στη χιονισμένη πόλη. (πως του ήρθε άραγε του Spielberg αυτό .?)
Αυτό το αυτοκίνητο ήταν το αυτοκίνητο του Saint –Simon Templar – Roger Moore στην αρχή των 60 s .

Η σκηνοθεσία – παραγωγή Spielberg για να μην ξεχνιόμαστε.

Ψήφισα Εξαιρετική αντί για πολύ καλή , γιατί έχει πολύ καιρό το Αμερικανικό εμπορικό σινεμά να δώσει μία καλή ταινία .

Edit - συμφωνώ απόλυτα πέρα από τα δικά μου - με όσα γράφει ο Superfly.

Last edited:

Δε θα πω εξαιρετικη αλλα σιγουρα παρα πολυ καλη. Ειχε νομιζω τα παντα σε σωστες δοσεις και τεχνικα ηταν αρτια.
Πολυ καλη δουλεια για χολιγουντ. Αρκετα εμπορικη χωρις αυτο να αναιρει κατι απο την αξια της. Αξιζει να τη δει κανεις.

ενας τυπικος Στηβεν που δισταζει να κανει την υπερβαση

Νομίζω δε διστάζει, απλά δεν ξέρει πως. Πολλές φορές βρέθηκε κοντά στο να κάνει αριστουργήματα, αλλά δε μπόρεσε να πάρει θέση, να προκαλέσει, να πει "εγώ αυτό πιστεύω κι ας λέτε εσείς ότι θέλετε". Η πιό κραυγαλέα περίπτωση ήταν το "Μόναχο".

Νομίζω δε διστάζει, απλά δεν ξέρει πως. Πολλές φορές βρέθηκε κοντά στο να κάνει αριστουργήματα, αλλά δε μπόρεσε να πάρει θέση, να προκαλέσει, να πει "εγώ αυτό πιστεύω κι ας λέτε εσείς ότι θέλετε". Η πιό κραυγαλέα περίπτωση ήταν το "Μόναχο".

ποσο δικιο εχεις για το μοναχο!

ενω θα μπορουσε να ναι αριστουργημα περασε απαρατηρητο...τοσο απαρατηρητο που ενω οταν το χα δει μου χε αρεσει αρκετα το χω σχεδον ξεχασμενο στο μυαλο μου.
και αυτο οφειλεται ξεκαθαρα σε αποτυχημενη προσπαθεια του στηβεν.

Νομίζω δε διστάζει, απλά δεν ξέρει πως. Πολλές φορές βρέθηκε κοντά στο να κάνει αριστουργήματα, αλλά δε μπόρεσε να πάρει θέση, να προκαλέσει, να πει "εγώ αυτό πιστεύω κι ας λέτε εσείς ότι θέλετε".

Έτσι

Παντα ήταν ένας αριστος μάστορας αλλα παίζοντας το safe και παντα εντός των τυπικών νορμων που επιτάσσει μια "Χολυγουντιανη" ταινία, δύσκολο να κανεις την υπέρβαση (αν βέβαια "το έχεις" και απο μόνος σου - κατι για το οποίο δεν με εχει πείσει ο συγκεκριμένος).

Και τώρα πλέον, στα γεράματα, ακόμα πιο δύσκολο να κανει τη διαφορά.

ΥΓ Και κάπως έτσι μας προέκυψαν και κατι JJηδες που λατρεύονται ως Μεσσίες...

Εγώ πάλι με τα περί επανάστασης-υπέρβασης διαφωνώ.

Η υπέρβαση δεν είναι ανάγκη να καλουπωθεί σε νόρμες –φόρμες κοινωνικού (ή άλλης μορφής) αγώνα .

Στο Bridge of Spies o Donovan κάνει την επανάσταση-υπέρβαση του εαυτού του .

Κάνει την επανάσταση ενός σκεπτόμενου αστού, καλλιεργημένου ανθρώπου-οικογενειάρχη , σαν μονάδα - Προσωπικά μου φτάνει – Τα υπόλοιπα είναι «δική» μου υπόθεση να τα καταλάβω – δεν χρειάζομαι καθοδήγηση από τον οποιοδήποτε Spielberg. Δεν χρειάζονται φωνές.

Ο δίλεπτος διάλογος που έχει με τον πράκτορα της CIA ,που τον παρακολουθούσε, στο καφέ στην αρχή είναι όλη η ουσία. (περί Book of Rules) . Τα 2 λεπτά αυτά επίσης μου φτάνουν.
Και είναι και σήμερα περισσότερο επίκαιρος ο διάλογος αυτός από ποτέ.

Όχι ότι θεωρώ τρομερό τον Spielberg , απλά τώρα έκανε μία πολύ καλή ταινία – όπως πολύ καλό ήταν και το Μόναχο

Last edited: