Burn In...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Burn In...

Πιστευω οτι εστω και λιγο θα φαινονται με γυμνο ματι γιατι αλλιως για ποιο λογο να βγαλουν φωτογραφια την οθονη?

Το ανέφερα πριν και μάλιστα έκανες quote το κομμάτι :D

Την φωτογραφία την τράβηξε το μέλος mark800 του AVforums για να κάνει μια σύγκριση του σχετικού μαύρου μεταξύ τριών τηλεοράσεων. Το burn in που βγάζει μάτια στην φώτο, δεν ήταν ορατό στην πραγματικότητα. Βέβαια καθόλου απίθανο με την ίδια χρήση να γίνει ορατό στο μέλλον.

Και η επαλήθευση από τον ίδιο:

It's a nasty test, as you cannot see the retention on the Panasonic looking at it, but you can see it on the photo. Scary stuff. :eek:
http://www.avforums.com/forums/showthread.php?p=7313711#post7313711

Παιδιά τι γίνεται με τις μπάρες που αφήνουν πάνω κάτω τα blu ray (ή γενικότερα υλικό 2.35:1); Είδα σε κάτι πλάσμα σε μαγαζιά να είναι γκρίζες και όχι μαύρες. Ισχύει ότι με αυτόν τον τρόπο υπάρχει ανομοιόμορφη γήρανση (sic) του φωσφόρου;

Όταν λες γκρι, εννοείς γκρι-γκρι ή ξεθωριασμένο μαύρο.....????...αφού αναφέρεσαι σε μαγαζιά, πιθανολογώ ότι είναι ξεθωριασμένο μαύρο και βρίσκονται στις τελευταίες ώρες τους (αν δεν έχουν πεθάνει ήδη)....

.....για ταινία DVD 2,35:1 με μαύρες μπάρες πάνω κάτω, δεν νομίζω να υπάρχει τηλεόραση που να έχει δυνατότητα ρύθμισης μαύρου ή γκρι (από όσα ξέρω) .......η δυνατότητα επιλογής γκρι και μαύρου, αφορά τις πλαϊνές μπάρες, όταν προβάλετε εικόνα 4:3, σε panel 16:9)

Re: Απάντηση: Burn In...

.....για ταινία DVD 2,35:1 με μαύρες μπάρες πάνω κάτω, δεν νομίζω να υπάρχει τηλεόραση που να έχει δυνατότητα ρύθμισης μαύρου ή γκρι (από όσα ξέρω) .......η δυνατότητα επιλογής γκρι και μαύρου, αφορά τις πλαϊνές μπάρες, όταν προβάλετε εικόνα 4:3, σε panel 16:9)

Κοινώς είπα λαλακία πριν :slapface:

Όταν λες γκρι, εννοείς γκρι-γκρι ή ξεθωριασμένο μαύρο.....????...αφού αναφέρεσαι σε μαγαζιά, πιθανολογώ ότι είναι ξεθωριασμένο μαύρο και βρίσκονται στις τελευταίες ώρες τους (αν δεν έχουν πεθάνει ήδη)....

Ήταν μια pz800. Επίσης κοίτα εδώ http://www.hdtvtest.co.uk/Pioneer-PDP-LX5090/Operation.htm την 5090 στη φωτό του pap. Βέβαια σε kuro που είδα 2.35:1 οι μπάρες ήταν μαύρες. Τελικά ισχύει ότι οι γκρι μπάρες μειώνουν την πιθανότητα ανομοιόμορφης γήρανσης του φωσφόρου και άρα την πιθανότητα να έχουμε περιοχές με διαφορετική φωτεινότητα στην οθόνη (αυτό δεν είναι και ο ορισμός του dirty screen effect; - το οποίο ίσως έχει ενδιαφέρον να συζητηθεί και από μόνο του :D)...

Υπάρχουν κάποια threads για να με καθοδηγήσουν περι 'στρωσίματος' ; Έψαξα αλλά δεν κατάφερα να βρω κατι σχετικό...

http://www.hdtvtest.co.uk/Pioneer-PDP-LX5090/Operation.htm

attachment.php

Καλημέρα...-bye-

Οι γκρι μπάρες που φαίνονται στη φωτό είναι από το pap της tv (το λόγο που είναι γκρι, τον ανέφερε ο Γιώργος προηγουμένως), δεν έχουν καμία σχέση με αναπαραγωγή ταινίας 2,35:1 (DVD, BD), στις ταινίες, όπως ανέφερα πριν, δεν νομίζω να υπάρχει τηλεόραση με δυνατότητα ρύθμισης γκρι - μαύρου σε πάνω κάτω μπάρες ταινίας 2,35:1.

Αφού ήταν η ΡΖ800, έχει δυνατότητα PIP/PAP/PAT, και μάλλον σε τέτοια λειτουργία θα έχει γκρι τις μπάρες πάνω-κάτω....

Λ.Μ.: Παιδιά τι γίνεται με τις μπάρες που αφήνουν πάνω κάτω τα blu ray (ή γενικότερα υλικό 2.35:1); Είδα σε κάτι πλάσμα σε μαγαζιά να είναι γκρίζες και όχι μαύρες. Ισχύει ότι με αυτόν τον τρόπο υπάρχει ανομοιόμορφη γήρανση (sic) του φωσφόρου;
Μόνο στην ΡΖ800 ενός μαγαζιού το παρατήρησες ????....ή και σε άλλες πλάσμα, σε άλλα μαγαζιά...????

Attachments

• pap.jpg
    pap.jpg
    14.1 KB · Views: 177
Απάντηση: Re: Burn In...

Υπάρχουν κάποια threads για να με καθοδηγήσουν περι 'στρωσίματος' ; Έψαξα αλλά δεν κατάφερα να βρω κατι σχετικό...

Φίλε vpapanik, καλημέρα..... -bye-

...σχετικά με το στρώσιμο, οι ρυθμίσεις που προτείνονται, γενικά για τις plasma, είναι χαμηλή φωτεινότητα και αντίθεση για τις πρώτες 200 ώρες, καθώς επίσης και η αποφυγή πολύωρης θέασης στατικών εικόνων....βέβαια άλλοι φίλοι πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται στρώσιμο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα θα στρώσει μόνη της....

Θα σου πω λοιπόν τι έκανα εγώ τις πρώτες 200 ώρες..

Τις παραπάνω ρυθμίσεις εικόνας...

Παρακολούθηση τηλεοπτικών καναλιών σε Aspect: Μεγέθυνση, ώστε να μην φαίνονται τα λογότυπα των καναλιών.....

Παρακολούθηση ταινιών DVD 1,78:1 (γεμίζει όλη η οθόνη και δεν αφήνει μαύρες μπάρες πάνω-κάτω, όπως τα 2,35:1), χωρίς υπότιτλους....

Όταν δεν παρακολουθούσα (συνήθως όταν κοιμόμουν τα βράδια), έβαζα να παίζει το PAL DVD break-in, με τα χρώματα, που μπορείς να το κατεβάσεις από εδώ: http://www.avclub.gr/forum/downloads.php?do=file&id=52

...και να το κάψεις σε ένα DVD.

Υ.Γ.: Δεν ξέρω αν τελικά είναι τόσο αναγκαία αυτή η διαδικασία, ίσως να είμαστε λίγο υπερβολικοί, αλλά αφού μπορούσα και ήθελα, την ακολούθησα...

Μόνο στην ΡΖ800 ενός μαγαζιού το παρατήρησες ????....ή και σε άλλες πλάσμα, σε άλλα μαγαζιά...????
Καλημέρα και από μένα !
Μόνο στην 800 και ήταν γκρι γκρι...Λες να έχει η πάνυ τόσο ξεθωριασμένο μαύρο :afro: Σε καμία άλλη πλάσμα που έχω δει δε συμβαίνει αυτό! Μήπως είναι κάποιο ειδικό mode για καταστήματα ;).
Πάντως απ´ότι κατάλαβα δεν υπάρχει πρόβλημα με τις μπάρες όσον αφορά το burn in σε σύγχρονες τηλεοράσεις πλάσμα....

Πάντως απ´ότι κατάλαβα δεν υπάρχει πρόβλημα με τις μπάρες όσον αφορά το burn in σε σύγχρονες τηλεοράσεις πλάσμα....

Μαλλον δεν καταλαβες σωστα.

Aκομη και υποτιτλοι απο ταινιες πρεπει να προσεχτουν για να μην γινουν burn in....

Hi DarkBlade. :)
I used to have the same plasma,care had to be taken with static images though.I knew before buying the TV that retention was part and parcel of plasma ownership......luckily,things have massively improved.
I'll be honest here :smashin: even on a 8/9 G Pioneer i don't think there suitable for 100% subtitled viewing,your going to end up with screenburn. :(
Mix up the static viewing with normal content and then there won't be a problem.

http://www.avforums.com/forums/showthread.php?t=800035

Re: Απάντηση: Re: Burn In...

Φίλε vpapanik, καλημέρα..... -bye-

...σχετικά με το στρώσιμο, οι ρυθμίσεις που προτείνονται, γενικά για τις plasma, είναι χαμηλή φωτεινότητα και αντίθεση για τις πρώτες 200 ώρες, καθώς επίσης και η αποφυγή πολύωρης θέασης στατικών εικόνων....βέβαια άλλοι φίλοι πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται στρώσιμο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα θα στρώσει μόνη της....

Θα σου πω λοιπόν τι έκανα εγώ τις πρώτες 200 ώρες..

Τις παραπάνω ρυθμίσεις εικόνας...

Παρακολούθηση τηλεοπτικών καναλιών σε Aspect: Μεγέθυνση, ώστε να μην φαίνονται τα λογότυπα των καναλιών.....

Παρακολούθηση ταινιών DVD 1,78:1 (γεμίζει όλη η οθόνη και δεν αφήνει μαύρες μπάρες πάνω-κάτω, όπως τα 2,35:1), χωρίς υπότιτλους....

Όταν δεν παρακολουθούσα (συνήθως όταν κοιμόμουν τα βράδια), έβαζα να παίζει το PAL DVD break-in, με τα χρώματα, που μπορείς να το κατεβάσεις από εδώ: http://www.avclub.gr/forum/downloads.php?do=file&id=52

...και να το κάψεις σε ένα DVD.

Υ.Γ.: Δεν ξέρω αν τελικά είναι τόσο αναγκαία αυτή η διαδικασία, ίσως να είμαστε λίγο υπερβολικοί, αλλά αφού μπορούσα και ήθελα, την ακολούθησα...

Χίλια ευχαριστώ φίλε czoun ! Θα ακολουθήσω κι εγώ τα βήματά σου... :SFGSFGSF:

Επειδή έτσι όπως το πάμε θα καταλήξουμε πως το burn in είναι μονόδρομος για τις πλάσμα, ας δούμε και τις εναλλακτικές επιλογές σε LCD ώστε να μπορούμε να αποφασίσουμε συνειδητά:

Official Sony Bravia LCD Uneven Backlight/Cloudy Thread

Does your Sony 46" XBR LCD suffer from an uneven backlight or cloudy background?

YES --- 1379

NO --- 640

attachment.php

LNxxA650 Owners: Do you have clouding/flashlighting?

Yes --- 113
No --- 86

attachment.php

Attachments

• sony_cloud.jpg
    sony_cloud.jpg
    69.9 KB · Views: 221
  • flashlights.jpg
    flashlights.jpg
    29.8 KB · Views: 220

Καταρχην δεν νομιζω οτι ειπε κανεις οτι το burn in ειναι μονοδρομος.

Απο την αλλη λιγη προσοχη δεν εβλαψε κανεναν οπως λεει και ο moderator του AVforums στο quote παραπανω.

ΥΓ. Δεν βρισκω συσχετισμο backlight bleeding που ειναι ενα χαρακτηριστικο των LCD με το Burn in. Το ενα ειναι εκ κατασκευης , το αλλο ειναι λογω κακης χρησης. Eτσι και αλλιως ομως ειναι off topic οποτε προτεινω την δημιουργια νεου θεματος.

Μαλλον δεν καταλαβες σωστα.

Aκομη και υποτιτλοι απο ταινιες πρεπει να προσεχτουν για να μην γινουν burn in....

http://www.avforums.com/forums/showthread.php?t=800035

Οι υπότιτλοι όμως δεν είναι στατική εικόνα. Μπορούν παρ´όλα αυτά να δημιουργήσουν burn in ; Είδα τη φωτό στο avforums και μου έκανε εντύπωση. Και ο orbiter τι κάνει;

Και τα δύο (IMAGE RETENTION & CLOUDING) είναι ιδιαιτερότητες των τεχνολογιών PLASMA & LCD, αντίστοιχα, αφού έτσι είναι η κατασκευή τους δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα...ζει με αυτά...:nounder:

Κατά τη γνώμη μου (δεν χρειάζεται να συμφωνήσει κανείς με αυτή) και τα δύο ανήκουν στα ΚΑΤΑ των δύο τεχνολογιών.

Το BURN IN είναι αποτέλεσμα του Image retention, δεν είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστεί και όπως έχετε πει και παλιότερα, χρειάζεται κόπος...αλλά και τρόπος (να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα και κάτω από ορισμένες συνθήκες) για να καταφέρεις να φτάσεις σε ΒURN IN....δηλαδή θέλει μάχη για να το πάθεις...

Το CLOUDING με τη σειρά του, είναι άλλοτε υπαρκτό και άλλοτε ανύπαρκτο ή άλλοτε ορατό και άλλοτε αόρατο (εξαρτάται και από τον ίδιο τον χρήστη π.χ. όραση, άγνοια ή γνώση ύπαρξης του κ.λ.π).. αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους με μείωση του Backlight....άλλες φορές με επιτυχία και άλλες όχι...σύμφωνα με αυτά που έχουν γραφτεί παλαιότερα (δεν νομίζω να χρειάζεται να τα παραθέσω, αλλά άμα νομίζετε ότι χρειάζεται να το κάνω)..από ότι έχω καταλάβει είναι να μη σου τύχει σε μεγάλο βαθμό στη συσκευή που θα αγοράσεις...

Άλλη μια παρατήρηση που έχω να κάνω, είναι ότι οι κατασκευαστές δεν καλύπτουν με εγγύηση ....

....τις plasma αν εμφανιστεί BURN IN....

....τις LCD αν εμφανιστεί CLOUDING...

Υ.Γ. 1: Αν έχω καταλάβει κάτι λάθος από τα παραπάνω, παρακαλώ να με διορθώσετε...-bye-

Υ.Γ.:Sorry για το off topic...:grinning-smiley-043

Νομιζω οτι ο Χρηστος τα λεει πολυ σωστα.

Και θα επαναλάβω:

Burn in για να παθει καποιος πρεπει να προσπαθησει , δηλαδη με τις πραξεις του η με τις παραλειψεις του.

Με κανονικη χρηση συμφωνα με τις οδηγιες του κατασκευαστη κανεις δεν προκειται να παθει burn in.-bye-

Βέβαια το "κανονική χρήση" ίσως είναι λίγο εκνευριστικό, γιατί έχει πολλούς περιορισμούς... Όχι λογότυπα, όχι HTPC, όχι 4:3, όχι μπάρες, όχι PIP/PAP, όχι πολλές ειδήσεις, κλπ...

Υποτιτλους βλεπεις κανονικα απλως οπως λεει και ο moderator απο το Avforums (που εχει μια Pioneer 608 απο οτι βλεπω στην υπογραφη του) πρεπει να διακοπτεται κατα διαστηματα η ταινια.

Για μένα η κανονική θέαση περιλαμβάνει....

λογότυπα,
μπάρες στα DVD, BD,
τηλεοπτικό 4:3 (με μαύρο τις πλαινές μπάρες, όχι γκρι),
υπότιτλους (στα κινέζικα),
PIP PAP PAT TSAF TSOUF TRENO PERNA η ΡΧ80 δεν έχει,
LINUX στο PS3,.....

...άγχος κανένα, πρόβλημα κανένα, βέβαια όλα αυτά μέ θέαση 10 ώρες περίπου ημερησίως, παραπάνω δεν ξέρω γιατί πρέπει να κοιμηθώ κιόλας...-bye-

Και για μένα η κανονική θέαση περιλαμβάνει ακριβώς αυτά που λέει ο Χρήστος, και κανένα πρόβλημα δεν έχω παρατηρήσει (ναι, υπάρχει ένα ελαφρό image retention που φαίνεται στο απόλυτο σκοτάδι, και χωρίς να δείχνει τίποτα άλλο παρά μαύρο η τηλεόραση, το οποίο όμως φεύγει από μόνο του και δεν ενοχλεί καθόλου σε κανονικές συνθήκες θέασης). Ούτε άγχος, ούτε τίποτα μετά από τις 487 ώρες χρήσης που έχει συμπληρώσει. :beatnik2: