Re: Απάντηση: Βυνιλιάκηδες και Cdάκηδες σημειώσατε:
Τσάκωνας Βασίλης said:
Το ερώτημα νομίζω δεν είναι αν επιλέγουμε να δίνουμε βάση στη δήλωση του Α που ακούει με hiend tuner και καμία σημασία στον Β επειδή η γνώμη του ακούστηκε σε τρατζιστοράκι? Μήπως είναι Βυνιλιάκηδες και Cdάκηδες ? Ναι όλες πλέον οι ηχογραφήσεις είναι ψηφιακές. Και ναι και οι παλιές επεξεργάζονται ψηφιακά ακόμα και στα βυνίλια. Και γω στη δουλειά ψηφιακά γράφω. Δεν υπάρχει πλέον άλλος τρόπος. Βλ. χρόνος, χρήμα, ευκολία. Το master από το σκληρό όμως που στέλνω για κόπιες στην Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με την κόπια του εμπορίου. Το αληθές το ανθρώπινο. Δεν θεοποιούμε απλά ακούμε. Και οι καινούργιες μουσικές που δεν βγαίνουν σε βυνίλιο, ε τι να κάνουμε, επιθημιτό θα ήταν να τις έχουμε στο φορμά που μας αγγίζει περισσότερο. Σιγά μην μπούμε στη λούμπα αν και ποιό και πότε cdplayer θα εμφανιστεί σε τιμές κοντά στην τσέπη μας. Μέχρι τότε βλέπουμε. Και πολύ ευχαρίστως να πετάξουμε πλατό και βινύλια, και να ξεκουράσουμε και τη μέση και τα μάτια μας, αλλά μέχρι τότε Θα υπάρχει η διαφορά του να περνάμε δίπλα από ένα δάσος με το να είμαστε μέσα σ αυτό. Να το νιώθουμε. Οπότε μάλλον δεν συμφωνούμε...Η ποιότητα λοιπόν του "ψηφιακού" ήχου είναι de facto χειρότερη (και λιγότερο ανθρώπινη) από αυτή του "αναλογικού". Και αν το 90% γουστάρει να ακούει κάπως, είναι απλά το 90%. Μην γινόμαστε ολοκληρωτιστές. Μαγκιά σας και γούστο μας.
Επειδη σου αρεσουν τα βινυλια, θα σου πω και κατι που ισως και να μην ξερεις.
Υπαρχει ενα πικαπ Γιαπωνεζικο, μαρκας ELP, που παιζει τα βινυλια σα CD,με δεσμες λειζερ,(5 τον αριθμο),ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ. Μπορεις να μπεις στο Ιντερνετ και να διαβασεις σχετικα, καθως και να διαβασεις τεστ που εχουν γινει γι αυτο.
Απ ο,τι ειδα, υποτιθεται οτι καποιος το φερνει και εδω.
Πηγα να ρωτησω, αλλα δεν ειχε ουτε ενα εστω να το δω.
Υπ οψιν οτι η τιμη του ειναι πολυ τσουχτερη. Στην Αμερικη πουλιεται 14 χιλιαδες δολλαρια νομιζω.
Καθως καταλαβαινεις, αφου δεν υπαρχουν βελονες κλπ, δεν υπαρχει φθορα.
Το μονο μειονεκτημα του, ειναι οτι επειδη διαβαζει ο,τι ¨βλεπει¨, διαβαζει και τις σκονες σαν σημα. Γι αυτο, θελει σχολαστικο καθαρισμα πριν παιχτει ο δισκος.Δινει δε και μια καθαριστικη συσκευη, σαν "ηλεκτρικη σκουπα", για να τους καθαριζει ρουφωντας τις σκονες.
Αμα εχεις τα λεφτα και αρκετους δισκους ωστα να αξιζει η επενδυση, περτο να καθαρισεις μια και καλη.
Και κατι σχετικο με την ποιοτητα του ψηφιακου ηχου. Οταν η Φιλιπς, εβγαλε το δισκακι, στη δεκαετια του 70, το εκανε για την κονομα και μονο. Ηξεραν οτι δεν επαιζε, αλλα δεν τους ενοιαζε. Εβαλαν ομως τα παπαγαλακια τους, δηλ τους δημοσιογραφους και ξεσηκωσαν τον κοσμο, για το τι καλα που παιζει, και τελικα, (γιατι ο κοσμος αντιδρουσε στην αρχη και δεν τσιμπαγε), τα καταφεραν.
Πριν απο λιγα χρονια, βγαλανε ψηφιακους, με μεγαλυτερη αναλυση (24/96), δηλ τους SACD και DVD Audio, που παιζουν σαφως καλυτερα. Το θεμα ειναι ομως, οτι επειδη βγηκαν δυο συστηματα, και ηταν και ακριβοι, ο ενας "εφαγε" τον αλλο, και ετσι το συστημα ταφτησε.
Υπαρχει τωρα μια σκεψη, να βγαλουν ακομα καλυτερα ψηφιακα συστηματα, με τη χρηση Blue Ray δισκων, που, επειδη εχουν πολυ μεγακυτερς χωρητικοτητες, μπορουν να δωσουν ψηφιακο πολυκαναλο ηχο με ακομα μεγαλυτερη ποιοτητα, δηλ 24/192, αν θυμαμαι καλα. Τοτε, νομιζω οτι δεν χρειαζεται, να τρεχει κανεις στα βινυλια, για πρακτικους λογους πιο πολυ, αλλα και για αλους, πχ πολυκαναλος ηχος, εκτος και εχει το ELP, οποτε βαζει το δισκο στο πικαπ, και τον παιζει οπως τα δισκακια. Δηλ με τηλεκοντρολ κανει ολους τους χειρισμους.
Και βεβαια τους παλιους του δισκους, τους ακουει κανονικα και τωρα, (αμα δεν εχει μπει στο τραινο της βαρεμαρας).
Θοδωρος.