Calibration

Re: Απάντηση: Re: BenQ W1070

Εχε υπ' οψιν σου οτι το φθηνο πλην τιμιο colormunki δεν ειναι και πολυ ακριβες και εχει διαφορα σε μετρησεις απο σπεκτομετρο 350 βαθμους Kelvin . Το ιδιο βεβαια συμβαινει και με αλλα colorimeters οπως το i1 display pro .

Αν και είμαστε offtopic και καλο θα ήταν να μεταφερθούν τα μηνύματα στο thread Calibration,να πω πως για τα λεφτά του και να ξεφεύγει τόσο όσο λες θεωρω πως δεν υπαρχει πρόβλημα..άλλωστε απλοί χομπιστες είμαστε..και σαν αρχή ειναι ενα καλο μετρητικό..αν στο μέλλον θέλω να ανέβω επίπεδο και εχω αποκτησει εμπειρία θα το σκεφτώ να αγοράσω κάτι πιο ποιοτικό σίγουρα..
Πάντως,κάποια στιγμη όταν κατηφορήσω θα μετρηθεί το Munki και θα σας πω τα αποτελέσματα..

Απάντηση: Re: BenQ W1070

Δεν είναι όλα τα κολορίμετρα το ίδιο off. Αν θυμάσαι παλιότερα τις αράχνες, οι μισές ήταν θαύμα και οι άλλες αλλού γι' αλλού. Θα μετρηθεί κάποια στιγμή και το Μούνκι του Κώστα και θα δούμε τι κάνει. Προς το παρόν, δεν υπάρχει τρόπος να το εξακριβώσει.

Γιαννη το γραφω γιατι δεν εχει αναφερθει πουθενα (τουλαχιστον δεν το εχω διαβασει εγω) η σημασια που εχει η πιστοτητα του οργανου στο καλιμπραρισμα .
Εχουν περασει απο τα χερια μου τεσσερα i1 display pro ενα colormunki ενα m2 calman και εχω και ενα i1 pro spectro το οποιο το εχω συγκρινει με αλλα δυο ομοια σπεκτρο και ολα τα οργαν δειχνουν διαφορα στις μετρησεις με τα i1 display pro και το colormunki να εχουν 350 βαθμους διαφορα να δειχνουν δηλαδη 6800 βαθμους αντι για 6500.
Τι λετε να κανουμε ενα συγκριτικο για οργανακια και να τα αξιολογησουμε

Απάντηση: Re: BenQ W1070

Πως θα γίνει αυτό και με ποιο όργανο αναφοράς?

Οπως εχω πληροφορηθει εχουμε το ιδιο spektro το i1pro uv cat μπορουμε καταρχην να συγκρινουμε τα σπεκτομετρα και να δουμε τι αποκλισεις εχουν μεταξυ τους ειτε μετρωντας χαρτι ειτε οθονη

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: BenQ W1070

Οπως εχω πληροφορηθει εχουμε το ιδιο spektro το i1pro uv cat μπορουμε καταρχην να συγκρινουμε τα σπεκτομετρα και να δουμε τι αποκλισεις εχουν μεταξυ τους ειτε μετρωντας χαρτι ειτε οθονη

Ευχαρίστως, η αναφορά ποια θα είναι όμως?

...μμμμμμμμμμ..ξέρω κάποιον που κάνει για αυτό,αλλά,να δεις πως τον λένε?πως τον λένε...:flipout::flipout:

Εγώ δεν ξέρω κανέναν!!:flipout:

Καλο θα ηταν να υπαρχει ενα οργανο αναφορας αλλα ακομα και εαν δεν καταφερουμε να βρουμε και μονο του οτι θα μαζεψουμε μερικα ματακια και θα τα μετρησουμε αποδεικνυει κατι . Τι ?
Εαν εχουμε ολα τα ματακια να παρουσιαζουν σημαντικες διαφορες μεταξυ τους σημαινει οτι κανουμε καλιμπραρισμα στα κουτουρου και εαν θελουμε να εχουμε μετρα ακριβειας θα πρεπει να τα στειλουμε ειτα στην Calman ειτε στην chromapure γαι ευθυγραμιση οπως κανουν οι επαγγελματιες του ειδους . Ακομα και η x-rite δινει την δυνατοτητα ευθυγραμισης στα i1pro καθε χρονο .
Προσφατα ειχα μια κουβεντα με τον Tegonik ο οποιος επεμενε οτι τα σπεκτρο μας δεν χρειαζονται ευθυγραμιση και ειναι οργανα ακριβειας . Ειμαι πολυ περιεργος να δω τι διαφορα θα εχουν τα οργανα μας στην μετρηση .

Καλο θα ηταν να υπαρχει ενα οργανο αναφορας αλλα ακομα και εαν δεν καταφερουμε να βρουμε και μονο του οτι θα μαζεψουμε μερικα ματακια και θα τα μετρησουμε αποδεικνυει κατι . Τι ?
Εαν εχουμε ολα τα ματακια να παρουσιαζουν σημαντικες διαφορες μεταξυ τους σημαινει οτι κανουμε καλιμπραρισμα στα κουτουρου και εαν θελουμε να εχουμε μετρα ακριβειας θα πρεπει να τα στειλουμε ειτα στην Calman ειτε στην chromapure γαι ευθυγραμιση οπως κανουν οι επαγγελματιες του ειδους . Ακομα και η x-rite δινει την δυνατοτητα ευθυγραμισης στα i1pro καθε χρονο .
Προσφατα ειχα μια κουβεντα με τον Tegonik ο οποιος επεμενε οτι τα σπεκτρο μας δεν χρειαζονται ευθυγραμιση και ειναι οργανα ακριβειας . Ειμαι πολυ περιεργος να δω τι διαφορα θα εχουν τα οργανα μας στην μετρηση .

Όργανα ακριβείας με την έννοια ότι δεν έχουν μέρη που παθαίνουν φθορά στον χρόνο σαν τα κολορίμετρα. Αν θέλεις να τους περάσεις correction tables από ένα άλλο σούπερ όργανο, αυτό είναι άλλη ιστορία. Πάντως, για τη δική μου ιστορία, το έχω τεστάρει ήδη με 2 i1 pro D version + άλλο ένα όμοιο ενός αμερικανού που μέτρησε τον Φρανκεστάιν. Οι μετρήσεις ήταν σχεδόν πανομοιότυπες.

Εαν αφησω δηλαδη το Spectro μου διπλα σε ενα ηλεκτρομαγνητικο πεδιο για καμμια ωριτσα η το ξεχασω στο αυτοκινητο στο ηλιο στους 40 βαθμους δεν θα επιρρεαστει ?

Όργανα ακριβείας με την έννοια ότι δεν έχουν μέρη που παθαίνουν φθορά στον χρόνο σαν τα κολορίμετρα. Αν θέλεις να τους περάσεις correction tables από ένα άλλο σούπερ όργανο, αυτό είναι άλλη ιστορία. Πάντως, για τη δική μου ιστορία, το έχω τεστάρει ήδη με 2 i1 pro D version + άλλο ένα όμοιο ενός αμερικανού που μέτρησε τον Φρανκεστάιν. Οι μετρήσεις ήταν σχεδόν πανομοιότυπες.

Αφου λοιπον εχεις τριπλοτσεκαρει το σπεκτρο σου μπορουμε να το χρησιμοποιησουμε σαν οργανο αναφορας στις δοκιμες μας

Εαν αφησω δηλαδη το Spectro μου διπλα σε ενα ηλεκτρομαγνητικο πεδιο για καμμια ωριτσα η το ξεχασω στο αυτοκινητο στο ηλιο στους 40 βαθμους δεν θα επιρρεαστει ?

Για σπέκτρα που καλιμπράρουμε προβολείς και τηλεοράσεις, κοστίζουν ένα κάρο λεφτά και το προσέχουμε σαν τα μάτια μας μιλάμε ή για το σπέκτρο του Σούπερμαν που καλιμπραρει φωτεινές πηγές σαν τον ήλιο?

Αφου λοιπον εχεις τριπλοτσεκαρει το σπεκτρο σου μπορουμε να το χρησιμοποιησουμε σαν οργανο αναφορας στις δοκιμες μας

Μα το έχω τσεκάρει με όμοια όργανα. Πως θα θεωρηθεί αναφορά? Αν θέλεις αναφορά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο που γνωρίζεις ότι έχει μετρηθεί μ' ένα πολύ πιο ακριβό και αξιόπιστο σπεκτροφωτόμετρο, σαν το Μινόλτα π.χ.

Αυτο που θελω να μαθω ειναι τι μπορει να αλλαξει την συμπεριφορα ενος τετοιου οργανου και να αρχισει να δινει σοβαρες αποκλισεις γιατι σιγουρα κατι θα ξερει ο κατασκευαστης που λεει οτι θα πρεπει να το στελνω για πιστοποιηση καθε χρονο .
Ασε που εγω το δικο μου το αγορασα μεταζειρισμενο απο ebay γιατι δεν αντεχα να σκασω 1500 χιλιαρικο που ειχε καινουργιο μαζι με τοsoftware που το συνοδευε και σκεπτομαι οτι θα το εφαγε το ταρακουνημα του κατα την μεταφορα και δεν μπορω να ξερω εαν ο προηγουμενος ιδιοκτητης του το φροντισε οπως το φροντιζω εγω
Αυτο θα μπορουσε να του αλλαξει συμπεριφορα ?
Αγορασα πχ καινουργιο ενα i1 display pro ηρθε με τα Ελτα λες ο ταχυδρομος και οι υπολοιποι που το μετεφεραν να το αντιμετωπισαν σαν οργανο ακριβειας ?

Μα το έχω τσεκάρει με όμοια όργανα. Πως θα θεωρηθεί αναφορά? Αν θέλεις αναφορά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο που γνωρίζεις ότι έχει μετρηθεί μ' ένα πολύ πιο ακριβό και αξιόπιστο σπεκτροφωτόμετρο, σαν το Μινόλτα π.χ.
Αρα ουτε το δικο σου ειναι σιγουρο οτι μετραει σωστα απλα ξερεις οτι σε σχεση με τα υπολοιπα σπεκτρο εχει την ιδια συμπεριφορα . Θα ρωτησω αυριο τον Μανωλη ξερω οτι πιστοποιει καθε χρονο τα οργανα του και ισως μπορεσει να βοηθησει

Αυτο που θελω να μαθω ειναι τι μπορει να αλλαξει την συμπεριφορα ενος τετοιου οργανου και να αρχισει να δινει σοβαρες αποκλισεις γιατι σιγουρα κατι θα ξερει ο κατασκευαστης που λεει οτι θα πρεπει να το στελνω για πιστοποιηση καθε χρονο .
Ασε που εγω το δικο μου το αγορασα μεταζειρισμενο απο ebay γιατι δεν αντεχα να σκασω 1500 χιλιαρικο που ειχε καινουργιο μαζι με τοsoftware που το συνοδευε και σκεπτομαι οτι θα το εφαγε το ταρακουνημα του κατα την μεταφορα και δεν μπορω να ξερω εαν ο προηγουμενος ιδιοκτητης του το φροντισε οπως το φροντιζω εγω
Αυτο θα μπορουσε να του αλλαξει συμπεριφορα ?
Αγορασα πχ καινουργιο ενα i1 display pro ηρθε με τα Ελτα λες ο ταχυδρομος και οι υπολοιποι που το μετεφεραν να το αντιμετωπισαν σαν οργανο ακριβειας ?

Από αυτά μπορεί να αλλάξει η συμπεριφορά του:

Χτυπήματα,
πεσίματα
ταρακουνήματα

Ωραία λοιπόν....το στέλνω για πιστοποίηση με το αεροπλάνο. Μετά? με τον ίδιο τρόπο δεν θα γυρίσει? Ποιος μου λέει ότι στον δρόμο δεν θα έχει γίνει χειρότερο από τα χτυπήματα?

Δεν γνωρίζω τι καταλάβαινε ο ταχυδρόμος των ΕΛΤΑ, αλλά, με αυτή τη λογική απαγορεύεται η μεταφορά εύθραυστων αντικειμένων.

Αρα ουτε το δικο σου ειναι σιγουρο οτι μετραει σωστα απλα ξερεις οτι σε σχεση με τα υπολοιπα σπεκτρο εχει την ιδια συμπεριφορα .

Ναι, αυτό έγραψα. Τώρα, αν τα 2 όργανα του γραφείου εκτυπώσεων που το τσέκαρα, καθώς και του αμερικανού είναι αλλού για αλλού σε σε σχέση μ' ένα πανάκριβο όργανο, δεν το γνωρίζω.

Αυτα ακριβως ειναι που φοβαμαι γι αυτο οι επαγγελματιες εχουν τρια τεσσερα πιστοιημενα μετρακια για να ξερουν τι τους γινεται καποια στιγμη εκανα τον εξυπνο στον Καστρουνη οτι εχω δυο μετρακια και μου ετσειλε μια φωτογραφια με τρια chroma 5 ενα i1 display ενα c6 calman ενα i1 diplay pro και κανα δυο i1 LT