Calibration

Οπως βλεπεις, βαπτισες τα εγγενη προβληματα αυθαιρετα απαιτησεις, που σαφεστατα ειναι παραλογο.

Εγω αναφερομαι στις λογικες απαιτησεις ρυθμισης με τα μεσα που παρεχονται απο το εκαστοτε συστημα του χρηστη.

Δεν ''βάφτισα'' αυθαίρετα τίποτα. Εσύ μίλησες γενικώς και αδιακρίτως για απαιτήσεις προς τον επαγγελματία. Επομένως, καθόλου αυθαίρετη δεν ήταν η τοποθέτησή μου. Εφόσον το ξεκαθάριζες, δεν θα το έγραφα καν.

Και για να πάμε επί του πρακτέου:

Όταν ένας άνθρωπος ακούει τόσα πολλά για την αξία της ρύθμισης, με ''άλλες εικόνες'', με ''άλλα προβόλια'' κ.λ.π. και δεν γνωρίζει πολλά σχετικά με την τεχνολογία, παράλογο θα του φανεί να ακούσει ότι η λευκή καρτέλα του LCD προβολέα του είναι πουά και δεν γίνεται τίποτα ή τα χρώματα στον LCOS προβολέα του είναι φωσφοριζέ και δεν γίνεται τίποτα, το δε μαύρο στον DLP προβολέα του είναι γκρι και δεν γίνεται καλύτερο.

Επειδη δεν βλεπω να διαφωνουμε πουθενα και προσπαθωντας να καταλαβω τον "τονο" των γραπτων σε αυτο το θεμα,
προσπαθεις να με πεισεις οτι διατυπωσα λαθος αυτο που εγραψα η να πεισθεις οτι δεν το εξελαβες σωστα?
Καποια πραγματα πρεπει να τα θεωρουμε κι αυτονοητα, αλλιως θα γραφουμε α-νοητα σεντονια !

Επειδη δεν βλεπω να διαφωνουμε πουθενα και προσπαθωντας να καταλαβω τον "τονο" των γραπτων σε αυτο το θεμα,
προσπαθεις να με πεισεις οτι διατυπωσα λαθος αυτο που εγραψα η να πεισθεις οτι δεν το εξελαβες σωστα?
Καποια πραγματα πρεπει να τα θεωρουμε κι αυτονοητα, αλλιως θα γραφουμε α-νοητα σεντονια !

Δεν προσπαθώ να σε πείσω για τίποτα. Απλά, έγραψα τι κατάλαβα από την ελλιπή διατύπωσή σου.

Τώρα, αν σε ρωτήσω ποιοι γράφου-με ανόητα σεντόνια διότι δεν καταλαβαίνου-με τα αυτονόητα που δεν διατυπώνονται, θα θεωρήσεις ότι πάλι δεν κατάλαβα και προσπαθώ να σε πείσω για κάτι?

Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος τόνος στο γραπτό μου. Ούτε εντός, ούτε εκτός εισαγωγικών.

Οχι, δεν προσπαθεις λοιπον να με πεισεις για κατι και θα σου απαντησω.

Και οι δυο, απο ενα σημειο και μετα, γραφουμε ανοητα ποστ στο θεμα, που δεν ενδιαφερουν κανεναν, προσπαθοντας να εξηγησουμε ο ενας στον αλλον
αυτο που θεωρουμε οτι δεν καταλαβαινει. Το θεμα ειναι οτι ενας απο τους δυο δεν θελει να καταλαβει. Το αφηνω σε σενα να αποφασισεις και για τους δυο μας
το ποιος ειναι αυτος. Οτι αποφασισεις κρατα το για σενα.

Εγω θα δεχτω οτι σε αυτο το νημα ο καθενας εχει υποχρεωση να δεχτει τη δικη σου αποψη, οποτε και σταματω.
Θα παρακολουθω το νημα με τα δεδομενα που εσυ εθεσες με μεγαλο ενδιαφερον.

Ευχομαι εστω αυτο να σε ηρεμισει και να παει λιγο παρακατω η κουβεντα για τα υπολοιπα μελη που ισως τους ενδιαφερει.

Το "ζουμί" :

<<Έκανα calibration στον προβολέα μου άλλα έχουν περάσει 300 ώρες από τότε, χρειάζεται ξανά?

Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο προβολέας μας αλλάζει συμπεριφορά ώρα με την ώρα λόγω λάμπας. Αν κάνουμε calibration στον προβολέα μας, εικόνα σύμφωνα με τις μετρήσεις που πήραμε θα βλέπουμε μόνο για κάποιες ώρες. Έπειτα τα νούμερα θα αρχίζουν να αποκλίνουν, κατά πόσο, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (μοντέλο, τεχνολογία, χώρος, λάμπα, κ.τ.λ). Όχι μην αρχίσετε να κάνετε calibration κάθε 10 ώρες. H απόκλιση είναι μικρή και σταδιακή και δεν χρειάζεται να πραγματοποιούμε τόσο συχνά calibration. Απλά να γνωρίζετε ότι είτε κάνετε τέλειο calibration, είτε το μετρητικό σας «χάνει» ελαφρώς, το αποτέλεσμα θα είναι ένα και το ίδιο. Ο προβολέας μας θα αρχίσει να αποκλίνει των αρχικών μετρήσεων ώρα με την ώρα, άρα στην ουσία και ως συμπέρασμα πάντα θα βλέπουμε με μια μικρή έως σημαντική απόκλιση του ιδανικού όπως και να έχει (εδώ μπορούμε να κατανοήσουμε και γιατί δεν χρειαζόμαστε τόσο ακριβό εξοπλισμό όσο αφορά το calibration προβολέα). Άρα η απάντηση στην αρχική ερώτηση είναι ΝΑΙ και βέβαια χρειαζόμαστε calibration ξανά, αν θέλουμε να βλέπουμε εικόνα που να είναι πολύ κοντά σε αυτήν της αναφοράς μετά από 300 ώρες χρήσης.>>

Τα τονισμένα bold είναι από εμένα..

Κάποια, δε, στιγμή θα διαλύσουμε και τους μύθους σχετικά με τα διαγράμματα, τις διαφορές που προκύπτουν και το πόσο αυτές είναι αντιληπτές στο μάτι, Πάντως, σαν γενική αρχή, ας κρατήσουμε ότι όταν η ρυθμίσεις μας ''παίξουν'' από το 3 και κάτω σε ΔΕ (κάποια άλλη στιγμή, θα αναλυθούν και αυτά...), το πείραγμά μας είναι επιτυχημένο και σε πάρα πολύ καλά επίπεδα. Αν σας πει κάποιος ότι βλέπει διαφορές στην κλιμακα του γκρι ανάμεσα σε ΔΕ 1,5 και ΔΕ 2,3, μέσα στην ταινία, σταματήστε να βλέπετε οτιδήποτε μαζί του!!:D

Re: Απάντηση: Calibration

Κάποια, δε, στιγμή θα διαλύσουμε και τους μύθους σχετικά με τα διαγράμματα, τις διαφορές που προκύπτουν και το πόσο αυτές είναι αντιληπτές στο μάτι, Πάντως, σαν γενική αρχή, ας κρατήσουμε ότι όταν η ρυθμίσεις μας ''παίξουν'' από το 3 και κάτω σε ΔΕ (κάποια άλλη στιγμή, θα αναλυθούν και αυτά...), το πείραγμά μας είναι επιτυχημένο και σε πάρα πολύ καλά επίπεδα. Αν σας πει κάποιος ότι βλέπει διαφορές στην κλιμακα του γκρι ανάμεσα σε ΔΕ 1,5 και ΔΕ 2,3, μέσα στην ταινία, σταματήστε να βλέπετε οτιδήποτε μαζί του!!:D

Οι μύθοι,όπως και οι κανόνες είναι για να σπάνε...
άσχετα αν <<Παντού υπάρχει ένας μύθος>> :smile:

Να συμπληρώσω και κάτι άλλο...
Η χαρά που αποκομίζεις όταν απολαμβάνεις την τέλεια (σύμφωνα και με τις δυνατότητες του προβολικού φυσικά) εικόνα στην θέαση των ταινιών και γνωρίζεις πως "προέρχεται" από τα ίδια σου τα χέρια...είναι αστείρευτη!!!

Απάντηση: Re: Calibration

Το "ζουμί" :

<<Έκανα calibration στον προβολέα μου άλλα έχουν περάσει 300 ώρες από τότε, χρειάζεται ξανά?

Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο προβολέας μας αλλάζει συμπεριφορά ώρα με την ώρα λόγω λάμπας. Αν κάνουμε calibration στον προβολέα μας, εικόνα σύμφωνα με τις μετρήσεις που πήραμε θα βλέπουμε μόνο για κάποιες ώρες. Έπειτα τα νούμερα θα αρχίζουν να αποκλίνουν, κατά πόσο, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (μοντέλο, τεχνολογία, χώρος, λάμπα, κ.τ.λ). Όχι μην αρχίσετε να κάνετε calibration κάθε 10 ώρες. H απόκλιση είναι μικρή και σταδιακή και δεν χρειάζεται να πραγματοποιούμε τόσο συχνά calibration. Απλά να γνωρίζετε ότι είτε κάνετε τέλειο calibration, είτε το μετρητικό σας «χάνει» ελαφρώς, το αποτέλεσμα θα είναι ένα και το ίδιο. Ο προβολέας μας θα αρχίσει να αποκλίνει των αρχικών μετρήσεων ώρα με την ώρα, άρα στην ουσία και ως συμπέρασμα πάντα θα βλέπουμε με μια μικρή έως σημαντική απόκλιση του ιδανικού όπως και να έχει (εδώ μπορούμε να κατανοήσουμε και γιατί δεν χρειαζόμαστε τόσο ακριβό εξοπλισμό όσο αφορά το calibration προβολέα). Άρα η απάντηση στην αρχική ερώτηση είναι ΝΑΙ και βέβαια χρειαζόμαστε calibration ξανά, αν θέλουμε να βλέπουμε εικόνα που να είναι πολύ κοντά σε αυτήν της αναφοράς μετά από 300 ώρες χρήσης.>>

Τα τονισμένα bold είναι από εμένα..

Σκεψου τι αντιδρασεις θα υπηρχαν μετα απο αυτη την "αποκαλυψη" εαν ισχυε και ειχαν την δυνατοτητα να το πληροφορηθουν οι επαγγελματιες του χωρου .
Η πιο προχειρη που μου ερχεται ειναι οτι θα σταματουσε η παραγωγη αυτου του σπεκτομετρου
http://sensing.konicaminolta.asia/products/cs-2000-spectroradiometer/
To ιδιο και η jeti http://www.curtpalme.com/ChromaPure_JETI.shtm
Η spectraCal θα σταματουσε να καλιμπραρει μετρα
http://store.spectracal.com/consumer/license-support-meter-services/meter-recertification.html
To ιδιο και η chromapure
Διαβασε και εδω υπαρχει ενα πολυ καλο faq για μετρα
http://www.curtpalme.com/forum/viewtopic.php?t=11436.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο προβολέας μας αλλάζει συμπεριφορά ώρα με την ώρα λόγω λάμπας. Αν κάνουμε calibration στον προβολέα μας, εικόνα σύμφωνα με τις μετρήσεις που πήραμε θα βλέπουμε μόνο για κάποιες ώρες.

Τι σημαινει αυτο ? Εαν μιλαμε για λαμπα στρωμενη με 150 -200 ωρες στην πλατη της καθε ποτε αλλαζει η συμπεριφορα της ?
Οπως το διαβαζω αντιλαμβανομαι οτι μετα απο 10 ωρες θα εχω καποιες μετρησιμες αλλαγες ισχυει ?
Αυτο πως αποδεικνυεται ? εχουν γινει τεστ ? υπαρχουν μετρησεις ? Υπαρχουν στο διαδυκτιο αναφορες ?
Ενταξει γνωριζουμε οτι μετα απο 300 ωρες θελουμε ξανα ρυθμιση γιατι πεφτει η φωτεινοτητα της λαμπας και ειναι λογικο αυτο αλλα το να εχουμε τετοιες αλλαγες ενδιαμεσα που να μας κανουν να μην χολοσκαμε για το εαν ο αισθητηρας μας μετραει με ακριβεια κατα την στιγμη της ρυθμισης μου φαινεται απιστευτο.
Αυτο αλλαζει ακομα και την αναγκη της βαθμονομησης να μην καλιμπραρουμε καθολου τοτε .

Last edited:

''Απλά να γνωρίζετε ότι είτε κάνετε τέλειο calibration, είτε το μετρητικό σας «χάνει» ελαφρώς, το αποτέλεσμα θα είναι ένα και το ίδιο. Ο προβολέας μας θα αρχίσει να αποκλίνει των αρχικών μετρήσεων ώρα με την ώρα, άρα στην ουσία και ως συμπέρασμα πάντα θα βλέπουμε με μια μικρή έως σημαντική απόκλιση του ιδανικού όπως και να έχει...''

Ο άνθρωπος μιλάει αναλογικά για την απόκλιση και τη φασματική αλλαγή της λάμπας κατά το χρόνο λειτουργίας της, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα (της απόκλισης) θα είναι το ίδιο και το αυτό, είτε χρησιμοποιήσουμε φθηνό είτε ακριβό αισθητήρα.

Last edited by a moderator:
Καπου εδω θα ηθελα να συμπληρωσω την ταπεινη μου αποψη οχι σαν καποιος επαγγελματιας ουτε σαν ειδικος ουτε σαν καποιος που ασχολειται με calibration, απλα σαν καποιος που διαβαζει το θεμα και παρακολουθει αυτα που λεγονται και εχει γνωσεις στην αναλυση εικονας λογο επαγγελματος.

Για μενα αλλο το calibration σε εναν προβολεα του χιλιαρικου, αλλο σε σε εναν jvc των πεντε χιλιαρικων, αλλο στον sony 1000es των 18 χιλιαρικων και αλλο σε ενα μηχανημα που παιζει στο cinema. Αλλες προσδοκιες εχεις απο το καθε μηχανημα και αλλα λεφτα θα δωσεις για το calibration. Στου χιλιαρικου θα εισαι ευχαριστημενος με ενα οργανο στα 100+ θα αρχισεις να βλεπεις καποια πραγματα πως δουλευουν κτλ αν εχεις ορεξη φυσικα για να ασχοληθεις. Στου sony θα παρεις ενα i1 pro2 και στην αρχη μπορεις να θες να φερεις καποιον επαγγελματια να σου κανει τις αρχικες ρυθμισεις. Στο μηχανημα για cinema δεν ασχοληθεις εσυ καν.
Σε αυτο που θελω να καταληξω ειναι οτι τα λεφτα που δινεις για το μεσο προβολης θα ειναι αναλογα και στο οργανο που θα παρεις (με τις οποιες αποκλισεις εχει), αν εχεις την ορεξη να ασχοληθεις φυσικα.

Βρε παιδια ο takeshy προφανως δεν το διατυπωσε σωστα. Δεν νομιζω οτι η λαμπα εχει αναγκη να καλιμπραρεται καθε 1 ωρα, προς θεου.
Πιστευω οτι θα εννοουσε οτι ναι μεν καθε ωρα/μερα μεταβαλλεται απο λιγο, αλλα μετα απο 200-300 ωρες θα εχει χασει αρκετα ωστε να ξανα θελει καλιμπραρισμα.

Αν ο takeshy εννοει οτι η λαμπα θελει καλιμπραρισμα καθε εβδομαδα, εγω το θεωρω υπερβολη και καλο θα ειναι να επαναδιατυπωσει τι εννοει.

Καπου εδω θα ηθελα να συμπληρωσω την ταπεινη μου αποψη οχι σαν καποιος επαγγελματιας ουτε σαν ειδικος ουτε σαν καποιος που ασχολειται με calibration, απλα σαν καποιος που διαβαζει το θεμα και παρακολουθει αυτα που λεγονται και εχει γνωσεις στην αναλυση εικονας λογο επαγγελματος.

Για μενα αλλο το calibration σε εναν προβολεα του χιλιαρικου, αλλο σε σε εναν jvc των πεντε χιλιαρικων, αλλο στον sony 1000es των 18 χιλιαρικων και αλλο σε ενα μηχανημα που παιζει στο cinema. Αλλες προσδοκιες εχεις απο το καθε μηχανημα και αλλα λεφτα θα δωσεις για το calibration. Στου χιλιαρικου θα εισαι ευχαριστημενος με ενα οργανο στα 100+ θα αρχισεις να βλεπεις καποια πραγματα πως δουλευουν κτλ αν εχεις ορεξη φυσικα για να ασχοληθεις. Στου sony θα παρεις ενα i1 pro2 και στην αρχη μπορεις να θες να φερεις καποιον επαγγελματια να σου κανει τις αρχικες ρυθμισεις. Στο μηχανημα για cinema δεν ασχοληθεις εσυ καν.
Σε αυτο που θελω να καταληξω ειναι οτι τα λεφτα που δινεις για το μεσο προβολης θα ειναι αναλογα και στο οργανο που θα παρεις (με τις οποιες αποκλισεις εχει), αν εχεις την ορεξη να ασχοληθεις φυσικα.

Αν μου επιτρέπεις, να διαφωνήσω μαζί σου.

Calibration είναι η διαδικασία ρύθμισης του οπτικού μας μέσου ώστε να αποδίδει σύμφωνα με δεδομένα πρότυπα εικόνας. Ο στόχος είναι να τα πλησιάσει όσο μπορεί περισσότερο. Οι προσδοκίες δεν είναι αναλογικές με το κόστος της συσκευής (αν έχω πάρει φθηνό περιμένω λίγα, αν έχω πάρει ακριβό περιμένω πολλά...). Το calibration επιτυγχάνεται όσο το δυνατόν καλύτερα βάσει των ρυθμιστικών που διαθέτει ο προβολέας και πόσο καλά αυτά παρεμβαίνουν στην εικόνα. Υπάρχουν προβολείς του χιλιάρικου που διαθέτουν όλα τα ρυθμιστικά ώστε να φέρεις το μηχάνημα κοντά στην αναφορά και υπάρχουν προβολείς πολύ πολύ πιο ακριβοί που δεν τα διαθέτουν, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά του πρώτου να είναι καλύτερη από του δεύτερου.

Δηλαδή, ένας που έχει σκάσει 3 χιλιάρικα, δεν έχει προσδοκίες για σωστή χρωματική απόδοση? Φυσικά και έχει...έλα όμως που το μηχάνημα δεν του τα παρέχει και σε αυτό το σημείο θα βλέπει χειρότερα χρωματικά από αυτόν που έχει δώσει το 1/3!!

Η χρηματική διαφορά στα όργανα (αισθητήρες) έχει να κάνει με την πιστότητα και επαναληψιμότητά τους. Τη διάρκειά τους, το χρόνο ανάγνωσης, τις πολλαπλές δυνατότητές τους. Δεν έχει να κάνει με το αν ο προβολέας μας είναι ακριβός ή φθηνός. Μια σωστή μέτρηση θα είναι σωστή και σ' ένα φθηνό και σ' ένα ακριβό μηχανάκι και μια λανθασμένη ανάλογα, επίσης.

Re: Απάντηση: Calibration

Βρε παιδια ο takeshy προφανως δεν το διατυπωσε σωστα. Δεν νομιζω οτι η λαμπα εχει αναγκη να καλιμπραρεται καθε 1 ωρα, προς θεου.
Πιστευω οτι θα εννοουσε οτι ναι μεν καθε ωρα/μερα μεταβαλλεται απο λιγο, αλλα μετα απο 200-300 ωρες θα εχει χασει αρκετα ωστε να ξανα θελει καλιμπραρισμα.

Αν ο takeshy εννοει οτι η λαμπα θελει καλιμπραρισμα καθε εβδομαδα, εγω το θεωρω υπερβολη και καλο θα ειναι να επαναδιατυπωσει τι εννοει.

Καταρχήν καλησπέρα σε όλους,
Γιάννη το γραπτό δεν είναι δικό μου και προέρχεται από αυτή την πηγή : http://www.projectorjunkies.com/?p=742
από εκεί και πέρα ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είπε πως θέλουμε calibration ανά 10 ώρες..αν είναι δυνατόν?τον προβολέα τον έχω λίγες μέρες και έγραψε 72 ώρες και μετρήσεις για χάρη των νημάτων (και μόνο) έκανα αρκετές και δεν έχω σκοπό να είμαι με το όργανο στημένο στο τρίποδο!!!!!!!!
ΧΟΜΠΙΣΤΑΣ είμαι και προσπαθώ να μάθω κάτι για τον ΕΑΥΤΟ μου επειδή το γουστάρω,από εκεί και πέρα ωραίος ο αντίλογος που γίνεται αλλά πάλι και για μία άλλη φορά ξεφεύγουμε..η κόντρα δεν βοηθάει καθόλου. (αναφέρομαι στον Γιάννη-svellinis)

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον φίλο aragornleg σε αυτά που λέει και θα διαφωνήσω απόλυτα με τον svellinis σε αυτό το ποστ:

<<Σκεψου τι αντιδρασεις θα υπηρχαν μετα απο αυτη την "αποκαλυψη" εαν ισχυε και ειχαν την δυνατοτητα να το πληροφορηθουν οι επαγγελματιες του χωρου .
Η πιο προχειρη που μου ερχεται ειναι οτι θα σταματουσε η παραγωγη αυτου του σπεκτομετρου
http://sensing.konicaminolta.asia/pr...troradiometer/
To ιδιο και η jeti http://www.curtpalme.com/ChromaPure_JETI.shtm
Η spectraCal θα σταματουσε να καλιμπραρει μετρα
http://store.spectracal.com/consumer...ification.html
To ιδιο και η chromapure
Διαβασε και εδω υπαρχει ενα πολυ καλο faq για μετρα
http://www.curtpalme.com/forum/viewtopic.php?t=11436. >>

ΔΕΝ την θεωρώ <<αποκάλυψη>> και ΔΕΝ με ενδιαφέρει καθόλου μα καθόλου το τι θα κάνουν οι επαγγγελματίες του χώρου ή αν θα σταματήσει η παραγωγή μετρητικών.

.................... Υπάρχουν προβολείς του χιλιάρικου που διαθέτουν όλα τα ρυθμιστικά ώστε να φέρεις το μηχάνημα κοντά στην αναφορά και υπάρχουν προβολείς πολύ πολύ πιο ακριβοί που δεν τα διαθέτουν, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά του πρώτου να είναι καλύτερη από του δεύτερου.

.............

Γιαννη, μηπως μπορεις να το εξηγησεις λιγο αυτο ?
Ας πουμε οτι εχουμε εναν jvc 35 (δεν εχει cms) κι εναν benq 1070 (που εχει απολα ας πουμε).Και τους ρυθμιζουμε και τους δυο με οτι εχουν.

Θεωρεις οτι η εικονα του 1070 θα εχει καλυτερη συμπεριφορα απο αυτην του jvc ?

Re: Απάντηση: Re: Calibration

Αν μου επιτρέπεις, να διαφωνήσω μαζί σου.

Calibration είναι η διαδικασία ρύθμισης του οπτικού μας μέσου ώστε να αποδίδει σύμφωνα με δεδομένα πρότυπα εικόνας. Ο στόχος είναι να τα πλησιάσει όσο μπορεί περισσότερο. Οι προσδοκίες δεν είναι αναλογικές με το κόστος της συσκευής (αν έχω πάρει φθηνό περιμένω λίγα, αν έχω πάρει ακριβό περιμένω πολλά...). Το calibration επιτυγχάνεται όσο το δυνατόν καλύτερα βάσει των ρυθμιστικών που διαθέτει ο προβολέας και πόσο καλά αυτά παρεμβαίνουν στην εικόνα. Υπάρχουν προβολείς του χιλιάρικου που διαθέτουν όλα τα ρυθμιστικά ώστε να φέρεις το μηχάνημα κοντά στην αναφορά και υπάρχουν προβολείς πολύ πολύ πιο ακριβοί που δεν τα διαθέτουν, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά του πρώτου να είναι καλύτερη από του δεύτερου.

Δηλαδή, ένας που έχει σκάσει 3 χιλιάρικα, δεν έχει προσδοκίες για σωστή χρωματική απόδοση? Φυσικά και έχει...έλα όμως που το μηχάνημα δεν του τα παρέχει και σε αυτό το σημείο θα βλέπει χειρότερα χρωματικά από αυτόν που έχει δώσει το 1/3!!

Η χρηματική διαφορά στα όργανα (αισθητήρες) έχει να κάνει με την πιστότητα και επαναληψιμότητά τους. Τη διάρκειά τους, το χρόνο ανάγνωσης, τις πολλαπλές δυνατότητές τους. Δεν έχει να κάνει με το αν ο προβολέας μας είναι ακριβός ή φθηνός. Μια σωστή μέτρηση θα είναι σωστή και σ' ένα φθηνό και σ' ένα ακριβό μηχανάκι και μια λανθασμένη ανάλογα, επίσης.

Γιάννη νομίζω πως ο φίλος aragornleg δεν αναφέρθηκε στις προσδοκίες που σαφώς πρέπει να έχουμε αλλά στο ότι το μετρητικό πρέπει να κοστίζει αναλογικά φυσικά με τον προβολέα μας σαν χομπίστες που είμαστε,το λέει ξεκάθαρα <<Σε αυτο που θελω να καταληξω ειναι οτι τα λεφτα που δινεις για το μεσο προβολης θα ειναι αναλογα και στο οργανο που θα παρεις (με τις οποιες αποκλισεις εχει), αν εχεις την ορεξη να ασχοληθεις φυσικα.>>δηλαδή,δεν είναι λογικό να έχεις τον 1070 των 900 και να πάρεις ένα σπέκτρο των 1000 ,αγοράζεις ένα φθηνό μετρητικό και κάνεις την δουλειά σου και ας έχει και απόκλιση βρε αδερφέ..δεν θα πεθάνουμε κιόλας...το 60% του κόσμου βλέπει με τις default ρυθμίσεις.
Γιάννη νομίζω πως πέφτεις στην παγίδα του "μύθου"..εκεί σε "οδηγούνε"...

Γιαννη, μηπως μπορεις να το εξηγησεις λιγο αυτο ?
Ας πουμε οτι εχουμε εναν jvc 35 (δεν εχει cms) κι εναν benq 1070 (που εχει απολα ας πουμε).Και τους ρυθμιζουμε και τους δυο με οτι εχουν.

Θεωρεις οτι η εικονα του 1070 θα εχει καλυτερη συμπεριφορα απο αυτην του jvc ?

Χρωματικά? Ασφαλώς!!

Έχεις δίκιο, πάντως, έπρεπε να ήμουν πιο σαφής στη διατύπωση. Φυσικά και δεν αναφέρομαι στην συνολική απόδοση, αλλά, μονάχα σε ότι έχει να κάνει με τα εργαλεία που παρέχονται ή δεν παρέχονται για τη βελτίωση κάποιου τομέα της εικόνας.

Χρωματικά? Ασφαλώς!!

Έχεις δίκιο, πάντως, έπρεπε να ήμουν πιο σαφής στη διατύπωση. Φυσικά και δεν αναφέρομαι στην συνολική απόδοση, αλλά, μονάχα σε ότι έχει να κάνει με τα εργαλεία που παρέχονται ή δεν παρέχονται για τη βελτίωση κάποιου τομέα της εικόνας.

OK.

Παντως και παλι δεν ειναι σιγουρο. Μπορει να εχει οσα ρυθμιστικα θες, αλλα να ειναι κλειστο το τριγωνο και να μην ανοιγει με τιποτα. Οποτε τζιφος.
Επισης αλλο μηχανημα να μην εχει τιποτα απο ρυθμιση cms και να ειναι καρφι στην αναφορα.

Το θεμα ειναι πως ισσοροπεις ολους τους παραγοντες της εικονας ωστε να πας κοντα στο πιο αποδεκτο που μπορει να σου δωσει η αλυσιδα σου.
Μεμονομενα δεν νομιζω οτι βοηθαει τιποτα.
Δεν μπορω να φανταστω να ζω με μια εικονα που να ειναι εκτος το greyscale και το τριγωνο καρφι.