Canon EOS 7D: ήρθε (1/9)

Και από 2.150 το κιτ με τον πολλά υποσχόμενο 15-85is, 1900 περίπου με τον all-around 18-135is

Τη στιγμή που το σώμα της D300s ξεκινά από τα ...1.650 ευρώ!

Πού πας ρε Καραμήτρο.... κόψε 300 ευρώ και βάλε.

Η D300s θα είναι η "αποτυχία" της Nikon, αντίστοιχη με τη 50D για την Canon. Αν διαβάσεις ξένο τύπο θα δεις ότι όλοι λένε ότι ήταν ανούσιο βήμα..... είμαι σίγουρος ότι θα αντικατασταθεί πολύ γρήγορα......

......

Μην ξεχναμε και την πολλά υποσχόμενη 5D που βγήκε για να κοψει την φορα στην D300 αλλά αποδειχτηκε ...πατάτα!!

Ποιά αποδείχτηκε πατάτα???? Μήπως εννοείς την 50D?

Καταρχάς δεν βρίσκεται πια η "απλή" (βλ. παλιά) 5D, οπότε η συζήτηση είναι φιλολογική.

Το κοινό της είναι αυτό της D300s, για να πατήσει την οποία και σχεδιάστηκε, σε όλα μα όλα τα σημεία. Το μόνο που μένει να επιβεβαιωθεί είναι οι ισχυρισμοί της Canon για την ποιότητα εικόνας. Εγώ κρατώ μικρό καλάθι, λόγω του παραδείγματος της 50D, και δεν προδικάζω τίποτα....

Edit: μαζί γράφαμε Γιώργο. Αν και η 50D δεν βγήκε για να χτυπήσει ειδικώς την D300, γιατί δεν είχε βελτιώσεις στους τομείς που γινόταν η σύγκριση, αλλά γενικώς τον ανταγωνισμό. Η Canon μάλλον έριξε βιαστικά ό,τι είχε έτοιμο στην 50D.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Canon EOS 7D: ήρθε (1/9)

Η αγορά (target market) της 7D δεν έχει καμία σχέση ακόμη και με αυτό της απλής 5D.

Νε μεν λόγω FF να είναι διαφορετική αλλά στην ουσία ανήκουν και οι δύο στις ημιεπαγγελματικές της canon . Δεν νομίζω κανείς να μήν σκεφτεί την 7άρα αν ήθελε να αγοράσει την απλή 5άρα.

Μακάρι η CANON να έχει κυκλοφορήσει ένα εξαιρετικό σώμα. Το έχει ανάγκη. Και κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα ισχύει, όπως πιστεύω ότι θα έχει και εξίσου καλές επιδόσεις στα υψηλά iso με την ΝΙΚΟΝ D300.

Όμως για μένα το πρόβλημα είναι μάλλον αλλού. Ότι πλέον έχουμε φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα πυκνότητας των εικονοστοιχείων με αποτέλεσμα να απαιτούνται μόνο λίγοι και ακριβοί φακοί για να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες του αισθητήρα.

Ειλικρινά μιλώ στα 12 μεγα (σε FF και σε DX, άρα το ίδιο ισχύει και στο APSC) φαίνονται πολύ καθαρά οι διαφορές των ακριβών από τους φθηνούς φακούς. Τόσο σε jpgs όπου οι φθηνοί φακοί δείχνουν τάση για σπασιματάκια στην εικόνα σε μεσαία προς κλειστά διαφράγματα και θολούρες σε ανοιχτά διαφράγματα, όσο και σε raw αρχεία, όπου η διαφορά στην ανάλυση και στη λαμπρότητα της εικόνας είναι εμφανής.

Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ ότι η CANON έχει παραπάνω από 6-7 ζουμ φακούς συνολικά σε όλες τις εστιακές αποστάσεις που να εκμεταλλεύονται τις ικανότητες του συγκεκριμένου σώματος και να μη το φρενάρουν. Ελπίζω ότι ο 15-85 θα είναι πολύ καλός φακός, αλλά όλοι οι μη L φακοί θα πρέπει να μην μπαίνουν καν πάνω στη μοντούρα, ενώ και μερικοί L θα φρενάρουν την απόδοσή του (πιστεύω ότι τέτοια είναι οι 17-40 L, 17-35 L (ο παλιός), 28-70 L (o παλιός), και άλλοι μεσαίοι ζουμ όπως ο 17-85, 28-135, 28-105, 24-85, 70-300, 100-400, κλπ. Και φυσικά δύσκολα θα βρεθούν και ικανοποιητικοί primes ευρυγώνιοι και ημιευρυγώνιοι με ικανοποιητική απόδοση. Φακοί όπως οι EF24 2.8, EF28 2.8, EF 35 2.0 δεν δείχνουν ικανοί για καλή απόδοση.

Ελπίζω πάντως (είμαι σχεδόν σίγουρος) ότι ο SIGMA 24-70 ο καινούριος θα μπορεί να εκμεταλλευτεί το νέο αισθητήρα, άρα δεν θα χρειαστεί κάθε νέος χρήστης της 7D να σκάσει 1500 ευρώ για μεσαίο ζουμ.

ΥΣτ. Τα ίδια ισχύουν για όλους τους κατασκευαστές που παρουσιάζουν μοντέλα με ανάλυση πάνω από 12 μεγα....

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Canon EOS 7D: ήρθε (1/9)

Νε μεν λόγω FF να είναι διαφορετική αλλά στην ουσία ανήκουν και οι δύο στις ημιεπαγγελματικές της canon . Δεν νομίζω κανείς να μήν σκεφτεί την 7άρα αν ήθελε να αγοράσει την απλή 5άρα.

ΚΑΝΕΙΣ όμως..... :smile:

Αν υπάρχει αυτός ο κάποιος τότε ΣΙΓΟΥΡΑ δεν ξέρει τί θέλει....

........ενώ και μερικοί L θα φρενάρουν την απόδοσή του (πιστεύω ότι τέτοια είναι οι 17-40 L, 17-35 L (ο παλιός), 28-70 L (o παλιός), και άλλοι μεσαίοι ζουμ όπως ο 17-85, 28-135, 28-105, 24-85, 70-300, 100-400, κλπ. ......

Τον 17-40 και τον 100-400 βγάλτους από τη λίστα....είναι και οι 2 εξαιρετικοί και δεν θα έχουν ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα...... δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με καμία μηχανή της Canon, ειδικά ο 17-40 που είναι και σχετικά νέος...

Τον 17-40 και τον 100-400 βγάλτους από τη λίστα....είναι και οι 2 εξαιρετικοί και δεν θα έχουν ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα...... δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με καμία μηχανή της Canon, ειδικά ο 17-40 που είναι και σχετικά νέος...

Τον 17-40 τον είχα και έχω τραβήξει σχεδόν 10.000 λήψεις πάνω σε μια 350d αλλά και μερικές εκατοντάδες πιο πρόσφατα με μια 40D. Μπορεί να είναι καλός φακός, αλλά απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί εξαιρετικός. Μάλιστα σε μια σύγκριση (προσωπική) του NIKON AFS 17-35 (με κινέζικο αντάπτορα), με τον 17-40 πάνω σε μια 40D έχασε σε όλα τα εστιακά μήκη στα άκρα και σε όλα τα διαφράγματα μέχρι το 11. Παραδόξως στο 13 τα πήγε πολύ καλά.

Για τον 100-400 οι πεπειραμένοι φωτογράφοι, δείχνουν ότι προτιμούν κάθε σταθερό φακό της CANON με TC ή χωρίς, παρά αυτόν για διαφράγματα πιο ανοιχτά από 8,0. Έχω κι εγώ προσωπική εμπειρία από μια εξόρμηση με φίλο φωτορεπόρτερ με CANON 1D MKII N. Παραδόξως ο CANON 70-200 2.8 (o απλός) + TC 2,0 έχανε από τον 100-400 μόνο στην ταχύτητα εστίασης κι αυτό όχι πάντα, ενώ στην απόδοση ήταν οριακά καλύτερος.

Όμως δεν πρέπει να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα γνωστών αισθητήρων με αυτά που θα δούμε από την 7D. Η 50d ήταν η μεγάλη απογοήτευση και δεν έφταιγε μόνο η μηχανή, αλλά και οι μεσαίας ποιότητας φακοί που ζορίζονταν. Εδώ θα δούμε απόδοση των ίδιων φακών σε 80% μεγαλύτερη ανάλυση από αυτή που έχουμε συνηθίσει (οι canonians) και σε 40% μεγαλύτερη (οι nikonians).

Ας κρατούμε μικρό καλάθι.

α, και το πιο κρίσιμο είναι η απόδοση με εστίαση στο άπειρο, όχι στα 1-3 μέτρα, όπως κάνουμε όλοι στα τεστ. Εκεί τα πράγματα είναι εύκολα..

Τον 17-40 τον είχα και έχω τραβήξει σχεδόν 10.000 λήψεις πάνω σε μια 350d αλλά και μερικές εκατοντάδες πιο πρόσφατα με μια 40D. Μπορεί να είναι καλός φακός, αλλά απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί εξαιρετικός.

Προσωπική εμπειρία δεν έχω, από ότι όμως διαβάζω ο φακός κάλλιστα "κάθεται" δίπλα στον 16-35 ΙΙ...και αυτό για αυτούς που έχουν Canon λέει πολλά...... οπότε νομίζω ότι μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα εξαιρετικός (όχι του στυλ του 24L ΙΙ prime αλλά στα πλαίσια ενός τέτοιου ζουμ φακού.... να καταλαβαινόμαστε δηλαδή...)

Μάλιστα σε μια σύγκριση (προσωπική) του NIKON AFS 17-35 (με κινέζικο αντάπτορα), με τον 17-40 πάνω σε μια 40D έχασε σε όλα τα εστιακά μήκη στα άκρα και σε όλα τα διαφράγματα μέχρι το 11. Παραδόξως στο 13 τα πήγε πολύ καλά.

Την σύγκριση αυτή δεν την κατάλαβα να σου πω την αλήθεια...... τί θα έπρεπε να μου λέει?

Για τον 100-400 οι πεπειραμένοι φωτογράφοι, δείχνουν ότι προτιμούν κάθε σταθερό φακό της CANON με TC ή χωρίς, παρά αυτόν για διαφράγματα πιο ανοιχτά από 8,0. Έχω κι εγώ προσωπική εμπειρία από μια εξόρμηση με φίλο φωτορεπόρτερ με CANON 1D MKII N. Παραδόξως ο CANON 70-200 2.8 (o απλός) + TC 2,0 έχανε από τον 100-400 μόνο στην ταχύτητα εστίασης κι αυτό όχι πάντα, ενώ στην απόδοση ήταν οριακά καλύτερος.

Τώρα πάλι ξεφεύγουμε...... δεν μπορούμε να συγκρίνουμε έναν φακό που κάνει χονδρικά 4-5 φορές λιγότερο από άλλους φακούς σταθερούς... αν εννοείς για prime...αν εννοείς σταθερού f, τότε το παράδειγμα που δίνεις εντελώς άστοχο.....δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους έλληνες επαγγελματίες φωτο-επαγγελματίες (εννοώ γενικά όχι by definition).... άλλα πράγματα λένε έξω....π.χ. δες εδώ

Όμως δεν πρέπει να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα γνωστών αισθητήρων με αυτά που θα δούμε από την 7D. Η 50d ήταν η μεγάλη απογοήτευση και δεν έφταιγε μόνο η μηχανή, αλλά και οι μεσαίας ποιότητας φακοί που ζορίζονταν. Εδώ θα δούμε απόδοση των ίδιων φακών σε 80% μεγαλύτερη ανάλυση από αυτή που έχουμε συνηθίσει (οι canonians) και σε 40% μεγαλύτερη (οι nikonians).

Ας κρατούμε μικρό καλάθι.

Σωστό αυτό που λές. Συμφωνώ. Αυτό όμως μέχρι να φτάσουμε να λέμε ότι "απαιτούνται μόνο λίγοι και ακριβοί φακοί για να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες του αισθητήρα" απέχει..... αν έλεγε να "εξαντλήσουμε" αντί για "εκμεταλλευτούμε" θα συμφωνούσα σε όλα..... αλλά έτσι όπως το διατυπώνεις είναι σα να λες ότι με λίγους φακούς θα μπορούμε να τραβάμε "καλές" φωτογραφίες..... που ξέρω ότι δεν το εννοούσες έτσι, αλλά έτσι διαβάζεται...

Είναι βέβαια offtopic, αλλά από αυτά που είδα από τον 17-40 (δεν τον έχω), δεν τον θεωρώ και κάτι εξαιρετικό στο μικρό φορμά. Σε μικρό APS-C αισθητήρα, ο 17-40 χάνει και μάλιστα κατά κράτος από τον Sigma EX 15-30.
Οκ, δεν είναι Canon. Δεν είναι L. Ε και? Μία κύρια αδυναμία έχει ο Sigma, τα άκρα του, σε αντίθεση με το, μονολεκτικώς, εξαιρετικό κέντρο του. Στο APS δεν φαίνεται όμως η αδυναμία αυτή. Από άποψη ανάλυσης και κόντραστ στον κύκλο του APS, τον έχω βάλει πρόχειρα και δίπλα στον AF-S 17-35/2.8. Ίδιο επίπεδο, το κέντρο του 15-30 είναι μάλιστα οξύτερο (για APS μιλάω, το επαναλαμβάνω). Ίσως πέτυχα καλό κομμάτι, δεν ξέρω.

Για πάρετε μια ιδέα από δοκιμή του 16-9.net... πάνω σε Canon 1Ds mkI (FF 11mp)

1. Και το πιο σοβαρό:
κανείς μα κανείς δεν έχει εμπειρία από τις αναλύσεις των 18+ μεγα σε APSC και το τί κάνουν οι φακοί πάνω σε τέτοιους αισθητήρες. Άρα ότι μας λένε οι χρήστες CANON και κάποια τεστς, δεν καλύπτουν το νέο αισθητήρα. και ανέφερα το λόγο, ότι μιλούμε για +80% ανάλυση.

2. Έχουμε έναν φακό L κι έναν άλλο φακό (που τον έχει κι send) Και τους βάζουμε πάνω σε μια ίδια μηχανή. Ίδιου εστιακού μήκους και εξαιρετικής ποιότητας και οι δυο. Έχουν διαφορά στην τιμή 500 ευρώ, αλλά αυτό οφείλεται στο μέγιστο διάφραγμα 2.8 για τον ΝΙΚΟΝ και 4.0 για τον CANON. Όμως ο ΝΙΚΟΝ κερδίζει καθαρά τον CANON παντού, άρα ο CANON δεν είναι το αστέρι που θα εκμεταλλευτεί τα 18 + μεγα.

3. Ο CANON 300 4.0 L, o CANON 400 5.6 L είναι φακοί ίδιας χρηματικής αξίας με τον 100-400, το ίδιο και οι 70-200 4.0/2.8 L αλλά όλοι τους έχουν καλύτερη οπτική απόδοση. Δεν συζητούμε καν τα τέρατα των 2.8. Για τους φακούς με DO δεν έχω καμιά άποψη.

5. Την άποψή μου για τον 100-400 τη βασίζω στην προσωπική μου εμπειρία κι όχι στην άποψη του φίλου μου.

Δεν έχω καμιά διάθεση να αντιδικήσω, δεν λειτουργώ ως nikonian, άλλωστε γράφω ότι το ίδιο ισχύει ή θα ισχύει για όλες τις εταιρίες. Απλώς θυμίζω τα όρια της ανάλυσης των σημερινών οπτικών και ότι αυτά δεν σχεδιάστηκαν για τέτοιες αναλύσεις. Αντίθετα οι φακοί σύγχρονης σχεδίασης (2003 κ.ε.) δείχνουν ότι λαμβάνουν υπόψη τους τα όρια της τεχνολογίας για δεκαετία τουλάχιστον, δηλ. μέχρι να φτάσουμε στα 23-24 μεγα στο APSC (που θα είναι το όριο μάλλον χωρίς να έχουμε επεμβάσεις με software και τα 45-50 μεγα στο FF, όπου θα εμφανιστούν τα ίδια ή πιο σοαβρά προβλήματα.

Το να θεωρούμε εξ ορισμού ότι επειδή τώρα ένας καλός φακός για τις μηχανές των 10 μεγα θα καλύπτει άνετα και τις μηχανές των 18 ή 20 μεγα, το θεωρώ ελαφρότητα. Κι έχω μεγάλες επιφυλάξεις.

Βλασίδη ΚΑΜΙΑ σχέση με αυτό που λέω εγώ..... θα ήταν ανόητο να υποστηρίζει κάποιος αυτό, μιας και είναι νεά μηχανή με παλιούς φακούς...προφανώς και θα βγαίνουν καλύτεροι φακοί που θα υποστηρίζουν (ίδε εξαντλούν ή εκμεταλλεύονται ΠΛΗΡΩΣ) τις νέες μηχανές.....

Όσο αφορά στα άλλα, ψάξε τον έναν φακό VS τον άλλο στο Google για να δεις τί λένε οι περισσότεροι αλλά και οι πιο έμπειροι από εμάς......

Εγώ επιμένω ότι και ο 17-40 και ο 100-400 είναι μια χαρά εξαιρετικοί φακοί για αυτά που κοστίζουν και για την κατηγορία τους..... (σε σύγκριση με άλλους φακούς από άλλες μάρκες δεν ξέρω τί κάνουν, αλλά είναι και άσχετο γιατί το σχόλιο του Βλασίδη ήταν για το Canon line-up)... απλά δεν μου άρεσε που τους είδα στο μπούγιο εκεί και είπα ότι ΘΕΩΡΩ με αυτά που έχω διαβάσει/δει ότι δεν πρέπει να τους βάλουμε στο μπούγιο..... η θεώρηση βασίζεται στην ίδια λογική που εξαίρεσες και τους άλλους.... ή θα έπρεπε να πεις κρατάμε μικρό καλάθι για όλους τους φακούς (εγώ κάτι τέτοιο θα έλεγα) ή να συμπεριλάβεις και φακούς που κατά τη γνώμη πολλών και έμπειρων είναι αν μη τη άλλων ΚΑΛΟΙ φακοί.

my 5 cents

EDIT: Πάντως το 3 και 4 που λες ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.... μεγάλα ονόματα και γνωστά sites (π.χ. Νature Photorgapy) λένε το αντίθετο. Και προφανώς δεν αντιδικούμε....δεν αρμόζει στο επίπεδο και στη θέση μας κιόλας..... :smile:

Last edited:
Re: Απάντηση: Canon EOS 7D: ήρθε (1/9)

http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

Σύγκριση 7d - D300 . Με τις συγκεκριμένες εικόνες η D300 τρώει σκόνη.

Εντάξει, όχι και σκόνη... Βλεπώ ίδια, πολύ καλή, επίδοση στα 1600iso... και υπεροχή της 7D στα 3200, αλλά φαίνεται κάπως πιο έντονα, λόγω των 18mp, η απώλεια της λεπτομέρειας. Πάντως τα δείγματα αυτά μιλούν από μόνα τους για τουλάχιστον ίση και πιθανώς κατά τι ανώτερη απόδοση σε σχέση με την D300. Έβγαλε δυνατό πακέτο καθώς φαίνεται η Canon...

Καταφέρνει βλέπω και κρατάει αρκετή λεπτομέρεια ακόμη και στα 6400 (δείτε still life 6400iso και προσέξτε κάπου με σκιερά, πχ το μωβ μαντίλι). Αξιοποιήσιμα φαίνονται, και σαφώς καλύτερο αρχείο από της D300. Και όλα αυτά με +50% πίξελς? Να έβγαλε τόσο γερί χαρτί η Canon? Χμ....

Στο παραπάνω τεστ, δεν βλέπω να αναφέρει κάπου τον φακό και τα διαφράγματα που έχουν ληφθεί τα δείγματα, αλλά είναι σαφές ότι αδικείται η μηχανή. Πιθανότατα θα έχει χρησιμοποιηθεί ο 50ρης 1.4 ως είθισται, αλλά υποψιάζομαι, από το βάθος πεδίου, ότι τον έχει παρακλείσει (πχ f/9 ίσως και f/11). Όμως στα 18mp, μετά το f/8, ίσως και το φ/7.1, υπεισέρχται ο παράγων της περίθλασης (στα 10mp της 40D, το όριο είναι νομίζω κάπου μεταξύ f/9 και f/10).

Καταφέρνει βλέπω και κρατάει αρκετή λεπτομέρεια ακόμη και στα 6400 (δείτε still life 6400iso και προσέξτε κάπου με σκιερά, πχ το μωβ μαντίλι). Αξιοποιήσιμα φαίνονται, και σαφώς καλύτερο αρχείο από της D300. Και όλα αυτά με +50% πίξελς? Να έβγαλε τόσο γερί χαρτί η Canon? Χμ....

Στο παραπάνω τεστ, δεν βλέπω να αναφέρει κάπου τον φακό και τα διαφράγματα που έχουν ληφθεί τα δείγματα, αλλά είναι σαφές ότι αδικείται η μηχανή. Πιθανότατα θα έχει χρησιμοποιηθεί ο 50ρης 1.4 ως είθισται, αλλά υποψιάζομαι, από το βάθος πεδίου, ότι τον έχει παρακλείσει (πχ f/9 ίσως και f/11). Όμως στα 18mp, μετά το f/8, ίσως και το φ/7.1, υπεισέρχται ο παράγων της περίθλασης (στα 10mp της 40D, το όριο είναι νομίζω κάπου μεταξύ f/9 και f/10).

κι εγώ αυτό βλέπω. Ότι η μηχανή αυτή με αυτό τον αισθητήρα δύσκολα θα βρει φακούς να την αξιοποιήσουν. Υπάρχουν, αλλά είναι λίγοι και ακριβοί. Και σύντομα θα δούμε την επίδοση των παλιών L πάνω στη μηχανή αυτή.

Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα όλοι μας να έχουμε τους φακούς που ταιριάζουν απόλυτα με τέτοιες μηχανές αιχμής.

στις 10 άρες ΝΙΚΟΝ είναι μεταξύ 11-13, στις 12άρες DX μεταξύ 10-11.

Πολύ λες. Κάπου το είχα βρει, πόσο είναι ακριβώς, θα το ψάξω. Στην FF D700 των 12mp είναι νομίζω στο f/13

Edit
Για δείτε εδώ
Κατά προσέγγιση (διαφέρουν ελαφρώς οι "ισοδύναμες" μηχανές στο μέγεθος του πίξελ), για τη D700/5D mkI το όριο είναι το f/16 (ωραία!), την D3x/5DmkII και τις 10ρες DX το f/11, τη 40D και τη D300 το f/10, την 50D το f/8.6 (!), για τις 10ρες Olympus το f/8 (αμ γι' αυτό σταμάτησε την αύξηση των mp...), η νέα 7D έχει μέγεθος πίξελ κατά τι μικρότερο από τις τελευταίες, επομένως και για αυτήν το όριο θα βρίσκεται ελάχιστα κάτω από το f/8. "Μέγιστο" (εννοείται ...μικρότερο) "αξιοποιήσιμο" διάφραγμα θα έχει μάλλον γύρω στο ...f/14. Αντίθετα οι D700/5D παραμένουν "αξιοποιήσιμες" μέχρι και f/32

Last edited: