Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Re: Canon FF Mirrorless

ΥΓ2... δε κρινω τις αποφασεις καποιων ,ουτε τους λογους που αγοραζουν κατι, μου ειναι αδιαφορο.
Κρινω τις μηχανες σαν εργαλειο, συμφωνα με τα τεχνικα χαρακτηριστικα , το value for money , τις επιδοσεις σε διαφορες καταστασεις, τις ευκολιες κλπ

Γιάννη, και το π.χ. βολικό μενού και τα ωραία χρώματα είναι βασικοί λόγοι που κρίνουμε μια μηχανή, οι μηχανές δεν είναι μόνο specs. Με αυτή την λογική να βάζουμε τα specs μιας μηχανής δίπλα σε μια άλλης και τέλος, το κλείσαμε το νήμα. Να βάζουμε τικ σε κάθε γραμμή εκει που υπερέχει η μια σε σχέση με την άλλη και έτσι θα βγάζουμε την καλύτερη.
Μην ξεχνάς ότι όλοι μας δίνουμε προτεραιότητα σε διαφορετικά πράγματα. Για μένα π.χ. το μενού είναι πολύ βασικός λόγος σε μια μηχανή, άλλους δεν τους νοιάζει καν, άλλα ναι θα κρίνω την μηχανή αυστηρά και για το μενού γιατί με αυτό ''επικοινωνώ'' με την μηχανή και θέλω να γίνεται εύκολα και ευχάριστα.
Εσυ ο ίδιος μάλιστα έγραφες π.χ. ότι στην νέα Fuji X-T30 δεν φτιάξανε το Grip κάτι που επίσης δεν φαίνεται στα specs και όμως σε ενοχλεί. Βλέπεις ότι μια μηχανή είναι πολύ περισσότερο από μια καταγραφή specs και υπάρχουν αρκετοί και σημαντικοί παράγοντες που δεν φαίνονται εκει με αποτέλεσμα να αγνοούνται. Η Sony π.χ. είναι ''μανούλα'' να δίνει την καλύτερη λίστα με specs πολλές φορές αδιαφορώντας για τομείς που δεν ''φαίνονται''.

το dual AF δεν ειναι αυτο που νομιζεις σ αυτη τη μηχανη. Ειναι μια κλαση κατω απο της EOS R , δεν ειναι ολα τα DPAF το ιδιο.
Και ειναι , για μενα,. ξεπερασμενο πια... ειναι αργο σχετικα και ειδικα για γρηγορες εναλλαγες δε κανει, χανει το στοχο, ειδικα σε Low light .
το εχω δοκιμασει σε διαφορες μηχανες και της σονυ ειναι σαφως πιο γρηγορο και παραμετροποιησιμο (μπορει να γινει τοσο αργο και cinematic οσο της canon, το αντιστροφο δεν ισχυει).

επσιης , δεν θελω πια φακους με ανταπτορες....στη sony βαζαμε καποτε γιατι δεν υπηρχαν , τωρα δε χρειαζεται πια, πολυ σπανια.
Προσθετεις ογκο και βαρος, καθως και δεν ειναι ακριβως το ιδιο σε αποδοση, πολλα τεστ το εχουν δειξει και στη nikon αυτο.

Δεν αποτελει λυση για μενα τουλαχιστον και δεν με νοιαζουν οι L φακοι, δεν τους εχω "προικα" !

Το -5EV δε μου λεει τιποτα, εξαρταται πως το μετρας , με τη ταχυτητα κλπ.

τα 26 Mp τι να μου ´πουν , τυπικα καλα ειναι , αλλα πολυ παλιας σχεδιασης αισθητρας με μειωμενο πολυ το DR, δε σηκωνει πολυ δουλεια στο post...πιο πολυ προβλημα ειναι αυτος ο αισθητηρας.

Οπως ειπα για μι απλη χρηση σαν φωτογραφικη , μια χαρα ειναι ...αλλα τιποτα παραπανω.
Προσωπικα θα ηθελα να τη δοκιμασω (για φωτογραφια) αλλα σε 1-2 χρονια μεταχ/νη στα 800 ευρω

Πω πω ρε φίλε, και 10fps και 4k60p 10bit και ibis! Μηχανάρα! Βγάζει και φωτογραφιες;

Γιατι τραβαει κανεις φωτογραφιες ? :drummer:

Ολοι για βιντεο την θελουν. Η για το ντουλαπι τους :ernaehrung004:

Γιάννη, και το π.χ. βολικό μενού και τα ωραία χρώματα είναι βασικοί λόγοι που κρίνουμε μια μηχανή, οι μηχανές δεν είναι μόνο specs. Με αυτή την λογική να βάζουμε τα specs μιας μηχανής δίπλα σε μια άλλης και τέλος, το κλείσαμε το νήμα. .

Μy thoughts exactly.

Αν κοιταζαμε μονον specs θα αγορασαμε ολοι την Sony A73. Η πιο value for money μηχανη της αγορας.

Το κακο ειναι οτι εχουμε το κουσουρι να την χρησιμοποιουμε κι ολας.....και για αυτο το διπλοσκεφτομαστε.:ADFADF1:

Γιάννη, και το π.χ. βολικό μενού και τα ωραία χρώματα είναι βασικοί λόγοι που κρίνουμε μια μηχανή, οι μηχανές δεν είναι μόνο specs. Με αυτή την λογική να βάζουμε τα specs μιας μηχανής δίπλα σε μια άλλης και τέλος, το κλείσαμε το νήμα. Να βάζουμε τικ σε κάθε γραμμή εκει που υπερέχει η μια σε σχέση με την άλλη και έτσι θα βγάζουμε την καλύτερη.
Μην ξεχνάς ότι όλοι μας δίνουμε προτεραιότητα σε διαφορετικά πράγματα. Για μένα π.χ. το μενού είναι πολύ βασικός λόγος σε μια μηχανή, άλλους δεν τους νοιάζει καν, άλλα ναι θα κρίνω την μηχανή αυστηρά και για το μενού γιατί με αυτό ''επικοινωνώ'' με την μηχανή και θέλω να γίνεται εύκολα και ευχάριστα.
Εσυ ο ίδιος μάλιστα έγραφες π.χ. ότι στην νέα Fuji X-T30 δεν φτιάξανε το Grip κάτι που επίσης δεν φαίνεται στα specs και όμως σε ενοχλεί. Βλέπεις ότι μια μηχανή είναι πολύ περισσότερο από μια καταγραφή specs και υπάρχουν αρκετοί και σημαντικοί παράγοντες που δεν φαίνονται εκει με αποτέλεσμα να αγνοούνται. Η Sony π.χ. είναι ''μανούλα'' να δίνει την καλύτερη λίστα με specs πολλές φορές αδιαφορώντας για τομείς που δεν ''φαίνονται''.

μα δεν ειπα το αντιθετο...ολα μπαινουν μεσα.

ΑΛΛΑ υπαρχουν καποια πραγματα που ειναι υποκειμενικα και αλλα αντικειμενικα.

Πχ το γκριπ ειναι και τα 2...δηλ. αν εχεις μικρα χερια , μια χαρα ειναι της xt30
Επισης αυτο διορθωνεται με ενα εξτρα γκριπ, οπως εκανα κι εγω στην fuji xe3.

Το χρωμα ειναι σαφως υποκειμενικο και αυτο διορθωνεται επισης, με διαφορους τροπους (εχω προτεινει πολλους).

Καποια πραγματα ομως ειναι σαφως αντικειμενικοα.... το DR πχ , το ποσο καλα μπορεις να "πειραξεις¨ ενα αρχειο στο Post, η ριπη , η ποιοτητα του βιντεο, το αν εχει καλη εστιαση στο βιντεο κλπ

αυτα που ΔΕΝ εχει η canon ειναι ευκολα κατανοητα και δεν επιδεχονται κριτικης, ουτε διορθωνονται.... εκει ειναι το θεμα.

Εχει τραγικα μικρη ριπη, αυτο δηλωνει αδυναμο επεξεργαστη και φαινεται και απο αλλους παραγοντες.

Δεν εχει καλο DR κι αυτο δεν αμφισβητηται.

Δεν εχει DPAF σε 4κ , ουτε αυτο διορθωνεται.
Δεν εχει 24p σε 1080...ελεος!
Δεν εχει A kai T mode στο βιντεο μονο ενετλως αυτοματο ή εντελως manual.

Εχει κακο EVF με 60Hz refresh...δες το σε σκοτεινες σκηνες και τα ξαναλεμε.

ολ αυτα ειναι αντικειμενικα...δεν αλλαζουν.

Τα μενου και τα χρωματα φτιαχνονται...ευκολα.

Οι νεες μηχανες εχουν mymenu και πολλα customised buttons για να κανεις οτι θελεις τη μηχανη.... για τα χρωματα επισης .

Μy thoughts exactly.

Αν κοιταζαμε μονον specs θα αγορασαμε ολοι την Sony A73. Η πιο value for money μηχανη της αγορας.

Το κακο ειναι οτι εχουμε το κουσουρι να την χρησιμοποιουμε κι ολας.....και για αυτο το διπλοσκεφτομαστε.:ADFADF1:

εσυ βρε εισαι καρα "παντρεμενος " με τη Canon.. τι να λεμε?:flipout:

Γιατι τραβαει κανεις φωτογραφιες ? :drummer:

Ολοι για βιντεο την θελουν. Η για το ντουλαπι τους :ernaehrung004:

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εδώ μέσα (βάζω και τον εαυτό μου μέσα) πιο πολύ τρωγόμαστε και αναλωνόμαστε με τα specs και τον εξοπλισμό, φορτωνόμαστε ένα σκασμό φακούς κλπ. και λίγο φωτογραφίζουμε. Ψάχνουμε το ''ιερό δισκοπότηρο'' εκει έξω που δεν υπάρχει. Κάνουμε ''συλλογή'' εξοπλισμού αγοράζοντας τόσο πολλά που δεν προλαβαίνουμε να τα χρησιμοποιούμε άλλα μας ''φτιάχνει'' που τα έχουμε!!
Το κάνω και εγώ δυστυχώς και το μόνο που έχω αλλάξει είναι ότι πλέον δεν αγοράζω ακριβό εξοπλισμό, μόνο οικονομικά πράγματα και προσφορές αφού έτσι και αλλιώς δεν έχω την γνώση και δεν μπορώ να αξιοποιήσω όλον τον εξοπλισμό.

αυτο το κανουμε δυστυχως πολλοι....ειτε γιατι δεν εχουμε χρονο, ορεξη , κουραγιο κλπ

Και ειναι πολυ πιο σημαντικο απ αυτα που συζηταμε, ετσι για να κανουμε κουβεντα.:damnyou:

Κι εσυ Νικο οπως ειχες πει λιγο πριν ανακοινωθει επισημα (βασιζομενος στα rumors) , ησουν ετοιμος να τα δωσεις ολα και να παρεις αυτη τη μηχανη .

Κι εγω μαζι σου ημουνα....ΑΛΛΑ με το που βγηκαν τα specs , εκανες πισω (και καλα εκανες) για τους ιδιους λογους που συζηταμε τοσες μερες τωρα...τα specs αυτα που δεν αμφισβητουνται!

Αυτο ηθελα κι εγω ...μια μηχανη σαν κι αυτη , οπως λιγο πριν βγει η ανακοινωση .
Αλλα με τετοια specs, κι εσυ (κι εγω) απογοηευτηκαμε...ακομα μια φορα απο τη Canon!

αυτο το κανουμε δυστυχως πολλοι....ειτε γιατι δεν εχουμε χρονο, ορεξη , κουραγιο κλπ

Και ειναι πολυ πιο σημαντικο απ αυτα που συζηταμε, ετσι για να κανουμε κουβεντα.:damnyou:

Και να προσθέσω στο είτε: γιατί μας αρέσουν τα γκάτζετς, μας αρέσει η συλλογή και μας αρέσει η αλλαγή,μας αρέσει το κυνήγι του τέλειου φακού/μηχανής, μας αρέσουν οι δοκιμές, μας φτιάχνει να κρατάμε νέο εξοπλισμό, μας αρέσει να έχουμε το τελευταίο μοντέλο και ας μην το αξιοποιούμε, την βρίσκουμε με τις συγκρίσεις και για το ποιος έχει μεγαλύτερο Iso, Dynamic range κλπ, τρελαινόμαστε αν έχει μια έλλειψη η μηχανή μας, αρρωσταίνουμε στην σκέψη ότι μπορεί να βρεθούμε κάπου και να μην έχουμε τον κατάλληλο φακό/μηχανή. Γενικότερα είμαστε ''junkies'' του φωτογραφικού εξοπλισμού και δεν μπορούμε χωρίς αυτόν.

Υ.Γ. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα αυτοκριτικής και διαλογισμού ας επιστρέψουμε στα γνώριμα μονοπάτια!!:music-smiley-005:

παντως ειναι τοσο αστειο , σε αλλα νηματα να συζηταμε (πχ για τη νεα μηχανη της olympus ΕΜ1Χ , τη νεα sony 6400 και Α9 με νεο firmware που την απογειωνει , την εκλπηκτικη fuji xt3 , την στροφη και της nikon στο βιντεο κλπ ) το ποσο εχουν εξελιχτει τα πραγματα, απιστευτη εστιαση και ριπες, τρομερες δυνατοτητες οπως το eye af , το χερατο stacking που σου δινει πλεονεκτημα εως και 2-3 στοπ, διπλη συνδιαστικη σταθεροποιηση σε σωμα και φακο με 7 στοπ κερδος , 10 bit RAW βιντεο για πρωτη φορα (εστω και με εξωτερικη συνδεση) και να τα ξεχναμε ολ αυτα οταν ειμαστε σε νημα της canon!!!

Mπραβο κι απο μενα CANON που μας εχεις κανει μαγια !!! :p

παντως ειναι τοσο αστειο , σε αλλα νηματα να συζηταμε (πχ για τη νεα μηχανη της olympus ΕΜ1Χ , τη νεα sony 6400 και Α9 με νεο firmware που την απογειωνει , την εκλπηκτικη fuji xt3 κλπ ) το ποσο εχουν εξελιχτει τα πραγματα, απιστευτη εστιαση και ριπες, τρομερες δυνατοτητες οπως το eye af , το χερατο stacking που σου δινει πλεονεκτημα εως και 2-3 στοπ, διπλη συνδιαστικη σταθεροποιηση σε σωμα και φακο, 10 bit RAW βιντεο για πρωτη φορα (εστω και με εξωτερικη συνδεση) και να τα ξεχναμε ολ αυατα οταν ειμαστε σε νημα της canon!!!

Mπραβο κι απο μενα CANON που μας εχεις κανει τετοια πλυση εγκεφαλου :p

Εξαρτάται Γιάννη από το πόσο Fan είσαι ενός Brand, π.χ. στην Panasonic S1 μας πέταξε η Panasonic για άλλη μια φορά την ''γελοιότητα'' DFD σε εστίαση σε βίντεο, είδες κανένας να το σχολιάσει από τους Fans της εταιρίας? Τέλεια τα βρίσκουν όλα.
Η Sony στην Α6400 μας έδωσε πάλι μια από τα ίδια σε σώμα όπως και η Fuji με την X-T30, μόνο εγώ γκρίνιαζα όλοι οι άλλοι τα έβρισκαν άψογα όλα.
Στην Em1X που δεν έβαλε π.χ. στα 3.000 ευρώ υψηλότερης ανάλυσης σκόπευτρο ψάχνουμε να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα.
Με λίγα λόγια παντού γίνεται αυτό ανάλογα με το πόσο fan ενός συστήματος είσαι, στην Canon να συμφωνήσω ότι γίνεται περισσότερο άλλα γενικά αυτό συμβαίνει γιατί πέφτει πολύ θάψιμο σε αυτήν πολλές φορές βγάζοντας και κακία. Για θυμίσου τι συνέβαινε στο νήμα της Samsung NX1 έφτασε μέχρι και να κλειδωθεί το νήμα.

μονο που αυτες οι εταιρειες τουλαχιστον προσπαθουν...βγαζουν και κατι της προκοπης, με ενα ελαχιστο innovation .

Εδω μιλαμε για αναμμασημενη τροφη 5 χρονων και βαλε.Καμια εξελιξη, κανενα "τυρακι", περα απο τη τιμη.
Και ολ αυτα απο την μεγαλυτερη εταιρεια στο χωρο.

Εδω η fuji και nikon (και λιγοτερο η Olympus) που αγνοουσαν μεχρι τωρα το βιντεο και οχι μονο, κι εκαναν τεραστια βηματα (αλματα θα ελεγα) σε πολλους τομεις (εστιαση, βιντεο , σταθεροποιηση, κλπ)

Τη "παραξενια" της Panasonic για το DFD μπορω να τη δεχτω (την εξελισει τουλαχιστον μεσω firmware ) , τη δικαιολογια της Olympus για γρηγορο ΕVF επισης, το οτι οι νεες sony-fuji ειναι εισαγωγικες μηχανες και υπαρχουν τουλαχιστον τα μεγαλα αδελφια τους που εξελισονται περισσοτερο, να το δεχτω επισης ...αλλα αυτο που κανει η Canon δεν εχει προηγουμενο .

Ανακυκλωση το λεω και τιποτε αλλο!!!

Μ αρεσει που πριν λιγες μερες εβγαλε γραφημα η ιδια η canon με προβλεψη για μειωση πωλησεων τα 2 επομενα χρονια, και το μονο που εκανε "επαναστατικο" ηταν να βγαλει μια φτηνη FF.

τεσπα... παμε γι αλλα.

Η μείωση πωλήσεων έρχεται και στο ότι εδώ και αρκετό καιρό η βελτίωση στους αισθητήρες είναι ελάχιστη, αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για βίντεο ή διάφορες άλλες νέες γκατζετιές μπορεί να κάνει άψογα κιόλας την δουλειά του με μηχανή 5-7-8 ακόμα και 10 χρόνων.
Θα δεις αν κάποιος βγάλει έναν νέο αισθητήρα νέας τεχνολογίας που να σπρώχνει την ποιότητα εικόνας, dynamic range, iso κλπ. σημαντικά μπροστά πως θα ''ξανα ανασάνει'' η αγορά, προς το παρόν θα πέφτουν οι πωλήσεις κάθε χρόνο και περισσότερο και όλο και περισσότερος κόσμος θα μένει με την παλιά του μηχανή.

Η Canon πράγματι δεν προσπαθεί το ίδιο άλλα μην ξεχνάς ότι είναι αρκετά μπροστά από τους άλλους σε πωλήσεις, οι άλλοι πρέπει να κυνηγήσουν, η Canon απλά κάνει συντήρηση δυνάμεων, να σκάσει ένα σκασμό λεφτά για έρευνα για να πάει το μερίδιο πωλήσεων της που από το 50% στο 53%? Οι άλλοι θέλουν να τις πάρουν πελάτες και αυτοί τρέχουν, και μάλιστα όχι με τόσο επιτυχία καθώς μάλλον από την Nikon και την Pentax έκλεψαν πελάτες παρά από την Canon.
θα δεις ότι με αυτές τις ανεμικές R-RP πόσο μερίδιο θα πιάσει η canon στις Mirrorless....να θυμίσω ότι με την αρχική και τραγική m πουλούσε πιο πολύ από ολόκληρα συστήματα mirrorless.

Last edited by a moderator:

Πού να ξέρω Απόλλωνα; Πώς θα το κρίνω αν δεν αποκτήσω άποψη γι αυτές τις μηχανές; Απλώς το σημειώνω.

Προσωπικά πλέον δεν έχω το χρόνο ούτε καν ανταλλάξω κουβέντα με άνθρωπο όχι να τραβήξω και φωτογραφίες. Αν το κάνω θα με φάνε ζωντανό.