Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Απάντηση: Canon FF Mirrorless

χαχα καλό...δεν ξερω, προσωπικά δε μου εχει χαλάσει ποτε καμία κάρτα μνήμης... Εχω δουλέψει memorysticks, CF's, SD, microSD δεν εχω χάσει ποτε αρχεία.

Τωρα ολα αυτά με τους youtubers δεν τα εμπιστευομαι. Ειδικά κατι γλίτσες σαν τον Tony. Παίζουν και συμφέροντα εκει.

Πιο πολύ με αγχώνει το να μου κλέψουν την μηχανή και να χάσω το υλικό, παρά απο την κάρτα μνήμης.

Re: Canon FF Mirrorless

Kαλά για τους γάμους ειδικά στην Αθήνα επειδή βαρέθηκα να ακούω ως παράδειγμα... έτσι πανικόβλητα που γίνονται όλα σαν αγώνας δρόμου.. πιο πιθανό είναι να τρακάρεις επειδή γίνεσαι ΜακΡέι κάθε ΣΚ διότι η νύφη αργεί να ετοιμαστεί και ξεκινά μαζί σου για την εκκλησία, η να μπει με βία ο καλεσμένος με το κινητό εμπρός σου την ώρα του φιλιού, ή να σκάσει ο νεοκόρος άτσαλα 200 κιλά πόρτα πάνω στον φακό σου παρά να χαλάσει η κάρτα. Στο 90% των περιπτώσεων τα "μικρά" ατυχήματα έχουν και λόγους από απροσεξίες του χειριστή, πχ να έχει πάει φακός στο MF, να τελειώσει η μπαταρία να γεμίσει η κάρτα να μην ανάβουν τα φλας κλπ κλπ, ενώ τα "μεγάλα" ατυχήματα να είστε σίγουροι γίνονται μετά τη λήψη, στην αντιγραφή, στο backup, μπέρδεμα καρτών κλπ κλπ. Το πιο ασφαλές είναι 2 φωτογράφοι τουλάχιστο, κανονικά τρεις (1νας σε κάθε σπίτι και 1νας νωρίς στον ναό), αλλά ποιος τους πληρώνει; Συνεπώς καμία απολογία σε κάνενα πελάτη για.... μονή κάρτα, ειδικά αν ο ίδιος πριν νομίζει ότι 1νας φωτογράφος μπορεί να καλύψει 3 σημεία στο λεκανοπέδιο μέσα σε 2 ώρες..

Εμένα πάνω στη δουλειά μου έχει καεί η πλακέτα της DSLR. Βέβαια συνήθως παίρνεις χαμπάρι αν κάτι στραβώσει και δίνεις λύση - πχ αλλάζεις σώμα εγκαίρως.

Σε καμία περίπτωση φυσικά δεν λέω ότι οι 2πλές κάρτες είναι άχρηστες και σίγουρα είναι μεγάλο φάουλ της Canon για σώμα 2μισι χιλιάδων ευρώ είτε έχει μέσα καθρέπτη είτε σανό είτε τίποτα, απλά στη λίστα επικινδυνότητας ειδικά στους γάμους και όχι μόνο δεν είναι νο1, ίσως γι αυτό και ο Kosh συμφωνεί απόλυτα κι εγώ εν μέρη.

Θα συμφωνήσω σε όλα με το Νικόλα, το γελοίο της υπόθεσης να πω και εγώ που τη έχω ακούσει πάμπολλες φόρες από "συνάδελφους" Sony; τι; με μια κάρτα; τι θέλει και μπλέκει με κάμερες δε το έχει ας μείνει στις παιχνιδομηχανες και και..

απ οτι φαινεται συμβαινει και σ αλλους.... εχει συμβει και σε μενα να χτυπησει καρτα σε γαμο (ευτυχως δεν ημουν ο βασικος φωτρογραφος).

Συνεβη λοιπον και στον Tony με τη νεα Canon...3 φορες !
αν δε θελετε να το δειτε ολο, κοιταχτε στο 4' 20 '' περιπου.

Ολοι εβριζαν τη σονυ 2-3 χρονια πριν...τωρα βρισκουμε δικαιολογιες ! :slapface:

ΥΓ... η καρτα ηταν φορμαρισμενη στη καμερα, USH II κλπ

YG2... ακομα και non pro Olympus em1 II και η Fuji xpro2 που εχω τωρα, εχουν διπλη καρτα !

https://www.youtube.com/watch?v=r_7gBzFjLU8

Απάντηση: Re: Canon FF Mirrorless

παιδια με όλο το σεβασμό απέναντι σας αν βγείτε με μόνη κάρτα πρέπει να έχετε πάντα ως κανόνα (όπως οι περισσότεροι ξέρετε) τουλάχιστον δεύτερο σώμα ως backup αλλά ούτε αυτό συνήθως υπάρχει (έχω δει πολλούς γάμους και έχω ρωτησει τον φωτογράφο). Αυτό θα καλύψει τυχόν πρόβλημα της μηχανής συνολικά όπως αυτά που αναφέρθηκαν πριν. Το να υπάρχει δεύτερος φωτογράφος ο οποιος έχει επωμιστεί πολύ συγκεκριμένο ρόλο δεν απαλάσσει τον βασικό φωτογράφο από το να καλύψει το κυρίως μυστήριο. Και εγώ δεν μιλώ μόνο για επαγγελματίες σε μυστήρια που άντε μπορούν να έχουν μια λύση από συνάδελφο που θα έχουν προβλέψει να είναι μαζϊ αλλά εν γένη freelance επαγγελματία σε πολλές άλλες δραστηριότητες π.χ ρεπορτάζ , σπορ, φωτογραφία δράσης κλπ.
Επιλογη του καθενός είναι να πηγαίνει με μια κάρτα αλλά πλέον οι νέες μηχανές πουσαρουν τρομερά τις κάρτες και οι αστοχίες είναι πολύ συχνότερες ακόμη και σε επώνυμες κάρτες με εφόρου ζωής εγγύηση. Το οτι θα στην αλλάξουν είναι σίγουρο αλλά το οτι κινδυνεύεις να χάσεις σημαντική δουλειά είναι επίσης σίγουρο αν σου τύχει.

Οταν λοιπόν ζητάμε από τις νέες μηχανές να κάνουν παπάδες που είναι το πρόβλημα να μπει για πρόσθετη ασφάλεια ο δεύτερος καρτοδεκτης όταν σκας ένα σκασμό λ7? Εκτός αν θελουμε να μείνουμε στις προδιαγραφές του προηγούμενου αιώνα. Για τον ίδιο λόγο ένα επαγγελματικό σώμα πρέπει να έχει και κάποιες minimum προδιαγραφές να ανταπεξέλθει και σε κάποιες δύσκολες συνθήκες. Το οτι πολλοι καλύπτουν μυστήρια με πιο <απλές λύσεις> είναι απόρροια της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί γύρω μας αλλά αυτός δεν είναι απαραίτητα ο οδηγός για το μέλλον.

Last edited:

Εμένα πάντως μου δείχνει συνολικά μιά πολύ μέτρια προσπάθεια που απευθύνεται σε ερασιτέχνες fan της εταιρείας. Τα λεφτά που ζητάει ως σύστημα ΔΕΝ τα αξίζει...

Μα για το 2ο σώμα Κώστα το γράφω, μην ανησυχείς δεν παρεξηγούμαι...

απ οτι φαινεται συμβαινει και σ αλλους.... εχει συμβει και σε μενα να χτυπησει καρτα σε γαμο (ευτυχως δεν ημουν ο βασικος φωτρογραφος).

Συνεβη λοιπον και στον Tony με τη νεα Canon...3 φορες !
αν δε θελετε να το δειτε ολο, κοιταχτε στο 4' 20 '' περιπου.

Ολοι εβριζαν τη σονυ 2-3 χρονια πριν...τωρα βρισκουμε δικαιολογιες ! :slapface:

ΥΓ... η καρτα ηταν φορμαρισμενη στη καμερα, USH II κλπ

Κι αν φταιει η μηχανη, εχοντας δηλαδη την ταση να κανει corrupt αρχεια, δεν θα γινοταν το ιδιο και στις 2 καρτες ταυτοχρονα? Επισης, δεν καταλαβα απο το βιντεο αν τη δοκιμασε σε αλλη μηχανη ή αν χαλασε τελειως η καρτα.

Τελος, πολλες corrupted Lexar 1000X 64GB UHS-II μαζευονται...

το θεμα ειναι οτι στραβες γινονται...και σε τετοια σωματα και τιμες ειναι απαραδεκτο να μην εχεις 2 καρτες, οταν μηχανες με μιση αξια εχουν.

Φυσικα, προσωπικα, λιγο με απασχολει αυτο αφου δεν ειμαι επαγγελματιας, τα υπολοιπα ειναι πιο σημαντικα για μενα.

Μα για το 2ο σώμα Κώστα το γράφω, μην ανησυχείς δεν παρεξηγούμαι...

Το ξέρω βρε, το έγραψα γενικά για τα παιδιά πριν που ανέφεραν άλλες πιθανές βλαβες εκτός κάρτας , εκεί μόνο σώμα backup σε σώζει και είναι γνωστό σε όλους όσους ασχολούνται με το άθλημα σοβαρά. Αλλα και αυτό αναίμακτο δεν είναι γιατί η τσάντα μπορεί να είναι μακριά και το μυστήριο τρέχει. Αν το πρόβλημα είναι η κάρτα δεν θα χρειαστει να κανεις κάτι αν εχεις διπλό καρτοδεκτη.

Το υπέρ αναλύσαμε όμως , είναι κάτι που δεν αλλαζει στη συγκεκριμένη μηχανή, ελπίζω στό ακριβότερο μοντέλο που σίγουρα θα βγάλει (αντίπαλο της Z7) να υπάρχει και ο διπλός καρτοδεκτης για να δικαιολογεϊ ακόμη περισσότερο την διαφορα τιμής.

Kαλά για τους γάμους ειδικά στην Αθήνα επειδή βαρέθηκα να ακούω ως παράδειγμα... έτσι πανικόβλητα που γίνονται όλα σαν αγώνας δρόμου.. πιο πιθανό είναι να τρακάρεις επειδή γίνεσαι ΜακΡέι κάθε ΣΚ διότι η νύφη αργεί να ετοιμαστεί και ξεκινά μαζί σου για την εκκλησία, η να μπει με βία ο καλεσμένος με το κινητό εμπρός σου την ώρα του φιλιού, ή να σκάσει ο νεοκόρος άτσαλα 200 κιλά πόρτα πάνω στον φακό σου παρά να χαλάσει η κάρτα. Στο 90% των περιπτώσεων τα "μικρά" ατυχήματα έχουν και λόγους από απροσεξίες του χειριστή, πχ να έχει πάει φακός στο MF, να τελειώσει η μπαταρία να γεμίσει η κάρτα να μην ανάβουν τα φλας κλπ κλπ, ενώ τα "μεγάλα" ατυχήματα να είστε σίγουροι γίνονται μετά τη λήψη, στην αντιγραφή, στο backup, μπέρδεμα καρτών κλπ κλπ. Το πιο ασφαλές είναι 2 φωτογράφοι τουλάχιστο, κανονικά τρεις (1νας σε κάθε σπίτι και 1νας νωρίς στον ναό), αλλά ποιος τους πληρώνει; Συνεπώς καμία απολογία σε κάνενα πελάτη για.... μονή κάρτα, ειδικά αν ο ίδιος πριν νομίζει ότι 1νας φωτογράφος μπορεί να καλύψει 3 σημεία στο λεκανοπέδιο μέσα σε 2 ώρες..

:flipout:

Re: Απάντηση: Re: Canon FF Mirrorless

παιδια με όλο το σεβασμό απέναντι σας αν βγείτε με μόνη κάρτα πρέπει να έχετε πάντα ως κανόνα (όπως οι περισσότεροι ξέρετε) τουλάχιστον δεύτερο σώμα ως backup αλλά ούτε αυτό συνήθως υπάρχει .

Παλια ειχαμε δευτερο και τριτο και τεταρτο σωμα παντα φορτωμενο αλλα τοτε ηταν η εποχη που ειχαμε αλλου τυπου φιλμ σε καθε μηχανη.

Τωρα να πω την αληθεια και εγω αισθανομαι καλυτερα να εχω ενα δευτερο σωμα μαζι μου μηπως στολαρει το πρωτο για καποιο λογο ενταξει ενα ματσο πλακετες και καλωδια ειναι .

Ομως αν δεν εχω δεν τρελλαινομαι, ειναι κι αυτο υπερβολη στην ουσια αν ο εξοπλισμος μας ειναι απολυτου εμπιστοσυνης

:flipout:Δηλαδη δεν ειναι Sony να σου παρει νερα κλπ :flipout:

προσωπικά δεν αποδέχομαι ότι μπορεί φωτογράφος ή συνεργείο φωτογράφων να πάει για φωτογράφιση εκδηλώσεων ή μυστηρίου χωρίς την ύπαρξη δεύτερου ετοιμοπόλεμου σώματος. Έστω ότι την ώρα που στήνει φώτα κάποιος του κλέβει την τσάντα.... Έχω καλύψει μυστήρια φίλων (3 γάμους και 4 βαφτίσεις, η μια διδύμων) και πάντα είχα μαζί μου δεύτερο σώμα είτε με διαφορετικό φακό έτσι ώστε να αλλάζω σώμα κι όχι φακούς κατά το μυστήριο. Ακόμη και σε μια περίοδο που δεν είχα δικό μου δεύτερο σώμα, δανείστηκα σώμα προκειμένου να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο μυστήριο. Εννοείται ότι είχα και διπλά φλας και διπλά σετ μπαταριών.

προσωπικά δεν αποδέχομαι ότι μπορεί φωτογράφος ή συνεργείο φωτογράφων να πάει για φωτογράφιση εκδηλώσεων ή μυστηρίου χωρίς την ύπαρξη δεύτερου ετοιμοπόλεμου σώματος. Έστω ότι την ώρα που στήνει φώτα κάποιος του κλέβει την τσάντα.... Έχω καλύψει μυστήρια φίλων (3 γάμους και 4 βαφτίσεις, η μια διδύμων) και πάντα είχα μαζί μου δεύτερο σώμα είτε με διαφορετικό φακό έτσι ώστε να αλλάζω σώμα κι όχι φακούς κατά το μυστήριο. Ακόμη και σε μια περίοδο που δεν είχα δικό μου δεύτερο σώμα, δανείστηκα σώμα προκειμένου να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο μυστήριο. Εννοείται ότι είχα και διπλά φλας και διπλά σετ μπαταριών.

Εννοείται ότι πάς με διπλά σώματα...προσωπικά σε 3-4 βαφτίσεις/Γάμους που έχω πάει για φωτογραφίες (καθώς το ζευγάρι δεν είχε χρήματα να πάρει φωτογράφο και προσφέρθηκα δωρεάν) είχα πάρει 2 σώματα και την μια φορά μάλιστα όπως και εσύ δανείστηκα ένα σώμα για να έχω 2. Και μιλάμε ότι είμαι εντελώς ερασιτέχνης και δεν πήρα καθόλου χρήματα, δεν συζητάω καν αν ήμουν επαγγελματίας και πληρωνόμουν.

Εκατοντάδες ώρες βίντεο και δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες, και δεν μου έσκασε πότε καμιά SD Card μέσα σε μηχανή.
Πάντα άλλαζα κάρτα καθημερινά τουλάχιστον ανεξάρτητα εάν ήταν γεμάτη.
Επίσης προτιμούσα πολλές μικρές κάρτες και άλλαγμα μέσα στην ήμερα παρά μια μεγάλη κάρτα για μέρες.
Ενώ μετά από λίγες εβδομάδες χρήσης φρόντιζα οι κάρτες να πάνε σε κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες.
Να τις ξεφορτωθώ.
Η δική μου συνήθεια , 7 μέρες διακοπές =-> 7 κάρτες.
Και πάντα και δεύτερη μηχανή ή κινητό

Φυσικά δεν είμαι επαγγελματίας, οπότε και να έχανα κάτι δεν θα ήταν τόσο τραγικό.

Έχω εντωμεταξύ SD κάρτες που μου έσκασαν αργότερα σε κινητά και άλλες χρήσεις.
Όσον αφορά άλλα φορμα… έχω παλιές μικρές CF Cards, που έσκασαν, αλλά ευτυχώς έσκασαν σταδιακά κάνοντας λίγα corrupt.

Κατά τα άλλα, εάν είχα να προτείνω κάτι σε θεωρητικό επίπεδο , αυτό δεν θα ήταν διπλή κάρτα αλλά δεύτερο μέσο αποθήκευσης.
Ιδανικά θα ήθελα backup στο κινητό τηλέφωνο σε JPEG. Μέσω WiFi / Blutooth.
Αυτό θα πρότεινα να αναπτύξουν όλες οι εταιρίες και όχι διπλές κάρτες.

Ως σήμερα τα συστήματα WiFi/Bluetooth backup που έχω δει είναι της πλάκας δυστυχώς. Λ.χ. 2Megapixel JPEG μόνο.
Ευελπιστώ στις νέες mirrorless να δούμε επιτέλους Full-size JPEG backup via Bluetooth/WiFi.

Υπάρχουν είδη στην αγορά viewfinder+encoder(η265)+wifi+streamer λύσεις για επαγγελματίες. Αλλά είναι ειδικές λύσεις δεν είναι για τους χομπίστες.
Εγώ με μια τέτοια λύση θα ήμουν πολύ πιο ικανοποιημένος από ότι σε σχέση με διπλή καρτα.

Καταλαβαίνω ότι λόγο bandwidth δε μπορούμε να έχουμε άμεσα RAW backup – ας είναι και ασύγχρονο το backup και ας είναι JPEG Full.
Και εάν το επεκτείνω στο βίντεο ας είναι video h265 λιγα Mbit

Έτσι θα ένοιωθα πολύ πιο σίγουρος, με backup σε δεύτερο μέσο.
Το δεύτερο μέσο χει τα θετικά του, στην τελική μια μηχανή μπορεί να στην κλέψουν, αλλά να σου μείνει το κινητό με το backup.

Δηλαδή, αντί να ζητώ δεύτερη κάρτα,
Προσωπικά θα ζητούσα wifi/Bluetooth backup
Που το θεωρώ πολύ καλύτερη λύση

Μα απο το 2014 που εχω την a6000 με την εφαρμογη playmemories της sony σωζω σε full jpeg στο ipad...Και υπαρχει και κολπακι για RAW αλλα μου ειναι αχρειστο να μεταφερω 20Mb/φωτο στο tablet.

edit Οριστε https://briansmith.com/sony-smart-remote-embbedded-app/

Είσαι επαγγελματίας!